perjantai 26. marraskuuta 2021

HAVUASKARTELUJASain vihdoin aloitettua havupallojen teon. Olen jo useana vuonna tehnyt kuusenoksista pieniä havupalloja talon sisäänkäyntejä kaunistamaan. Pidän niistä kovasti, joten jatketaan samalla tavalla.Muutamasta blogista löysin aikoinaan ohjeet havupallojen tekemiseen ja helppoahan se on. Havujen menekki on yllättävän suuri, siihen kannattaa varautua, jos puuhaan ryhtyy. Teemme koiran kanssa aamulenkkejä metsään ja leikkaan maassa olevista kuusenoksista oksien kärkiä heti suurinpiirteiden oikeaan mittaan. Mukaan varaan suuren kassin ja pienet oksasakset. Tällä hetkellä lunta on paljon enemmän kuin tässä kuvassa.

Isäntä on jälleen tekemässä puiden harvennusta, jotta jäljelle jäävät puut mahtuvat paremmin kasvamaan suuriksi ja saavat tarvitsemansa valon ja ravinteet. Työmaalla on kuusenoksia ihan riittävästi minun havuaskarteluihini.

Luvan kysymällä saa varmasti myönteisen vastauksen leikata havun pätkiä maassa olevista oksista, vaikkei omaa metsää olisikaan.Tässä on ensimmäinen havupallo valmistumassa, havut puuttuvat vielä pöytää vasten olevalta alueelta. Keksin tänä vuonna, että puuhassa ovat avuksi ohuet kumihanskat (ruoanvalmistuksessa käytettävät). Aikaisempina vuosina sain kynsinauhat verille, kun tein useamman havupallon peräkkäin.
Näin sain yhden pallon kiinnitettyä paikoilleen. Teen näitä yhteensä 4-5, katsotaan, miten paljon saan aikaiseksi.Nyt on keittiön oven molemmin puolin havupallot. Verannan sisäkattoon ripustan niitä vielä lisää, kunhan saan ne askarreltua.Päätin myös tehdä verannan pöydälle havuköynnöksen lisäsomisteeksi kynttilälyhtyjen lomaan. Tässä köynnös on alussa. Kiinnitän havut naruun rautalangalla.Jotain säätöä teen vielä tämän somistelun suhteen. Pitää kaivella varastoja ja etsiä paremmin toisiinsa sopivia lyhtyjä. Lisäksi voisi ehkä laittaa kaunista sammalta johonkin matalaan ruukkuun tai astiaan? 

Käytän turvallisuussyistä tällaisissa paikoissa ledkynttilöitä, jotka ajastan palamaan pimeän ajan. Niin kaunista kuin elävä tuli onkin, tuntuu huomattavan helpolta, että lyhdyissä olevat kynttilät syttyvät automaattisesti joka päivä pimeän tullen ja sammuvat myös itsestään. Lyhdyn sisällä ledkynttilä valaisee lähes aidon kynttilän tavoin. Samat patterit riittävät kevääseen asti. Elävää tulta on mukava katsoa,  kun on kynttilöiden lähellä, mutta minulla on pihapiirissä useampi sellainen lyhty, jota ei  katsota aivan vierestä ja niissä ledkynttilät toimivat oikein hyvin.Ajattelin tehdä vielä jonkun katajakranssin ja viimeistellä pihapiirin loput valosarjat. Nyt alkaa onneksi näyttää jo aika mukavalta, kun tulee kotiin pimeällä. 

Näin se aika kuluu, sunnuntaina on jo ensimmäinen adventti. Ehkä tässä on alettava hiljalleen valmistautua jouluun. Aion tehdä kaikessa rauhassa leipomuksia ja siivoan sen verran kuin intoa riittää. Meidän alueella tautitilanne on aika kohtuullinen, katsotaan nyt, millainen on joulun seutu tänä vuonna?

Toivon teille terveyttä ja hyvää adventtiaikaa! 

27 kommenttia:

 1. Valmiista havupallosta näkee, että olet tehnyt niitä ennenkin. Niin tasainen ja kaunis tuo on. Havupalloon sopisivat myös valosarjat. Talouskäsineiden käyttö on hyvä vinkki säästä sormia ja kynnenalusia.
  Valosarjojen ja lumen yhdistelmä on pimeässä todella kaunista katseltavaa. Nyt on tehtävä iltaisin kävelylenkkejä, jotta pääsee nauttimaan naapureiden valovirityksistä.
  Minun piti laittaa tänään kyntteliköt ikkunalle, mutta aivan unohdin. Vielähän sen ehtii tehdä. Koronan villiintyminen huolestuttaa taas. Onneksi lähipiiri on rokotettu, joten ehkä tänä vuonna joulun järjestäminen on vähän helpompaa.
  Hyvää adventtiaikaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Valosarjat sopivat erityisen hyvin havujen kanssa, olkoot havut melkein missä muodossa tahansa :). Ihmettelen, etteivät ohuet taloushanskat aikaisemmin ole tulleet mieleeni, sillä verille menevät kynsinauhat ovat aika arat. Ohut kumi suojaa niin hyvin, ettei mitään ongelmia ole tullut. Minäkin ihailen kovasti kauniita pihapiirejä, missä valosarjat tuovat tunnelmaa. Kynttelikköjen virittely ikkunoille on vielä ohjelmassa tänään tai viimeistään lauantaina.

   Poista
  2. Laitoin sinulle haasteen, jotta pääset selaamaan kesäkuvia:
   https://rikkaruohoelamaa.blogspot.com/2021/12/kuusi-kuvaa-kesasta-haaste.html

   Poista
 2. Ihana havupallo! Saapa nähdä milloin minä saisin niin paljon aikaiseksi, että oikeasti tekisin, enkä vain aikoisi!
  Sielä on jo kivasti valoja pihallakin. Kohtahan tuota voisi ensimmäiset virittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkään minäkin näitä suunnittelin, ennen kuin sain ryhdyttyä puuhaan. Kun alkuun pääsee, niin tulosta tulee melko nopeasti, mutta kumman vaikeaa on välillä tuo alkuun pääseminen ;). Onneksi nyt on monella suunnalla kivasti valoja (enemmän kuin kuvassa näkyvät), mutta jotain pientä on vielä suunnitteilla. Täällä maalla ne ovat hyvin tarpeen, koska ei ole edes katuvaloja. Hyvää viikonloppua!

   Poista
 3. Havutyöt ovat kivoja työstää ja niillä saa valojen kera ihanaa tunnelmaa pihapiiriin ja sisääntuloon.
  Mukavaa viikonloppua ja ensimmäistä adventtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, kiitos samoin, toivon myös sinulle hyvää adventtiaikaa!

   Poista
 4. Havupallo on kaunis ja näyttävä koriste.

  VastaaPoista
 5. Kauniita havupalloja ja asetelmia! Onkin pitkä aika siitä, kun viimeksi olen havupalloja rakennellut, nyt tulee tehtyä kaikenlaisia asetelmia ja kransseja. Oletko koskaan laittanut havupalloihin valoja? Nekin ovat aika mukavan näköiset! Hyvää alkavaa adventin aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku. Sinä oletkin valtavan taitava kranssien tekijä! En ole kokeillut valosarjoja palloihin, mutta pitäisi kokeilla, jos keksin miten saan piilotettua patterikotelon.

   Poista
 6. Ihania havupalloja olet tehnyt!

  VastaaPoista
 7. Kauniit havukoristukset! Köynnös ja lyhdyt näyttävät verannan pöydällä kauniilta. Minusta ei haittaa, että lyhdyt ovat keskenään eri näköisiä. Makunsa kullakin :) Hyvää ensimmäistä adventtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummasti tuollaiset pienet asiat piristävät mieltä. Erilaiset lyhdyt ovat ihan kivoja, mutta muistelen, että minulla olisi tuolle ensimmäiselle lyhdylle hieman samantyyppisiä, vaikkei ihan samanlaisia lyhtyjä. Kiitos Minna, samoin teille!

   Poista
 8. Ensimmäisestä adventista alkaa meilläkin joulun odotus ja valmistelut. Hienot havupallot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyntteliköt ikkunoissa tuovat nyt oman tunnelmansa ensimmäiseen adventtiin. Samat käytännöt siis teillä kuin meillä. Kiitos.

   Poista
 9. Kiitos ideasta täytyypä itsekin laitella tyhjälle terassin pöydälle koristuksia. Lyhtyjä ja sammalta ainakin💚 Havuista teen yleensä vasta joulunpyhinä. Haetaan kuusi farmilta ja sieltä saa aina pyydettäessä mukaansa myös peräkontillisen havuja. Otan usein pihdan onsia niin ne ei pistele ollenkaan. Nuo hanskatkin tosi hyvä vinkki👍 Ihanaa adventin iltaa sinne🕯️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihta onkin miellyttävän pehmeää askarteluun. Onneksi sain ohuista hanskoista suuren avun tavallisten kuusenoksien kanssa työskentelyssä. Terassin pöydän koristelu on tuonut iloa aina kun sinne katsoo, sinulla on niin paljon kekseliäisyyttä, että varmasti keksit itsellesi kivat koristeet. Kiitos Minna!

   Poista
 10. Minä en ole koskaan tehnyt havupalloa mutta ehkä jonain vuonna tulee kokeiltua. Kaunis on pallosi ja havukranssi kiinnostaa kovasti minua myös mutta taitaa sekin jäädä tuonnemmaksi valmistuvien joukkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla, jos inspiraatio iskee jossain vaiheessa :).

   Poista
 11. Oikein kivoja havuaskarteluja!

  VastaaPoista
 12. Aivan ihania nuo havupallot 🤍 Niistä saa näyttävän koristuksen aikaiseksi, mtta tosiaan sormet kannattaa suojata :) Kauniisti ja tunnelmallisesti olet koristellut. Tunnelmallista adventin aikaa Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havupallot täydentävät kivasti muut havukoristeet :). Kiitos Satu, samoin sinulle!

   Poista