torstai 26. toukokuuta 2022

KASVIHUONE ON YLLÄTTÄNYT ILOISESTIPensastomaatti ’Vilma’ on jo ryhtynyt kypsyttämään tomaatteja. Näitä kirsikkatomaatteja on muhkeat tertut lehtien alla piilossa. Olemme päässeet syömään jo 9 punaista herkullista itsekasvatettua tomaattia.Myös luumutomaatti ’Romello’ on luokiteltu pensastomaatiksi, mutta sen kasvutapa on suuremmaksi päästyään aika mahdoton. Meinasin hermostua sisällä sen rentoon ja rönsyävään aluevaltaukseen. Laiton kasvihuoneessa kaksi ’Romelloa’ narulla kiinni kattoon. Olen eri lähteistä löytänyt sekä kehotuksen poistaa varkaat että antaa varkaiden kasvaa. Alkuun sisällä otin varkaat pois, mutta myöhemmin niitä on jäänyt osittain kasvamaan.Kolme ’Romelloa’ kasvoi sisällä turhan pitkään, koska ne eivät kylmänä kautena mahtuneet kasvihuoneeseen (tai sitten minä en olisi mahtunut hoitotöihin). Nyt ne on istutettu suuriin ruukkuihin ja odottavat lähtöä uusiin koteihin (musta ruukku keskellä). Toivottavasti ne virkistyvät kasvihuoneessa ennen muuttoa.

Vanhat konstini ovat auttaneet ja kasvihuoneessa kaikki esikasvatetut kasvit voivat hyvin. Tähän asti olen onnistunut pitämään hallaöiden kylmyyden ulkopuolella ja vihannesten reippaus osoittaa, että ne ovat viihtyneet kasvihuoneen valo-olosuhteissa ja reilunkokoisia kasvualustoissa.Runkotomaatit ovat lähes kaikki minua pidempiä, olen 165 cm, muutama on pienempi. Kaikki ovat oikein reippaan vihreitä ja kukkivat mukavasti. Tomaatit innostuvat aina päästessään reiluun kasvualustaan, siirsin ensimmäiset tomaatit kasvihuoneeseen 20.4 ja loput 2.5. Istutan aina runkotomaatit heti siirron jälkeen lopullisiin astioihinsa, laiton kanankakkaa varastolannoitukseksi.Osa runkotomaateista on aloitttanut raakileiden kasvatuksen.

Blumat kastelujärjestelmä on vielä asentamatta, lähiaikoina sekin pitäisi tehdä, sillä autommaattikastelusta on valtavan paljon apua ja tomaatti pitää tasaisesta maltillisesta kastelusta.Tomaattien juurella kasvaa perinteiseen tapaan basilikaa eri lajeja.Paprika ’Olly’ on kasvattamassa paprikoita, näyttäisi olevan hyvä sato tulossa ja kukkia on sekä auki että uusia tulossa.Omien kasvihuonekurkkujen syönti alkoi tänä vuonna 11.5. ja sen jälkeen olen ottanut joka toinen päivä kurkun ruokapöytään. Ehkä muistatte, että toisen sisällä pitkäksi kasvaneen kurkun juuristo hajosi perusteellisesti, kun olin siirtämässä kurkkua kasvuastiaan. Tämä teki muutaman komean kurkun, mutta sitten sen voimat ehtyivät ja seuraavat kurkun alut kellastuivat. Nappasin tämän epäonnisen yksilön kompostiin ja laiton paikalle pienemmän taimen. Myöhemmin kylvettyjä noin 30 cm mittaisia kurkkuja on kasvamassa neljä ja  yksi satoiässä oleva tuo meille kurkkuja pöytään.

Viiniköynnöksen suhteen ei mene kovin hyvin. En taida enää uskoa niiden virkoamiseen, vaikka toisella köynnöksellä näyttivät silmut melko pulleilta, ei se ole edennyt yhtään niiden kasvattamisessa.Syödään sitten vihanneksia, jos rypäleitä ei tule. 

Tänään olisi pitänyt sadella jo aamusta asti, mutta olin koko päivän pihalla enkä saanut niskaani kuin kosteaa tihkua silloin tällöin. Toivoisin yöllä kaunista sadetta kaikille puutarhan kasveille ainakin 10 mm, erityisen kiitollisia olisivat kaikki uudet vastaistutetut taimet.20 kommenttia:

 1. Teilläkin on sitten kuivaa. Toivottavasti sadetta tulee! Eilen aamupäivällä huikkasin naapureille, että Ilmatieteen laitoksen mukaan meille pitäisi tulla 1,5 mm vettä. Kun olin mennyt sisään, oli sivu päivittynyt ja ennuste kutistunut 0,6:een. Ihan aloin etsiä nappulaa "rahat takaisin", mutta en löytänyt. Ei kyllä sitten saatu sitäkään vertaa lopulta.
  Ihanan satoisa kasvihuone - jo nyt! Ihan huikeaa. Olet niin toimelias ja taidokas esikasvatuksessa, nyt se kaikki vaiva palkitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on ollut monta kertaa tunteena tuo ihan sama ”rahat takaisin” kun ei tule luvattua sadetta. Seurasin torstain ennustetta ja enimmillään luvattiin yli 7 mm sadetta ja sitten se kutistui olemattomiin eli ei yhtään. Olisi ollut niin tarpeellista saada sadetta.
   Sama on käynyt monta kertaa tämänkin kevään aikana.
   Onhan hyvä, että saa jotain vaivan palkaksi, sillä olenhan minä näitä taimia paaponut. 😊

   Poista
 2. Komea satokausi sinulle tulossa. Kuivaa on vaikka hieman tihuttikin. Ensimmäiset parsat meillä vasta on nousemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan hyvää satokautta 😊. Sinä oletkin taitava parsanviljelijä, joten eiköhän sinulle tule siitä vielä satoa.

   Poista
 3. Vallan mahdottoman hienot tomaatit! Minulla on jo raakileita mutta eivät näytä punastumisen merkkejä. Vilmasta poistan satokaudella aika paljon lehtiä juuri sen takia, että muutoin tertut ovat lehtien alla piilossa. Eipä taida olla eloa minunkaan toisessa viinirypäleessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vilman lehtiä kannattaa luultavasti poistaa ainakin jonkun verran, vaikka on se aika söpö kompaktin kasvutavan vuoksi. Ainakin tomaattien poimiminen on helpompaa, jos osan lehdistä poistaa. Viime talvi taisi olla kova viiniköynöksille?

   Poista
 4. Varmasti kiva päästä maistelemaan omia kurkkuja ja tomaatteja.

  VastaaPoista
 5. Ahkeruutesi ja rohkeutesi palkitaan varhain alkavalla satokaudella. Mahtavan hyväkuntoisia tomaatteja.
  Törmäsin juttuun, jossa kehotettiin säästämään tomaattien yläosien varkaat. Niihin muodostuu kuulemma kukkia ja sen myötä lisää hedelmiä. Muutaman jätin kokeeksi, vaikka tuokin väite saattaa olla lajikohtainen. Minulla on muutama raakile Golden Sunrisessa. Punastuminen vie varmaan aikaa, kunnes taas lämpiää ja aurinko paistaa.
  Meillä on eilisestä lähtien satanut, ajoittain reippaasti. Luonto kiittää, samoin tämä puutarhaihminen. Varsinkin vasta istutettujen puolesta olen sateesta erityisen iloinen, mutta kylllä ihan kaikkien muidenkin puolesta. Keskiviikkona multa pölisi kuivuuttaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin taisin lukea samanlaisen jutun tomaatin varkaista. Usein niitä on jäänytkin loppukaudesta kasvamaan.
   Kiva, että sinullakin on raakileita tomaatissa!
   Hienoa, että teillä satoi, täällä tihkui jonkun verran, mutta ei siitä oikein millejä kertynyt.

   Poista
 6. Upeita kasveja kasvarissasi ja jo valmista satoa! Selvästikin olet oikea vihanneskasvattaja! Täällä odotellaan satoa parin kuukauden päästä ja silloinkin ihan huviksi :) Täällä ollaan saatu vettä nyt ihan kunnolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kiva on napsia satoa myöhemminkin :). Olisin niin toivonut sadetta, mutta meillä ei ole millejä kertynyt.

   Poista
 7. On kyllä melko upeaa, että saa omasta kasvihuoneesta tomaatteja ja kurkkuja jo toukokuussa!

  VastaaPoista
 8. Olet kyllä melkoinen velho tomaattien ja kurkkujen kasvatuksen suhteen! Hienosti olet saanut kaiken toimimaan ja nyt pääset nauttimaan jo sadosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 😊 Ehkä täytyy todeta, että minulla on aika sopivat tilat esikasvatukseen ja aikaa hemmotella taimia varhain keväällä.

   Poista
 9. Aikainen kylvö kannattaa, jos on kasvihuone ja lämmitykset kunnossa. Huippua saada ensimmäiset kypsät tomaatit ja kurkut jo näin aikaisin. Minä istutin pari päivää sitten viimeiset tomaatit lopulliseen kasvualustaansa autotallin seinustalle ja tänään pitäisi laittaa paprikat niiden seuraksi. Kurkku saa vielä kasvaa kokoa pienemmässä astiassa ja vähän paremmin suojattuna. Lämmintä on kyllä luvattu, mutta vähän pitää olla vielä varuillaan sen kanssa.
  Meillä ei ole satanut kuin ehkä kymmenen pisaraa toissapäivänä. Tälle päivälle on ennustettu aamupäiväksi pieniä kuurosateen mahdollisuuksia ja illemmalle paria milliä. Katsotaan, kuinka käy. Maa ei ole kuin ihan pinnasta kuiva, mutta kasteluvettä ei ole varastossa yhtään, joten sadetta kyllä tarvittaisiin. Jollain ne ruukkuistutukset ja vasta kasvimaalle kylvetyt siemenetkin pitää kastella.
  Mukavaa ja sopivan sateista päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoit viisaasti; ei todella kannata tehdä kylvöjä liian aikaisin, jos ei ole suunnitelmaa, miten taimet saavat riittävät olosuhteet kasvaa ja kehittyä.
   Nyt tämän hetken ennusteet lupaavat aika lohdullisia yölämpöjä, joten toivotaan onnea sekä sinne että tänne. Parempi varmasti laittaa taimet jo hyvään paikkaa kasvamaan ja peittää sitten huolella, jos myöhemmin tulee joku kylmä yö.
   Meillä ei ole myöskään satanut ja sille olisi todella tilaus. Sellaista kosteaa tihkua on ollut, mutta mittarin ei ole millejä kertynyt.
   Kiitos Minna!

   Poista
 10. Huikean hienoja taimia ja mahtavaa, että saat jo nyt noin runsaasti satoa. Minä istutan tomaatintaimeni lopullisille paikoilleen tänään, jos suinkin ehdin. Kasvihuonehaaveet jäävät ensi vuoteen ja tuumin, etten osta tai väkerrä edes mitään muovikasvihuonetta, vaan istutan tomaatit ja paprikatkin taivasalle isoihin ruukkuihin. Jospa ne siinä pärjäisivät ja tuottaisivat satoakin. Paprikat saavat kyllä vielä pysytellä jonkun aikaa sisällä, kun en ole aloittanut edes niiden karaisua. Tomaatit sen sijaan ovat olleet jo useamman päivän ulkona yötä päivää. Täällä satoi nyt onneksi parina päivänä ja ennusteiden mukaan tämä taitaakin olla viikon ainoa poutapäivä. Sateita on kaivattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikainen sato on ilo! Toivottavasti saat omat tomaattisi paikoilleen ja saat niitä hyvän sadon.
   Meillä sateet ovat jääneet hyvin vähäisiksi, mutta onhan pieni tihku tyhjää parempaa.
   Toivon sinulle iloa ja aurinkoa ja satoa itse kasvatetuista.

   Poista