torstai 28. syyskuuta 2023

KÄÄRITÄÄN VERKKOJA JA ILOITAAN ALETAIMISTA

 Taas on meneillään syksyyn kuuluva työ eli tavoitteena on estää jäniksiä herkuttelemasta istuttamillani puilla ja pensailla talven aikana. Kesäkaudella puput ovat onneksi pysyneet viereisessä metsässä, mutta talven aikaan näkee niiden muodostamia polkuja tai jopa valtateitä lumihangessa. 

Kuvan näkymä ihastutti minua kun tein töitä arboretumissa. Pilvikirsikat alkavat värjäytyä loistavaan asuun.Tuurenpihlaja kukkii uudelleen samalla kun siinä näkyy jo vähän ruskan väritystä. Aika sekaisin on moni kasvi näin lämpimän syyskuun jälkeen.

Päädyin tänä vuonna ostamaan lähes kaikki uudet verkot 150 cm korkeina. Laitan ne puille, jotka saavat rusakoiden kuolan aivan erityisesti valumaan. On minulla paljon myös 120 cm korkeita verkkoja. Vanhimmat ns. kanaverkot ovat jo 30 vuotta käytössä olleita, mutta niillekin löytyy aina käyttöä. Nykyään hankin tiheäsilmäisiä jyrsijä/ jänisverkkoja. Uusilla puilla on aina tukikepit pitämässä puun suorana. Tukikepit edesauttavat myös puuta juurtumaan, kun tuuli ei heiluta juuripaakkua. Näihin tukikeppeihin on kätevä pyöräyttää verkko kiinni, ettei talven tuulet nosta verkkoa irti maasta. Tuuli tarttuu yllättävän hyvin ”hölskyviin” verkkoihin.Istutin vielä tämän viikon aikana uusia puita ja pensaita -70 % alelöytöinä. Näin hyvällä alennuksella oli mukava täydentää uusia tyhjiä istutusalueita. Istutin 'Little Princess' keijuangervoja maanpeitteeksi keväällä istutetun lehtosaarnin viereen, samoin 'Mint Julep' tarhakatajia. Arbotetumiin löytyi 'Nova' valkomarjapihlaja ja pylväspihlaja. Molemmat ovat jo verkkojen sisällä, en ota riskejä näiden nuorten puiden kanssa.Tony Tim pallotuijia päätyi leveän istutusalueen keskelle kartiovalkokuusten seuraan. Uskaltauduin kokeilemaan 'Variegata' kirjosiniheinää pallotuijien lähelle. Keveät heinät sopivat niin hyvin pallotuijien tai muiden havujen kanssa. Oikealla edessä retkottavat 'Purple Emperor' komeamaksaruohot, ne olivat oikein hyvin pysytyssä ennen kuin Rilla päätti asettua lepäilemään juuri niiden päälle. No, kyllä ne siitä tokenevat.

Olen yrittänyt vastustaa intoa perennojen istuttamisessa ennen kuin olen saanut arboretumin kasvualustojen rikkakasvit hieman paremmin hallintaan, mutta nämä olivat melkein ilmaisia, joten sorruin.Tässä kuvakulma vastapäisestä suunnasta. Etualalla näkyy yksi kolmesta Pinkachu 'Smhppinka' syyshortensiasta'. Tuolle vasemmalla näkyvälle nurmikolle on suunnitelmissa tehdä vielä yksi itseäni innostava alue, jonka kruunaa suuri kivi. Kivi odottelee jo vanhalla ratsastuskentällä, katsotaan ehtiikö isäntä siirtää sen uuteen paikkaansa ennen talvea. Kivi tarvitsee tietysti taakseen istutuksia....Laitanpa teille vielä katsottavaksi yhden työmaan tällä samaisella peltosaralla, joka toivottavasti arboretumiksi muotoutuu. Etualalla näkyy isännän ajamaa peltomultaa, jota en ole vielä lainkaan työstänyt. Kärräilen tähän syksyn lehtiä yms. Kastematoja näyttää olevan mukavasti. 

Keskelle kunnostin pienen kaistan, jotta sain istututettua edellä mainitun pylväspihlajan (näkyy verkon sisällä) ja 70% alennuksella laitoin tänne myös marjaomenapensaan ja 'Pohjan Neito' lumipalloheiden. Muuten tämän alueen istutus jää kevääseen. Lämmin syyskuu on innostanut nämä päivänliljat uudelleen kukkimaan. 

Todennäköisesti laitan nyt pisteen tämän kauden istutuksille, tosin ihan ehdoton ei tietenkään voi olla.  Luulen, että minulla on täysi työ verkkojen kanssa ja kaikkea muutakin hoitotyötä olisi tehtävänä.Hyvää loppuviikkoa teille tämän arboretumin köynnösaidan kärhön kera! Miss Bateman päätti aloittaa kukinnan vasta syyskuun lopussa, tämän istutin vuosi sitten syyskuussa.


22 kommenttia:

 1. Voi että kun tuo Miss Bateman on kaunis. Ihanalta näyttää muutenkin, upea pilvikirsikoiden ruska ja huvimajanäkymä!
  Sinulla riittää verkotettavaa, on tosiaan tärkeää varjella puiden taimet, muuten menee iso työ ja raha hukkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tosi iloinen, että Miss Bateman reipastui hyvään kasvuun loppukaudesta, alkukesän se mietiskeli ja ilmeisesti kasvatti juuristoaan. Ehkä ensi vuonna on luvassa ennemmän kasvua ja kukkia?
   Pilvikirsikat ovat nyt hienoja, niitä katselee oikein mielellään. Hyvä äänikirja ja auringonpaiste ovat verkkojen laitossa avuksi.

   Poista
 2. Upeaa ruskan värejä jo näkyvissä. Kun on noin hyvät alennukset sitä kannattaa pyörtää sanansa ja lupauksensa .
  Verkotettavaa sinulla riittää ja se kannattaakin tehdä .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä alennustaimista tuli kyllä hyvä mieli :). Taimet olivat Hankkijalla lisäksi oikein hyvävoimaisia ja laadukkaita eli ihan priimatavaraa.

   Poista
 3. Sinulle ei riitä yksi eikä kaksikaan verkkorullaa. Onneksi ne kestävät vuosikausia. Minäkin olen siirtynyt ostamaan vähintään 150-senttistä tiheäsilmäistä verkkoa. Silloin on enemmän lumivaraa, eikä tarvitse niin usein käydä tallomassa hankea verkkojen ymäriltä. Verkottaminen on tylsää hommaa, mutta mieluummin syksyn aherrus kuin keväinen harmitus.
  Jotkut kasvit ovat ymmärtäneet syyslämpimän uudeksi kevääksi. Tuurellasi on vuodenajat nyt ihan sekaisin.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nyt ehkä vähän yli puolessa välissä verkottamisessa, arboretum on kokonaan tehty. Verkot kannattaa tosiaan keväällä varastoida huolellisesti, siten ne on näin syksyllä kätevä ottaa taas uudelleen käyttöön. Samaa mietin noiden 150 cm verkkojen kanssa kuin sinäkin. On minulla niitä ennestäänkin, mutta nyt hankin lisää.
   Oikein virkistävää viikonloppua sinullekin!

   Poista
  2. Kiitos Päivi ja lisää virtaa loppuihin verkottamisiin!

   Poista
 4. Miss Batemanissa on kaunis kukka, omani ei kukkinut tänä vuonna lainkaan, se saikin uuden paremman paikan. Verkkoja on hyvä olla riittävän korkeina. Tänään aloittelin oman verkkourakan, onneksi on tuo navetta mihin ne saa säilöttyä hyvään järjestykseen. Vasta 10% urakasta on tehty mutta alku on sekin. Uudet pihlajat on hyvä suojata heti. Ihmettelen kun metsän pihlajat ei kelpaa jäniksille, mutta puutarhan pihlajat syödään heti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä säilytän verkot hevostallin karsinoissa ;). Tuurenpihlaja taitaa olla jänöille ihan supermaukasta herkkua, myös muut erikoislajit on paras suojata, vaikka metsän peruspihlajat eivät houkutakaan. Rusakoilla on kallis maku.

   Poista
 5. Ihana ruskakuva. Sullonki verkotuksen kans ihan älyttömästi töitä, mutta kallihiksi tulis verkottamata jättämine. Löyrit viälä hyvin alekasviaki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain oikeastaan varsin hienon ja runsaan kuorman alekasveja. On parasta olla järjestelmällinen ja ahkera verkkojen laiton kanssa, muuten tuhot löytää vääjäämättä edestään keväällä.

   Poista
 6. Teillä alkaa olla jo komeita ruskavärejä. Pilvikirsikoiden punainen ruska todella leiskuu. Olet tehnyt taas hyviä löytöjä. Alelaareilla voi tehdä valtavia säästöjä, jos sattuu oikeaan aikaan apajille.
  Minä en ole aloittanut vielä verkottamisia. Joudun varmaan tekemään taas sen homman sormet kohmeessa ja jäiseen maahan tukikeppejä hakaten. Haluaisin kuitenkin ehtiä ensin vähän kitkemään verkkojen sisälle jääviä alueita, jotta ne pysyisivät keväällä siistinä pidempään. Täältä ovat onneksi rusakot hävinneet johonkin, niin ei ole vielä niin hirveä hoppu verkkojenkaan kanssa. Naapurit olivat löytäneet omilta pihoiltaan alkukesällä muutamia kuolleita pitkäkorvia, joten ilmeisesti joku tauti jyllää niissä. Ei haittaa minua laisinkaan :D
  Iloista lokakuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi hienoa nähdä enemmänkin ruskavärin saaneita puita ja pensaita. Rusokirsikka näyttää vaihtavan väriään.
   Kitkeminen on tosiaan paljon helpompaa ilman verkkoja, mutta minulla menee verkkojen laitossa niin paljon aikaa, että teen sen mielummin hyvällä säällä. Onkohan siellä joku taajamajänisten virus tms. Ehkä on luonnon oma keino rajoittaa kantaa, kun ei ole muita luontaisia vihollisia. Hyvä niin. Kiitos, samoin sinulle hyvää lokakuuta!

   Poista
 7. Ruskainen huvimajanäkymä on todella kaunis, kuten myös Miss Bateman. Verkottaminen kannattaa, varsinkin tuolla määrällä nuoria puita. Sain omakohtaisesti kokea, kuinka kurjaa on, kun rusakko pääsee maistelemaan väärää kasvia. Kyllä harmitti japaninvaahteran puolesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ota enää riskejä jänisten suhteen, talvella ne pyörivät täällä sen verran ahkerasti. Kiitos Kati!

   Poista
 8. Ihanan näkymä huvimajaa kohden!
  Onneksi verkotuksen lomassa voi pitää välillä taukoja ja ihailla ruskavärejä ja joitakin vielä kukkivia kasveja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin nautin tuosta ensimmäisen kuvan näkymästä, sieltä ei ole tullut katsottua huvimaja niin paljon kuin puutarhan puolelta.

   Poista
 9. Kaunista ruskaa tarjoilevat pilvikirsikat! On sinulla verkottamista, mutta onhan sinulla myös varjeltavaa! Aleostokset kannattavat ja eipä harmita niin paljon, jos joku taimi menehtyy. Jaa, siellä on jo uudet suunnitelmat vahvasti mielessä ja on upeaa, että sinulla on mies- ja konevoimaa auttamassa haaveiden toteutumista! Mukavaa syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin hyvällä alennuksella on kannattavaa hankkia taimia, sain paljon maata peitettyä näillä uusilla ostoksilla. Olen kiitollinen isännän avusta sekä maansiirrossa että muissa konevoima tarvittavissa asioissa.

   Poista
 10. Kyllä kannattaakin suojata uudet istutukset, vaikka olisivat kuinka halpoja alehankintoja. Ne on kuitenkin kotiin tuotu ja istutettu, siis oma vaiva nähty niiden eteen. Näyttää hyville nuo suojaukset ja kepit auttavat, ei tarvitse enää niitä laittaa. Hyvää lokakuun jatkoa Päivi :)

  VastaaPoista