perjantai 20. toukokuuta 2022

ARBORETUMISSA PAISKITTU TÖITÄ



Tänä keväänä pikkuinen arboretum on vienyt suuren siivun viikon tunneista, silti edistyminen on hidasta. Osan taimista tilasin jo talvella, mutta kasvualustan valmistelu ottaa aikansa, joten istuttaminen on nopeaa vasta sitten, kun alue on ensin valmisteltu.



Viime vuonna saimme isännän kanssa laitettua salaojan hyvin märkään kohtaan ja salaojan molemmin puolin istutin jo muutaman pensaan. Tämä keväänä salaojan molempien reunojen palapeli vihdoin "valmistui" tai ehkä pitäisi sanoa eteni siihen suuntaan kuin on ollut tavoitteena. Ehkä ihmettelette, miksi järjestys on ollut tällainen?

Osa taimista on juurtunut märän ja savisen pohjamaan vuoksi omissa kumpareissaan jo vuoden tai kaksi ja nyt oli korkea aika saada puille laajempi kasvualusta. Olen toki kärrännyt puiden ympärille kaikenlaista kompostoituvaa kuten puiden lehtiä ja nurmituppaita nurinpäin käännettynä. Syksyllä toin pohjalle lehtiä ja kippasin kesäkukat multineen sekä kaikkea muutakin kasvualustaan sopivaa odottamaan kevättä. Lieroja on maassa paljon, joten ne pääsivät jo aloittamaan möyhennystä.



Nyt nämä erilliset kumpareet yhdistyivät toisiinsa ja samalla tuli uutta istutustilaa. Taimia on pakko hankkia vaiheittain, sillä rahaa niihin uppoaa. On ollut tärkeää saada edes osa puista ja pensaista juurtumaan ja kasvamaan jo edellisinä vuosina, jotta arboretum alkaisi näyttää nimensä mukaiselta hieman nopeammin. Paino samalla hieman, sillä eihän puiden ja pensaiden kasvua voi kiirehtiä.

Istutusvuonna kastelu on tärkeää ja vettä saa kantaa kuivina kausina reilusti, jotta kasvit oppivat hakemaan juurensa syvälle maaperään. Tämän vuoksi olen pyrkinyt kastelemaan kunnolla, silloin kuin kastelen, ja sitten taas tauko. Kastelun tarve on yksi syy, miksi istutusten porrastaminen eri vuosille on järkevää. Onneksi saamme käytettyä kasteluun sekä kerättyä sadevettä, järvivettä että viereisen hevostallin kaivosta pumpattua vettä.



Istutin purppuraomenapuu ’Aamuruskon’ viime kesänä istutetun ’Makamikin’ viereen. Loivassa rinteessä kasvaa kirsikkasorvarinpensas ja kolme pallesorvarinpensasta. ’Makamikin’ ympärillä on nietospensaita ja uutena pensasryhmänä myös ’Sointu’ ruusu pikkujasmikkeiden kanssa. Makamikin ja Aamurusko keskellä on kolme ’Minette’ Mustialanruusua. 



Kallion viereen laitoin havuryhmään kääpiövuorimäntyjä ja laakakatajia. Havujen väliin sijoitin kolme ’Tiny Gold’ japaninhappomarjapensasta. Tämä on matala ja tiiviskasvuinen pensas, jonka lehdet ovat keväällä raikkaan keltaiset ja muuttuvat myöhemmin limenvihreiksi, syysväri on punertava. Näin saan havujen väliin väreillä elävyyttä ja pensaan muoto on hauskan pallomaisen. Haluan, että kallio ei peity korkeilla pensailla, sen vuoksi päädyin tässä kohtaa mataliin havuihin. Kääpiövuorimäntyjen muodon pidän tuuheana katkomalla vuosikasvaimet noin 1/3 osaan kasvusta.

Siirrän havuryhmän ja 'Aamuruskon' väliin perennoja puutarhan puolelta kunhan ennätän. Tähän on kiva upottaa syksyllä sipulikukkia, jos raaskin ostaa niin paljon kuin pitäisi.



Viime syksynä istutin liuskalehtilehmuksen ja koreanpihdan väliin kaksi ’Vanille Fraise’ hortensiaa ja ’Illusia’ atsalean. Nyt yhtenäinen istutusalue laajeni niin että atsaleoja tuli lisää koreanpihdan toiselle puolelle ja istutusalue yhdistyi kallion edustan pari vuotta vanhaan alueeseen. Välille istutin ’Palibin’ pikkusyreeni rungollisena, jotta eriaikaista kukintaa olisi luvassa.

Näiden kahden yhtenäisen ’pitkulaisen’ istutusalueen keskellä on murskattua kuorikatetta, sitä sai ilmaiseksi sahalta. Se oli ilmaista, koska oli viime vuonna murskattua. Hyvä niin. Kate toimii sekä  hoitopolkuna että vähentää haihduttamista. Toivon, että paksu kerros haketta hillitsee hieman ei toivottua kasvustoa, jotta pystyn sitä kitkemään. Osittain laitoin katteen alle pahvia, tällä alueella kasvaa monta lajia, jota on paras pitää kurissa.

Nyt istutetut pensaat ovat pieniä, mutta ehkä ne siitä kasvavat ja alue alkaa näyttää siltä kuin pitää.



Toinen selvä muutos on isännän tekemä kaareva kivipengerrys. Kivien avulla aikaansaatu kohopenkki auttaa tämänkin märän kohdan kasvualustan parantamisessa. Maaperässä on paljon kiviä ja kalliota, joten kivet sopivat alueelle tällä tavoin hyötykäytettynä. Istutin jo ’Rixi’ purppuraomenapuun ...



... ja ’Toba’ helmiorapihlajan.

Työt jatkuvat ja edistymistä tapahtuu pienin askelin. Raportoin myöhemmin lisää.


12 kommenttia:

  1. Kyllä tulee upea alue! Teillä on upeita kallioita ja kiviä, ne tekevät hienon lisän pihaan. Minä niin tykkään kivistä! Meillä mennään myös pienin askelin, joka päivä yritetään saada aikaan jotain. Me tosin "vaan" siistitään pihaa ja istutusaluita ja teillä tehdään uutta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos kannustuksesta. Minäkin niin tykkään kivistä, ehkä se on aika ilmeistä, jos blogiani seuraa 😊. En yhtään tiedä, miten kauan jaksan ja pystyn tässä määrin ahertamaan, joten nyt on tehtävä se mitä jaksaa. Teillä on jo niin hyvässä mallissa kaikki, että eihän sinun enää tarvitse kuin siistiä.

      Poista
  2. On tuon alueen tekeminen sen verran työlästä, että ei varmasti kaikkea voi kerralla tehdäkään. Ja onneksi voikin tehdä noin osissa. Todella kaunis tulee tuostakin alueesta. Alkoi kovasti taas herätä tämän myötä tarve ostaa koristeomenapuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanha sanonta taitaa olla, että kakku syödään pala kerrallaan. Toivon, että ennusteesi pitää paikkansa ja alue näyttää kauniilta. Olen kyllä aika innostunut tästä projektista.
      Luin puutarhalehdestä ihanan artikkelin, missä oli useita purppuraomenapuita kaiken aluskasvillisuuden kanssa ja se jäi niin vahvasti mieleen, että pyrin samankaltaiseen näkymään.

      Poista
  3. Alueesta tulee aivan ihastuttava. Huomaan myös, että osaat sijoittaa toisiinsa sopivia kasveja sangen hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivon hartaasti, että olet oikeassa. Kyllä talven aikana tuli pohdittua tosi paljon eri lajien sijoittelua ja sopivuutta toisiinsa. On vain hankalaa, että osaa kasveista en ole koskaan nähnyt kuin kuvissa, se hankaloittaa pohdintaa.

      Poista
  4. Olette kyllä ahkeroineet taas hirmuisesti! Tulee varmasti hyvän näköistä. Ilmainen kuorikate oli huippulöytö. Minä yritän hiljalleen päästä takaisin aikatauluun näiden blogijuttujen kanssa, joten tällä kertaa jätän vain tällaisen pikkukommentin ja sitten kun ei ole enää monen päivän takaisia juttuja luettavana, niin ehtii taas kommentoida syvällisemmin :) Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Istutetut kasvit eivät juurikaan kuvissa näy, varsinkin kun osassa ei ole vielä lehtiä. Osa pensaista kasvaa aika kookkaiksi, joten niille on varattava tilaa.
      Minä tykkään kovasti tästä murskatusta kuorikatteesta, se maatuu aika nopeasti ja on jotenkin luonnollisen näköistä. Ei pomppaa silmille vaan korostaa kasveja.
      Sinun kommenttejasi on aina mukava lukea! Minusta tuntuu myös siltä, että olen jäljessä toisten kuulumisten seuraamisessa, koska puutarhassa tulee nyt tehtyä niin pitkiä päiviä.
      Kiitos samoin!

      Poista
  5. Arboretum on kiva lisä puutarhaan. Tuosta tulee varmasti hieno. Minustakin matalat pensaat ovat kallion luokse oikea valinta. Kaunista kalliota ei kannata piilottaa. Sinulla on aivan ihania ideoita ja osaat vielä toteuttaakin ne hienosti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arboretumin rakentaminen on kiinnostavaa, mutta hidasta. Vaikka alue on moneen arboretumiin verrattuna pieni, niin kyllä sinne uppoaa sekä kasveja että työtunteja. Yritän saada junttasaven päälle pintakompostoitumalla suotuisaa kasvualustaa. Perennat ovat vielä niukka vähemmistö, koska yritän saada ensin puuvartiset viihtymään ja ajan kanssa niiden väliin ja ympärille tulee hyviä perennapaikkoja.
      Kiitos kannustuksesta Keijunkukkanen 😊

      Poista
  6. Voi miten kivalta näyttää jo nyt! Varmasti myöhemmin aivan upealta, kun alue täydentyy ja kasvit saavat vähän lisää kokoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että sinä puutarhaharrastajana näet pidemmälle eli siihen kun kasvu pääsee kunnolla vauhtiin. Näin laajalla alueella tekisi mieli istuttaa kasvit tiheämmin (näyttäisi jotenkin vihreämmältä), mutta pitää luottaa kasvien oletuskokoon, jotta kaikki mahtuvat kasvamaan. Toivottavasti kaikki lähtevät kunnolla kasvuun ja ehkä jo kolmen vuoden päästä on ihan toisen näköistä.

      Poista