perjantai 1. syyskuuta 2023

SYYSKUUN ENSIMMÄINEN PÄIVÄ
Tarhakurtturuusu 'Sointu' kukkii edelleen reippaasti. Nuppujakin on vielä paljon. Kuvat on otettu tällä viikolla tiistaina, silloin paistoi aurinko ja sain istutettua monta uutta taimea arboretumiin. Keskiviikko olikin sitten täysi sadepäivä. Tällä viikolla on tullut vettä yhteensä 35 mm. Tänään näyttää jälleen aurinko paistavan ja ehkä suuremmista sateista on hetkeksi päästy. 

Puutarhatöitä olisi pitkä lista tehtävänä, jos sää sallii. Toivoisin pääseväni jakamaan perennoja pikimmiten.Etualalla kukkivat valkoalpit ja takana sydänpenkissä perhosia ja muita mettä etsiviä ilahduttaa muhkea purppurapunalatvojen joukko. Ajattelin siirtää jo syksyllä purppurapunalatvan siementaimia arbotetumiin uudelle alueelle, kunhan saan sinne pohjatyöt tehtyä.Myös punahatut ovat tietenkin hyviä magneetteja kaikille pörriäisille ja perhosille. Tässä sydänpenkissä puutarhan keskellä ovat kuvan punahatut selvinneet useammasta talvesta ja jopa lisääntyneet. Sain ehkä tähän tehtyä näille mielisen läpäisevän kohopenkin, koska ovat viihtyneet niin hyvin. Tykkään kovasti tästä 'White Swan' kaunopunahatusta.Näistä viime vuoden simenestä kasvatetuista punahatuista on ollut suuri ilo tässä Helmikaaren penkissä. Taimet talvehtivat tällä paikalla, joten tässä on todennäköisesti punahatuille toinen mieleinen penkki. Kukinta kestää pitkään.Taidan kylvää uusia punahatun siemeniä, sillä hyvät kokemukset rohkaisevat. 

Toivon aurinkoisia puutarhasäitä ja puhtia perennojen jakamiseen ja taimikaruselliin sen myötä. Yritän kunnostautua myös uuden alueen rakentamisessa arboretumiin.

Hyvää syyskuun ensimmäistä viikonloppua!


20 kommenttia:

 1. Kauniisti kukkivia punahattuja. Huomaa kyllä, että niillä on onnistunut ja suotuisa kasvupaikka.
  Meillä ei perhosia ole muistini mukaan ollut koskaan niin vähän, kuin tänä kesänä.
  Niin se kesä taas hurahti aivan liian nopeasti ohi. Toivottavasti saisimme kuitenkin nauttia kauniista ja kuulaasta syksystä.
  Mukavaa viikonloppua myös sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punahatut ovat aika tarkkoja talvehtimisen suhteen. Meillä perhosten määrä lisääntyi loppukesän puolella. Kyllä niitä lenteli myös alkukesän vaiheilla, mutta vähemmän kun muina vuosina. Toivottavasti tämän vuoden tilanne ei ole toistuva, vaan perhoskannat elpyisivät.
   Kaunista ja hyvää syksyä toivotaan hartaasti.

   Poista
 2. Komiat valakoalpi- ja punalatvakasvustot. Mulla ronuuvat molemmat. Punahatut näyttäävät kans hyviltä. Mäki oon siämenkasvatuksihini tyytyvääne, joten yritän kans löytää jonku muun färisiä siämeniä. Meillä perhosia on ollu ihan hyvä määrä. Isäntäki oikee huamioo ne ja son jo palio se :) Toivotahan hyviä kaivuukeliä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoalpi on kyllä tosi kiva ja olen iloinen, että se on viihtynyt Graniittipenkissä. Punahattujen siemenvalikoimissa taitaa eniten näkyä tätä Magnusta. Tosin olen kasvattanut myös ’Green Twister’ lajiketta. Kiva, että perhosia on teillä riittänyt. Meilläkin on ollut, mutta alkukesällä oli todennäköisesti määrät vähäisemmät kuin yleensä. Kiitos, hyvät kaivuukelit olisivat tarpeen!

   Poista
 3. Ihanat punahatut! Toivottavasti syyskuu olisi vielä kesäinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunpa olisi! Minä ainakin saan paljon enemmän aikaan kauniilla ilmalla :).

   Poista
 4. Punahatut ovat kyllä kivoja loppukesän kukkijoita, kukat kestävät niin mukavan pitkään ihailukunnossa. Olisivat vaan vähän varmempia talvehtijoita. Jospa sinulla onkin löytynyt niille täydelliset paikat. Näyttää montaa muutakin loppukesän ja syksynkin kukkijaa puutarhastasi löytyvän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, kukinta on pitkään kestävä ja kaunis. Sopiva kohopenkki on tarpeen, jotta talvimärkyys ei tapa niitä. Onneksi loppukesän ja syksyn kukkijoita löytyy iloksi :).

   Poista
 5. Valkoalpi - tulihan se sieltä. Monena päivänä olen miettinyt, mikä se jossain kuvassa näkemäni kasvi olikaan. Mitkä perhoset? Täällä ei lennä perhosen perhosta. Johtunee jatkuvista sateista. Perhosena ei minuakaan kiinnostaisi liidellä litimärkien kasvien kukinnoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoalpi on tosi ihana perenna! Sekin on täynnänsä meden etsijöitä hyvällä säällä. Perhoset ovat niin tarkkoja lentelysäästä, aurinkoisella ilmalla niitä liikkuu paljon, mutta kylmä, tuulinen ja sateinen ei innosta perhosia ymmärrettävistä syistä.

   Poista
 6. Nyt on niin monessa blogissa kerrottu, että itse kasvatetut punahatut ovat kestävämpiä, niin täytyy kyllä kylvää niitä ensi vuonna. Ja kunnostaa joku kohta pihalla sitten niille sopivaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oman kokemukseni mukaan itsekasvatetut ovat kasvaneet hyvin ja talvehtineet myös. Onnea sinulle kasvatukseen!

   Poista
 7. Kauniita syyskuun päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punalatvan taimia on minullakin muutamia siemenestä kasvatettuja . Sinulla on komeat kasvustot niitä valkoisesta minäkin pitäisin. Pitää katsella josko jostain .
   Sain myös valkoalpin alun ja olen siitä iloinen . Täällä on tänään kaunis päivä mutta ulos en nyt jouda .Huomenna mennään kotia yhdeksi yöksi ja on sisähommia jonkinverran ennen sitä .
   Loppuviikosta minäkin ajattelin olla siirto puuhissa ja kitkentää pitää myös jonkinverran tehdä .

   Poista
  2. Ostin useampi vuosi sitten valkoisen punahatun taimen eli ’White Swan’ ja se on lisääntynyt mukavasti. Niitä ei ole aina saatavilla tai tietysti riippuu taimimyymälästä.
   Valkoalpi on tosi kiva, hienoa, että sait alun. Meillä on tänään sadepäivä, pienen hetken ehdin tehdä puutarhassa ennen sateen alkua. Loppuviikko lupaa tosiaan parempaa säätä, toivotaan näin!

   Poista
 8. Punahattujen viihtyminen on joskus kuin salapoliisin työtä. Täytyykin muistaa kylvää niiden siemenet eri paikkoihin jotta saa taas uusia taimia. Komeat punalatvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Salapoliisin työ kannattaa, jos saa nauttia monivuotisesta ilosta punahattuja katsellessa :).

   Poista