keskiviikko 19. huhtikuuta 2023

TAHTI KIIHTYY
Aurinko sulattaa lunta, vaikka kylmät yöt ja tuulen kylmä pohjavire hidastavat hieman keväisiä harppauksia. Harrastajapuutarhurilla askelten tahti sitä vastoin kiihtyy, sillä koko ajan esiin paljastuu kevättöitä. 

Myös keväisillä pienillä sipulikukilla on kiire saada nuppunsa auki.Olen iloinen, että krookukset näyttävät viihtyvän tässä paikassa, kuvittelen, että määrä on lisääntynyt viime vuodesta. Magnoliapensas näyttäisi olevan ihan hyvissä voimissa ensimmäisen talven jälkeen. Tarkennus ei osunut pörröisiin nuppuihin... nuppuja nuo ilmeisesti ovat, vai? En tunne omakohtaisesti magnoliaa kyllin hyvin, jotta osaisin arvella, näenkö kukkia tänä keväänä. Myös takana olevissa helmipensaissa on silmut nähtävissä. Hienoa!Yritin saada samaan kuvaan Helmikaaren kaikki krookukset, mutta auringon paiste valotti liikaa näitä etualan 'Ruby Giant' tähtisahrameja.Ihanat 'Purple Hill' kevätkurjenmiekat alkavat avautua Helmikaaren rinteessä. Takana samoja 'Ruby Giant' tähtisahrameja.Suuren osan penkeistä olen saanut aika lailla siivottua, mutta jossain lumi pitää vielä vankinaan perennojen kuivuneet varret. Liian tarkka ei kannata olla siivoamisessa, jotta humusta jää penkkeihin kompostoitumaan kasvun voimaksi. Monet kuivuneet kasvinosat ovat kuitenkin sen verran rumasti uuden kasvun tiellä, että ne kannattaa viedä kompostiin tai silputa pieneksi kasvien väleihin.


Avautuneet lumikellot ovat niin suloisia.
Nämä vanhat krookukset kukkivat uskollisesti vuodesta toiseen, nimeä ei ole minulla tiedossa. Näitä nousee myös huvimajan lähellä olevasta nurmikosta.

Tämä huvimajan pohjoispuolella oleva istutusalue on vasta paljastumassa esiin lumen alta, joten nyt siinä ei voi tepastella märkyyden vuoksi. Jatkan myöhemmin perennan varsien silppuamista.Viime syksyn uusia 'Blue Pearl' krookuksia. Aika söpöjä.

Vähän olen haravoinut suurien puiden alta, mutta vielä on siistittävää monin paikoin. Puista tippuneet oksankarahkat on kerättävä nurmikosta pois ja lehtiä otan talteen. Aurinkoinen sää on hyvä taustavoima liikkeellä pysymisessä.12 kommenttia:

 1. Jotenkin ihan hassua lukea, että puutarha vapautuu lumesta, kun tuntuu että täällä lumiajasta on ikuisuus. Vaikka ei siitä oikeasti niin kauan ole. Mutta kaikki tapahtuu nyt niin kovalla vauhdilla, päivisin on todella lämmin jo, että talvi on kaukainen muisto vain.
  Aivan ihanan näköistä. Vahvat värit krookuksissa ja purppuraisissa kurjenmiekoissa, ihan mielettömän yhdessä! Lupaavan näköisiä magnolian nuppuja. Minäkään en ole ikinä varma ennen kuin nuput alkavat avautua, sitten näkee, mitä niistä tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutaman päivän aikana lumi on sulanut ihan silmissä, joten ihan pian päästään viimeisistäkin rippeistä. Jee! Joka päivä löytyy uutta ihmeteltävää, kevät on niin ihanaa aikaa.
   Minustakin krookusten ja kurjenmiekkojen värit ovat mukavan täyteläiset yhdessä. Pitää miettiä, laittaisinko tuohon vielä jotain ihan muutakin, vaikka vaaleaa?
   Olisi aivan huippua, jos magnolian nuput jaksaisivat kasvattaa kukat. Jännitystä siis riittää.

   Poista
 2. On ollut kiva touhuta työpäivän jälkeen puutarhassa kun aurinko on antanut kannustustaan. Minäkään en siivoa penkkejä turhan tarkkaan, roskaa saa jäädä maatumaan humukseksi. Magnolian pörröiset "kissat" ovat selvästi nuppuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auringon paiste on ihan hurjan hyvä kannustin lähteä ulkopuuhiin. Ensi viikolle on luvattu sadepäiviä, toki sadekin on tarpeen välillä.
   Olisi niin kiva, jos magnolia jaksaisi kasvattaa nuput kukiksi!

   Poista
 3. Ihania ja laajoja kukkamättäitä. Toivottavasti pääset nauttimaan magnolian kukinnasta.

  VastaaPoista
 4. Kauniin värinen kevätkurjenmiekka.

  VastaaPoista
 5. Sinulla on huikea määrä krookuksia ja kurjenmiekkoja . Minäkin olen hieman siistinyt penkkejä ja kylvänyt kalkkia pitää vielä jatkaa josko sateet sitten veisivät ne kasvien käyttöön .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molempia lajeja mahtuisi vielä paljon lisää, mutta on kiva nähdä näitä varhaisia kukkijoita sekä omaksi että pörriäisten iloksi. Vilskettä onkin riittänyt kukkien ympärillä.
   Sunnuntaista eteenpäin on luvattu sadetta, joten pitääkin muistaa levittää kalkkia muutamiin paikkoihin ja ehkä vähän kanankakkaa jonnekin.

   Poista
 6. Teillä on jo kaunista kukintaa. Noissa krookuksissa on pörriäisillä juhlahetket. Oletko seurannut, käykö niissä paljonkin hyönteisiä? Isot peukut magnolian nupuille ja helmipensaiden silmuille! Nuo vanhat nimettömät krookuksesi ovat suunnilleen saman värisiä kuin 'Vanguard', mutta en mene vannomaan, että olisivat välttämättä samaa. Todella kauniita ovat kuitenkin.
  Lumi on sulanut tänään hirmuista vauhtia, melkein sihinä kuuluu kun kinokset vajuvat. Ei voisi parempaa toivoa viikonlopulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krookuksista on ollut kuhinaa. Ainakin sitruunaperhosia ja luultavasti tarhamehiläisiä kilometrin päästä tai sitten jotain muita samankaltaisia. Olen itsekin epäillyt vanhoja krookuksia ’Vanguard’ lajiksi, mutta varmuutta ei toki ole. Olisihan huippua, jos magnolia ja helmipensaat kukkisivat ensimmäisen talvensa jälkeen - pääasia, että ovat hengissä.
   Tänään iltapäivällä meidän tontilla ei ole enää missään lunta -jee!

   Poista