perjantai 27. lokakuuta 2023

KYLMÄÄ KYYTIÄOn jo moneen kertaan todettu, että tämän vuoden syyskuu oli erityisen kaunis ja lämmin. Tilanne muuttui oleellisesti kalenterin kääntyessä lokakuulle. Nyt on takana ollut monen monta kylmää yötä, tällä viikolla pakkasta on ollut alimmillaan -9,5 astetta, eikä päivälämpökään ole aina noussut plussan puolelle. Olen ollut helpottunut, etten heikkona hetkenä tilannut vielä lisää sipuleja, vaikka yhtenä iltana noin viikko sitten verkkokalvoille löytyi -ah niin ihania - sipulikukkien alemainoksia. Kyllähän tulppaanienkin täytyy ehtiä juurtua, vaikka paljon suositellaan jopa rautakangen kanssa istutusta kylmän kokkareiseen maahan. Olin myös kahden vaiheilla hankkia pionien juurakoita, mutta sekin jäi, koska tarkastelemassani valikoimassa ei ollut etsimääni lajia. Nyt ei enää huvittaisi istuttaa mitään, vaikka tiedän, että keväällä olen itselleni harmissani tästä viime viikkojen laiskuudesta. Olen jo aloittanut sohvan nurkassa yhden talvikauden mielipuuhani, nimittäin ensi kevään istutusten suunnittelun. Se on erittäin inspiroivaa ja viihdyttävää. Nyt annan vielä monenlaisten ajatusten lennellä ja olen vasta etsinyt kuvia kiinnostavista kasveista ja yhdistelmistä. Erityisen loistokkaat ajatukset pitää muistaa raapustaa paperille, etteivät ne unohdu. Siitä ne sitten ajan kansaa jalostuvat, jos niin on tarpeen. Rillan kanssa on hyvä tehdä maastossa suunnitelmia. Kun harpon alueiden metrejä ja etäisyyksiä, on koira aivan täpinöissään uudesta leikistä ja loikkii vieressä mahtavin loikin. Ja kun miettiväisenä katselen eri näkymiä pää kallellaan ja yritän kuvitella uutta kehittymässä olevaa suunnitelmaa, yrittää Rilla yhtä tarkkana käännellä päätään ja sieraimet väristen tarkistaa, olenko löytänyt hyvän paistin silmiini tai jotain muuta koiralle mieluisaa etsittävää. Usein se yrittää vakuuttaa minut siitä, että löysi kohteen ensimmäisenä, kun ampaisee jonkun kuvitellun piileskelevän ötökän kimppuun... No, todennäköisemmin kyseessä on keppi tai muu koiraa kiinnostava juttu. Karahkat saavat osakseen aivan mahtavan taistelumurinan ja riepotuksen. 

Tähän etualan nurmelle valon ja varjon rajamaille on toivon mukaan ensi kesänä ilmestynyt uusi istutusalue
Olisi aika hauskaa, jos olisi sellainen pieni taikasauva, millä voisi koskettaa kuuraista nurmea ja .... simsalabim… siinä olisi jo valmiina muokattu laaja istutusalue, johon voisi samalla taikasauvalla kokeilla erilaisia vaihtoehtoja reilun kokoisista taimista, köynnöksistä tukineen jne. Ammattisuunnittelijat tekevät näin paperille, mutta minusta olisi hauskaa nähdä alustavat suunnitelmani eri versioilla ihan luonnossa livenä. Näistä olisi sitten näppärää valita se eniten miellyttävä. No, saahan sitä aina haaveilla :).Laitoin talvensuojaturvetta magnolioiden ja yhden aremman ruusuryhmän juurelle. Tämä turve oli käytössä jo viime vuonna, otin turpeen keväällä talteen pussiin uudelleen käytettäväksi. Turpeen päälle taidan vielä kerätä syksyn lehtiä. Voi sentään, kellot kääntyvät jälleen sunnuntaina talviaikaan ja näin ollen illat pimenevät jo varhain. Taidan marraskuussa viritellä jälleen pihapiiriin pieniä valoja, jotta pimeys ei tuntuisi niin synkältä.

Hyvää viikonloppua teille kaikille!


23 kommenttia:

 1. Sinullahan onkin vielä paljon tilaa uusille ihanuuksille. Miten niitä havainnekuvia tehdään - siinä olisi simsalabim taikasauvan korvike😁.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilaa on reilusti ja se on sekä uhka että mahdollisuus 😅.
   Totta, olisi hyvä hallita tietotekniikan mahdollisuudet, minä raukka joudun tyytymään pelkään mielikuvitukseen 🫣.

   Poista
 2. Vai suunnitteilla taas uusi alue . Minä olen nyt sen verran poikki että en jaksa edes suunnitelmia tehdä . Pitää huomenna mökillä vielä haravoida ja istuttaa valkosipulit .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle uusien alueiden kuvittelu mielessä on niin hauskaa, että siitä en rasitu :) toteuttaminen onkin sitten kokonaan toinen juttu, mutta ne puuhat jäävät kevääseen. Toivottavasti saat valkosipulit maahan, haravoinnin suhteen ei ole niin pakollista. Itse taidan jättää haravoinnin kevääseen, jos lehtiä on vielä silloin jäljellä matojen jäljiltä 😉, no… eivät madot kaikkia lehtiä saa pilkottua suurten tammien juurelta.

   Poista
 3. Heti, kun löydät sen livenäkymiä taikovan sauvan, laitapa vinkkiä tännekin. Nyt kyllä kannattaa sohvannurkassa piirrellä ja suunnitella. Talven aikana ehtii hölmöimmät ideat vielä karsiintuakin. Minulle parhaat ideat syntyvät sängyssä lukulampun sammuttua. Valitettavasti ne tuppaavat aamuun mennessä myös kokonaan unohtumaan tai ainakin se punainen lanka katoamaan. Pitäisi olla sanelin, johon ideat laittaisi. Kynä ja paperi väsyneine harakanvarpaineen ei oikein toimi.
  Rilla on vallan mainio puutarhakaveri. Varmasti sen ilon seuraaminen saa omankin mielen piristymään.
  Mukavaa viikonloppua sinulle ja Rillalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti jaan taikasauvasta tiedon muillekin, jos sen jostain löydän :).
   Unettomina hetkinä on tullut suunniteltua vaikka mitä hienoa puutarhaan, mutta minullekin on tuttua, ettei kaikkea muista kunnolla aamulla. On ehdottoman hyvä, että suunnitelmien ja toteutuksen välissä on tarpeeksi aikaa, karsinta on tarpeen monelle idealle ;).
   Rilla jaksaa välillä vihastuttaa tempauksillaan, mutta enemmän kuitenkin ihastuttaa elämänilollaan ja suurella sydämellään. Kiitos Between!

   Poista
 4. Tuo visioimasi taikasauva olisi loistava bisnesidea, jos sen onnistuisit kehittämään! Näyttää lupaavalta suunnitelmalta tuo paikka, voin jo kuvitella, mitä kaikkea siihen suunnittelet.
  Syksyllä hankitut taimet eivät aina kovin hyvin talvehdi syystä jos toisestakin, joten ehkä rahat olisivat menneet kankkulan kaivoon... on kyllä totta, että keväällä joka ikinen nouseva kasvi tuottaa niin valtavan ilon, että niitä soisi olevan joka vuosi aiempaa enemmän, sipulikukkia ja pioneja ja ihan kaikkea.
  Talviaikaan siirtyminen on niin syvältä, kun ilta alkaa sen jälkeen jo iltapäivällä, ahdistuksen huippua. No, kestetään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta, olisi ihan loistavaa katsella eri ideoita konkreettisesti, nyt joutuu vain mielessä kuvittelemaan. Tuo kyseinen kohta ihan huutaa istutuksia, näen sen ihan selvästi. Toivottavasti saan aikaan jotain edes osittain lähelle sitä, mitä sinä keksisit :).
   Täällä meillä syyskuun istutukset vielä yleensä onnistuvat, mutta tässä vaiheessa lokakuuta alkaa olla jo tosi epävarmaa. Meidän maakellari on aika kostea, joten sinne en oikein uskalla säilöä taimia talveksi.
   Minä luopuisin talviajasta ihan heti, jos saisin päättää. Mutta pitää vain yrittää sinnitellä ja odottaa kevättä.

   Poista
 5. Minun kolme pioninjuurakkoa tulivat tänään ja huomenna koitan kaivaa ne maahan...Uskon kaivuun huomenna jotenkuten onnistuvan, kohmeisen pintamullan alla on uskoakseni vielä maa sulana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän kaikki peukut ja varpaat sinulle pystyssä, jotta saisit pionin juurakon hyvällä menestyksellä onnistumaan.

   Poista
 6. Talvella onkin hyvä aika suunnitella tulevan kesän projekteja. Aina ne eivät toteudu ainakaan alkuperäisen suunnitelman mukaan, vaan saattavat jopa jalostua ajan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on. Suunnitteleminen itsessään on kivaa, joten ei aina haittaa, vaikka jäisi pelkiksi suunnitelmiksi :).

   Poista
 7. Anonyymi10/28/2023

  Pitäkö talvensuijaturve laittaa kun maa on pakkasella pysyvästi vai koska? Mulla on suojattavana yksi austinruusu. Tänne etelään tosin lämmintä luvattu, jopa 7 c.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ymmärtänyt, että talvensuojaturve laitetaan kun maa on jo kevyesti jäätynyt. Odotin, että pakkasöitä ja kylmiä päiviä oli ollut muutama ennen turpeen levitystä. Sain kuitenkin painettua tikut magnolian ympärille verkon laittoa varten, joten vaikka maan pinta oli kovaa, ei se ollut syvemmällä vielä jäätynyt liian kovaksi. Meillä on koko viikko eteenpäin ennustettu pakkasta päivin öin. Kannattaa tarkkailla oman alueen tilannetta ja ennusteita.
   Toivotaan ihanalle austinruusulle hyvää talvehtimista ja upeaa kukintaa ensi kesänä!

   Poista
  2. Anonyymi10/28/2023

   Kiitos, tämä auttoi! Samoin sinun ruusuillesi. :)

   Poista
 8. Kellojen kääntäminen ei ole kivaa. Talvi onkin hyvää aikaa tehdä suunnitelmia, ja jäätynyt nurmikko kestää suunnittelukävelyjä ihan eri lailla kuin syyssateiden kastelema. Sama fiilis, onneksi ei tullut mitään alennusmyynneistä, maa jäätyi aikaisin enkä erityisemmin pidä rautakangella hakkaamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Nyt voi hyvällä mielellä tehdä jo ihan jotain muuta kuin puutarhahommia. Kevättä kohti alkaa taas into nousta. Hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 9. Tuollainen taikasauva kelpaisi minullekin! Toisaalta yksi suurista huveista on tehdä kaikki alusta alkaen itse. Ehkä valmiita istutusalueita muokkaava taikasauva tekisi kaiken liian helpoksi. Valmiita havainnenäkymiä se voisi kyllä luoda. Sinulla on vielä hyvin lääniä tehdä uusia istutuksia ja koko pitkä talvi edessä aikaa suunnitteluun.
  Minäkin jätin suosiolla kukkasipulialet väliin. Täällä ei ole käynyt plussan puolella kertaakaan 20:nnen päivän jälkeen eikä silloinkaan jäinen maa ehtinyt sulaa lainkaan. Nyt on varmasti jo todella syvälle roudassa. Kopina vain kuului, kun kävelin aamupäivällä nurmikolla. Aika hankala olisi ollut istuttaa mitään eikä sipuleilla olisi ollut aikaa juurtuakaan. Saa nähdä kuinka käy, jos ensi viikonlopulle luvatut plussakelit vesisateineen toteutuvat. Toivottavasti ei vain sataisi vettä jäisen maan pintaan ja sitten taas pakastaisi...
  Puutarhakoira-Rillalle paljon rapsutuksia! Mukavaa lokakuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tykkään kyllä tehdä itse, mutta erilaisista vaihtoehdoista olisi kiva saada näkymiä verkkokalvolle, jotta olisi helpompi päättää, mihin suuntaa lopulta alkaa aluetta rakentaa :). Suunnittelu on kyllä ehdottomasti hauskaa!
   Meillä on myös ollut pitkään niin kylmää, että olen tyytyväinen, etten enää sortunut alesipuleihin tai taimiin. Vesisateita en kyllä toivo mainitsemastasi syystä, saisi tulla vaikka 5 cm lunta. Se vähän suojaisi, muttei muuten olisi haitaksi. Kiitos omasta ja Rillan puolesta.

   Poista
 10. Näin se kääntyi taas talvea kohti, kelloa myöten! Kauniille näyttää havuryhmä, niitä pitäisi olla lisää itselläkin. Minä olen kaivanut sukkapuikot ja langat esille ja monet sukat olen jo ehtinyt kutoa iltojen mittaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havujen merkitys korostuu tähän aikaan vuodesta. Olen oikeastaan aika innostunut tällä hetkellä havujen moninaisuudesta lehtipensaisiin ja perennoihin yhdistettynä. Havut ovat hyvä tausta monelle muulle kasville ja tuovat ryhmiin rauhallisuutta.
   Meille satoi 10 cm lunta ja nyt voisi pyöritellä vaikka minkälaisia lumiukkoja, sillä lumi on raskasta nuoskalunta.
   Nauti sinä kutomisesta, saat varmasti aikaan vaikka mitä kivaa ja tarpeellista!

   Poista
 11. Ehkä se simsalapim ei olisikaan niin hauskaa :D On paljon kivempaa miettiä ja tuumailla ja vaikka vielä istutushetkellä muuttaa sitä suunnitelmaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :). Taidat olla aika oikeassa. Suunnittelu on varsin hauskaa ja todella usein istuttaessani teen vielä muutoksia sijoitteluun. Ehkä se pitkän kaavan kautta pähkäily saa alueet tuntumaan erityisen rakkailta ja omilta.

   Poista