torstai 12. toukokuuta 2022

UUDET KUKKIJAT ESTRADILLAKeväällä eri aikaan kukkivat sipulikukat muuttavat saman alueen aina uuden näköiseksi. Olen aika ihastunut ’Helmikaaren’ noppakivipolun ja kivipengerryksen välisen pienen rinteen vaihtuviin kattauksiin. Krookukset aloittivat kirsikkapuun ympärillä, sitten vuoron ottivat kevätkurjenmiekat ja nyt pääosassa ovat scillat. 


Tämä kuva on kahden päivän takaa.Scillojen lisäksi kukinnan aloittavat pian tummanlilat 'Woodstock' hyasintit. Tänään päätin istuttaa tähän rinteeseen kasvattamani pienikukkaiset sarviorvokit, taimia on yhteensä 11 kpl. Katsotaan miten viihtyvät. Monta taimea siemenestä kasvatettuja tarharistikkejä pääsi myös paikalle, alan kyllästyä taimipottien kasteluun verannalla. 

Esikasvatetut perennan taimet ovat olleet ulkoilemassa noin viikon ajan. Pakkasöinä pidin kolminkertaisen hallaharson taimien päällä, sillä mittari näytti jopa -6 asteen pakkasen. Pari viimeistä yötä taimet olivat kokonaan ilman harsoa. Tuuleen ne ehtivät ainakin tottua ja toivottavasti nämä puolipilviset päivät ovat sopivat aurinkoon tottumisessa.Viime vuonna istutettujen sammalleimujen lisäksi laitoin alueelle myös tuppaat turkestaninmaksaruohoa, pidän sen hieman sinertävänvihreästä lehdistöstä. Ostin kokeeksi yhden rusettinukin taimen (aivan kuvan etureunassa keskellä), jos se viihtyy, sitä on kätevä lisätä. 

Polun lähellä on idänkurjenpolvi ’Birch Doublen’ taimia ja harmaakurjenpolvi ’Ballerinan’ alkuja.Kivipolun toisella puolella on neidonkurjenpolven ja idänkurjenpolven taimia. Lisään perennan alkuja hiljalleen. Kivipolku on edelleen saumaamatta, ehkä joku päivä on sekin työ tehtynä.Scillat ovat nyt täydessä loistossaan puutarhan joka alueella, mihin ne ovat levittäytyneet. Ne ilahduttavat tavattomasti mettä etsiviä pörriäisiä ja minua myös.Onhan tämä kaunis! Meillä satoi eilen vain 1mm, mikä oli liian vähän. Tänään aamulla paistoi aurinko, mutta nyt sataa, toivottavasti tänään vettä tulisi enemmän, sillä taivaalta tullut sade on nyt tervetullutta.

Nautitaan kasvun ihmeistä!


18 kommenttia:

 1. Ihana muuttuva maisema! Ja nuo hyasintit, tosi mielenkiintoisen näköisiä ovat.
  Täälläkin kesäkukkakasvattamo muutti viikonloppuna pihalle ja eilen jo istutin isoihin ruukkuihin ja laitoin harsotelttaan. Alkoi kyllästyttämään edestakaisin roudaaminen. Ja samaa touhua tuntuu olevan muillakin esikasvattajilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihastelin aikaisempina vuosina blogeissa näkemiäni Woodstock -hyasintteja, joten olihan niitä saatava itsellenikin, ja ne vaikuttavat erittäin lupaavilta nuppuisina.
   Karaisuvaihe on esikasvatuksen tylsin osuus! No, onneksi vähän helpottaa, kun saa edes osan jo istutettua maahan.

   Poista
 2. Oi miten ihana tuo kaaripenkki! Ja scillat muuallakin. Toivottavasti teille ei enää tule yöpakkasia, tänne ei nyt pariin yöhön ole tullut. Ja tuli kunnon sade, peräti ukkosen jyrähdyksiä kuului, tänään - toivottavasti sielläkin kunnolla sataa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään kovasti 😊. Ihan varmasti tulee jossain vaiheessa yöpakkasia, mutta sitten on laitettava harso päälle. Helpompaa sekin, kun hoivailla taimia ruukuissaan liian kauan. Valitettavasti tämän päivän sateen saldo oli vain 1,5 mm. Sillä ei pitkälle pötkitä, varsinkin kun olen istuttanut uusia kasveja paljon.

   Poista
 3. Oikea scillameri! Sininen scilla on kaikkein kaunein vaikka valkoistakin minulta löytyy. Täällä tuli tänään hetken oikein kunnolla vettä, riitti ja nyt voisi olla viikonlopun satamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidän sinisestä scillasta. Hienoa, että te saitte vettä, täällä sade jäi vähäiseksi.

   Poista
 4. Eilinen kommenttini on näköjään jostain syystä häipynyt bittiavaruuteen.
  Kaunis tuo punakukkainen hyasintti. Minulla osa vanhoista hyasinteista oli mädäntynyt penkkiin. Nyt puutarhassa tapahtuu kaiken aikaa ja muutamat kunnon sadekuuro on siivittänyt kasvua todella selvästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen jo jonkin aikaa ihmetellyt kommentoinnin ongelmaa, usein tulee teksti ”julkaisussa tapahtui virhe’ ja välillä joutuu yrittämään monta kertaa, ennen kuin julkaisu onnistuu.
   Tämä hyasinttilajike on tosi kiva. Toivon näiden viihtyvän monivuotisina.
   Olisin toivonut tännekin reilumpaa sadetta, se olisi vauhdittanut kevääseen heräämistä.

   Poista
 5. Oi että, miten ihania scillameriä monella näyttää nyt olevan puutarhoissaan. Noita katsellessa silmä lepää ja mieli rauhoittuu. Kauniisti sopii orvokit tuonne joukkoon. Tykkään myös 'Woodstock' hyasintin väristä. Toivottavasti saitte lisää sadetta. Täällä satoi parina päivänä ja se sai sekä koivut että nurmikon vihertämään ihanasti. Tänään on puolestaan saanut nauttia auringosta ja ennusteiden mukaan huomenna pitäisi myös paistaa. Mukavaa, sillä suunnittelin aloittavani huomenna mökin puutarhapuuhat. Ihanaa viikonloppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Scillat leviävät itsenäisesti varsin mukavasti, kunhan alkuun pääsevät. Ajattelin jo siementen ostovaiheessa, että orvokin laventelin sinipuna sopii tähän sävyjen puolesta, katsotaan, miten ne viihtyvät kesän edetessä.
   Tähän mennessä meillä on saatu vain sateen rippeitä, mutta ennusteissa näyttäisi olevan sateen mahdollisuuksia. Toki aurinkoisella säällä on paljon mukavampi tehdä puutarhassa kaikkea ja toivonkin sinulle oikein kivaa viikonloppua mökillä puutarhassa.

   Poista
 6. Ihanalle näyttää, kyllä silmä lepää näissä. Mulla taimet vielä sisällä, mutta taidan huomenna alkaa kuskata niitä ulos ja peittelen ja suojaan harsoilla. En jaksa kuskata ees takas sisälle ja ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 😊. Minäkään en jaksa kuskata edestakaisin kuin ihan äärimmäisessä hädässä. Onneksi harsot ovat hyvä apu. Toistaiseksi maahan istutetut näyttävät voivan hyvin.

   Poista
 7. Kaunista on. Ei ihme, että nautit näkymästä. Meillä on satanut tällä viikolla parina päivänä. Sade on tehnyt hyvää näin vähäsateisena keväänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä sade jäi odotettua vähäisemmäksi, mutta ehkä lisää vettä saadaan lähipäivinä.
   Onneksi scillat säilyivät paikoillaan, vaikka syksyllä kaivoin nurmikkoa pois tuolta alueelta.

   Poista
 8. Näyttääpä kauniille! Olet saanut tuon uuden alueenkin näyttämään jo alusta alkaen runsaalta.
  Minä en ole ehtinyt vielä istuttaa perennantaimia, mutta ovat ne jo olleet ympäri vuorokauden ulkosalla ja tottuneet aurinkoon. Tuoksuherneistä osan istuttelin eilen, sillä ne kaipasivat koulimistakin jo viikkoja sitten. Jaoin ruukut 4-5 taimen ryppäiksi ja istutin ne siltään maahan. Toivottavasti eivät suuttuneet.
  Meillä satoi käytännössä koko keskiviikon ja torstain, eilenkin tuli vielä muutama sadekuuro auringonpaisteen lomassa. Toivottavasti teillekin tuli sadetta. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Scillat ovat levinneet tuolla paikalla jo pitkään ja onneksi ne eivät lähteneet nurmikon poiston yhteydessä pois. Scillat auttavat omalta osaltaan, jotta alue näyttää runsaalta.
   Minä tein ihan samoin kuin sinä toimit tuoksuherneiden kanssa. Toivotaan parasta.
   Te saitte ihan kunnon sateen, tällä ei tullut kuin yhteensä 2,5 mm kahden eri päivän aikana.
   Tänään oli hieno puutarhasää. Kiitos samoin!

   Poista