keskiviikko 14. kesäkuuta 2023

SAMMALLEIMUT - KUKKIVA PEITTO




Sammalleimut ovat viihtyneet paikoissa, mihin olen niitä istuttanut. Tänä vuonna ne ovat suorastaan riehaantuneet kukkimaan. Tämän vuoden hyvin pitkä kukintajakso alkaa olla kohta ohi. 

Helmikaaressa helmipensaiden takaa pilkistelee vaalenpunaisena sammalleimujen matto. 



Tässä samaiset sammalleimut vastakkaisesta suunnasta katsottuna. Vasemmalla hieman lilaan taittuva 'Fort Hill' ja oikealla 'Candy Stripes'. 'Fort Hill on tällä hetkellä oma suosikkini.



Kiviportaiden vieressä ylhäällä pilkottaa pinkki 'Scarlet Flame', sitten valkoinen 'White Delight' sammalleimu ja edessä lilaan taittuva 'Leichtlinii' ristikki. Nämä ristikit kasvatin viime vuonna siemenestä ja paikka on ollut näille mieleinen. Keltamaksaruoho on asettunut paikoilleen aivan itsenäisesti ja omalla päätöksellään :).



Edessä 'Birch Double' idänkurjenpolvi  ja polun oikealla puolella keskellä rönsyää sammalleimu 'Candy Stripes'.



Tämän kuvan otin kivipengermän päältä Kärhökaaren kolmion suuntaan. Pinkki 'Scarlet Flame' sammalleimu näkyy iltavalaistuksessa. 



Tässä sama alue toisesta suunnasta katsottuna. Huomaa, että kukinta on loppusuoralla. 



Vielä sama alue kärhökaaren alta kuvattuna. Takana pengermän alla näkyy lisää sammalleimuja.



Valkoinen 'White Delight' on kaunis ja raikas.



Näiden Graniittipenkin sammalleimujen lajiniet ovat valitettavasti jääneet merkitsemättä muistiin. 



Tässä Graniittipenkin sammalleimut toisesta suunnasta katsottuna. Aika kivoja alueita ne muodostavat toukokuusta kesäkuun puolelle. Kohta on uusien lajien vuoro,



Paratiisiomenapuu 'Dolgon' juurella kasvaa 'Emerald Cushion Blue'.



Viimeisenä vielä Purppuraomenapuu 'Hopan' juurella kasvavat sammalleimut.

Nyt eletään helteiden aikaa. Mäkäräisistä haluaisin päästä eroon, ne haittaavat puutarhatoimia, vaikka päättäväisesti yritän olla välittämättä niistä työskennellessäni. Tänään kannoin arboretumin uusille puille ja pensaille kastelukannuilla ehkä 400 litraa vettä. Enkä kastellut kuin osan taimista. Onneksi ojassa riittää vielä hyvin vettä, sieltä kahmaisen kaksi kastelukannua täyteen ja kipinän ne sitten kohteeseen. Tulee askelia ihan mukavasti melkein huomaamatta :).


16 kommenttia:

  1. On sinulla melkoinen jumppa kastelun kanssa! Minulla alkavat olla kaikki sadevesitynnyrit tyhjiä, vaikka kastelen hyvin niukasti. Seuraavaksi on alettava sitten isompaan jumppaan eli nostamaan saunavesikaivosta vettä ämpärillä. Ihan hyvä, että on näitä jumppaliikkeitä, pysytään kunnossa ;-)
    Mutta saisi kyllä sataa!
    Ihanasti teillä viihtyvät sammalleimut. Tykkään noista vaaleamman sävyisistä. Minulla ei monista istuttamistani ole elossa kuin kaksi, eivätkä nekään kovin runsaita ole, aika kituliaita ja kukinta loppui ajat sitten. Missä sitten lienee syy. Täytyy taas joskus yrittää uudestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on satanut tosi vähän, omituista, että vuodet tuntuvat toistavan itseään. Kaikki muokattu maa kuivuu nopeasti ja uudet taimet on pakko saada juurtumaan ja säilymään hengissä, joten kasteltava on. Merkitsen puutarhapäiväkirjaan kastellut alueet ja päivät, jotta pysyn kärryillä.
      Puu tai pensas saa aina (koosta riippuen) kastelukannullisen yhdellä kerralla. Puut pensaita enemmän.
      Tuo oja on ollut kätevä vesisäiliö, mutta jos helteet jatkuvat, kuivuu sekin. Pakko hyödyntää sitä niin pitkään kuin voi. Kasteleminen käy tosiaan kuntoilusta ;).
      Sammalleimut ovat kivoja maanpeitekasveja.

      Poista
  2. Kastelua on saanut harrastaa. Eilen viriteltiin uudelle kasvihuoneelle letku ja sieltä hanan kautta saatiin sadettajalle vettä. Helpotti kantamisurakkaa huomattavasti. Sammalleimut ovat upeita, niitä pitäisi lisätä omana puutarhaan, ovat kivoja myös kukinnan jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että laitoit vesiletkun kasvihuoneelle, se hyödyttää uusia istutuksia kasvihuoneen ympärillä. Aion käyttää ojassa olevan veden loppuun saakka, sitten on otettava vesi vanhasta hevostallin kaivosta.
      Sammalleimujen matto on tosiaan kiva vihreä myös kukinnan jälkeen.

      Poista
  3. Aivan ihania ja laaja-alaisia sammalleimumättäitä. ❤️ Tuo ensimmäinen kuva on hyvin kaunis. Hieno kuvakulma puutarhasta järven näkyessä upeasti kuvan taustalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sammalleimuja saa kivaa alkukesän kukintaa, joka näkyy pitkälle. Kiitos :).

      Poista
  4. Aivan ihastuttavia mättäitä ja mitä värejä! Kyllä näyttää kauniille. Minä niin rakastaisin sammalleimuja ja muita peittokasveja, mutta en viitsi niitä laittaa, kun en pysty hoitamaan ja siivoamaan niitä. Ovat niin maan rajassa eikä huolto onnistu näillä jaloilla enää :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maanpeitekasvien hoitaminen on kyllä hankalaa, jos ei pysty kumartelemaan. Olen onneksi saanut istutettua nämä omani puhtaaseen multaa ja se auttaa, ei ole oikeastaan lainkaan kitkettävää. Kiitos Maatuska!

      Poista
  5. Sinulla on upeat sammalleimumättäät! Sammalleimu on minusta näyttävä ja helppo maanpeitekasvi. Omani on jo ikivanha. Olen ottanut siitä taimia ja siirtänyt niitä muualle. Katselin juuri eilen, että voisin hankkia muitakin värejä. Candy Stripesiä ostin pari vuotta sitten. Pidän siitäkin kovasti.
    Kastelemiselle ei nyt tunnu näkyvän loppua. Sadevesitynnyrien sisältö on ammennettu ja nyt jatketaan kaivovedellä. Eipä ole vapaa-ajanongelmia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä kanssasi, pitää levitellä näitä muuallekin maanpeitteeksi. Tänään aamu alkoi taas kastelulla ja eilen tein vielä iltarupeaman kastelukannuja kannellen. Huh.

      Poista
  6. Sinulla on paljon erilaisia sammalleimuja. Ne sopivan kauniisti teille ryöppyämään kivipaasien reunoilta ja tuomaan runsaasti väriä. Ne eivät totisesti ujostele kukkiessaan! Minulla ei ole lainkaan noita liilansävyisiä sammalleimuja, 'Candy Stripes', anilliininpunaista ja kahta eri näköistä valkoista löytyy. Nimiä en tiedä, sillä sain taimet tädiltäni.
    Pikkuisen kateellinen olen tuosta ristikistä, joka näyttää niin tuuhealta ja runsaalta. Omissani oli talven jäljiltä runsaasti kuivuneita versoja ja vähät talvesta selvinneet taimet kukkivat nyt erillisinä pikkuläntteinä ihan hassuissa kohdissa.
    On melkoinen homma kantaa vettä tässä helteessä jo muutama kastelukannullinen saati sitten monta sataa litraa. Nostan hattua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sammalleimut ovat kukkiessaan kauniita ja vihreänä ne suojaavat maata kuivumiselta multaa peittäessään, kätevää. Hämmästyin itsekin ristikin viihtymistä ja runsasta kukintaa. taisi löytyä sille mieleinen paikka.
      Kiitän ja heilautan sulavan kumarruksen puutarhurin olkahattua heilauttaen :).

      Poista
  7. Anonyymi6/17/2023

    Hienon näköisiä kyllä. Itse perustin vanhan kasvihuoneen paikalle jonkinmoisen pensasalueen, jossa jasmike ja loistoangervoa. reunukseen ajattelin sammalleimuja. Tämä kaikki viime kesänä; muut kasvit ovat hienosti hengissä, mutta leimut kaikki kuolleita... Olen yrittänyt kaikkia elvytyskikkoja, mutta ei taida auttaa. Nyt laitoin kuolleiden taimien väliin belliksia, jotka ainakin kukkivat kauniisti. Saas nähdä ensi kesänä, kuinka käy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikähän mahtoi sinun sammalleimuihisi iskeä? Outoa. Onneksi bellikset viihtyvät :).

      Poista