lauantai 29. huhtikuuta 2023

PUUTARHAN ILOISTA VAPPUA
Nämä pienet tulppaanit sopivat aika hyvin vappukukiksi. Viime syksynä istutetut Tulipa turkestanica kääpiötulppaanit kuuluvat kasvitieteellisiin eli villitulppaaneihin. Näin ainakin myyntitiedoissa sanottiin. Saaripalstan Saila voi korjata, jos meni väärin. Sailan asiantuntemukseen kannattaa luottaa näissä asioissa!

Näiden pitäisi jaksaa kukkia vuodesta toiseen ja toivon mukaan kasvusto laajenee.Luumupenkin ovat vallanneet tähän aikaan keväästä sinililjat eli scilla sibericat. Puutarhasta näitä pikkuisia sinisiä sinililjoja löytyy laajoja alueita monista kukkapenkeistä ja ympäröiviltä nurmikoilta. Kun ne ovat kukkineet, ripottelen hieman multaa kaatuneiden lehtien päälle ja estradi on valmis maasta ponnistaville perennoille. Scillojen siemenet näkyvät hyvin ja olen vuosien saatossa ripotellut siemeniä uusiin kohteisiin.

Edellisen kuvat pienet kääpiötulppaanit näkyvät taustalla valkoisena ruusuorapihlajan juurella. Oikein söpöjä! Kuten huomaatte, verkkojen poisto on tässä meneillään. Pitkä rullalle kääritty verkko suojasi paratiisiomenapuu 'Dolgon' sekä muutaman jalosyreenin ja rusotuomipihlajan.Palloesikkoja nousee eri puolilla. Tämä on kuvattu piharingissä.Tässä näkyy kolme pikkuista palloesikkoa (ja oikeassa kulmassa vielä pari lisää), nämä ovat viime vuonna siemenestä kasvattamiani. Tiedätte kaikki, miten hauskalta tuntuu nähdä siemenestä kasvatettuja perennoja kukkivina. Kiva, että seoksesta tuli valkoinenkin palloesikko.Tässä posliinihyasinttien takana näkyy samoja kasvatustyön tuloksia, tällä kertaa hennon vaalean liloina. Nämä kevättähdet kukkivat uskollisesti vuodesta toiseen aitan päädyssä. Itse asiassa ne ovat levinneet myös pihasyreenin juurelle.

Vapun seutu näyttää olevan melkoisen viileää ja osin sateista.  Omiin vappusuunnitelmiini ei kuulu muuta kuin mukavia puutarhatöitä ulkona, jos jossain välissä olisi poutaa.

Hyvää viikonloppua ja vappua teille kaikille!


22 kommenttia:

 1. Minulla on myös tota samaa tulppaania mutta on korkeampaa ja kaatuilee ikävästi harmittaa . Ihanaa todella nähdä omien siemen kasvatusten tuloksia . Palloesikot kukkii todella pieninä ja itävät hyvin . Meillä ei ollut verkotuksia kun tarvetta ei ole, ainoastaan peitteitä on poistettu ja tuki verkkoja muutamilla pallotuijilla .Kylmää ja sadetta on ollut pari päivää nyt paistaa aurinko .Pitää lähteä ulos vähän aikaa . Hyvää vappua .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietojen mukaan tuon kääpiötulppaanin kasvukorkeus on 10-25 cm eli aika iso liukuma. Nyt nuo ovat ehkä 20 cm korkeita ja ainakin vielä pysyvät pystyssä. Maassa retkottavat kasvit harmittavat aina. Onneksi viime vuoden palloesikkoja iti paljon ja sain niitä sijoiteltua moniin kohtiin puutarhassa. Täytyy uusia kylvöt, sillä palloesikko on niin kiva kasvi, että niitä mahtuu vaikka millä mitalla puutarhaan. Meillä on vielä pilvessä ja lämpöä on vain 5,5 astetta näin puolen päivän aikaan. Aurinkoa odottelen näkyviin iltapäivällä. Kiitos ja samoin sinulle!

   Poista
 2. Upeita kevätkukkia! Minulla ei ole ollut mitään esikkoja, mutta tänä vuonna on ensimmäinen yritys kasvattaa niitä siemenistä. Katsotaan mitä tulee! Palloesikot olisivat kyllä upeita. Viihtyvätkö ne kaikenlaisilla kasvupaikoilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti onnistut hyvin esikkojen kasvatuksessa! Palloesikot viihtyvät tuoreessa, runsasmultaisessa ja ravinteikkaassa kasvualustassa. Puolivarjoisat paikat ovat niiden mieleen eli niitä voi kasvattaa puiden ja pensaiden suojissa. Paahteinen paikka ei ole hyvä ja aurinkoinen paikka sopii vain, jos maa pysyy kosteana.

   Poista
 3. Ompas kivaa kun kesä tulee ja luonto herää. Seinäjoella ei ole vielä tulppaanit ja nastissit tulleet näkyviin, mutta ne onkin pohjoispuolella taloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kanssasi aivan samaa mieltä! Suomi on pitkä maa ja vyöhykkeiden vaikutus näkyy hyvin varsinkin keväällä. Täällä II vyöhykkeellä ollaan jäljessä eteläisestä Suomesta ja sama sitten meidän alueen ja vaikkapa Pohjanmaan kanssa. Onneksi kevään kukkijat ponkaisevat esiin ajallaan :).

   Poista
 4. Hyvää vappua ja viikonloppua! On aina erityisen hienoa, kun itsekasvatetuista siemenistä kasvaa elinvoimaisia kasveja. Hyvä määrä palloesikkojakin ja eri väreissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tosi iloinen näistä palloesikoista. Kiitos ja samaa toivon sinulle!

   Poista
 5. Minullakin oli noita kasvitieteellisiä tulppaaneja aikoinaan, mutta sitten ne penkin mylläyksen yhteydessä harmillisesti katosivat. Siemenistä kasvatettujen kasvien saaminen kukkiviksi on aina hyvin mieltä lämmittävää.
  Hyvää vappua myös sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä lohduttavaa, että kääpiötulppanien häviämisen syynä oli oma mylläys eli on kivaa että sipulikukat olisivat kestäviä vuodesta toiseen.
   Kiitos!

   Poista
 6. Samat suunnitelmat täälläkin. Täytyykin tutkia ja koittaa levittää scillojen siemeniä. Saisi vallata meilläkin uusia alueita. Minulla on tuota samaa kääpiötulppaania, on ollut kestävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Scillojen siemenet näkyvät tosi selvästi, vaaleita pallukoita on helppo poimia ja ripotella minne haluaa. Tuntuu, että aina lähtevät kasvuun. Kiva kuulla, sinun kääpiötulppaaneista hyvä kokemus!

   Poista
 7. Oi tuo vaaleanlila palloesikko on niin sievä. Ja harmoninen väriyhdistelmä sattui posliinihyasinttiin yhdistettynä. Ei takuulla harmittanut nähdä noiden siemenkasvatusten tuloksia. Tiedän täsmälleen tunteen kun odotettu kasvatuksen tulos on viimein nähtävillä, toivon iloisia yllätyksiä myös omien esikkojen kohdalle. Posliinihyasintteja pihaltani on puuttunut mutta nyt tilanne on viimein korjattu kun istutin anoppilasta saatuja kukkivana nostettuja pitkin pensasaidan alusta. Tälle vuodelle retkottavat kukinnot mutta ensi vuonna jo sitten pitäisi näyttää hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On oikeastaan aika hauska todeta, miten monenlaisia värisävyjä palloesikkojen siemenseoksesta putkahti esiin. Kaikki sopivat hyvin toistensa kanssa. Aion ehdottomasti kasvattaa lisää esikkoja siemenestä.
   Olen itsekin siirtänyt mm. kukkivia kevättähtiä uusiin paikkoihin penkin mylläyksen yhteydessä, joten uskon, että nuo posliinihyasintit selviävät siirrosta.

   Poista
 8. Tykkään noista pienikokoisista tulppaaneista. Aikaisina kukkijoina näkyvätkin paremmin muun kasvuston ollessa vielä matalaa.
  Scillojakin sinulla on runsaasti. Nuorena ihastelin vanhojen puutarhojen sinisiä kukkamattoja ja unelmoin saavani samanlaisen näyn omaan pihaan. Nyt se on toteutunut. En ole enää vuosiin istuttanut kaupasta ostettuja idänsinililjan ja kirjokevättähden sipuleita, kun hoitavat lisääntymisen ihan itse. Hetken aikaa niiden kellastuvat lehdet ovat vähän tympeän näköisiä. Joskus olen isoimpia keskittymiä leikannut ja muuten tyytynyt odottamaan niiden kuivahtamista. Taidankin lainata vinkkiäsi eli ripottelen multaa päälle. Kiitos!
  Meillä tuulee kovaa, vähän väliä ripottelee vettä ja mittari näyttää +4. Taidan keskittyä tänään valmistamaan jotain hyvää ruokaa. Kohta leivon munkkeja. Tytärkin tulee iltapäivällä syömään ja munkkikahville.
  Iloista vappua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienet villitulppaanit ovat tosi kivoja aikaisia kukkijoita. Minäkin tuskailin joskus sitä vaihetta, kun suuri alue scillan ohikukkineita lehtiä rötkötti maassa, mutta en ole huomannut mitään haittaa siitä, että lehtien päälle ripottelee vähän multaa. Multaa ei tarvita edes kovin paljon, kun yleisilme siistiytyy varsin mukavaksi ja onhan mullasta muutenkin hyötyä.
   Viime viikon sää on ollut hurjan kylmää, ehkä tilanne kääntyy paremmaksi toukokuun toisella viikolla.
   Tämän kommenttisi oli blogger heittänyt roskapostiin (murr) ja se löytyi sieltä pelastettavaksi vasta tänään. Onneksi on nyt tallessa.

   Poista
 9. Oikein meni :-D Ihanat kääpiötulppaanit! Minun ensimmäiseni istutin aikoinaan liian varjoiseen paikkaan, sittemmin ovat viihtyneet, kun laitoin seuraavaksi niitä preerialle, jossa on täysi paahde.
  Aivan ihanat kukkamatot! Siemenestä kasvattamasi palloesikot ovat aarteita, ja ihanan monia eri värisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu ja kiitos taas asiantuntemuksestasi! Pitää yrittää haalia lisää näitä erilaisia kasvitieteellisiä 'villejä' lajeja. Olen oikein ylpeä noista aarteista :).

   Poista
 10. Kauniit vappukukat! Scillameresi vain laajenee joka vuosi. Toin taas äidiltäni yhden mättään idänsinililjaa täydentämään omiani. Eivät tunnu lisääntyvän omin avuin ihan niin nopeasti kuin haluaisin. Nyt vain pitäisi uskaltaa mennä tuonne jäätävän kylmään ja märkään puutarhaan niitä istuttelemaan. Tulipa turcestanicaa kylvin muutama vuosi sitten siemenistä mutta taimet taisivat hävitä toisena talvenaan. En muista ainakaan viime keväänä niitä löytäneeni. Onhan se tietysti mahdollista, että joku taimi on piilotellut jossain ja yllättää kukkimalla parin vuoden päästä.
  Siemenkasvatusten seuraaminen on aina yhtä jännittävää, kun ei välttämättä tiedä, minkä värisiä kukkia sieltä tulee. Oletkin saanut varsin herkullisen värisen vaalean liilan palloesikon. Sopii kivasti noihin posliinihyasintteihin.
  Iloista vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Scillat todellakin viihtyvät täällä, niitä putkahtelee esiin vaikka mistä uusista paikoista, kun jaan perennoja eri paikkoihin scillan alut mukana. Se on ihan hyvä juttu.
   Toivottavasti sinun kylvämäsi kääpiötulppaanit yllättävät vielä iloisesti.
   Siemenkasvatusten lopputuloksesta ei voi koskaan olla ihan varma, mutta saattaa saada myös oikein hempeän kauniit yllätyksiä.

   Poista