lauantai 23. syyskuuta 2023

VIELÄ PITÄISI JAKSAA
En voi ymmärtää, että syyskuu on jo näin pitkällä? Vielä olisi työlistalla tekemistä vaikka muille jakaa, mutta ehkä joudun osan kanssa luovuttamaan tältä kaudelta, tietysti paljon riippuu loppusyksyn säistä. 

Mutta olette varmaan yhtä mieltä katsuran ihanasta värityksestä! Kuvan keskivaiheilla näkyy kaksi syysväriin siirtynyttä atsaleaa.Eilen oli kerrassaan mahtava syyspäivä, oli niin lämmintä, että tarkeni ohuessa puserossa. Iso rasti tehtävälistaan tuli, kun urakoin kaikki ostamani kevätkukkien sipulit maahan. 

Tulppaaneja laitoin maahan 235 sipulia, suurin osa puutarhan puolelle, mutta päätyi osa tänne arboretumiinkin. Sääli vai, että määrä oli liian pieni, mutta en raaskinut ostaa enempää. Pikkusipuleja eli krookuksia ja kevätkurjenmiekkoja istutin yhteensä 175. Syksyllä sipulien maahan kaivaminen ei todellakaan kuulu mielipuuhiini, mutta keväällä aina harmittelen, miksi en laittanut enempää.Tämä näkymä on ensi kesänä toivon mukaan aika ihana, kun samalla kertaa näkyy kolme ryhmää Sweet Annabelle pallohortensioita. Sweet Annabellen taimia on yhteensä 17 kpl. Silmin näkyy myös valkoisten pallohortensioiden ryhmä ja kaukana, kaukana takana Pink Annabelle pallohortensiat osana muuta istutusta. 

Tähän etualan ryhmään olen kärrännyt multaa valmiiksi, yritän ehtiä istuttaa puutarhasta vuorenkilpiä rusotuomipihlajan juurelle. Kyseiset vuorenkilvet ovat saamassa joka tapauksessa siirron ja ne saavat tehdä rikkojen ehkäisyyn työtä tämän ison alueen keskellä.Tällä viikolla olen istuttanut arboretumiin 50 % alesta hankittuja taimia. Tämä alue vaatii vielä paljon kasvualustan muokkausta, mutta olen edennyt vaiheittain eli taimien kohdalla on istutusmulta ja kunnon kasvualusta, mutta tyhjällä alueella työ on kesken. Tästä istutusalueesta näkyy vain osa. Tällä hetkellä alueen koko on 4 m x 22 m. Täytyy talven aikana hioa suunnitelma muiden hankittavien kasvien osalta.Peltonurmeen jää pakosta traktorin renkaan jälkiä, mutta yritämme tehdä suuret maansiirrot nyt syksyllä, jotta keväällä ei tarvitsisi enää traktorilla ajella pehmeällä pellolla. 

Siivosin jo kasvihuoneen tältä kaudelta tyhjäksi. Minun pitää varautua lähtemään lyhyellä varoitusajalla pojan perheeseen hoitamaan pikkuneitiä, sillä sisaren syntymän laskettu aika on hyvin lähellä. Näin ollen, on parasta tehdä tällaiset työt alta pois.Lämmin syksy on saanut kelloköynnökset tekemään kukkia ihan hurjasti. Tässä toinen puoli köynnösportista, jota kelloköynnös vehreyttää. Rillan takana vähän matkan päässä näkyy katsura. Rillan vieressä japaninhappomarjat alkavat hiljalleen siirtyä syysväriin.Eilisen ihana auringonpaiste on muisto vain, sillä tänään aamu valkeni pilvisenä ja Rillan aamulenkin jälkeen alkoi sataa. Huomaatte varmaan, että amurinviini on vaihtanut upeaan syysväriin.Rilla nuuhkii sateen tuloa. Keppien paikalle pitäisi istuttaa timanttituijat, mutta katsotaan löydänkö ne vielä syysalesta vai jääkö istutus kevääseen. Rillan takapuolen kohdalla on 'Hicksii' kartiomarjakuusen alennustaimi, kaksi pientä havua ovat 'Nana' kääpiöserbiankuusia. 'Nana' kasvaa hitaasti, mutta voi saavuttaa yli 3 metrin korkeuden. Olen nähnyt kolme 'Nana' kääpiöserbiankuusta noin kolmen metrin korkuisina ja ne olivat kaunis näky.Tämä kuvakulma ei ole niin kaunis, mutta uskon, että ensi vuonna näyttää jo paremmalta. Suunnitelma on, että erilaiset havukasvit sekä näyttävät kiinnostavilta että ajan myötä tuovat tuulelta suojaa. Tuolla takana on vielä traktorin kauhasta kipattuja multakasoja, joita minun pitää työstää taimia varten.

Multakasoja löytyy muualtakin, mutta teen kun ehdin. Verkkorumba pitäisi aloittaa, ettei tarvitse sitä puuhaa tehdä sormet kohmeessa.


18 kommenttia:

 1. Nyt onkin ollut, ainakin täällä meillä, hyvät istutus- ja puutarhasäät. Oletkin istuttanut runsaasti sipuleita ja muita puutarhakasveja. Muistahan kuitenkin myös levätä välillä. Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyskuu on ollut suurelta osin erinomainen puutarhatöihin. Tänään on sadepäivä.
   Kiitos tärkeästä ohjeesta :). Välillä se meinaa unohtua.

   Poista
 2. Kyllä nyt on kelvannut puutarhatöitä tehdä kun keli on vielä lämmin. Toivottavasti saat mahdollisimman paljon hyödynnettyjä syksyn aletaimia ja tyhjää multatilaa täytettyä. Sitä aina kuvittelisi useamman sada sipulin olevan iso määrä mutta kummasti niitä isoon tilaan uppoaa. Ensi vuonna sitten lisää ellet niitäkin alesta vielä lisää kotiin päädy raahaamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ehdottomasti kiinnostunut aletaimista, jos sopivia lajeja tulee vielä vastaan.
   Täällä pitää puhua useista sadoista sipuleista, jos arvelee niiden näkyvän keväällä. No, toivon pikusipulien lisääntyvän vuosien saatossa ja olen myös yrittänyt hankkia tulppaaneja, jotka olisivat pitkäikäisiä. Narsisseja olisin haikaillut, mutta olin vähän myöhään liikkeellä haluamieni lajien suhteen. Ehkä näen vielä alennusmyynnissä jonkun kiinnostavan…

   Poista
 3. Katsuran ruskaväri on totisesti upea! Kuten amurinvilliviininkin. Jotenkin tuntuu, ettei tänä vuonna tänne etelään tule kovin loisteliasta ruskaa. Esimerkiksi moni vaahtera on jo aika kaljuja. Tuurenpihlajissa on vasta muutama lehti hiukan värittynyt. Kasvit nauttivat lämpimistä säistä, eivätkä malta vaihtaa syysasuun.
  Manailen omien syystöiden määrää, mutta eihän niistä sinuun verrattuna voi edes puhua samana päivänä. Mahtava määrä uusia istutuksia ja suunnitelmia.
  Sinulla on ihania asioita tapahtumassa, kun uusi pikkuinen kohta syntyy.
  Mukavaa viikonloppua ja kivoja odotuksen hetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihastellut katsuraa oikeastaan koko kasvukauden, se muuntaa väriään muulloinkin kuin syksyllä :). Minä odotan vielä ruskavärejä, mutta lämmin sää tosiaan hidastaa ruskan alkua. Toivottavasti myrskyt eivät riepota lehtiä pois ennen syysvärejä.
   Syksyllä sää vaikuttaa puutarhaintoon eli aurinkoa taas odotellessa, muuten jää monta hommaa tekemättä ;).
   Uusi syntyvä lapsonen jännittää aina, toivottavasti kaikki sujuu hyvin.
   Kiitos, sinulle myös hyvää sunnuntaipäivää. Täällä on tämä päivä satanut aika tasaisesti.

   Poista
 4. Ahkerana oot taas ollu. Hyvä sä :) Tosiasiahan on, että kaikki ny teheryt tyät o pois ens keväältä. Moon vasta alootuskuapis. Pitääs viälä teherä yhtä sun toista, mutta pualukootaki pitääs hakia viälä lisää. Jospa täs käynnistyys ku pääsis tästä räkätaurista erohon.
  Teillon jännittävät aijat eres. Toivottavasti kaikki menöö hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, keväällä riittää aina paljon touhua, joten kaikki istutuspohjat, mitä saa nyt valmisteltua, on poissa kevään kiireistä. Minullakin oli 5 vrk niin kurja flunssa, etten jaksanut tehdä ulkona mitään. Puolukoita voisin minäkin vielä vähän laittaa, tuossa niitä on nytkin pöydällä odottamassa siivoamista.
   Uusi vauva jännittää aina näin mumminkin ominaisuudessa :).

   Poista
 5. Ihania ruskavärejä havaittavissa!
  Ja kukkasipulitkin olet ehtinyt jo istuttaa muiden touhujen lisäksi! Meillä ne vielä odottavat...
  Tänä viikonloppuna olen kuitenkin saanut jotain aikaiseksi puutarhan puolella, haketin risuja kompostoria varten, tyhjensin kompostoria ja kasvihuoneen tyhjennyksen aloitin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olet saanut jo hyvin alkuun puutarhakauden perusjuttuja, niitä kyllä riittää.
   Jos ei ihan erikoista syksyä tule, niin uskon tulppaanien sipulienkin jo pärjäävän maassa. Ainakin muina vuosina näin on ollut.

   Poista
 6. Osuva otsikko . Jotenkin tuntuu että alkaa tympimään ja vielä pitäisi jaksaa ja ennenkaikkea viitsiä .
  Paljon olet sipuleita ostanut ja istuttanut . Minäkin jotain olen ostanut mutta kaikki istuttamatta .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniina päivinä on ihan kiva tehdä puutarhatöitä, mutta huono sää on tässä vaiheessa jo iso kynnys. Syksyä kohden mennessä tämä on tuttua jo monelta vuodelta.
   Ostin sellaisia isoja pusseja alennustulppaaneja, toivon niiden selviävän monta vuotta, eikä vain yhden kevään verran. Sinulla ei ole vielä kiire tulppaanien kanssa :).

   Poista
 7. Verkotus on iso työ, minullakin se on seuraavana listalla monen muun työn ohessa. Onni on ollut tällainen lämmin syyskuu. Katsuralla on upea syysväri ja samoin atsaleoilla. Saapa nähdä ehtiikö ruska tänne ennen lehtien ala tippumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy yrittää laskea verkkojen määrä ihan mielenkiinnosta, mutta kyllä niitä riittää. Lämpimällä ja hyvällä säällä touhu sujuu mukavasti hyvää äänikirjaa kuunnellessa.
   Olisi kiva nähdä upea ruska. Pilvikirsikat alkavat ainakin punertua.

   Poista
 8. Anonyymi9/28/2023

  Olisipa sellaisia valmiita verkkoja olemassa jotka vain puettaisiin kasvin ylle. En ole ennen verkottanut, mutta nyt se työ on edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan noissa verkoissa näperrettävää, mutta työ kyllä kannattaa. Ainakin meillä tuho olisi talven aikana melkoinen, jos ei laitaisi verkkoja. Tsemppiä sinulle!

   Poista
 9. Anonyymi9/30/2023

  Kiitos! Niin on, täälläkin jänikset syövät melkein kaiken mitä näkevät. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varautuminen on järkevää, ettei keväällä sureta syödyt puut tai pensaat.

   Poista