lauantai 14. lokakuuta 2023

VIELÄ MUUTAMA TULPPAANIN SIPULI

 Pitihän näitä vielä alennuksella ostaa. Valikoimat ovat tietysti huvenneet, mutta otin vielä 50 sipulia kuvan lajitelmista. Nämä päätyivät pääasiassa tähän arboretumin syksyllä laajennetun alueen päätyyn lehtosaarin edustalle. 

Rilla sai jonkun ilmavainun ja unohti hetkeksi työn valvonnan. Tuolla kauempana valkomarjapihlajan vasemmalla puolella näkyvä keltaoranssi pensas on muuten syysalesta löytynyt keltakoivuangervo 'Tor Gold'. Se näytti tosi kivalta syysasussa ja arvelen, että se toisi kesäkaudellakin kivan vaihtelevan lisän tänne havujen ja puiden joukkoon. Se tarvitsee ehkä pari kaveria hieman eri kohtiin, jotta silmä löytää laajalta alueelta toistoa.Mikäli sääennusteet toteutuvat, pitäisi tämän päivän jälkeen olla luvassa enemmän poutaa. Sadetta on saatukin niin, että arboretumin peltonurmi lätisee vettä. Tänäänkin satoi sekä aamulla että iltapäivän ajan. Ilta toi auringonpaisteen. Japaninhappomarjassa on sekä kaunista ruskaväriä että vihreää.
'Cayenne' silkkikanukka saa upean syysvärin. Tämä näkyy arboretumissa pitkälle.
Tuurenpihlaja etenee tänä vuonna verkkaisesti, seuraan sitä kuin jännitysnäytelmää konsaan. Nyt on koko puu tässä sävyssä, mutta lisää leiskuntaa odotellaan.

Toivottavasti sunnuntaina on kiva ulkoilusää. Iloa syksyynne!


27 kommenttia:

 1. Ihana aurinko oli kuvia ottaessasi. Upea väri kanukassa, toivottavasti kunnon leiskunta alkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntui, että on ihan pakko käydä ottamassa muutama kuva, kun pitkän sateen jälkeen tuli aurinko esiin. Silkkikanukka on ollut myönteinen tapaus. Ostin tämän muutama vuosi sitten syksyn loppumyynnistä ja se asettui mukavasti arboretumiin, vyöhykesuositus on I-II(III), hyvin on pärjännyt.
   Leiskuntaa saisi kernaasti tulla ennen lehtien tippumista, ihan riittävän pitkä on ruskea ja valkoinen aika, joten syksyn väri-iloittelu antaisi iloa ennen pimeää kautta.

   Poista
 2. Ei tullut kivaa ulkoilusäätä tällekään päivälle....viikon aikana on satanut yli 100mm ja tuullut välillä rajustikin. Eilen sain sentään loput kukkasipulit maahan sadekuurojen välissä.
  Nyt sais alkaa aurinko paistamaan ja ruskavärit leiskumaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, teillä on satanut vielä enemmän kuin täällä, vaikka täälläkin on tullut vettä ihan riittävästi. Aamun sateen jälkeen ehdimme käydä 5 km lenkillä koiran kanssa, mutta sitten alkoi taas sataa. Nytkin tuulee puuskittain aika tavalla. Hyvä, että sait sipulit maahan. Toivottavasti ensi viikko olisi poutaa ja aurinkoista!

   Poista
 3. Kauniita sävyjä 🍁😍 Hyvä kun istuttelit lisää sipuleja ihasteltavaksi. Silkkikanukka näyttää kauniilta. Kyllä sinun kannattaa ensi syksynä hurauttaa ostoksille tänne pk-seudulle niin saat kaikkea uutta ja jännittävää arboretumiisi ❣️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silkkikanukka on oikein kiva pensas! Kuten kirjoitin sinun postaukseesi, jäi vahva houkutus taimireissusta pk-seudulle. Sinä löydät aina ihanuuksia, joista en ole ennen kuullutkaan :). Ensi kesänä voisi tehdä jopa päiväretken keväällä sinne, niin saisi jonkun aran kasvin kotiutumaan hyvin ennen talven tuloa. Taimimyymälät ovat niin ihania paikkoja 😍.

   Poista
 4. Isoon puutarhaasi mahtuu sipuli poikineen. Onneksi me kaikki saamme nauttia näkymistäsi keväällä.
  Vihdoin ruskavärejä. Ehkä tuurekin vielä ehtii leiskua. Meillä on tänäänkin satanut ihan kunnolla, mutta välillä aurinko on pilkahtanut. Luvassa on poutaisempaa. Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, oikeastaan pitäisi hankkia sipuleja vähintään tuhat, jotta pääsisi kukkaisiin näkymiin, mutta en jaksaisi syksyllä tökkiä maahan sellaisia määriä, enkä raaskisi ostaakaan.
   Toivon, että pikkusipulit lisääntyvät itsekseen ja jokavuotiset pienet lisäykset auttavat asiassa.
   Tulppaanit ja narsissit olisi kiva saada monivuotiseksi iloksi, mutta osa lajeista vääjäämättä taantuu.
   Meilläkin satoi tänään useampaan otteeseen, mutta onneksi sain tehtyä pari kävelylenkkiä poutajaksolla. Pidetään peukkuja ensi viikon auringolle ja poudalle! Kiitos samoin 😊!

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos, jokainen ruskaan värittynyt pensas tai puu ilahduttaa näin syksyllä.

   Poista
 6. Hienoa sylsyn väri leiskuntaa . Me olemme olleet nyt niin vähän mökillä kahteen viikkoon että syksyn värit ovat melkein katsomatta .
  Sipuleita en enää osta uusia sain istutettua ne mitä ostin .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On helpotus saada ostetut sipulit maahan, on sekin homma taputeltu. Toivottavasti ehdit vielä nähdä kaunista ruskaa :).

   Poista
 7. Kauniita ruskan värejä kuvissasi.

  VastaaPoista
 8. Ihanaa, kun jossain näkee ruskan kauniita sävyjä! En muista, koska olisi ollut näin lattean värinen syksy! Mutta onneksi on ensi keväänä tulossa ihanan värikäs sipulikimara - ainakin siellä suunnalla! Mietin, että vieläköhän sipuleita mahtaa jossakin olla, kun niin kovin niukasti niitä istutin... :D Kaunista syksyn jatkoa sinne suunnalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan selvästi tämän vuoden ruska on vaatimattomampi kuin muin vuosina. Onneksi jotain iloisia poikkeuksia löytyy. En minäkään tarpeeksi laittanut sipuleja maahan, mutta toivottavasti keväällä nousisi myös aikaisempien vuosien sipulikukkia iloksi. Kiitos Sirkku!

   Poista
 9. Vaatimatonta on ruska tänä vuonna. Arboretumiisi saakin uppoamaan hyvän määrän tulppaaneja, siinä ei 50 kpl tunnu missään. Tykkään happomarjoista kovasti, niissä on kaunis lehtien väri koko kauden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko arboretumin keväinen sipulikukkien loisto on vasta vuosien päässä, olisi kyllä ihana saada sinne eri puolille viihtymään monivuotisia sipulikukkia. Olen samaa mieltä happomarjoista :).

   Poista
 10. Kauniita ruskavärejä ja ihanasti pikkuisen auringonpilkahdustakin. Täällä ei oikein ruska leisku mutta ehkä muutamassa pensaassa alkaa olla jonkinlaista värinmuutosta havaittavissa. Piti ihan tarkistaa kalenterista ja kyllä, täällä satoi sunnuntaina(kin) vettä. Joka päivä viime viikolla satoi ja vielä maanantainakin tuli 10mm. Nyt on onneksi ollut pari päivää pilvipoutaista mutta harmillisen kylmää. Pääasia kuitenkin, että taivaalliset vesihanat pysyisivät nyt vaikka talven tuloon saakka kiinni :D Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen katsellut, että ruskavärejä on tullut vähän lisää, vaikkei tämä vuosi parasta leiskuntaa näytäkään. Minä olen myös sitä mieltä, että saisivat sateet nyt riittää. Tänään paistaa onneksi ihana aurinko. Kiitos samoin!

   Poista
 11. Täällä on kukkasipulit vielä ostamatta! Ja ensi lumi maassa. Ehtii vielä :)
  Kaunista ruskaa olet löytänyt kuviin. Minusta vaikuttaa että tämän vuoden ruska ei ole täälläpäin kovin kummoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää hyödyntää ne ruskavärit, mitkä löytyvät :).
   Tämä ei ole todellakaan ruskan puolesta paras syksy.

   Poista
 12. Anonyymi10/27/2023

  Mitkä sipulit lisääntyvät mielestäsi parhaiten? Haaveilen idänsinililja matosta, ostin viemä puoleen hintaan kun netistä sai. En tiedä onko kannattavaa istuttaa niin myöhään pieniä sipuleita, mutta kokeilen, nyt taitaa olla lämmintä luvassa ainakin eteläsuomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idänsinililjat ovat ainakin omassa puutarhassani lisääntyneet hienosti. En ole enää yli 15 vuoteen ostanut niiden sipuleja, mutta ripottelen siemeniä uusiin paikkoihin kasvamaan. Krookukset lisääntyvät myös, samoin lumikellot ja toivoakseni myös kevätkurjenmiekat, vaikka niistä ei ole vielä kovin vakuuttavaa kokemusta.
   Kasvitieteelliset tulppaanit ovat hyviä lisääntymään, jos niillä on mieleinen paikka.
   Toivottavasti saat ostamistasi idänsinililjoista hyvän alun haaveilemaasi näkymään, pidetään peukkuja sille!

   Poista
  2. Anonyymi10/28/2023

   Kiitos, eiköhän kun laitan nyt vähän varjoisampaankin paikkaan. Sitten on kokeiltu paahde ja varjoisempi alue. Joo, krookukset hyviä pölyttäjillekin. :)

   Poista