perjantai 15. syyskuuta 2023

VAUHDIKKAITA PÄIVIÄ
'Grandiflora' syyshortensiat kukkivat parhaillaan upeasti. Viime yönä ei mittarin mukaan ollut pakkasen puolella, mutta paikoitellen nurmi oli riitteessä, joten ehkä sittenkin halla kävi maan pinnassa vierailulla. Iltapäivällä näkee, miten kävi syyshortensioiden kukille.Toivottavasti kukinnot eivät vielä rusketu.

Tällä viikolla kaikki lapset ja lapsenlapset olivat meillä viettämässä synttäreitäni. En ajatellut pitää juhlia, mutta lapset järjestivät hauskan yllätyksen, hoitivat järjestelyt ja kutsuivat lähipiirin koolle. Tytär toi ruoat ja herkulliset kakut tullessaan.Ruusut jaksavat vielä kukkia, tässä köynnösruusu Above and Beyond paistattelee päivää kaverinsa kanssa.
Ennen 'synttärihulinoita' tein monta peräkkäistä päivää arboretumissa keväällä tehtyjä istutusalueita laajentaen. Kevät on aina kiireistä aikaa ja silloin oli tärkeää saada kaikki tilatut puut ja pensaat istutettua ja juurtumaan. Tiesin jo silloin, että tehdyt istutusalueet tulevat kasvamaan, kunhan on aikaa tehdä kasvualustojen pohjatöitä. Rilla istuu keväällä istutetun hopeavaahteran juurella, puusta näkyy kuvassa vain alaosa, mutta puu on jo nyt ilo silmälle.Arboretumiin keväällä liitetyn peltosaran pohjoispäädyssä yhdistin nyt kolme istutusta yhdeksi suureksi alueeksi. Kuvan vasemmassa reunassa on keväällä istutettu vuorijalava. Havujen alue oli kesällä oma erillinen ryhmänsä ja osa pienimmistä havuista tuli istutettua hieman liian tiiviisti, koska ei ollut aikaa tehdä suurempaa yhtenäistä aluetta. Nyt havuryhmä yhdistyi edelleen pylväshaapojen ryhmään, joten istutustilaa tuli hulppeasti lisää.Oli kiva nähdä, että havut olivat kasvattaneet hienosti juuria, kun kaivoin isona paakkuna 'Nana' kääpiöserbiankuuset väljemmille vesille kasvamaan. Myös pesäkuuset saivat oman kolmio -ryhmänsä vähän suuremmaksi. Uusina tulokkaina istutin kaksi höyhenpensasta, Pinkachu syyshortensia 'Smhppinkan' ja sinikataja 'Blue Sweden'. Takariviin (nurmikkon suunnasta katsottuna) edellisen kuvan keppien kohdille on tarkoitus laittaa kaksi tai kolme timanttituijaa.

Olen viihdyttänyt itseäni ihanilla Pinterestin kuvilla monimuotoisista havuryhmistä höystettynä lehtipensailla. Tämä alue on vielä kesken, mutta näyttää nyt omaan silmään suurena alueena luontevammalta kuin mihin tilanne jäi keväällä.Tämä alue jäi keväällä pitkäksi ja kapeaksi, mutta nyt leveyttä tuli lisää siten, että pinta-ala vähintäänkin tuplaantui tai melkein triplaantui. Istutin rungollisen mongolianvaahteran uuteen multatilaan. 

Levitimme mullan alle olkipaalista tasaisen kerroksen, sitten isäntä ajoi pellon päästä multaa olkien päälle. Lierot saavat tehdä oman työnsä kasvualustan parantamiseksi. Lopuksi vielä katse viime ja edellisenä vuonna tehtyihin istutuksiin. Rilla on mukana kierroksilla, Rillasta arboretum on oikein kiinnostava seikkailupuisto.


28 kommenttia:

 1. Rilla on selvästi kaikessa mukana <3
  Onpa upea arboretum! Se ihan todella näyttää jo arboretumilta, yllättävän nopeaan. Se vaikuttaa, kun puun taimista osa on ollut kookkaita jo istutettaessa.
  Ihana synttäriylläri - myöhästyneet onnittelut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rilla on aina menossa mukana, jos se vain sallitaan. Toisinaan on työvaiheista, jolloin Rilla on paras viedä sisälle nukkumaan. Arboretumin kehittymisessä auttaa, kun saa hyviä ja kookkaita puun taimia. Kiitos onnitteluista, onnea aina tarvitaan. Lasten yllätys ilahdutti kovasti!

   Poista
 2. Lämpimät onnittelut! Olipa mukavaa, että jälkikasvu järjesti yllätyksen.
  Arboretumisi laajenee hurjalla vauhdilla. Editkö ja jaksatko kitkeä rikkoja multa-alueilta? Kasvien vallatessa tilaa rikkojen määrä vähenee, mutta varmasti niitä tässä vaiheessa vielä tulee.
  Ilman muuta arboretum on Rillalle mieluinen seikkailupuisto. Johan tuo mieluinen paikka täällä ruudun toisella puolella seikkailevallekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, lasten yllätys oli tosi kiva!
   Kyllä kitkin arboretumin aluetta koko kesän noin 1,5 viikon välein. Se olihan pakollinen juttu.
   Ilmainen kate auttaa haihduttamisessa ja siitä näkee hyvin rikat. Ihan helpolla ei pääse. Perennojen istuttaminen laajemmin on järkevää vasta, kun rikkaruohot vähenevät. Katteesta rikat on helppo havaita.
   Rilla tykkää sekä leikkiä että tutkia arboretumin alueella. Välillä vauhti on melkoinen :).

   Poista
 3. Lämpimät onnittelut syntymäpäiväsi johdosta. Arboretum sen kun laajenee ja siitä tulee varmasti hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista! Olen aika innostunut arboretumista :).

   Poista
 4. Lämpimät onnittelut syntymäpäivän johdosta 🌹 Mukava kun lapset yllättivät juhlalla.
  Sinun arboretumisi on kerrassaan upea ja laajenee vaan. Olenkin miettinyt miten se on aina puhdas rikkaruohoista, mutta selvisihän se miten ahkerasti kitket sitä. Jos peltomultaa? tuodaan, niin kitkettävää riittääkin pitkäksi aikaa ja tulee niitä ostomullastakin, kun siemenrikat lentää. Onneksi sinulla on noin innokas kaveri mukana töissä :) Rilla on ilmeisesti parantunut hyvin eikä mikään vaivaa enää?
  Täällä oli toissayönä pakkasen puolella ja näppäsi jo muutamista kesäkukista elämän, mutta sitähän se on. Hyvää viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :).
   Kitkemiskierrokset tasaisin väliajoin ovat pakollinen juttu. Peltomullan mukana tulee väistämättä rikkoja, mutta rahat eivät riitä pelkän ostomullan käyttämiseen. Ostin taas syysistutuksiin kuorma-auton lavan noin 18 tonnia istutusmultaa, mutta sitä käytän istutuskuoppiin ja sekoitan peltomultaan niin että tulee kevyempi seos.
   Rilla parani mitä ilmeisemmin hyvin OCD leikkauksesta. Haasteita riittää reaktiivisuudesta eli Rilla kiihtyy joistain ärsykkeistä (koirat, ohiajavat autot) turhan paljon. Muuten se on oikein kiva kaveri.

   Poista
 5. Onnittelut! Ihana synttäriyllätys :)
  Mahtavia istutusalueeta. Ahkerana ootta taas ollu. Ku sais ittellekki eres jonkullaasen remmin päälle. Täälä on jo parina yänä mittari ollu nollan vaiheella. Syyshortessahan oli jättäny jo merkkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :).
   On helpottavaa saada istutusalueet tekeytymään ennen talvea (saavat lierot töitä), keväällä tuo pelto on sen verran märkä, että siellä ei viitsi ajella traktorilla.
   Onneksi tuo kylmä yö ei ruskistanut täällä hortensioita, kukinnot olivat ilmeisesti sopivan verran korkeammalla.

   Poista
 6. Onnea! Olipa kiva yllätys järjestetty sinulle!

  Arboretum se vain paranee, näyttää tosi hienolta. En yhtään ihmettele, että Rilla viihtyy siellä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapset pitivät yllätyksen hyvin piilossa ja sopivankokoiset synttärit tällä tavalla oli oikein kiva juttu.
   Minustakin arboretumin näkymät ovat muuttuneet taas vuodessa paljon parempaan, Rilla tykkää sekä juosta pujotellen pensaiden väleissä tai nuuskia omia tutkimuksiaan … ja tietysti osallistua kaikkeen sellaiseen puutarhatyöhön, johon se pääsee mukaan.

   Poista
 7. Myöhästyneet synttärionnittelut! Kulunut viikko on ollut niin kiireinen, etten ole ehtinyt seurailla blogeja oikeastaan yhtään. Tänä aamuna olin vasta kuuden päivän takaisissa postauksissa menossa. Nyt on sentään enää muutaman päivän vanhoja juttuja lukematta :D
  Sinulla on kyllä hulppeat istutusalueet! Olkipatjan ansiosta kasvualustasta tulee varmasti oikein muheva. Siinä on puiden ja pensaiden hyvä lähteä kasvuun. Joutuuko Rilla käymään puutarhatöiden jälkeen tassupesulla vai miten hyvin multa tarttuu sen tassuihin?
  Toivottavasti teille ei ole vielä halla jättänyt jälkiä. Meillä on parina yönä käynyt seinän vieressä olevan mittarin mukaan 2 asteessa mutta isännän oli pitänyt raapata auton lasit töihin lähtiessään, joten nollassahan se on kauempana rakennuksista ollut ainakin hetken aikaa. Tomaatit ja yksi chiliruukku olivat ilman suojaa mutta onneksi niille ei ollut käynyt kuinkaan. Saisi nyt vielä jonkun viikon pysyä turvallisesti plussan puolella.
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna!
   Minäkin uskon olkipatjan hyötyyn, aion myös tuoda syksyn lehtiä näihin mulloksiin. Kohta mistä isäntä on ajanut peltomultaa on onneksi kivetöntä, mutta multa on aikamoisen raskasta ja savipitoista. Istutuskuoppiin laitan laajasti ostettua istutusmultaa. Matoja vilisee sen verran paljon, että luulen niiden käyvän innolla pilkkomaan olkea ja lehtiä mullan joukkoon.
   Beussien tassut ja turkki eivät kovin herkästi kerää multaa tai mutaa itseensä (helpotus). Meillä oli aikoinaan katalonianpaimenkoira ja sen turkki oli ihan mahdoton tässä suhteessa, koiraa sai pestä jatkuvasti ja tassun karvoja siistiä. Multahommien jälkeen Rilla käy nurmikerroksia ennen sisälle siirtymistä ja tassupyyhe oikeastaan riittää siisrtiytymisessä.
   Meillä ei ole vielä tullut hallatuhoja, mutta todennäköisyys tietysti kasvaa siihen.

   Poista
 8. Upea arboretum. Onnittelut synttärin johdosta, yllätykset ovat ihania.

  VastaaPoista
 9. Onnea synttäreiden kunniaksi. Paljon olet tehnyt arboretumissasi. Kun tekee paljon syksyllä, on keväällä helpompi lähteä liikkeelle. Se olisi itsellekin hyvä muistaa. Kylmää teillä on ollut. Meillä ei ihan noin kylmä ole vielä käynyt, vaikka aika alhaalle lämpömittari menee. Takapihalla on vain yksi daalia, mutta se näyttää sitten ensimmäisten joukossa, jos hallaa on ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :).
   Keväällä on kiva aloittaa istuttaminen, kun pohjat ovat pitkälle valmiina. Syksyn alennusmyynneistä saatan vielä ostaa jotain taimia, jotka ovat muutenkin istutussuunnitelmissa. Daaliat ovat hyvä pakkasmittari.

   Poista
 10. Hyvä idea laittaa olkea alle maata parantamaan. Samalla saa penkkejä kunnolla koholle. Myöhästyneet synttärionnittelut!

  VastaaPoista
 11. Synttäri onnittelut myös täältä . Minä en tykkää enää viettää synttäreitä mutta näin kun kaikki on valmista mikä ettei 😀 .
  Valtavia alueita olet taas loihtinut ja tulee varmasti upea lopputulos vai näkyykö loppua.......

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos! Nuo mukavan pienet yllätyssynttärit leppoisassa hengessä oli oikein kiva juttu. Tein juuri ennen "juhlia" pitkiä päiviä puutarhassa, mutta kun kaikki oli mietitty valmiiksi, ei ollut mitään "ennakkopaineita" omalta osaltani. Ja ainahan on mukava nähdä lapsia ja lapsenlapsia ja siinä samassa pääsivät omien lastemme isovanhemmat näkemään pikkuisia.
   Ehkä on parempi jättää sanomatta, että istutusalueet ovat kohta voiton puolella, sillä niinhän olen ajatellut jo monta kertaa :).

   Poista
 12. Minun kommentti on tainnut mennä roskapostiin ?

  VastaaPoista