lauantai 9. syyskuuta 2023

ARBORETUMISSA JÄLLEEN YHTÄ SUN TOISTA
Tästä on tullut yksi suosikkinäkymäni, kun kävelen pienessä arboretumissani. Silmillä näkee vielä laajemmin eri suuntiin. Osan tunnelmasta tuovat oikealla puolella oksiaan taivuttava kynäjalava ja vasemmalla puolella samaan pyrkii metsävaahtera. Molemmat ovat kasvaneet kohisten tänä kesänä. Kynäjalava on istutettu 2020 ja vaahtera 2021.Tässä vielä kuva elokuussa valmistuneesta pergolasta, vaikka teinkin siitä ihan oman juttunsa. Edessä näkyy yksi kesken oleva projekti. Päätimme pienentää perunamaata ja teen vanhan perunamaan päätyyn uuden istutuksen. Siirsin kuvassa näkyvät pallohortensiat toisaalta tähän (ne ovat odottaneet siirtoa arboretumiin jo vuoden verran).  Pallohortensiat saavat kavereikseen ainakin pieniä havuja ja ehkä pikkupensaita, jahka ehdin laajentaa ja muotoilla kasvualustan sekä pohdiskella vaihtoehtoja.Teimme nyt perunoita varten kahdella laudalla maasta nostetun laatikon. Onneksi varastosta löytyy sahattua lautaa, jota on jäänyt eri rakennustöistä. Myös tummaa maalia löytyi purkin pohja, joten sutaisin kuivat laudat saman tien mustiksi. Laatikon pitkä sivu on noin 3 metriä, joten tuohon saa sopimaan kolmeen riviin ihan mukavasti pottuja. Laatikko täytettiin puhtaalla mullalla jo valmiiksi ensi kevättä odottamaan. Kyseisellä paikalla on ollut perunaa jo aika monena vuonna, vaikka olen yrittänyt hieman vaihdella rivien paikkaa vuoroviljelyssä jonkun muun kasvatettavan kanssa. Heinäseiväsaitaa täytyy käydä suorittamassa, kuvassa se näyttää olevan sen tarpeessa.Tässä kuva pitkältä sivulta. Kuvan etureunassa näkyy kehäkukkia, aion jatkossakin kasvattaa kesäkukkia tässä samassa paikassa. Ruiskukat olivat jo niin ohikukkineita, että nyhdin ne pois samalla kun kitkin alueen.

Takana pellolla on jo tuotuna yksi multakasa traktorilla, lisää multaa on siirtymässä kunhan isäntä ehtii. Sinne on tarkoitus tehdä uusi istutusalue ensi keväänä.Tästä kuvakulmasta näkyy pallohortensioiden sijoittuminen melko lähelle uutta pergolaa. Todennäköisesti istutan alueen muut kasvit vasta keväällä. Ajattelin kärrätä kasvihuoneen kasvualustat tähän, kunhan on kasvihuoneen tyhjennyksen aika. Uusi sateenvarjojalava on neljän metrin päässä pallohortensioiden takana. Vaaleanpunaiset pensashanhikit kukkivat kauniisti.Kitkin kuvan keskellä olevan alueen nyt kunnolla ja siirsin kultatyräkkiä reunuskasveiksi. Kuvasta ei saa oiken selvää, mutta tuossa kasvaa kaksi pensasmaista luumua ja omenapuu. Kunhan kaikki mylläykset tällä kohdalla on tehty ja keväällä loputkin kasvit istutettu, uskon että tämä tienoo arboretumin ja keittiöpuutarhan rajalla koheni merkittävästi.Katselin yhtenä sadepäivänä kuvia arboretumin alueelta vuosilta 2019 ja 2020. Täytyy olla iloinen, että paljon on tapahtunut ja näkymä on muuttunut. Tämä täytyy pitää mielessä, kun silmä etsii puutteita ja huomaa paikkoja, jotka kaipaavat lisää istutuksia. Nurmikkoa vasten näkyy muuten tummana keväällä istutettu sulkamustaselja.


Sulkamustaselja 'Black Lace', mikä ihana kasvi! Ensimmäisen ’Black Lacen’ istutin kolme vuotta sitten puutarhan puolelle ja kaksi uutta kasvaa arboretumissa. Viihtyessään mustaselja voi kasvaa jopa kaksi metriä korkeaksi pensaaksi. Jos talven jälkeen on ränsistyneitä oksia, ne leikataan pois. Puutarhan mustaseljasta leikkasin keväällä pari oksaa ja pensas oli silti oikein kaunis koko kesän. Kannattaa valita pensaalle aurinkoinen paikka ja kasvualustaksi hyvä puutarhamulta. Tälle suositellaan vyöhykettä I-II, mutta varmasti kasvupaikka on vyöhykettä ratkaisevampi.

Aurinko paistaa ja on luvassa ihana syyspäivä. Lähden jatkamaan töitä arboretumiin, siellä tapahtuu nyt monessa kohdassa. Kerron lisää myöhemmin. Hyvää viikonloppua teille!


18 kommenttia:

 1. On kyllä ihanan kauniita näkymiä moneenkin suuntaan! Kaunista säätä on viikonlopulle luvassa, mukava juttu puutarhahommien kannalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 😊 Tulin käymään ruokatauolla. Tällainen sää saa mielen iloiseksi ja on kiva tehdä töitä puutarhassa. Paidan selkä on ihan märkä, kun taistelin multakuormien kanssa.

   Poista
 2. Upeat on näkymät! Oma sulkamustaselja on tänä kesänä ottanut kasvuspurtin ja pari korkeinta oksaa yltävät varmasti jo yli tuon parin metrin. Hieman saisi pidätellä kasvuintoaan täällä pienessä puutarhassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Pienellä palstalla saattaa täydessä koossa oleva mustaselja olla aika kookas. Sen kasvutapa varmasti muuten sopisi sinun japanilaishenkiseen puutarhan osaan.

   Poista
 3. Voi että te saatte paljon aikaan! Ihailen suuresti suunnittelutaitojasi, puutarhatietämystäsi, reipasta työotettasi sekä kykyäsi pitää huolta kasveista ja puutarhasta. Olet oikea puutarhamaailman idolini. Tosiaankin kannattaa pitää mielessä aikaansaamanne muutokset. Teillä on todella huikea puutarha ja voitte olla siitä ylpeitä. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sentään. Kommenttisi ilahdutti ja lämmitti kovasti! Nöyrä kiitos kauniista sanoistasi.
   Oikein hyvää sunnuntaita, toivottavasti voitte perheen ja pikkuisten kanssa nauttia kauniista syksyisestä päivästä.

   Poista
 4. Black Lace on menestynyt minullakin hyvin. Joskus siinä on keväisin kuivuneita oksia mutta leikkaan ne pois. Kukkia tekee 2-4 vuosittain. Arboretumisi on rehevöitynyt mukavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla sinun Black Lacesta, talven jälkeen kuivien oksien poisto on pieni toimenpide, eikä näytä haittaavan pensasta lainkaan. Juu, rehevöitymistä on tapahtunut ja se ilahduttaa. Sinulla on ihan vastaava ilmiö omassa arboretumissasi.

   Poista
 5. Arporeettumis silimä lepää jo moneski kohtaa. Hianoja, vaihtelevia ja kukkivia näkymiä monehenki suuntahan. Ja ainavaa tuloo lisää. Ahkeraa toimintaa :) Tuata mustaseljaa oon kans himiööny, mutta oon kuitenki jättäny ostamata. Voishan tiätysti ottaa riskin ja kokeella. Eihän sitä ny nii hirviän korkialta putuaasisi, jos ei onnistuusi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Eilinen ahkeruus meinasi haitata viime yön unia ;). Tässä iässä tuppaa kolottamaan jäseniä ja selkää, kun painii koko päivän multapaakkujen kanssa. Isäntä ajoi peltomultaa pohjaksi kasvualustoille ja osa paukuista oli sellaisia painavia järkäleitä, että meinasi voimat loppua.
   Jos mustaseljalle löytyy sopiva paikka, missä sen hienot tummat lehdet näkyvät vaaleampaa taustaa vasten, niin kannattaa kyllä harkita :).

   Poista
 6. Paljon olet tehnyt jo, onneksi kuvat muistuttavat, mistä on lähdetty liikkeelle. Onneksi teille menestyy monenlaiset kasvit, saat aremmatkin viihtymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi muistaa ottaa kattavammin kuvia lähtötilanteesta, jotta muutos näkyy selvemmin. Toivottavasti suotuisa pienilmasto kehittyy arboretumin alueelle, jotta sinne voisi istuttaa muitakin arkoja lajeja.

   Poista
 7. Kaunis on arboretumisi. Ei ole helppoa lähteä melkein tyhjästä uusia istutusalueita suunnittelemaan. Hyvin on onnistunut ja kivasti alkavat osat isomman kokonaisuuden nyt muodostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On totta, että suuri tyhjä tila on alussa hankala. Nyt ollaan jo siinä suhteessa helpommalla puolella.

   Poista
 8. Todella paljon olette saaneet aikaan ja uutta suunnitteilla .Multaa kuluu valtavasti ostatteko kaiken ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arboretumin istutusalueille teemme kohopenkit siten että peltoheinän päälle levitimme olkipaalista olkea, sen päälle isäntä ajoi peltomultaa reilun kerroksen (omaa multaa) ja istutuskuoppiin käytän peltomultaan sekoitettuna ostomultaa. Käytämme kuorma-autolla tuotua ostomultaa, siinä on kompostilannoite ja kalkki mukana. Ostomulta keventää savimaan omaa multaa kasveille miellyttävämmäksi. Nyt syksyllä kuskaan näihin istutusalueisiin myös puiden lehtiä yms. Kastemadot ja muut apulaiset saavat möyhentää kasvualustan lopulliseen muotoonsa. Onneksi on omaa peltomultaa, muuten tämä ei kyllä onnistuisi 😊.

   Poista
 9. Arboretumissasi on nyt jo niin paljon kaunista katseltavaa, miten upea siitä muodostuukaan vuosien saatossa!
  Minäkin ostin pari vuotta sitten mustaseljan ja ainakin kaksi talvea se on menestynyt meillä, kukkikin jopa tänä kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon kovasti, että aboretum kehittyy toivottuun suuntaan :). Kiva kuulla, että sinunkin mustaseljasi on viihtynyt.

   Poista