perjantai 16. kesäkuuta 2023

NYT ON HELLETTÄ MYÖS LUMIPALLOHEIDELLÄ




Lämpö on kivunnut ylöspäin joka päivä, torstaina meillä oli +27 astetta. Kannoin ahkerasti kastelukannuja niin, että kädet varmaan venyivät muutaman sentin ;). Talonvahti Rilla menee lenkkien jälkeen mielellään sisälle nukkumaan, tämä vanha talo on vielä sisältä miellyttävän viileä.



Aamulla kastelin ja päivällä päätin lämpöä uhmaten sutia pergolan ja köynnösaidan viime vuonna rakennetun osan valmiiksi. Aika onni, että viime vuonna ostettu sävytetty puunsuoja riitti juuri näihin molempiin. 



Kuvasta eivät köynnösaidan kelloköynnökset vielä erotu. Syksyllä ostetut pergolan köynnökset näyttävät kaikki olevan elossa, vaikka aika vaivaista on kasvu vielä ollut.



Kuva on otettu köynnösaidan edestä rinteen yläosasta. Näköjään lintu on käynyt merkkaamassa valkoisella penkin. 



Viime vuonna arboretumiin istutettu lumipalloheisi on viihtynyt ja kukkii aika monella lumipallolla. Tämä on kyllä kiva pensas, jos sille löytyy sopivan kostean ravinteikas kasvupaikka.



Rannassa puuvaraston takana kukkii noin 3-4 metriä korkea lumipalloheisi. Tällekin paikka on ollut mieleinen, eikä heisinälvikkäitä ole näkynyt. Pitäisi tosin tästäkin pensaasta hieman leikellä kuivia risuja pois.



Oikein kaunis, vai mitä!

Tänään saimme vihdoin Blumat kastelujärjestelmän asennettua kasvihuoneeseen. Oli niin monta edeltävää työtä, jotka piti hoitaa ensin mm. IBC-kontin pesu, mikä ei ole niin kiva työ. Kun sadevesiä hyödyntää näissä konteissa, tulee väkisin katolta aina siitepölyä tms. ja sotkua kertyy vesisäiliön reunoihin.

Olen hieman huolissani kuivuuden ja helteen yhteisvaikutuksista, taitaa tämä äärilaidasta toiseen meneminen olla nykyisissä sääilmiöissä tavallista? Toivottavasti jaksatte helteessä.


14 kommenttia:

  1. Onneksi lumipalloheiden lumipallot eivät sula. On tuolla teidän heidellä kokoa! Täällä eivät tahdo oikein kasvaa.
    Sadetta toivotaan, tässä vaiheessa ei haittaisi ollenkaan, että tulisi monen päivän matalapainerintama päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, oikein hyviä säähän sopivia lumipalloja. Juuri kiertelin pihalla ja katsoin, että monissa laihan ruokamullan paikoissa näyttää heinä kulottuvan. Toivoisin muutamaksi yöksi sellaista kaunista pehmeää sadetta.

      Poista
  2. Sulla taitaa kasteltavia riittää. Mulla vaan muutama ostos tälle kesälle ja neki viälä purkiis. Köynnösairasta tuloo näyttävä näky, ku kaikki kasvit o täysmittaasia. Joo, hellettä piisaa ja kuivuuttaki, ei saret olisi pahitteeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusia on pakko kastella ja onhan niitä tullut istutettua. Nyt sitten kastellaan. Olisi kiva, jos köynnökset lähtisivät hyvin kasvuun. Osa vaikuttaa jo aika lupaavilta.
      Meillä on taas satanut tosi vähän eli kuivaa on myllätyillä alueilla.

      Poista
  3. Minulla näitä lumipalloheisiä on viisi yksi tosin pytyssä. Kaikki anopilta tuotuja . Minulle yksi neuvoi laittamaan tuhkaa juurelle niin ei tule otuksia .Levitin kaksi kertaa keväällä ja nyt on ihan hyvänä pysyneet . Komea on tuo sinun yksilösi .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla onkin hieno katras lumipalloheisiä! Tuota tuhkakonstia en ole kuullutkaan, mutta ravinteisesta ja multavasta maasta nämä tykkäävät - liian kuivassa tulee helposti ötököitä haitaksi.

      Poista
  4. Näillä keleillä täytyykin muistaa eläinystävien hyvinvointi. Meillä kans koirat on sisällä normaalia enemmän, ulkona patistan sakemanni vanhusta varjoon, jos ei itse älyä. Tällää raukka itsensä kuumimpaan paahteeseen makaamaan.
    Vettä on joutunut sekä kantaa että sadettaa. Siinä mielessä toivoisi edes yöllistä sadetta, se olisi parasta. Hienosti muuten istuu maisemaan pergola ja köynnösaita jo värityksiltään ja muutenkin.
    Lumipalloheisi on pensas jota kohtaan monilla on suoranainen viha-rakkaussuhde, riippuen ötökkäinvaasin määrästä. Komea on tosiaan pensaasi. En ole käynyt katsomassa mitä omalle pensaalleni kuuluu, on tuolla takapihalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan selvästi Rilla viihtyy nyt paremmin sisällä kuin ulkona. Aina on lähdössä innolla ulos, mutta ilmeisesti järkyttyy lämpötilasta ja mäkäräisistä, ja on tulossa ihan mielellään sisään heti kun tarjotaan vaihtoehtoa.
      Voi kun tulisikin kaunis pitkäkestoinen yöllinen sade, joka imeytyisi kunnolla maahan.
      Meillä lumipalloheisi on viihtynyt todella hyvin, eikä ötököitä ole ollut pensaan kiusana, joten tykkään siitä ihan hurjasti.
      Käsittelin pergolankin tummalla sävyllä, nyt kaikki rakenteet keittiöpuutarha mukaan lukien ovat samaa sävyä ja näkymä on rauhallisempi.

      Poista
  5. Kasteltavaa riittää. Tässä vaiheessa vuotta kuution säiliössä on enää 1/4 jäljellä eikä sateista tietoa. Onneksi sen saa tarvittaessa täytettyä kaivosta. Lumipalloheidelle on haastava löytää paikkaa missä heisinälvikäs ei käy kimppuun, toisen omista pensaistani jouduin siirtämään, toivon uuden paikan olevan vanhaa parempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin voimme täyttää kuution säiliön kaivovedellä, jos ei sadetta tule. Sateella säiliöt täyttyvät kuin itsestään. Eipä näy kovin suuria toiveita ennusteissa. Toivottavasti ei tule kovia ukkosmyräköitä tämän paahteen päätteeksi. Toivottavasti sinun lumipalloheisi tykkää uudesta paikastaan!

      Poista
  6. Ritavuoren juurella6/19/2023

    Komeasti olet saanut lumipallon kukkimaan. Just yksi kaveri valitti, että elukat syövät hänen pallonsa. Eli ratkaiseeko kasvupaikka?
    Aika menee tosiaan kastelussa, ja se on pelkkää tekohengitystä. Me pystymme nostamaan vettä maan alta (on silti pintavettä), mutta vesijohtovettäkin on pakko käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumipalloheisi ei viihdy paahteisessa ja kuivassa paikassa, silloin siihen iskevät helposti tuholaiset.
      Pitää yrittää aina kastella kunnolla taimi, silloin kun kastelee, mutta onhan se hidasta ja aikaa vievää touhua. Hyvä, että voitte kuitenkin käyttää myös muuta kuin vesijohtovettä. Saisi jo sataa.

      Poista