sunnuntai 22. toukokuuta 2022

PIENI KIERROSPiharingissä kukkivat nyt helmihyasintit, palloesikot ja balkaninvuokot.

Kylmä kevät on pitänyt otteessaan aivan näihin päiviin asti. Tällä viikolla meillä on ollut  -3 asteen pakkanen useana yönä, lauantain vastaisena yönä oli -3,7 ja viime yönä -3,3 astetta. Mikäli ennusteisiin on luottamista, nyt näyttää lupaavan lämpimämpää säätä sekä päivällä että öisin. Helmikaaren rinteessä ’Woodstock’ hyasintit ovat nyt auki. Kivipolun vieressä kauempana näkyy pikkuinen tarhakylmänkukka, toivon sen ryhtyvän siementämään rinteeseen paljon jälkeläisiä. Siemenestä kasvattamani hennon vaaleanpuna-valkoiset sarviorvokit ovat selvinneet kaikista pakkasöistä paikoilleen istutettuna ja ilman harsoa.

Olen tarkoituksella kuvannut tätä samaa kuvakulmaa aina eri sipulikukkien kukkiessa, kohta matalat tulppaanit avautuvat ja näkymä muuttuu jälleen.’Kärhökaaren kolmiossa’ ihan muutaman metrin päässä on jo ihan mukavan näköinen keskittymä tarhakylmänkukkia.Käytävän toisella puolella kukinnan on aloittanut kaukaasianpitkäpalko, tämäkin on kovin suloinen.Edelleen samalla alueella kasvaa ruusujen alla kirjopikarinliljoja. ’Ruusupuistossa’ kukkivat erilaiset narsissit. Sipulit olivat narsissisekoitus, joten tarkkoja lajinimiä en tiedä. ’Varjolehdossa’ ihastuttaa edelleen valkotäpläimikkä. Tästä täytyy ottaa poikasia kukinnan jälkeen, jotta saan levitettyä tätä. Kolmilehti on säilynyt talven yli ja kukkii tällä hetkellä. Vähän matkan päässä näkyy myös maasta nousseet sinikämmennen taimet, olen iloinen, että nekin ovat hengissä.’Varjolehdossa’ näyttäisivät kaikki kasvit olevan aika lailla kunnossa. Assyrianpikarinliljat avaavat kohta nuppunsa, en saanut niitä kuvaan tarkennettua. Koiranhammas ’Pagoda’ on vielä epävarma tapaus. 

Toivoisin todella yöpakkasten jo loppuvan ja lisää lämpöä. Onneksi päivät ovat olleet aurinkoisia ja aurinko tuo tunnetusti hyvää puutarhaenergiaa.

Hyvää sunnuntaita teille!


18 kommenttia:

 1. Teillä on ollut tiukat yöpakkaset vielä. Olen seurannut meillä mahdollista hallan vaaraa ja harsottanut terassin kesäkukkia aina kylminä öinä, mutta ei ole noin kovia pakkasia täällä ollut. Kiva ottaa aina samasta kohdasta kuvaa tietystä kukkapenkissä. Keväällä ja alkukesällä tapahtuu muutoksia kasveissa niin paljon nopeammin kuin loppukesällä. Todella upea määrä on noita kylmänkukkia, todella suloisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on niin hallanarka paikka, että jos forega lupaa yön alimmaksi +4 astetta, niin minä varaudun hallaan. Naapureissa ei yleensä käy lainkaan nollan alla, vaikka meillä eri paikoissa olevat ulkomittarit näyttävät selvää hallaa.
   Olen ihastunut kylmänkukkiin (niin kuin moniin muihinkin kukkiin), ehdottamasti ovat lisäämisen arvoisia!

   Poista
 2. Hienoa kukintaa ja nuo tarhakylmänkukkapuskat ovat silmää hivelevän kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarhakylmänkukat ovat pörröisiä söpöläisiä, niitä on mukava saada lisääntymään.

   Poista
 3. Hui, miten kylmää siellä onkaan ollut! Täällä on voinut pitää jo taimia ja daalianjuurakoita läpi yön ulkonna, toki olen laittanut varmuuden vuoksi harsot päälle. Ja nyt taas kylmenee loppuviikoksi... Upea kylmäkukkapesikko ja valkotäpläimikkä! Hienosti ovat lisääntyneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Tytär asuu 60 km pohjoisempana ja hänellä ovat kesäkukat ulkoilleet yöt ilman ongelmia.
   Loppuviikon sateita odotan helpottamaan kastelukannun kantamista.

   Poista
 4. On harmi kun yöpakkaset jyllää. Onko teidän piha jotenkin alavalla paikalla? Täällä on ilmeisesti pysyny yöt plussalla.
  Ihanaa kevätkukintaa. Tykkään myös kylmänkukista 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on alavalla paikalla eli siitä varmaakin herkkyys yöhallaan johtuu. Onneksi siihen on oppinut varautumaan, mutta työtähän se teettää. Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 5. Tämä kevät on ollut kyllä kylmä ja kasvukausi alkoi myöhemmin kuin edelliskeväinä. Nyt on onneksi ollut lämpimämpää ja kasvukin päässyt vauhtiin. Mutta todeta täytyy, että kauniisti olet kuvannut ja kaunista on siellä jo kukinta kylmistä öistä huolimatta. Mukavia toukokuun lopun päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosi kiva nauttia muutamasta lämpimästä ja aurinkoisesta päivästä ennen loppuviikon sateita ja kylmenevää lämpötilaa. Sade on kyllä kaivattua tähän vaiheeseen.
   Kiitos sinulle ja samoin!

   Poista
 6. Ohhoh, onpas teillä ollut kylmää! Täällä ei ole ollut varmaan pariin viikkoon alle nollaa yöllä. Lähellä on kyllä muutaman kerran käynyt, mutta ihme kyllä on pysynyt lämpimän puolella ja nyt on ollut useampana yönä selvästi plussan puolella. Olin unohtanut viime yöksi pavut ja mustasilmäsusannan talon seinustalle eikä niillekään ollut käynyt kuinkaan, vaikka ovat vasta parina päivänä totutelleet ulkoilmaan. Toivottavasti teilläkin on jo lämpimämpää.
  Helmikaaren kevätkukkaniitty on oikein nätti. 'Woodstock' on hienon värinen, sinulla niissä on paljon tuuheammat kukat kuin minulla. Pitäisi itsekin ottaa samasta kohdasta kuvia sitä mukaa kun kasvukausi etenee. Muutoksen seuraaminen on hauskaa.
  Tarhakylmänkukka on niin suloinen. Niitä ei voi olla liikaa, joten toivottavasti nuo sinun söpöläisesi tekevät paljon jälkeläisiä. Kaukasianpitkäpalon hankin viime syksynä sinun innoittamanasi ja tänään bongasin siinä ensimmäisen nupun. Kiva nähdä, miltä se näyttää ja viihtyykö sille valitsemassani paikassa.
  Hieno imikkä! Punakukkainen taitaa mennä seuraavaksi ostoslistalleni, paitsi jos tuo joka ei vielä ole saanut kukkaa aikaiseksi, onkin punainen.
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kaksi yötä on ollut plussan puolella. Keskiviikon vastaisena vain +0,4 mutta viime yönä +5,8 astetta. Minä laitoin rohkeasti jo muutaman kesäkukan ulos kasvamaan, koska niiden hoivaaminen ja kantaminen edestakaisin on niin työlästä. Pakko sitten harsottaa, sillä eivät hallayöt tuskin kokonaan takana ole. Hyvä, että teillä on ollut lämpimämpää!
   Woodstock on ollut niin myönteinen yllätys, että ostan syksyllä toisen pussin ’Helmikaaren’ kivipolun toiselle puolelle. Kuljen siitä ohi jatkuvasti, joten siinä kukkivat kukat ovat suurena ilona.
   Toivottavasti sinun kaukaasianpitkäpalkosi viihtyy kasvupaikallaan ja tuottaa paljon iloa, se on niin kiva aikainen kukkija.
   Kiitos samoin!

   Poista
 7. Ihanaa pikkukukkien kukintaa joka puolella!
  Minä olen vallan ihastunut tarhakylmänkukkiin ja olenkin istutellut montaa eri värisävyä vierekkäin. Toivottavasti lisääntyvät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarhakylmänkukat ovat ihania ja toivotttavasti lisääntyvät. Kiva, että olet löytänyt eri sävyjä, minulla on vain paria eri sävyä.

   Poista
 8. Aloitinkin jo lukemaan tätä postausta ja se jäi kesken kun nyt palailin niin olikin jo uusi postaus. No nyt kuitenkin luin tämän loppuun ja ajattelin laittaa kommenttia. Minä löysin taas lisää tarhakylmänkukan alkuja niitä on taas ilmestynyt lisää silmään vain ei heti osu kun on niin paljon muuta ruohoa ympärillä. Taidan tehdä postauksen tässä jossain vaiheessa niin näette minkälainen on niiden ympäristö missä lisääntyvät. Tuon punakukkaisen imikän minäkin haluaisin.

  VastaaPoista
 9. Kiitos aikaisemmista ohjeistasi ja kiva, jos teet vielä koosteenkin.
  Olen hyvin ihastunut myös tuohon imikkään ja niin ovat kimalaisetkin.

  VastaaPoista