tiistai 4. huhtikuuta 2023

TAAS TAIMITOUHUJAVoi ihme, nyt ollaan jo huhtikuussa! Kasvatin rairuohon asemesta herneenversoja pääsiäiseksi. Ne voi näppärästi syödä salaatissa tai leivän päällä. 

Viime viikonloppu oli varsin reipasta menoa, sillä pojan perhe oli meillä viettämässä viikonvaihdetta ja mummi sai iloita pienen suloisen 1-vuotiaan pojantyttären kanssa vietetystä ajasta. Lauantaina myös tyttären perhe oli täällä, joten serkut saivat harrastaa rinnakkain leikkiä. Pikkuiset ovat selvästi kiinnostuneita toisistaan, mutta 2,5 -vuotiaan ja reilu 1-vuotiaan leikit eivät vielä ole kovin johdonmukaisia. 

Rillan suhteen sai olla tarkkana näissä tilanteissa. Rilla on tosi nätisti, jos lapset ovat paikoillaan, mutta kiihtyy nopeasti turhan raisuun leikkiin, jos lapset innostuvat jostain. Myönteistä oli, että Rillan sai välillä myös rauhoittumaan ja kävelemään hetken ihan sievästi pienten vieressä, mutta kieltämättä minulla on kaiken aikaa huoli, ettei tapahtuisi mitään ikävää, vaikkei 10 kk:den ikäinen koira pahaa tarkoittaisi.Jälleen on todettava, että kasvavat taimet tarvitsevat enemmän tilaa. Niinpä jo ennen viikonloppua suuremmille ruukuille koitti muuttomatka alakertaan salin ikkunoiden eteen. Toin jälleen hyvin palvelleet apupöydät väentuvasta saliin, jotta taimet sai aseteltua mahdollisimman hyvin valoon.

Olen huomannut, että ’Vilma’ pensastomaateista kasvaa vahvemmat, jos niillä on tilaa ja valoa sivulla ympärillään. Tällä hetkellä 'Vilman' korkeus multatilasta ylöspäin on 37 cm. 
Myös paprikat hyötyvät lisätilasta. Taimet ovat portaittain eli ikkunalla olevat ovat matalammalla ja paprikoiden hylly on hieman korkeammalla ja samoin kolmas pöytä on taas hieman korkeampi.

Tässä vaiheessa paprikoiden korkeus multatilasta ylöspäin on 35 cm.
Alakertaan pääsivät myös kelloköynnökset, joiden kasvua ei voi moittia.
Kolme ensimmäisen erän kasvihuonekurkkua oli aika vaihtaa suurempiin ruukkuihin ja nekin vaihtoivat paikkansa saliin.
Tuoksuherneen versot ovat nousemassa mullan pinnalle. Pidän tuoksuherneiden ruukut näissä muovipusseissa, jotta ne itävät paremmin (Cecilia Wingårdin ohje).

..... ja onhan sieltä nousemassa tuoksuherneitä.
Yksi ponnistus viime viikolla oli koulia kosmoskukat omiin ruukkuihinsa, sain kosmoskukkia yhteensä 45 taimea. Pyrin koulimaan kaikki taimet (sekä vihannekset että kukat) sirkkalehtivaiheessa ennen ensimmäisten varsinaisten lehtien kasvua. Näin taimen juuristo kärsii mahdollisimman vähän. Tiedän, että yleinen neuvo on koulia vasta kun varsinaiset lehdet ovat kasvaneet, mutta olen huomannut kokemuksen kautta oman tapani varsin hyväksi ja yllätyin, kun biologi Leena Luoto opettaa tekemään näin Facebookin Puutarhan parhaaksi -ryhmässä - en siis ole ollut ihan metsässä omalla tavallani toimiessani.
'Purple Prince' tsinniat ehdin koulia vasta maanantaina. Nyt yhden yön levättyään ne ovat valmiita reippaaseen kasvuun. Tsinnian taimia tuli yhteensä 40 kpl.
Taimien muuttotouhujen seurauksena yläkerran taimipöydille tuli paremmin tilaa sekä kesäkukkien pikkutaimille että runkotomaateille. 

2.3 kylvetyt runkotomaatit ovat kasvaneet kiitettävästi.

Viime päivinä aurinko on hemmotellut meitä ihanalla paisteellaan, toivottavasti lumet saavat kyytiä. Aurinkoista huhtikuun viikko teille kaikille!


 

10 kommenttia:

 1. Teillä on ollut ihana ja työntäyteinen viikonloppu. Me saadaan tytär ja hänen 1,5 v. tyttärensä pääsiäiseksi tänne. Taas tulee elämää tupaan :) Se on totta, että koirien kanssa täytyy olla erityisen tarkkana, kun on pieniä ympärillä!
  Voi tuota sinun taimimerta :) Upeita ja kasvavat ihan silmissä. Onkin muuten kätevää versottaa hernettä rairuohon sijaan. Kauneus ja hyöty samassa paketissa.
  Kyllä on ihanaa kun aurinko paistaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että teille on tulossa mukava pääsiäinen ja saatte nauttia lapsenlapsen seurasta, lapset kasvavat niin nopeasti, että aina on uusia asioita ihmeteltävänä. Teilläkin on kokemus myös isosta koirasta, saksanpaimenkoirilla voi olla hyvin samoja taipumuksia kiihtyä kuin tällä meidän Rillalla.
   Voin suositella herneitä rairuohon tilalle, ei häviä kauneudessa, vihreydessä ja mieluummin syön herneenversoja kuin rairuohoa :).
   Pääsiäiseksi on luvassa ihanan aurinkoista säätä!

   Poista
 2. Lasten ja lastenlasten vierailut ovat aina niin odotettuja ja ihania.
  Taimimeresi sen kun vaan kasvaa ja komistuu.
  Ihanaa ja aurinkoista huhtikuun jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Taitaa taimien suhteen olla hyvin monella kotipuutarhurilla samankaltainen tilanne. vaikka kuinka suunnittelisi vähentävänsä kasvatettavia määriä, niin kummasti niitä vain jostain ilmaantuu.

   Poista
 3. Meillä lapset kylvivät rairuohon sijaan vihanneskrassia ja sinapinsiemeniä. Meni vähän viime tippaan kylväminen, joten herneet eivät ehkä olisi ehtineet kasvaa tarpeeksi pääsiäiseen mennessä. Pitää muistaa ensi vuonna olla ajoissa, sillä herneet olisivat varmasti olleet lapsista vielä mieluisampia.
  Teillä onkin ollut vauhdikas viikonloppu. Jo noin pienten lasten kanssa pitää olla koko ajan silmät selässäkin saati sitten jos mukana menossa on teini-ikäinen koira.
  Ihanat viidakot ikkunoiden edessä ja mikä määrä pienempiäkin taimia jo koulittuna! Olen itsekin koulinut melkein kaikki taimet jo sirkkalehtivaiheessa. Joskus saattaa venähtää siihen, että ensimmäiset kasvulehdet alkavat ilmestyä, mutta hyvin harvoin ne ehtivät täyteen mittaansa kasvaa ennen koulintaa. Ehkä silloin, jos taimia on itänyt vain muutamia, saatan jättää ne kasvamaan samaan purkkiin pidemmäksi aikaa ja jakaa vasta myöhemmin erilleen. Onpahan mahdollisuus vielä mattimyöhäisilläkin itäjillä nousta, kun ei ole liian nopeasti mylläämässä multaa.
  Nyt on ollut ihanan aurinkoisia päiviä ja sama näyttäisi ennusteiden mukaan jatkuvan vielä ainakin pääsiäisen yli. Toivottavasti hanget madaltuisivat kunnolla, alkaa jo pikkuisen tympiä tämä valkoisuus :D Aurinkoista viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihanneskrassi ja sinapinsiemen ovat oikein hyviä vaihtoehtoja rairuoholle. Käytin itse hernekylvöihin vanhat pussinpohjat herneitä, joten tuli samalla siivottua siemenvarastoa.
   Pieni 1v. tyttönen koemaisteli jo herneenversoja :).
   Olet oikeassa tuon teinikoiran ja pienten lasten suhteen. Rilla osaa olla myös aivan levollinen ja käyttäytyä sievästi, mutta teinikoiran kierrokset nousevat niin vauhdilla, jos tulee sopiva ärsyke ja siihen riittää se, että lapsi kiljahtaa iloisesti ja lähtee liikkeelle vähän innokkaammin.
   Tämän vuoksi on koko ajan oltava hereillä, jotta ennakointi estäisi kolarit.
   Saa nähdä, miten saan hoivailtua kaikki esikasvatetut kesäkukat, jotta Rilla ei niitä rusikoisi. Määrä karkasi taas vähän liian suureksi, mutta eiköhän osa näistä kelpaa vaikka mummon terassille, anoppi tykkää kovasti kukista.
   On ihan totta, ettei aina suinkaan ehdi koulia kaikkia lajeja juuri optimiaikaan, mutta onneksi kasvit antavat paljon anteeksi.
   Lumet saisivat poistua vaikka heti. Kiersin eilen viimeksi tarkistamassa kaikki lumikellopaikat, mutta ei missään ole vielä maata näkyvissä - pelkkää lunta vain.

   Poista
 4. Sinulla on riittänyt puuhaa monenlaisten taimien kanssa; niin ihmislapsen, vikkelän koiran kuin noiden kasvitaimienkin parissa. Tuossa on kyllä taimi poikineen ja miten vankkoja ja hienoja ne ovat. Kasvavat ja kukoistavat osaavan viherpeukalosi sekä varmaan myös rakkauden ansiosta.
  Seuraan samaista Puutarhan parhaaksi -ryhmää. Oli mukava saada Leena Luodon jutusta vahvistusta sille, että olen iät ja ajat koulinut taimet sirkkalehtivaiheessa. Leena Luodolla on kiva tapa perustella näkemyksensä kuvallisten kokeilujen ja monien linkkien avulla.
  Aurinkoisista päivistä huolimatta lumi tuntuu sulavan tosi hitaasti. Jospa pääsiäiseksi luvattu lämpö ja aurinko vauhdittaisi sulamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpä ilmaisitkin kivasti tuon taimi-asian vikkelä koira mukaan luettuna!
   Hyvä, että sinäkin olet toiminut kanssani samaan tapaan sirkkalehtivaiheessa olevien taimien kanssa. Leena Luodon havainnolliset kuvat pienen taimen juuristosta eri kasvun vaiheissa jäivät hyvin mieleen ja perustelut koulimiselle oikeaan aikaan (varsinkin jos on tiivis kylvös ja taimien erottelu on haasteellista). On hyödyllistä seurata Leenan tutkittua tietoa eri asioista ja välillä hän ravistelee meitä havahtumaan vanhoista tavoista, jos tieteellisten tutkimusten mukaan siihen on vahvat perusteet. Ei auta urautua edes kotipuutarhurina :D.
   Olisi ihan mahtavaa, jos aurinkoinen sää hellisi pääsiäisenä ja lumet sulaisivat mahdollisimman pian.

   Poista
 5. Oletko laskenut kuinka monta purkkia sinulla on ja kuinka monta vielä tulee . Katsoin että olet koulinut tsinniat parikin samaan ruukkuun . Ja tilaahan sinulla on ja ikkunoita . Minä olen tainnut kerran kasvattaa tuoksuherneitä mutta en hyvällä menestyksellä kuitenkaan . Pitäisi joskus yrittää uudestaan ja tutustua noihin kasvatus juttuihin paremmin .
  Teillä on saatu viettää myös laatuaikaa pienten kanssa . Meillä pienet on jo kohta 4 ja 6 juuri täyttänyt . Niillä on jo omat veikeät jutut ja oikein naurattaa joka kerran .
  Pääsiäisen viettoon päästään illalla vielä on jotain valmisteluja kuten leivontaa . Saa nähdä ollaanko jo mökillä yksi yö .Saunan lämmitys siellä houkuttaisi kovasti ja saisi terassin siivottua ja istuttua kenties siellä iltaa .
  Onhan tässä päiviä kuitenkin.
  Hyvää pääsiäisen aikaa sinne .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti oikein käydä laskemassa ruukut eli 171 ruukkua löytyy tällä hetkellä ja lisää on tulossa. Suurin osa tsinnioista ja kosmoskukista on omassa ruukussaan, mutta muutamat laitoin 2/ruukku, jotta tilaa pöydältä ei menisi niin paljon. Ulos penkkeihin voi istuttaa ruukun vaikka siinä olisi pari taimea, saavathan kasvit levitettyä juuriaan penkeissä laajemmin.
   Tuo Cecilian ohje on ollut yllättävän hyvä tuoksuherneille, ainakin minä olen sillä onnistunut ja taitavat hyvin monet blogikaverit toimia samoin. Laitan taas tuoksuherneet keittiöpuutarhan laatikkoon kasvamaan, niissä ne ovat viihtyneet vallan mainiosti.
   Kyllä lastenlasten kanssa touhutessa on paljon iloisia hetkiä, heillä on niin mainiot ilmeet ja isommilla lapsilla jutut.
   Viime viikonloppuna käytin pakastimesta leivonnaisia, joten nyt täytyy tehdä jotain tilalle.
   Hauskaa pääsiäistä ja mökkireissu kuulostaa oikein kivalta!

   Poista