keskiviikko 9. maaliskuuta 2022

PERENNAN TAIMET

 Mitä kuuluu tämän kevään perennan siementen kylvöille? 


Tarharistikki ’Leichtlinii’ Aubrieta cultorum siemenet itivät todella hienosti ja koulin taimet 9.2. pestyihin perennapurkkeihin pieninä tuppaina. Puuha kesti pitkään, sillä piskuisten taimien käsittely vaati tarkkuutta. Ihmeen hyvin taimien kasvu jatkui koulimisen jälkeen.



Nyt minulla on yläkerran ikkunoiden edessä kasvamassa 33 perennapurkkia tarharistikiä. Mahtavaa! Näille on helppo löytää paikat, sillä maanpeiteperennoja tarvitsen moneen perennapenkkiin.







En ole ennen kasvattanut orvokin taimia. Sarviorvokki ’Sorbet XP Pink Wing’ taimet sain myös koulittua omiin purkkeihinsa 9.2. Nyt vain odotellaan kiinnostuneena, miten taimet kasvavat ja vahvistuvat.




Palloesikon taimet olivat mullan pintaan päästyään vielä ristikin taimia pienempiä. Niitä tuskin erotti. Kylvös oli liian tiivis yhdessä yllä olevan kuvan purkissa, joten 25.2. vietin hartiat krampissa päivän koulimalla pikkutaimet tasaisin välimatkoin kahteen samanlaiseen astiaan. 




Nyt ne saavat kasvaa ja vahvistua näin. Tarpeen vaatiessa koulin niistä myöhemmin keväällä harvennellen osan omiin purkkeihinsa. Mutta olen ihastunut, sillä tässä on ainakin 90 kpl palloesikkoja. 

Nämä 51x18 cm vahvat taimikasvatusastiat ovat toimineet näppärästi jo monta vuotta ja niistä on iloa vielä niin kauan kuin pystyn taimia kasvattamaan. Nämä pysyvät kokonsa puolesta hyvin myös ikkunalaudalla. 




Tältä näyttää palloesikon taimi 5 viikkoa kylvöstä. Värit ovat vielä yllätys, sillä siemenpussin mukaan tässä olisi lilan, sinisen ja valkoisen sävyjä.



’Magnus’ punahatun taimia on kasvamassa 13 kpl, ne sain koulittua 14.2.



Otsikon vierestä vielä kuva yksivuotisten kelloköynnösten tilanteesta tässä vaiheessa. Tässä on yksi taimi.




Osan kelloköynnöksistä vein jo alakertaan salin ikkunalle. Nämä ovat vielä yläkerrassa, mutta kohta tarvitsen näiden viemän tilan tomaatin ja basilikan taimille.



Pieni vertailu eri köynnösten kasvutahdista. Tässä on samana päivänä kelloköynnöksen kanssa kylvetty keijunmekko 😊. Ei ole kovin suuri vielä. 

Palataan perennoihin. Seuraavat perennat kylvän ulos purkkeihin, jos vain saan sen aikaiseksi. Minusta tuntuu aina ulkotöihin pääsyn jälkeen, että en millään ehdi (hmnn ...laiskuus) hoitaa ja huolehtia kaikista pikkupurkeista. Tähänkin pitää ihan perehtyä uudella tarmolla. Ikkunoilla kasvatetut taimet ovat sen verran kookkaita toukokuussa, että saan ne karaisun jälkeen istutettua paikoilleen penkkeihin ilman pelkoa, että haraan taimet nurin kitkemisen yhteydessä. 


Kelloköynnöksen kasvuvoima on hämmästyttävä


Eilisen lumipyryn jälkeen tänään paistaa jälleen aurinko. Nyt on aika lähteä koirakaverin kanssa jälleen lenkille päätä tuulettamaan ja lataamaan aurinkoenergiaa - sitä kyllä tarvitaan!



22 kommenttia:

  1. Vau, mikä määrä taimia, sinähän voisit perustaa taimiston noilla! :-D Vaan taitaa teillä olla lääniä niin, että kaikki taimet uppoavat kevyesti sinne omaan puutarhaan. Ihan mieletön määrä palloesikoitakin! Ehkä pitäisi sitten vielä joskus kokeilla esikon kylvöä, aiemmin en ole onnistunut, mutta enpä olekaan kokeillut noita tavallisempia esikkolajeja.
    Meillä on säät eri päin, eilen täällä paistoi aurinko mutta tänään on pilvistä. Ennusteessa näkyy aurinkoa pilven takana, joten ehkä se vielä kurkistaa sieltä. Heti on paljon viileämpää, kun se ei paista, mittari on lähes nollassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En raaskisi ostaa näin montaa perennan taimea taimistolta, mutta kyllä näille löytyy helposti paikat löytyvät. Palloesikot itivät näköjään hyvin ilman kylmäkäsittelyä, kuten monet neuvoivatkin. Seuraavaksi täytyy kokeilla jotain toista esikkolajia, haaveilen nimittäin keväisestä näkymästä, missä olisi paljon esikkoja ja muuta suloista kevätkukkijaa seassa.
      Tässä maassa mahtuu olemaan niin monta vyöhykettä ja säätyyppiä - riittää erilaisia olosuhteita. Iloista päivää kuitenkin sinulle!

      Poista
  2. Hyvältä näyttää ja valoakin on ollut tarpeeksi, kun tanakoita taimia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kyllä pitäisi valon riittää. Meillä löytyy monta suurta ikkunaa etelänpuolella ja kasvilamput lisänä 😊.

      Poista
  3. Hyvät taimenalut tulossa ja kelloköynnöskin hienossa kasvuvauhdissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Nyt voi olla tyytyväinen, mutta toki on vielä vaaroja matkalla, ennen kuin nämä saa ulos istutettua.

      Poista
  4. Mikä määrä esikoita! Onnistumisesi houkuttelee kokeilemaan.
    Keijunmekon kasvuvauhti on minimaalista. Samanlainen hippiäinen on minulla. Pääasia, että on sentään elossa ja selvästi edistyy.
    Katselin pari viikkoa sitten kaupassa eri kokoisia pinsettejä. Silloin mietin, että niistä voisi olla hyötyä taimien koulimisessa, mutta jäi sitten ostamatta. Tomaatteja kouliessa totesin, että minusta olisi tullut surkea kirurgi (joka ei kyllä ollut koskaan suunnitelmissakaan), sillä kädet tärisivät silkasta jännityksestä. Etten vain vahingoittaisi pieniä taimia. Eikä tomaatit edes ole niitä herkimpiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esikkojen määrä oli kyllä iloinen yllätys! Muistan myös viime vuoden osalta, että keijunmekko eteni alussa hyvin hitaasti, mutta sitten kun kasvu lähti etenemään, se olikin aika nopeaa. Saa nähdä, käykö nyt samoin.
      Käytin taimien koulimisessa pikkulusikan toista päätä apuna, mutta olisi ehkä voinut olla vielä ohkaisempi työkalu. Mutta monen lajin kohdalla olen jo todennut, että heinämäiset taimet kestävät yllättävän hyvin koulimisen - koulin taimet jo sirkkalehtivaiheessa, jotta kasvanut juuristo ei vahingoitu. Sirkkalehtivaiheen taimella on yleensä vasta hyvin pieni juuri. Muistelen, että Leena Luoto on on todennut tämän keinon hyväksi taimien kasvulle?

      Poista
  5. Saitpa paljon palloesikoita ja ristikkiä. Esikon taimet ovat kyllä sellaisia lilliputteja, että on sinulla mahtanut olla tuon urakan jälkeen ihan joka paikka jumissa ja silmät ristissä! Minä en ole uskaltanut vielä edes hipaista himalajanesikoitani, vaikka melko tiheässä kasvavat ja kaikissa taitaa olla jo ensimmäinen kasvulehtikin. Nehän pitäisi neulankärjellä erotella toisistaan! Toisaalta jos sinä sait omasi koulittua ja ovat vielä hengissä, niin ehkä uskallan ainakin osan nostella väleistä väljemmille vesille? Mahtuvat sitten kaikki kasvamaan paremmin.
    Meillä oli vielä tänään hyvin pilvinen ja pimeä päivä mutta huomisesta alkaen pitäisi kai paistaa auringon täälläkin. Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmeen paljon kasvoi molempia. Irrottelin palloesikkoja (siis lähinnä olivat heinämäisiä pieniä piiskuja) rohkeasti eroon toisistaan, sillä minipienten siementen vuoksi hajakylvös ei ihan onnistunut vaan mättäät olivat tosi tiuhassa. Siitä vaan reippaasti harventamaan ja onnistuuhan se ihan hyvin. Nyt niitä pystyy käsittelemään tarvittaessa, kun ovat vähän irti toisistaan. Monet ”taimet” olivat ihan paljaana ilman multaa ja lähtivät silti kasvamaan, tosin sumutin niitä huolella. Onnea sinunkin himalajanesikoillesi!
      Aurinkoisia päiviä sinulle!

      Poista
  6. Oi,miten söpösiä taimia <3 Ja mikä määrä! Komppaan Sailaa - taimia kuin toimistolla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Söpöisiä kyllä ja määräkin on minulle tarpeellinen 😊. Kiitos Tarja.

      Poista
  7. Vau, mikä määrä taimia! Esikot kiinnostaisivat minuakin, mutta ehkä vain ostan taimet valmiina, sillä pieneen puutarhaan ei montaa tarvita. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tarvitsee vain pari kolme taimea, niin ehkä kasvattaminen ei kannata ellei sitten tee yhteistyötä jonkun toisen kanssa. Minulla on näille kyllä käyttöä 😊.

      Poista
  8. Ihanaa, miten paljon kauneutta on kesällä odotettavissa! Rankkaa on koulimishommat, etenkin, kun täytyy noin pikkuruisia taimia käsitellä. Toivotaan hyvää kasvuvauhtia palloesikoillesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin toivon hartaasti, ettei tule takaiskuja ja saan nämä penkkiin asti reippaina. Tästä määrästä pitäisi jo tulla näkyvää iloa ja kauneutta. Jos eivät ehdi kukkia tänä kesänä niin sitten seuraavana.
      Kiitos Sirkku ja hyvää viikonloppua!

      Poista
  9. Hyvin ovat itäneet. Hienoja taimia, noilla saat pitkästi penkin reunaa työstettyä.
    Perennojen kasvatus siemenistä kannattaa 👍🏻 Sinnikkäästi jaksoit koulia taimet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perennojen siemenestä kasvattaminen kannattaa, ainakin jos saa siemenet kasvaman. Yhden siemenpussin hinnalla (= noin yhden perennan taimen hinta) voi saada monen monta taimea.
      Pitää olla tarkkana, että en kärvennä taimia karaisuvaiheessa ekoilla ulkoilureissuilla.

      Poista
  10. Mahtava määrä esikoita. Teitkö niille kylmäkäsittelyn? Minä odottelen vielä hetken perennojen kanssa jos vain maltan, kohta ne saa lasikuistille kasvamaan, sisällä on aina tilanpuutetta. Kelloköynnöksesi kasvavat upeasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin ihastelin esikoiden määrää ja nämä siis itivät ilman kylmäkäsittelyä. Itäminen tapahtui mullan pinnalla valossa yllättävän pian, koulin taimet 2 vk 2 pv kylvöstä. Lasikuisti onkin hyvä paikka perennantaimien kasvattamiseen.
      Juu, kelloköynnökset hämmästyttävät joka vuosi, ne kasvavat ihan silmissä!

      Poista
  11. Voi miten mukavaa oli katsella sinun taimia. Minäkin olen kasvattanut palloesikkoa ja ristikkiä siemenistä ja itivät hyvin aikoinaan. Ristikit kannattaa todella istuttaa jatkojalostukseen tuppaina. Nyt palloesikkoa tulee itsestään pihalla kun vaan siemenet karistaa maahan. Ne kasvoivat jo syksyllä ja nyt ajattelin niitä hieman erotella toisistaan kunhan nuo lumet sulaa. Ajattelin ostaa myös Mustialasta jos siellä on punaista ja valkoista palloesikkoa niin saan siitä jo siemeniä ehkä jo tänä keväänä. Tilasin aikoinaan Virosta ristikin siemeniä ja ne ovat kukaltaan isompia kuin mitä minulla ennestään kasvaa. Olen myös lisännyt niitä omista niin että olen leikannut latvasta tuppaan ja laittanut maahan ja onnistuu myös niin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja kokemustesi jakamisesta. Olisikin kiva, jos palloesikot viihtyisivät ja ryhtyisivät siementämään kasvualueelleen itsenäisesti. Olen ajatellut laittaa näitä pikkutaimia kasvamaan uusiin penkkeihin, toivottavasti kotiutuisivst hyvin. Tämä kasvattamani ristikki on myös hieman isompikukkaista kuin perusristikki ja väri on punertavaa. Hyvä idea sinulla ristikin lisäämiseen :).

      Poista