lauantai 7. toukokuuta 2022

KEVÄÄN PUUHIA
On jälleen se aika vuodesta, jolloin ei tiedä mihin säntäisi. Ehkä sen vuoksi olen säntäillyt sekä siellä että täällä. Sain haettua talvella tilatun taimikuorman Hankkijalta, joten istuttamista olisi melkoisesti. Pelkän taimen laittaminen kuoppaan ei ole kummoinen homma, mutta edeltävät työt vievät aikaa.
Viime syksyn uusi projekti on nyt istuttamista vailla. Tämä alue sai työnimekseen ’Helmikaari’, jollei kuvaavampaa tule mieleen myöhemmin. Graniittikivet ovat alueen reunalla kaaren muodossa ja ensimmäisenä alueelle pääsi asumaan kolme ’Lotus Moon’ helmipensasta. Harras toiveeni on, että tästä kohdasta tulisi yksi puutarhan helmistä. Aion laittaa maanpeitekasveja betonisten kaivonrenkaiden viereen siten, että ne saavat peittää osittain betonin.
Vieläkin istutussuunnitelma häilyy epämääräisenä. Aion joka tapauksessa istuttaa tähän erilaisia perennoja ja paljon erilaisia sipulikukkia. Pionit on tilattu ja niitä odotan saapuvaksi lähiaikoina. 

Intouduin heräteostoksena ostamaan helmipensaiden viereen rungollisen lamohietakirsikan (Prunus pumila var. depressa). Se on rungolliseksi pikkupuuksi varttamalla kasvatettu lamokasvuinen pensas ja tämä vetosi sympaattisella olemuksellaan - tosin vielä lehdettömänä. Jotenkin nämä riippamalliset käkkyrät ovat niin hauskan näköisiä, tämä on siis korkeudeltaan vain noin metrin. Katsotaan nyt, miten nämä sopivat toistensa kanssa.

Eilen lähti järvestä jäät ja vesi lainehtii nyt niin sinisenä. Moneen vuoteen verrattuna oli jäiden lähdön ajankohta myöhäisempi tänä vuonna.
Valkotäpläimikkä avasi kukkansa tänään 7.5. Veikkasin pahasti väärin, sillä arvasin näkeväni kukat 22.5.2022.
Toki nyt kukat ovat matalalla ja nousevat paremmin esiin lähipäivinä, mutta selvästi auki kuitenkin.
Eripuolilla puutarhaa kukkii kevättähtiä....
Scillat ovat myös kukassa, ne leviävät sekä nurmikossa että kukkapenkeissä.
Täältä ruusujen juurelta on ponnistanut esiin nuppuisat kirjopikarinliljat.
Tarhakylmänkukka on myös tiukassa nupussa. Hassuja karvapalloja.
Kaikki tomaatit voivat kasvihuoneessa varsin hyvin! Ne ovat reippaan vihreitä ja kukkia aukeaa eripuolilla. Korkeutta näillä on yli metri. 
Kolme perunaa on kasvattanut tuuhean lehdistön ja peruna on myös kukkinut.
Eilen siirsin kasvihuoneeseen ’Olly’ paprikat, niissäkin on paljon kukkia. 

Takana oikeassa reunassa näkyy kasvihuonekurkun latvoja. Nämä hieman hontelot kurkut tuuheutuvat ja rehevöityvät kyllä, siitä on kokemuksia aikaisemmilta vuosilta. Ensimmäisen kurkun pääsee syömään ihan lähipäivinä. Tässä kuvassa näkyy hieman hallaharsoviritelmiä. Kasaan edelleen joka ilta harsoteltan suojaamaan taimia. Viime yönä kasvihuoneen vieressä ulkona oli -0,5 asteen pakkanen.
Istutin erilaisia basilikan taimia tomaattien juurelle. Vielä on paljon taimia sisällä odottamassa kasvihuoneeseen siirtoa. 
Eilen vein perennan taimet ulkoilemaan ja ne olivat yön verannan pöydällä harson alla. Osa kelloköynnöksistä oli myös karaistumassa ulkona. 

Illalla pitäisi sataa ja se vauhdittaisi luonnon vihertymistä, joten odotan sadetta.

Hyvää viikonloppua ja äitienpäivää!


22 kommenttia:

 1. Tuosta alueesta tulee vielä ihana. Minun valkotäpläimikät kärsivät talvesta, osa kasvustosta oli kuollutta, sama oli punaimikällä. Keskellä kuollutta ja reunoilla muutamia alkuja hengissä. Ensi viikolla taidan viedä ekat tomaatit kasvariin. Siellä on jo komeat taimet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saan istutukset onnistumaan uudella alueella. En tiennytkään, että valkotäpläimikkä saattaa olla talvenarka. Pitää ehkä ottaa siitä uusia alkuja ja levittää vähä eri paikkoihin.
   Sääennusteiden mukaan ensi viikko on todennäköisesti jo lämpimämpi, taimien hoito helpottuu, kun ne saa kasvihuoneeseen.

   Poista
 2. Kaunis uusi alue tulossa. Sinulla on jo kunnon vauhdissa kasvihuoneen kasvien tilanne. Täytyy vielä tosiaan paljon tehdä suojausta, sillä ei ulkona vielä ole kovin lämmintä ollut öisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon kovasti, että alueesta tulee onnistunut. Uskon, että taimet voivat kasvihuoneessa paremmin kuin jos olisin pitänyt niitä sisällä. Illalla viileni taas huomattavasti, joten varmasti vielä kaksi seuraavaa yötä ovat kylmiä.

   Poista
 3. Mahtavia kasvutarinoita, kauniita kukkia ja ihastuttavia keväisiä kuvia <3 Nuo tarhakylmänkukat ovat ihanan hassuja karvapalloja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos kannustavasta kommentistasi Tarja. Karvapalloa ovat ihan silitettäviä :).

   Poista
 4. Helmikaaresta tulee hieno alue. Aika ihanaa suunnitella neitseelliselle alueelle istutettavia kasveja. Olo on varmasti kuin pikkulapsella karkkikaupassa. Upeasti sinulla on jo värejä puutarhassa. Korkeus ja rehevyys tulee myöhemmin lämmön lisääntymisen myötä.
  Kasvihuoneessasi on jo kunnon meno. Katselin juuri sääennusteita, joiden perusteella arvioisin omien tomaattieni muuttavan kasvariin viikon päästä. Vaikka kevät on aiempia kylmempi ja myöhäisempi, kasvarin suhteen ollaan melko samoissa päivämäärissä. Ensi ja seuraavalle yölle täällä luvattiin -2 pakkasta. Sitten pitäisi olla öisinkin lämpimämpää. Toivon mukaan.
  Mukavaa äitienpäivän iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon, että olet oikeassa ’Helmikaaren’ suhteen, alue on näköalapaikalla. Onneksi voi tehdä säätöjä myöhemmin, jos sattuu, että ekalla kerralla tehty lopputulos ei ihan miellytä. Minulta puuttuu vielä jouluruusujen ja monen muun alkukevään perennan kukinta, mutta yritän korjata tämän epäkohdan.
   Minäkin katsoin ennusteita ja tein kanssasi saman huomion. Viikon päästä pitäisi olla öiden jo selvästi lämpöisempiä. Onneksi sinun tomaattisi ovat jo lopullisissa kasvuastioissa, se auttaa niiden hyvinvoinnissa ja nopeuttaa satoa.

   Poista
 5. Helmikaaresta tulee varmasti näyttävä ja kaunis kasvien myötä.
  Kasvihuoneessa kasvit näyttävät porskuttavan tosi hyvin.
  Mukavaa äitienpäivän illan jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon näin.
   Tähän asti kasvihuoneessa on kaikki hyvin, ehkä ensi yön jälkeen päästään pakkasöistä.
   Kiitos samoin.

   Poista
 6. Helemipensasta oon kans himiööny, mutta ehkä liian arka tänne. Suuret kirjopikarililijat. Mulla vasta pikkuruusia. Sininen scillameri on hiano. Kasvarin sisältö on ihan miäletön :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin, että tuossa paikassa rakennukset suojaavat hyvin pohjois- ja itätuulilta. Muutenkin paikan pitäisi olla aika lämmin, aika näyttää, miten helmipensaat viihtyvät.
   Kirjopikarililjat ovat nousseet ihan parissa päivässä, varmaan näin käy sinullakin.
   Olen iloinen kasvihuoneen asukkaiden hyvinvoinnista 😊.

   Poista
 7. Helmikaaresta tulee varmasti hieno, kuten muistakin tekemistäsi istutuksista. Johan sillä on niin runollinen nimikin! Kauniit scillakasvustot <3 Jokohan minulla on valkotäpläimikkä tullut esiin hangen alta? Toivottavasti on hengissä ja kukkii tänä vuonna.
  Tomaattisi näyttävät viihtyvän oikein hyvin. Ehkä harsotkin saa jo pian pois kun yöt lämpenevät. Meillä ei seuraavan viikon ennusteissa näyttäisi olevan enää yhtään pakkasyötä ja päivisinkin pitäisi olla ihan kohtuullisia lämpötiloja. Toivottavasti pitäisi ennustus paikkansa.
  Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyrin saamaan istutukset alueelle luontevasti ja kauniisti. Valkotäpläimikkä on aika hauska, sillä se näytti pitkään olevan lehdet ihan maata pitkin ja yhtäkkiä onkin kukassa.
   Ennusteet eivät meidän alueella näytä pakkasta tuleville öille, mutta olen jo oppinut, että ennusteesta voi aina vähentää 2-3 astetta yölämmöistä tällä tontilla. Joka tapauksessa lämpimämpää on luvassa ja tämä helpottaa suojaamisen tarvetta.

   Poista
 8. Kauhean paljon kaikkea ihanaa lupaavasti tulollaan 💕

  VastaaPoista
 9. Helmikaari kuulostaa ihanalta nimeltä! Kuten myös suunnitelmat sille alueelle!

  VastaaPoista
 10. Nyt on tosiaankin se aika vuodesta, kun joka puolella riittäisi mukavaa puuhaa. Tuntuu ihan tympeälle istua päivän parhaat hetket työtietokoneen ääressä. Onneksi etätöitä tehdessä tauoilla voi karata hetkeksi pihalle. Helmipensas olikin minulle ihan vieras, täytyi katsoa netistä lisää siitä. Kauniilta näyttää. Helmikaari kuulostaa ihanalta ja uskon että siitä tulee käsissäsi oikein upea. Kasvihuoneessasi on jo ihan kesä, oi että! Kyllä kevät on ihanaa aikaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää ihan päättäväisesti yrittää olla hermoilematta, sillä tehtäväpaikkoja on todella paljon. Alueen perushoitotöistä selviäisi kyllä, mutta monen uuden alueen maankaivuutyöt ovat hitaita, eikä niissä kannata oikoa.
   Minäkään en ole nähnyt helmipensasta kuin kuvissa, mutta odotan hyvin jännittyneenä nuppujen puhkeamista. Toivon, että Helmikaaren taimivalinnat osuisivat oikeaan, aika näyttää sen. Kasvihuone on täyttynyt lisää näiden kuvien jälkeen ja onneksi taimet voivat hyvin.
   Kevät on ihanaa aikaa ja kiva, että voit etätyön tauoilla nauttia pihan kasvun ihmeistä 😊.

   Poista