torstai 27. huhtikuuta 2023

TAIMIEN VÄLIARVIOINTI



Huhtikuu on melkein lopuillaan. Kasvihuoneeseen on siirtynyt jälleen tällä viikolla lisää taimia. Vaihdoin vielä toisen kerran pensastomatti 'Vilmat' suurempiin ruukkuihin, näitä ruukkuja Vilmat ovat ennenkin käyttäneet eli ruukut ovat puiden taimien mukana tulleita. 

Minulla on 7 'Vilmaa' ja viisi näistä muuttaa uusiin koteihin lapsille ja anopille, mutta hoidan niitä niin kauan, että pärjäävät ulkona.



'Vilmat' ovat ryhtyneet tekemään pieniä raakileita. Tukikepin vasemmalla puolella aika ylhäällä näkyy yksi.



Istutin kolmen ensimmäisenä viedyn kurkun lisäksi kolme myöhemmin kylvettyä kasvihuonekurkkua jo paikoilleen. Taimia on helpompi hoivailla, kun ovat samassa paikassa. Kurkkujen toinen erä on kuvan vasemmassa reunassa, paprikat niiden takana. Paprikan ensimmäiset kukat aukeavat hetkenä minä hyvänsä.

Runkotomaatteja on kasvihuoneessa 18 ja ne voivat kaikki hyvin. 



'Pepino' päärynämelonit ovat kasvaneet ihan mukavasti. Siirsin ne suurempiin ruukkuihin ja vein kasvihuoneeseen. Taimen pitäisi kasvaa noin metrin korkuiseksi.



Tässä pienimmät kirsikkatomaatin taimet ennen kuin vein ne maanantaina kasvihuoneeseen. Nuppuja näkyi jo näissäkin, joten hyvä, että pääsevät kunnon multaan.



Keijunmekot ovat tehneet pikkuisia kukkia, mietin vielä milloin uskallan siirtää nämä ulos. Saahan niitä harsoilla suojattua kylminä öinä, mutta ihan kovia pakkasia ne eivät taida sietää edes harsotettuna.



Sarviorvokit ovat myös tehneet kukkia malliksi. Taimista tulee tuuheita latvomatta. 



Toisessa huoneessa on lisää orvokkeja, yhteensä näitä muhkeita taimia on 23. Kuva on kaksi päivää vanha, tänään oli tässä sarjassa jo useampi avoin kukka.



Takana on kosmoskukkia ja vasemmassa reunassa latvottuja tsinnioita.



Utuinen hörselölauma kosmoskukkia.



Kaikki basilikat ovat kasvaneet tuuheiksi ja taidan istuttaa nekin lähipäivänä kasvihuoneeseen. Tuntuu helpottavalta, kun ikkunoilta saa taimia eteenpäin omille paikoilleen.



Kelloköynnöksiä ei taida uskaltaa vielä siirtää pysyvästi ulos, vaikka nämä valloittavat aika lailla tilaa ikkunoilta. Tällaisia samanlaisia kelloköynnöksiä on 12 ja suurimman osan niistä istutan arboretumiin.

Vasemmassa reunassa on muuten kasvihuoneeseen siirtymässä seuraava perunaerä laatikkoon istutettavaksi. 



Eilen oli upea sää ja istutin t-paidassa ensimmäiset tämän kevään pensaat arboretumiin ja puuhaa on luvassa vielä vaikka millä mitalla, kunhan tilaamani multakuorma saapuu. Tänään saamme huhtikuun ensimmäisen sateen, sade on hyväksi kaikille kasveille.

Ihanaa loppuviikkoa!



16 kommenttia:

  1. Komeita taimia kaikki. Minä siirsin alkuviikosta kelloköynnökset ja tsinniat kasvihuoneeseen. Laitoin kuitenkin harson suojaksi liialta auringonpaisteelta. Yöt ovat onneksi olleet jo sen verran lämpöisiä, että siltä osin kyllä pärjäävät.
    Mukavaa loppuviikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että sinulla kelloköynnökset ja tsinniat sopivat kasvihuoneeseen, minulla on siellä sen verran tungosta, etteivät kesäkukat tuoksuherneitä lukuunottamatta mahdu. Haluan pitää yöksi rakennettavan teltan kohtuullisen kokoisena ja hoitotoimia pitää myös pystyä tekemään :).
      Loppuviikko on ilmeisen viileää, joten katsotaan toukokuun sääennusteita tarkemmin. Meillä tulee ihan varmasti vielä pakkasöitä, ainakin näin on aikaisempina toukokuina ollut.

      Poista
  2. Niin ihanan reheviä taimia.
    Mahtava juttu, että saatte sadetta. Täällä satoi eilen ainakin jonkin verran, se oli kaivattu sade.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sade on nyt ihan tosi kaivattu, auttaa luontoa heräämään, vaikka illan lämpö on laskenut jopa niin alas kuin 3,8 asteeseen. Sadetta on nyt saatu 9 mm.

      Poista
  3. Mielettömän hienot taimet, ihan kaikki! Orvokit ja tomaatit kukassa, vau! Kasvihuoneessa on kyllä parhaat olosuhteet, jos vaan ei tule liian kylmää. Mutta sinullahan on sekin homma hallussa, joten kasvit voivat huoletta jatkaa kasvuaan! Kevätsade tekee hyvää, vaikka sää sen myötä viileneekin aika lailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvihuoneessa riittävän suurissa kasvualustoissa kasvit voivat hyvin. Tänään on ollut kylmin päivä pitkään aikaan, enkä ole avannut telttaa koko päivänä. Valo siivilöityy onneksi harsojen läpi. Kiitos Sirkku :).

      Poista
  4. Nuo valtavat kelloköynnöksen taimetkinko olet itse siemenestä kasvattanut?! Vaikuttavaa!

    VastaaPoista
  5. Keijunmekko sietää minusta paremmin kylmää syksyllä kuin pienenä alkuna keväällä. Joskus on keijunmekko paleltunut minulla ja mullan päällä ollut kuoli keväällä. Juuri pysyi hengissä ja alkoi kasvattaa uutta, mutta olihan se sitten hitaampaa. Olen siirtänyt keijunmekot ulos vasta toukokuussa, kun alkaa sisällä olla tosi ahdasta tai sitten tiedän, että jaksan suojaamisrumban (en jaksaisi sitä aloittaa huhtikuussa).

    Hienosti sinulla on siellä kasvatukset kasvaneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja kokemuksestasi. Minäkin olen huomannut, että syksyllä keijunmekko kestää yllättävän hyvin kylmää. Pitää odottaa rauhassa, etten tapa kesäkukkia kylmään.

      Poista
  6. Eilen olikin lämmin päivä, tämän päivän kylmyys oli sen jälkeen oikea shokki. Hienot ja vankat taimet. Minulla on ollut uudessa kasvihuoneessa kaksi pensastomaatin taimea kokeena, en enää suojaa niitä harsolla, katsotaan menestyvätkö, toistaiseksi on käynyt hyvin mutta nyt on kylmempää luvassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan hurja muutos eilisestä tähän päivään. Hurr.
      Varmaan tiilimuuraus varastoi lämpöä sinun kasvihuoneessasi ja se auttaa öisin. Ennusteessa luvataan kylmiä öitä loppuviikolle, pitää seurata tilannetta.

      Poista
  7. Aivan mahtavaa kasvua. Sade oli tosiaan tervetullut. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja sateen vaikutus näkyy jo heti, sillä nurmikon vihreys lisääntyi.

      Poista
  8. Uskomattoman komeita ja isoja taimia. Sinähän saat kerätä kohta jo satoa noista :) Pitäisi itsekin laittaa kosmokset kasvamaan, vaikka olen usein laittanut toukokuussa suorakylvönä ruukkuihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja tavoitteena on todella aikainen sato ja siitä eteenpäin koko kesä.
      Kosmoksen siemenet voi todellakin kylvää suoraan maahan. Itse toivon saavani esikasvatuksella kosmokset kukkimaan aikaisemmin ja ilokseni jo kesäkuussa :).

      Poista