keskiviikko 4. maaliskuuta 2020

ESIKASVATUKSESSA KOSMOSKUKAT JA TSINNIAT


Helmikuun viimeisenä päivänä 29.2. aloitin pienellä varaslähdöllä maaliskuun kylvöt. Ensin vuorossa kesäkukkia sekä ”Dara" koristeporkkanat, lasketaanko Dara kaksivuotisiin?


Punakosmoskukka "Vega White"

Valkoisena kukkivan punakosmoskukan ”Vega White” kylvin kokeeksi sammalnappeihin 2 siementä / nappi eli yhteensä 24 siementä. Haluan myös tänä vuonna valkoista kosmoskukkaa piharingin kukkapenkkeihin, sillä viime kesänä ne kukkivat niin kauniisti kesäkuun alusta aina pakkasin asti. Hämmästyin kyllä kosmoskukan kasvuvoimasta, sillä syksyllä kukan varret olivat maan rajasta kuin puulla konsanaan. Kuihtuneiden kukkien poistaminen edesauttaa kukintaa. Tuulessa kevyesti heiluvat kukat olivat eteerisen kauniita, korkeutta tälle tuli viime kesänä vähintäänkin 90 cm ja hyvin pysyivät pystyssä.Ensin keväällä kukkivat tulppaanit ja laukat, perennoista hopeahärkki ja keijunkukka täydentävätKosmoskukat voi kylvää suoraan kasvupaikalleen, mutta kukinta alkaa kesän olosuhteista riippuen vasta heinäkuun loppupuolella tai myöhemmin, ainakin täällä II -vyöhykkeellä. Minusta on kiva saada näiden etupihan kukkapenkkien kukinta jatkumaan heti sipulikukkien jälkeen, siksi olen esikasvattanut kosmokset. Saattaa olla, että joskus näissä penkeissä kasvaa vain perennoja, mutta ainakin vielä mennään näin.
Vuosi sitten kylvin kosmoskukat samaan aikaan helmikuun lopussa hajakylvönä, siemenet itivät hyvin, joten minulla kasvoi ikkunoilla noin 70 taimea kosmoskukkia, nyt jätin suurimman osan siemenistä pussiin. Katsotaan ensin itävätkö nämä, muutama taimi on jo noussut.

Vuosi sitten yritin löytää ohjeita kosmoskukan esikasvatukseen, mietin nimittäin pitääkö taimet latvoa. Lopulta päädyin latvomaan taimet muistaakseni toisen varsinaisen lehtiparin yläpuolelta, tämä tuuheutti taimet mukavasti. Sisällä esikasvatuksen aikana kehittyneet nuput leikkasin pois, jotta taimet eivät tuhlaisi voimiaan kukkien tekemiseen.21.5.2019 muutamat tsinniat on jo istutettu maahan, vasemmassa reunassa näkyy ulkoilevia kosmoskukan taimia
2019 toukokuun alku oli erittäin kylmä, joten nostin päiväaikaan ulkoilua harjoittelevat taimet yöksi kasvihuoneeseen harson alle, lisäapuna oli termosaatilla toimiva lämmitin. Tuulisella säällä käytin lavakauluksia taimien tuulensuojana. Taimipurkkeja oli sen verran paljon, että päätin jo toukokuun loppupuolella ryhtyä istuttamaan taimia paikoilleen. Luonnollisesti näin aikaisin istutetut kesäkukat piti aina kylmiksi öiksi harsottaa.

5.6.2019 tsinniat kukinnan alkuvaiheessa
Näin aikaiseen kesäkukkien esikasvatukseen ei siis kannata ryhtyä, jollei ole sisällä sopivaa kasvatustilaa ja viitseliäisyyttä taimien ulkoilmaan kouluttamiseen. Meillä hallayöt ovat alkukesällä enemmän sääntö kuin poikkeus, joten harsottaminen on aivan pakollista, ettei kaikki tehty työ mene hukkaan. Kaikesta vaivannäöstä saa toisaalta palkinnoksi aivan koko kesän jatkuvan kukinnan, enkä olisi tietenkään raaskinut ostaa näin paljon valmiiksi kasvatettuja taimia.Viime vuonna esikasvatin noin 150 tsinnian taimea, en arvannut siementen itävän niin hyvin. 2019 kylvin siemenet maaliskuun alussa, myös tsinnian taimet latvoin esikasvatuksen aikana. Kukinta alkoi jo toukokuun lopulla ja jatkui koko kesän, kasvusto vain tuuheutui ja kasvoi korkeutta. Oikeastaan itsekin hämmästyin, että kaikki taimet upposivat niin helposti laajentuneisiin istutusalueisiin, näillä oli helppo täyttää multatilaa uusien perennojen kasvamista odottaessa. 

Tsinniat värittivät keittiöpuutarhan kivipenkkiäViime kesänä näkyi selvästi, miten tsinniat olivat perhosten ja pörriäisten mieleen. Joten päätin tänäkin vuonna esikasvattaa näitä, tosin nyt maltillisemman määrän. Esikasvatettuja tsinnioita ajattelin laittaa ainakin keittiöpuutarhan kivipenkkiin.

2019 laajensin keskipenkkiä reilusti, tälläkin alueella esikasvatetut tsinniat auttoivat multatilan täyttämisessä.


Tänä vuonna kylvin 29.2. isotsinnia ”Purple Prince” sammalnappeihin, näitäkin 2 siementä / nappi yhteensä 34 siementä. Ensimmäiset siemenet itivät ennätyksellisen nopeasti kahdessa vuorokaudessa. Eilen siirsin itäneet taimet ruukkuihin, sammalnappi on helppo taittaa keskeltä halki, näin saa molemmat taimet omiin purkkeihinsa. 

Myös koristeporkkana ”Daran” siemeniä laitoin sammalnappeihin yhteensä 22 siementä. Nämä ostin jo vuosi sitten, mutta unohdin kylvää, katsotaan itävätkö vielä. "Dara" koristeporkkana tekee hentoja purppuranpunaisia, roosia ja valkoisia sarjakukintoja, korkeus noin 90 cm. "Dara" on kuvissa ollut todella kauniin näköinen, joten toivon hartaasti siementen vielä itävän. Koristeporkkana toimii hyvin myös leikkona ja houkuttelee puutarhaan pölyttäjiä. Pitäisi aikaisin kylvettäessä kukkia jo ensimmäisenä vuonna. 

Seuraavana kylvövuorossa ovat tomaatit :). Ulkona maa on lumen peitossa, tuuli on pohjoisesta ja lämpötila -0,4. Lunta satoi 1.3 eli ensimmäinen kevätkuukausi alkoi lumisissa merkeissä. Meillä oli ennen lumen satamista enimmillään -16,1 pakkasta, toivon kasvien selvinneen vahingoittumattomina.

2019 edessä kelloköynnös, takana sekä tsinnioita että kosmoskukkia
23 kommenttia:

 1. Olen aina kylvänyt kosmokset suoraan, mutta ehkä olet saanut minut innostumaan esikasvatuksesta. Juuri tuon aikaisemman kukinnan vuoksi. Näppärä idea kylvää kaksi siementä yhteen turvenappiin. Säästää tilaa ja on kuitenkin helppo koulia. Tänään kylvin tomaatit, kurkut ja samettikukat. Ehkä viikonloppuna kokeilen kosmoksia. Kylvöhomman piti olla tänä keväänä maltillista, mutta näyttää vahvasti siltä, että juttu karkaa käsistä. Antaa karata.
  Meillä tuulee lähes myrkyisästi ja lunta tulee vaakatasossa. Vielä olleen kevyesti plussalla, joten saapa nähdä, muuttuuko lumi vielä vedeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin testata noita sammalnappeja juuri tilansäästön vuoksi, nimittäin patterin päällä olevalle ritilälle ei sovi kerralla itämään kovin suuria astioita. Tulee edullisemmaksi, kun yhdestä napista hyötyy ainakin kaksi siementä. Testaa ihmeessä vaikka muutama kosmoskukka esikasvatettuna, sitten tulee asiasta omakohtainen kokemus :). Minäkin kylvin tänään tomaatit. Joo, taitaa vähän karata käsistä, mutta antaa mennä ...
   Tuuli on kovaa täälläkin, meinasi tulla lenkillä kylmä, vaikka piti olla riittävästi vaatteita lämpötilaan nähden.

   Poista
 2. Supraan olen laittanut mutta kyllä se kukinta myöhään vasta alkaa. Komeat taimet siellä sulla olleet😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suorakylvö on helppo ja vaivaton! Mutta jos viitsii nähdä esikasvatuksen vaivan saa ilon koko kesän kukinnasta. Jokainen voi onneksi päättää itselle parhaan tavan :).

   Poista
 3. Voi ihme taas tuota sinun ihanaa kukkapaljouttasi! Auringonpaisteiset kuvat tulevat myös tarpeeseen näin tuulen ja tuiskun keskelle. Valkoisissa kosmoksissa on ihanaa herkkyyttä. Minulla olisi pussillinen erisävyisiä vaaleanpunaisia kosmoksia. Koskaan ennen en ole niitä kasvattanut, mutta kai ne siinä onnistuvat missä muutkin. Täällä varmaan kannattaa esikasvattaa ne, jos kerta etelässäkin suorakylvettynä kukinta alkaa vasta loppukesällä. Tsinniat ovat myös kauniita ja todella hyviä leikkokukkinakin. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki auringonpaisteiset kuvat tosiaan virkistyvät kummasti mieltä. Täälläkin tuulee ja sataa lunta lähes vaakatasossa. Kosmoskukka oli minusta helppo esikasvatettava viime vuonna, tietysti vaivaa on ulkoilmaan totuttamisessa. Mikäli pidät aikaista kukintaa innostamana, niin kokeile ihmeessä vaikka muutamalla taimella. Tsinniat kestävät tosiaan pitkään maljakossa leikkona. Kiitos samoin Minna!

   Poista
 4. Voi jestas tuata esikasvatettujen taimien määrää. Iha maharoton! Mutta on kyllä sitte näyttävän näkööset kasvustot. Ei voi muuta sanua. Mäki rupesin himoottemahan nuata kosmoksia. Mullei kyllä esikasvatukset onnistu aina hetikää nua hyvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna kokeilin siis ensimmäistä kertaa esikasvattaa kosmosta ja tsinniaa enkä arvannut, että kaikki siemenet itävät (kelloköynnöksen kanssa oli viime vuonna ongelmia itämisessä). No, en sitten raaskinut hävittää taimia vaan koulin ja esikasvatin kaikki :). Nyt katson itävätkö nämä ja kylvän uudet vasta jos itäminen ei onnistu eli en tee nyt liikaa näitä kesäkukkia, koska perennakasvatukset vievät tilaa. Minulla on onneksi tuo viileä yläkerta minne mahtuu aika paljon taimia ...

   Poista
 5. Voi miten ihanan kauniita nämä sinun kosmoksesi ovat samoin tsinniat. Suuren määrän kasvatit niitä viimevuonna ja näille oli hyvä käyttö kukkapenkkien laajennuksien kannalta. Sinulla on muutenkin kauniit ja laajat istutukset, taitava olet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila, olihan noita aika tavalla, mutta tosiaan paikkasivat hyvin laajennuksia. Ja saihan myös kauneutta ja pitkäkestoisen kukinnan. Hyvää loppuviikkoa sinulle!

   Poista
 6. Huoh, kirjoitin pitkän kommentin, sitten painoin nakkisormillani väärästä kohdasta, ja kommentti hävisi taivaan tuuliin. Upeaa kukkaloistoa olet saanut kesäkukilla aikaan. Minä ostin kokeiluun sammalnappeja, mutta laitoin niihin ilmeisesti liikaa vettä, sillä ne menivät ihan mömmöksi. Turvenapit pysyvät hyvin koossa ympärillä olevan "verkon" ansiosta, mutta niitä en ole löytänyt kotimaisina. Ihmettelin tässä, etten ole aikoihin lukenut blogiasi. Onneksi päätin samantien piipahtaa blogissasi, huomasin nimittäin, etten ole huomannut blogisi osoitteen vaihtumista. No nyt on oikea osoite seurattavien listalla ja lukemistakin riittää hetkeksi. :) Mukavaa maaliskuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, minulle on käynyt muutaman kerran sama juttu ja harmittaa, kun tekstit häviävät. Olet lämpimästi tervetullut seuraamaan blogiani tänne uuteen osoitteeseen, vaihdoin tosiaan blogialustaa, sillä bloggerista löytyy paljon enemmän ominaisuuksia. Sammalnappeihin ei kannata kerralla kaataa koko vesimäärää, sellainen kokemus minulle tuli. Suurimman osan olen kylvänyt perinteisesti, mutta kiinnosti kokeilla sammalnappejakin. Hyvää kevään odotusta sinullekin!

   Poista
 7. Nuo esikasvattamasi kosmokset ja tsinniat kukkivat sinulla viime kesänä tosi kauniisti. Itse mukavuuden haluisena olen kylvänyt kosmokset ja tsinniat aina suoraan kasvupaikalle. Pitäisi joskus kokeilla suorakylvöä itsekin.
  Ihanat kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko. Suorakylvöllä pääsee todellakin paljon helpommalla :).

   Poista
 8. Kosmoskukat ovat aivan välttämättömiä kukkijoita ja tsinniatkin hyviä hyönteiskasveja. Huomaan kuvista, että olet kasvattanut kosmokset todella kookkaiksi taimiksi ja mainitset, että istutat ne tulppaanien kukkien hävittyä. Minä olen yleensä esikasvattanut kosmoksia, mutta aloitus on tapahtunut paljon myöhemmin. Ehkä voisin hieman siirtää kylvöä aikaisemmaksi, vaikka minulla ei ole kasvihuonetta. Kukinta alkaisi aikaisemmin. Latvomista olen tehnyt juuri kuten sinäkin.
  Kosmoskukat ovat valtavan kauniita ja ne sopivat upeasti leikkokimppuihin. Valkoisten kukkien pilvi pihapenkissä on todella kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että sinäkin pidät kosmoksista! Minulla on kokemuksena tosiaan vain viime vuosi, mutta istutin kosmoksetkin jo toukokuun puolella kukkapenkkeihin ja peittelin harsolla kylmiksi öiksi. Muutama tosi kylmä yö (selvästi pakkasta) sattui, silloin taisin laittaa tuplaharson, ja ihmeesti selvisivät. Varmaan saattaisit keksiä koulutusvaiheeseen jotain rakenteita vaikkapa laudasta, mikä suojaisi tuulelta ja sen päälle olisi kelpo laittaa harsot - korvaisi kasvihuoneen? Kuihtuvien tulppaanien välissä kookkaat kosmoksen taimet kiinnittivät katseen ja tulppaanit saivat rauhassa lakastua. Varsinkin näköalapaikalla on kiva saada varhain alkava ja koko kesän kestävä kukinta :).

   Poista
 9. Kyllä on upeita kukkapenkkejä! Kosmokset ja tsinniat ovat kauniita, mutta mulla niitä ei ole paljoa ollut. Täytyykin kokeilla alkukesästä tuota suorakylvöä. Menen helpolla, ostan yleensä taimina kelloköynnökset ja muut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeviregina! Kokeile ihmeessä, siemenpussi ei paljon maksa. Ja ihan hyvin voi hankkia myös haluamansa valmiit taimet! Jokaisella on mahdollisuus ja oikeus toimia niin kuin itselle on omassa elämäntilanteessa paras vaihtoehto. Ilo puutarhasta ja oma tapa toimia on tärkeää!

   Poista
 10. Minulla on ollut tsinnioita vain yhtenä kesänä, mutta ne olivat aivan ihania. Jotenkin en vain ole muistanut hankkia tsinniansiemeniä toista kertaa. Kiitos muistutuksesta! Jospa tänä kesänä taas!

  VastaaPoista
 11. Minulla kosmokset kasvoivat kaksimetrisiksi ja kukkivat melko niukasti. Nyt kun poistan niiden juurakkoja penkistä tulppaanien sipulien tieltä, homma on tosi raskasta, juurakot valtavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on myös kokemus, että kosmoksen juurakko on loppukaudesta paksu ja puinen - ja maastakiskominen on työlästä. Tosin noihin korkeuksiin eivät ole omat kosmokseni koskaan päätyneet ja kukinta on tähän asti ollut runsas. Kosmoksia ei kannata lannoittaa kovin runsaasti, silloin kasvua tulee kukinnan kustannuksella, en tiedä olisiko tämä ollut syynä niukkaan kukintaan? Lajikkeilla on eroja, osa kasvaa lähtökohtaisesti korkeammaksi.

   Poista
 12. Anonyymi5/04/2022

  Hei, semmoista kysyisin kun esikasvatan Kosmoskukkaa ja kasvu lähti vinhaanvauhtiin.
  Nyt ovat kohta 10 cm pitkiä, kerran jo vaihtanut isompaan ruukku.
  Miten syvälle tuon taimen voi istuttaa

  VastaaPoista