sunnuntai 28. heinäkuuta 2024

TALON ULKOREMONTTI




Jatkokertomus osa 5 eli vanhan talon arkkitehtuuriin sopimattoman -70 luvun verannan muutostyö lasiverannaksi ja paluu 1930-luvun valokuvien mukaiseen asuun.

Tähän kuvan tilanteeseen jäätiin  juhannuksena, kun remonttimiehet jäivät kahden viikon kesälomalle. Tästä näkyy myös kuistin peltikatto. Kuistin katto on sen verran tasainen kattoterassin kohdalta, että siihen tehtiin konesaumakatto. Onneksi rakentajat tunsivat taitavan peltisepän, joka pystyi toteuttamaan tämän. Peltiseppä teki tätä kuistin kattoa kolme pitkää päivää. Lopputulos on kaunis.



Suoraan edestä katsottuna. 



Etelän puolella löytyi paljon korjattavaa yläkerran ikkunoiden molemmin puolin. Tätä epäilimme jo etukäteen. Seinää purettiin niin paljon, että huonokuntoinen aines saatiin pois ja tilalle laitettua tervettä puuta.  Tämä puoli talosta on jo valmis.



Rakentamisen seitsemännen viikon aikana lasikuistin sisäpuolen panelointi tuli valmiiksi. Samaan aikaan myös ulkopuolen viimeistely eteni. Ikkunoiden smyygilaudat valmistuivat ja muukin ulkoverhouksen näpertely eteni. 



Kahdeksannella työviikkolla asennettiin kuistin pariovet ja kapea ikkuna oven päälle. Puuikkunat ja ovet on tehnyt puuseppä perheyritys Väänälän Puutyöstä. Olemme oikein tyytyväisiä yhteistyöhön. Jokainen puuikkuna aukeaa erillisenä ikkunana eli kyseessä ovat ihan aidot puuikkunat. 



Tässä samalla piharingin istutusalue esittäytyy. Puutarhakierrokset lähtevät tästä näkymästä liikkeelle. Sähkömies kävi tekemässä sähkötyöt lähes valmiiksi. Laitoimme takaisin paikoilleen edelleen toimivat ulkovalaisimet, on huojentavaa, että ne toimivat hyvin palveltuaan moitteettomasti noin 35 vuotta. 



Vielä puuttuu kaide ylätasanteelta. Emme käytä tuota yläkerran ovea, mutta se on tarpeellinen jättää hätäpoistumistieksi. Aikaisemmin yläkerran terassin lattialle kertyi syksyn lehtiä ja lunta, mikä pehmensi lattiarakenteita ja katto alkoi vuotaa alas verannalle. Nyt arkkitehdin kanssa päädyimme ratkaisuun, että ylätasanteelle ei tule varsinaista puulattiaa lainkaan. 



Perinnelankku kiertää uutta kuistia samaan tapaan kuin muutakin taloa. 



Yhdeksännellä rakennusviikolla timpurit saivat oman osuutensa valmiiksi. Kaide valmistui vanhojen kuvien mukaisesti kuistin katolle. Emme tosiaan käytä yläkerran terassia oleskeluun, mutta ovesta pääsee tarvittaessa poistamaan lunta tai tekemään muita huoltotöitä. Hätäpoistumistie yläkerrasta on myös tarpeellinen.



Yläkerran kaide on suunniteltu niin, että päällimmäisen laudan voi helposti vaihtaa, kun se tulee siihen pisteeseen. Kaide on reilusti irti peltikatosta, joten vesi ja lumi pääsee valumaan peltikattoa pitkin alas. Suuremmat luminietokset voi auttaa lapiolla alas.

Tämä kesä on mennyt rakennusprojektin kanssa, mutta onneksi nyt ollaan jo loppusuoralla. Alkavalla viikolla kuistin sisäpuolella tehdään viimeiset maalaukset, kun maalari saapuu heinäkuun vuosilomalta. Maalaus kuuluu sovittuun urakkaan, joten annan tehtävän mielelläni maalarille. Minulla riittää tekemmistä muutenkin ihan riittävästi. 



Olen tyytyväinen tipurin tarkkuuteen, ei ole ihan helppoa yhdistää esim. uuden osan nurkkalautaa vanhaan seinään, joka ei ole tasaisen suora. Lautaa sai muotoilla vanhan ulkoseinän puolelta aika tavalla, mutta lopputulos on siisti.


24 kommenttia:

  1. Upean näköinen talo teillä :) - mukavia heinäkuun viimeisiä päiviä Sinulle ♥

    VastaaPoista
  2. Talonne on kaunis ja remontin jälkeen kuin uusi. Hienoa, että toteutitte kuistin ja yläkerran terassin kaiteineen ja ikkunoineen vanhaan tyyliin. Rauhallisen tyylikästä pienine yksityiskohtineen. Teillä kului monta viikkoa keskeneräisyyden ja työmaan keskellä, mutta jälkikäteen voi varmasti vain ihastella ja olla tyytyväinen lopputulokseen. Taatusti sinulla on töitä riittämiin ilman maalaushommiakin. Mielestäni välillä kannattaa maksaa ammattilaisille, jotta lopputulos on toivotunlainen. Itse voi rauhallisin mielin keskittyä siihen, minkä parhaiten osaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta arkkitehdin piirtämä kokonaisuus on paljon luontevampi ja vanhan talon arkkitehtuuriin sopivampi kuin edellinen -70 luvun versio. Onneksi ollaan jo melko lailla voiton puolella tässä urakassa. Olen kyllä täällä asumisen (38 vuoden) aikana maalannut, tapetoinut ja remontoinut ihan tosi paljon - ja varmaan tulee tehtyä tästä eteenpäinkin, mutta tämä iso kokonaisuus oli helpotus jättää ammattilaisille. Kiitos Between.

      Poista
  3. Näyttää todella upealta. Hienoa työtä ovat työmiehet tehneet !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Vielä on rakennusvalvonnan lopputarkastukset tekemättä, mutta onneksi ollaan jo loppusuoralla.

      Poista
  4. Kylläpä on ihan huima ero! Ihana uusi kuisti. Tuo pitkä ikkuna ovien yläpuolella kruunaa kaiken <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sinäkin ajattelet niin :). Minäkin huokaisin ilosta, kun näin ensimmäisen kerran arkkitehdin piirroksessa tuon pitkän vaakatason ikkunan oven päällä. Arkkitehti nappasi sen selvästi alakerran ikkunoiden yläpuolella näkyvistä ulkovintin ikkunoista.

      Poista
  5. Lopputulos on aivan ihana! ♥

    VastaaPoista
  6. Hienoa työtä ovat ammattilaiset tehneet . Talonne on ihanan värinen ja ikkunat on erittäin kauniit .( pesemistä riittää) 😀 .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikkunan pesua tällä tontilla riittää :D. Joka tapauksessa pohjoisen puolella lasitettu veranta on parempi ratkaisu.

      Poista
  7. Todella upeaa työtä. Uusi kuisti on kaunis ja koko talo näyttää nyt tyylikkäältä kartanolta!

    VastaaPoista
  8. Kyllä tuli upea, viimeisen päälle hyvin tehty.

    VastaaPoista
  9. Ihana talo! Ja kaunis lopputulos remontilla.

    VastaaPoista
  10. Näyttääpä komealta! Kaikki yksityiskohdat on viimeisen päälle mietitty ja työnjälki siistiä. Lopputulos sopii hienosti vanhaan. Nyt vain nauttimaan uudistuneesta ulkoasusta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, minustakin tämä sopii vanhaan niin hyvin, että voisi luulla olleen aina näin.

      Poista
  11. Kaunis veranta ja koko talo on ihana!

    VastaaPoista