tiistai 3. toukokuuta 2022

KUKKIVAT ORVOKIT JA RIEHAANTUNEET KELLOKÖYNNÖKSETTänään on kylmä ja tuulinen sää, eikä lämpötila ole noussut edes päivällä + 4,9 asteesta. Yläkerrassa on sellainen esikasvatettujen taimien viidakko, että toivoisin saavani taimet pian ulos. Jos niitä veisi nyt verannan pöydälle, ne lentäisivät tuulen mukana jonnekin teille tietämättömille.

Pakkasta on ollut viimeisten kahden viikon aikana joka yö enemmän tai vähemmän. Alhaisin mitattu yölämpö oli -10 asteen pakkanen kasvihuoneen vieressä. Nyt olisi tarpeen päästä karaisemaan taimia, mutta en ole jaksanut aloittaa rahtausta sisältä ulos ja takaisin. Ehkä ensi viikolla?

Orvokki  'Sorbet XP Pink Wing'Sarviorvokki on ryhtynyt kukkimaan ja haluaisin kysyä teiltä, jotka olette kasvattaneet orvokkia siemenestä, vaativatko sisällä esikasvatetut orvokit samanlaisen karaisun kuin muut taimet? Yleensä orvokki kestää hyvin kylmää, mutta todennäköisesti näitä ei voi suoraan totuttamatta istuttaa ulos?Kasvattamani kelloköynnökset herättävät hilpeyttä. Yksi on päättänyt ottaa tukea ikkunan pielistä ja ilmeisesti aikoo kiertää koko ikkunan yläpuolen. En ole enää irrotellut sitä, kasvakoon ensimmäiseen ulkoiluun saakka.

Toivottavasti toukokuu jatkuisi lämpimämpänä kuin tämä päivä.22 kommenttia:

 1. Ihan jäätävän kylmä päivä, ei tarennut pihalla mitenkään. Komeat on kelloköynnökset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin päädyin tekemään sisätöitä. Kelloköynnökset ovat hyvässä matkassa, kunhan ne saa istutettua ulos portteja ja käynnösaitaa vasten.

   Poista
 2. Vau, mikä kelloköynnösviidakko! Noista saat pihalle komeat istutukset. Kauniin värinen tuo orvokki. Minä kasvatan nyt ensimmäistä kertaa orvokkeja siemenestä. Aloitin taimien karaisun pääsiäisen aikaan, mutta sitten tuli se karmea takatalvi ja jouduin pitämään taimia täysin sisällä. Nyt olen aloittanut karaisun uudelleen. Ajattelin pitää niitä muutamana päivänä useamman tunnin ulkona ja ehkä viikonloppuna jätän ne kokonaan ulos. Tänään on ollut hyytävän kylmä. Onneksi ennusteet lupaavat lämpenevää säätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viidakkofiilis on selkeästi, kun tuolla pujottelee kastelukannun kanssa :).
   Olisin jo vienyt orvokkeja ulos, mutta kasvihuoneseen ei oikein öisin mahdu, sillä pidän siellä teltan pienempänä, kunnes yöpakkaset poistuvat. Suunnitelmasi omien orvokkiesi suhteen kuulostaa järkevältä. Lämpöä kaivataan, ehkä jo viikonvaihteessa on hieman parempaa?

   Poista
 3. Tänään täälläkin oli täysi toppatakkikeli. Iltapäivällä hieman lämpeni ja aurinkokin suvaitsi paistaa aina välillä. Hurjassa kasvussa olevat kelloköynnökset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin toppatakkikeli. Meillä ei oikeastaan näkynyt aurinkoa lainkaan. Vaikka olen kieputtanut kelloköynnöksen versoja tukikeppien ympäri, niin riittää niillä silti intoa kasvaa myös ylöspäin.

   Poista
 4. Todellinen kasviviidakko sinulla onkin sisätiloissa! Varmasti sekä kelloköynnökset että tarhuri odottavat malttamattomana säiden lämpenemistä. Enpä osaa sanoa sarviorvokin karaistumisesta, mutta luulisi senkin pärjäilevän. Omissa pihamaan sarviorvokeissa on kyllä nuppuja, mutta nehän ovatkin olleet siellä jo useamman vuoden. Tänä aamuna taas kaupasta ostetut orvokit ovat ulkoasetelmissa täysin nuutuneina pakkasen jäljiltä. Kyllä ne nousevat, mutta koettelevaa tämä kylmä kevät on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme malttamattomia, se on totta. Pitää varmaan tehdä pientä karaisua orvokeille joka tapauksessa, ettei muutos ole liian suuri. Yläkerrassa on melko matala lämpötila, mutta onhan siitä iso harppaus ulkolämpöön (ainakin öisin).
   Olen joka tapauksessa iloinen, että sain siemenestä kasvattamani orvokit näin tuuheaksi ja nuppuja on paljon.
   Tänään aamu valkeni aurinkoisena, se on sentään iloinen asia. Yöllä oli -5 asteen pakkanen.

   Poista
 5. Onpas kelloläynnöksesi jo mahtavia!
  Itselläni muutama taimi nyt ensimmäistä kertaa kesvamassa, mutta vasta parinkymmenen sentin korkuisia. Ovat olleet nyt muutaman yönkin terassilla telttakasvarissa kynttilä lämmittimenä ja ovat onneksi kestäneet. Itse en ole orvokkia siemenestä kasvattanut, mutta voisikin kokeilla ensi keväänä. Orvokit ovat yksi lemppareistani.
  Aurinkoisia kevätpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki 12 kelloköynnöstä kasvaa hyvin mahtipontisesti. Aikaisempina vuosina kelloköynnökseni ovat toukokuussa viettäneet päivät ulkona karaistumassa verannalla ja yöt sisällä, mutta nyt olen ollut laiska. Pitää ottaa itseä niskasta kiinni lähipäivinä.
   Orvokkien kasvatus tuntui olevan hyvin helppoa, joten suosittelen.
   Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 6. Kelloköynnösten mielestä tarvitset vehreämmät verhot, jonka tehtävän ne hoitavat puolestasi. Vekkuleita kavereita. Toivottavasti pian lämpenee, jotta pääsevät ulos.
  Turhan hyisiä ilmoja edelleen. Tänään ei tarvinnut aamusta lähteä liikenteeseen. Olisi joutunut rapsuttamaan auton ikkunat jäästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelloköynnös sopii varsin hyvin verhovaihtoehdoksi :). Näillä olisi jo selvästi tarve ulkoiluun, ehkä saan ryhdyttyä puuhaan lähiaikoina.
   Tänään on onneksi aurinkoista, mutta ulos saa edelleen pukeutua varsin runsaasti ja tuulista on edelleen.

   Poista
 7. Siinä on kyllä oma vaivansa jos joutuu kuljettelemaan kasveja sisälle ja taas ulos. Parina vuotena tein sitä, mutta en enää, vaan ostan valmiina taimina sekä tomaatit että kurkut. Ihanilta näyttävät nuo kelloköynnöksesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimien esikasvatuksessa on kaikista kurjin vaihe, kun joutuu karaisun vuoksi rahtaamaan taimia sisään ja ulos. Sen jättäisin ilomielin väliin.
   Iloista kevättä sinulle Kristiina!

   Poista
 8. No on komeat kelloköynnökset niillä on varmasti päivässä ainakin kymmenen sentin kasvu jollei enemmän. Nuo sinun kerkiää kasvaa vielä kattoa pitkin ellei ilmat lämpene ja saat ne ulos. Minä en juurikaan ole tehnyt ulkona hommia kun on niin kylmä. Täällä satoi räntää tiistaina kun kävimme mökillä katsomassa näkyykö kaneja. Ei näkynyt ja hyvä niin. Tuo sinun sarviorvokkisi on aivan ihanan värinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelloköynnös kasvaa ihan silmissä ja osa ottaa jo kiinni kattoon. Pikkuisen kun lämpenisi, niin vien kaikki kelloköynnökset verannalle harjoittelemaan ulkoilua. Valitsin kyseisen sarviorvokin kasvatettavaksi tuon värin vuoksi ja olen kyllä tykännyt.
   Toivotaan, että naapurinne on tehnyt kunnollisen häkin kaneille etteivät ne enää tekisi tuhoja teidän puutarhassanne. Ehkä nyt on luvassa pientä lämpenemistä, hommia olisi listassa vaikka millä mitalla.

   Poista
 9. Vau mikä kelloköynnösviidakko!

  VastaaPoista
 10. Hienosti jaksat tukea kelloköynnöksesi. Minulla ne tässä vaiheessa menevät jo aikamoiseen sotkuun saavat yrittää pärjätä miten taitavat, osin roikkumalla, joten aina tapahtuu vahinkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonkun verran köynnökset yrittävät tarttua naapureihinsa kiinni, mutta onneksi kasvavat myös ylöspäin.

   Poista