torstai 7. syyskuuta 2023

KUKKIVIA MAKSARUOHOJA
'Firecracker' maksaruoho on tällä hetkellä yksi Graniittipenkin kaunotar. Sen tumma punainen sävy näkyy pitkälle.
'Lime Zinger' kukkii marjapuuron sävyisenä etualalla. Korkeampi 'Herbstfreude' näkyy sen vieressä. Takana sydänpenkin purppurapunalatvat sointuvat kivasti kokonaisuuteen.Tässä  komeamaksaruoho 'Herbstfreude' marunoiden vieressä Graniittipenkissä. Pitääkin muistaa viedä jakopaloja marunasta arboretumiin. Aaprottimaruna leviää siihen tahtiin, että siitä riittää moneen paikkaan, vaikka en taida kovin monesta paikasta jaksaa rajoittaa sen kasvua.Arboretumissa 'Lime Zinger' on katsuran maanpeitekasvina. Ne sointuvat hauskasti yhteen. En meinannut millään saada kuvaa otettua, koska Rillan kuono tunki koko ajan väliin.Tykkään komeamaksaruoho 'Herbstfreudesta' tosi paljon. Sen pyöreä kasvutapa, kiva olemus koko kasvukauden ja kaunis väri näin syksyllä ovat kaikki plussaa. Tämä kuvan on otettu piharingistä.Komeamaksaruoho 'Carl' on hieman matalampi kuin 'Herbstfreude' ja väri on enemmän pinkki. Tässä 'Carl' sydänpenkin reunuskasvina.Tämä 'Red Sparkle' maksaruoho on uudempi tuttavuus. Istutin tämän vuosi sitten arboretumin kärhöjen juurelle. Tämä on melko matalakasvuinen, hyvin tummalehtinen ja kukkii syyskesällä. Tämän tumma lehdistö tuo kontrastia muihin kasveihin kesällä jo ennen kukintaa.  

Viime yön alin lämpö kävi +0,8 asteessa. Huh, sentään. En kaipaisi vielä hallaöitä.


14 kommenttia:

 1. Nämä ovat kyllä niin nättejä! Ovatko monivuotisia, eli kasvavat aina joka vuosi itsekseen esiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain, ovat perennoja eli monivuotisia ja näistä on iloa pitkään. Maksaruohot tuuheutuvat iän myötä ja niitä voi jakaa uusiin paikkoihin.

   Poista
  2. Okei, kiitos tiedosta! Näyttäisivät sopivan helppohoitoisilta ja kivoilta omaankin pihaan.

   Poista
 2. Ihanan värisiä, etenkin tuo murrettu marjapuuro 'Lime Zinger' ja tummalehtinen 'Red Sparkle'! Maksaruohoja täytyykin hommata lisää. Aiemmin en viitsinyt niitä hankkia, kun ne alkavat kukkia juuri, kun peuratkin alkavat käydä röyhkeämmin pihoilla ja syövät maksaruohot lähes maata myöten.
  Eilen ystäväni kertoivat, että peurat olivat tehneet verkkoaitaansa ison reiän! Ovat ilmeisesti alkaneet käyttää leikkureita tms. työkaluja :-o
  Huh, onpa teillä ollut kylmä yö! Täällä olin yön alin +7 astetta, mikä on myös selvästi alempi kuin tähän asti. Toissailtana vielä iltamyöhällä oli +17.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti peurat pysyisivät jo poissa sinun pihaltasi ja saisit nauttia kaikista kasveistasi itse, eivätkä ne päätyisi peurojen mahaan. Johan on ovelia peuroja, jos kantavat työkalupakkiakin mukanaan ;). Saisi yölämpö pysytellä plussan puolella vielä pitkään.

   Poista
 3. Hienoa syysmaksaruohojen kukintaa. Tuo Carl on ehdoton suosikkini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkään näistä kaikista, eri kavereiden kanssa jokainen löytää hyvän paikan. Carl kasvaa hyvin ja olen jakanut sitä paljon.

   Poista
 4. Anonyymi9/07/2023

  Kauniita syysmaksaruohoja. Onpa siellä ollut viileää, meillä alin ollut tänä syksynä +8.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maksaruohot ovat hyviä luottokasveja :). En meinannut aamulla uskoa silmiä, kun mittaria katsoin. Teillä on ollut paljon lämpimämpää.

   Poista
 5. Maksaruahot o hianoja puutarhakasvia. Tykkään erikoosesti punalehtisistä, neku tuaa penkkiihin färiä koko kesän. Yleensä kestäviä ja helappoja ja näyttävästi kukkivia. Arkajalakojaki o.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeassa olet! Minä en ole tainnut kokeilla niitä arkajalkoja, maksaruohojakin on niin paljon erilaisia.

   Poista
 6. Maksaruohot ovat kestäviä syyskesän kukkijoita!
  Apua mikä lukema mittarissa! Meillä oli joku aamu +7 ja sekin tuntui jo tosi kylmältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti aamulla katsoa monta kertaa lukemaa ja tarkistaa vielä toisesta mittarista. Halla oli tosi lähellä.

   Poista
 7. Hienoja maksaruohoja! 'Herbstfreude' on tosiaan kaunis koko kasvukauden ajan. Pidän myös noista tummalehtisistä ja tummanpunakukkaisista. Pitää laittaa lajikenimiä ylös, jos vaikka tulee jossain aleissa vastaan.
  Hui, teillähän on käynyt kylmänä! Toivottavasti ei tullut mitään tuhoja. Meillä oli viikolla alimmillaan mittarissa 4 astetta mutta kasvimaalla on voinut käydä pari astetta alempanakin. Papujen lehdet olivat muuttuneet osittain violetinkirjaviksi mutta muuten kaikki oli vielä kunnossa. Pelottavaa aikaa tämä syksy...
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista