maanantai 12. huhtikuuta 2021

TUNNISTUSAPUA - SINIVUOKKO?

Ulkoportaalle oli pääsiäisenä ilmestynyt aivan ihana yllätyslahja. Lahjan antajasta ei ole varmuutta, mutta epäilen jälkien johtavan samaan mökkiläiseen, joka ilahdutti minua viime vuonna monella sinivuokon taimella.
Tässä tämä sanomalehtipaperiin kääritty arvokas lahja. Osaatko neuvoa, onko kyseessä pinkki sinivuokko? Lehtiä ei ole vielä näkyvissä.Eilen maa oli jo sen verran sulaa, että pääsin istuttamaan tämän kaunottaren. Tämä pääsi kirsikkakulmaan vanhan mongolianvaahteran juurelle.  Siellä se pilkistää, kun tarkasti katsoo. Keskellä ovat rönsytiarellat vihreänä ja etualalla on pieni taimi viime vuoden sinivuokoista ihan hengissä. Kuvan ulkopuolella on lisää sinivuokon taimia, olisi ihanaa, jos ne kotiutuisivat tähän ja leviäisivät.Kirsikkakulman 'Thalia' orkideanarsissit eivät ole vielä nousseet, mutta vähän vihreää kärkeä on jo näkyvissä. Vakaa suunnitelma on saada tälle alueelle maanpeitekasveiksi sinivuokkoja, rönsytiarelloja ja esikkoja. Sipulikukat kuten kuvassa näkyvät lumikellot saavat tietenkin lisääntyä sekä omin avuin että autettuna.Eilinen oli kerrassaan huikea puutarhapäivä, melkein kaikki penkit on nyt käyty läpi ja perennan varret silputtu kasvualustaa parantamaan. Krookuksia nousee iloksi eri puolilla ja naapurin tarhamehiläiset olivat ihan innoissaan.En ymmärrä, miten unohdin syksyllä laittaa tähän rutkasti lisää krookuksia ja lumikurjenmiekkoja, vaikka se oli tarkoitus jo vuosi sitten keväällä ajateltuna. Nyt on visusti laitettava muistilappu asiasta (kiitos Hirnakan torppa -blogille ideasta), tämä alue on ensimmäisiä lumen alta vapautuvia kohtia puutarhassa ja kallion eteen kaarevasti voisi upottaa pikkusipuleita vaikka sata 😊. 
22 kommenttia:

 1. IHANA lahaja! Kyllä se ymmärtääkseni on punaane sinivuakko. Tuallaasta oon mettästäny jo monta vuatta ja het hankin ku näen. Sullahan kevättyät eristyyvät ripiästi, jos jo ny on kaikki siliputtuna. Mullon viälä osa penkiistä lumen alla. Sipulikukkia ei oo koskaa liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin!! Olen kaikista saamistani sinivuokoista erittäin iloinen, mutta näitä pinkkejä ei ole minunkaan mielestäni helppo löytää. Voi, kun sinullekin tärppäisi ja löytäisit itsellesi.
   Sunnuntaipäivän vietin kokonaan pihalla ja sain tehtyä reippaasti hommia. On minullakin vielä muutama alue kokonaan lumen alla, joten ne odottavat vielä. Sipulikukkia ei voi olla liikaa, mutta miksiköhän syksyllä tulee nuukaksi tai muuten laiskaksi?

   Poista
 2. Minunkin mielestä se on pinkki sinivuokko! Aivan ihanan lahja!
  Syksyllä tahtoo hullaantua tulppaaneista ja muista isokukkaisista sipuleista, vaikka ostoskoriin pitäisi niiden lisäksi muistaa laittaa valtava määrä kaikkea pikkuista ja aikaista kukkijaa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tunnistusavusta, lahja on niin mieleinen!
   Olet niin oikeassa sipulikukkien suhteen, huomaan usein syksyllä, että alkaa tuijotella sipulien hintoja ja suorittaa karsintaa, vaikkei pitäisi ainakaan näiden pikkusipulien suhteen nuukailla. Isolla tontilla joka lajia pitäisi ostaa vähintään sata, jos kokonaismäärästä vielä jakaa eri puolille. Onneksi osa vanhoista krookuksista ja lumikelloista on lisääntynyt itsenäisesti.

   Poista
 3. Voi miten ihania lahjoja portaallesi ilmestyy. Erittäin kaunis ele, antaja tietää, että kasvi saa arvostavan kodin. Näyttää punaiselta sinivuokolta. Minäkin hoksasin muutama vuosi sitten laittaa sipulikukkia talon eteläseinustalle, mistä lumi ensimmäiseksi sulaa. Saan nauttia kukkaloistosta, vaikka muu piha on lumen alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta! Kiitos tunnistusavusta. Tämän rouva ihastui viime vuonna keittiöpuutarhan alueeseen ja kiersimme muutenkin pitkän kaavan mukaan koko puutarhan. Sen jälkeen hän toi pariin kertaan sinivuokkoja, niitä kun kuulema kasvaa ihan rönsyten hänen pääkaupunkiseudun kodin kivijalassa. Varmasti huikea näky!
   Sinä toimit viisaasti sipulikukkia laittaessasi, täytyy itsekin olla viisaampi syksyllä!

   Poista
 4. Ihania lahjoja olet saanut. Meillä on mökillä luonnostaan sini ja valkovuokkoja hurjat määrät. Nytkin sinivuokot jo kukkii runsaasti. Vai olet jo käynyt kaikki penkit läpi. Minä en ole edes aloittanut vielä. Minäkin keväällä huokaan sipulikukkien perään mitä blogeissa näen. Josko sitten syksyllä taas yritetään. 🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ei ole samaan tapaan metsissä laajoja vuokkoesiintymiä kuin eteläisemmässä Suomessa, sen vuoksi pitää yrittää saada vuokkoja omalle tontille. Muistan lapsena Helsingissä kun kiersimme keräämässä valkovuokkoja, niitä oli ihan valtavasti. Kiva, että sinä saat ihailla sellaisia näkymiä mökillä.
   Kolme penkkiä on vielä kokonaan tai osaksi lumen alla, niitä en ole päässyt vielä siistimään, mutta muut sain onneksi tehtyä. Sitä vastoin haravointi on melkein kokonaan aloittamatta. Haravoinnissa tärkein homma on risujen poisto nurmikoilta ja paksumpien lehtikerrosten poisto. Nyt tein syksyllä sen verran pitkälle tuota puuhaa, että risujen poisto on se tärkein tehtävä - ja myyrän mullosten tasaaminen.

   Poista
 5. Hieno lahja. Minä ole saanut pinkin sinivuokon puutarhaystävältä, se on pihan tärkeimpiä kasveja. Oli myös kerrottu pinkki sinivuokko mutta se hävisi muutaman vuoden jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että sinullakin on pinkki sinivuokko, toivon hartaasti, että tämä saamani viihtyisi ja leviäisi.

   Poista
 6. Onpa kaunis ele ja ihana lahja.
  Tänään on ollut aivan ihana ja lämmin sää. Lämpötila nousi jopa + 15 asteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain, olen tästä hyvin iloinen. Oi, meillä ei sentään noin lämmintä ollut, vaikka ulkopuuhiin olikin ihan sopiva sää :).

   Poista
 7. Ihana lahja.
  Kuten jo kaikki edellä ovat tunnistaneetkin, pinkki sinivuokkohan se. Minulla on samanlainen ja se on niin herttaisen suloinen. Ei vaan suostu leviämään, sievästi kököttää vuodesta toiseen samoilla sijoillaan.
  Kyllä nämä lämpimät päivät ovat olleet niin herkkua, vihdoin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle vahvistuksesta. Kunpa edes kasvaisi ja säilyisi, jos ei suostu leviämään. On se niin sievä.
   Kerrassaan osaa taas arvostaa mukavia puutarhasäitä viime viikon karumpien kelien jälkeen :).

   Poista
 8. Ah, ihana! Selvästi on sinivuokko, punertava sellainen. Onpa todella ihana lahja, huomaavaista!
  Voi miten kaunista siellä on, kun kevät herää puutarhassasi. Ensi vuonna entistä kauniimpaa, kun sinulla on sata kukkaa lisää ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaiset yllätykset ovat superihania!
   Voi kun olsikin vuoden päästä sellaiset näkymät :).

   Poista
 9. Voi miten ihana lahja <3 Kyllä kelpaisi tuollaisia lahjoja rappusille jättävät naapurit minullekin. Olen pari vuotta yrittänyt metsästää edes jonkinväristä sinivuokkoa. Jospa tänä vuonna se vihdoin pääsisi meille. Tosin paikka, johon sitä meinasin istuttaa, ei kyllä ole ensimmäisiä puutarhassa sulavia kohtia. Hmm... pitäisiköhän vaihtaa suunnitelmia? Hukkaanhan se aikainen kukkija menee myöhään lumesta vapautuvassa kohdassa :D
  Sinulla on siellä jo kivoja pikku kukkalämpäreitä. Niitä alkaakin nyt tulla lisää kiihtyvällä tahdilla, kun lumesta ei näy ainakaan näissä kuvissa enää merkkiäkään. Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkoisen harvinaisia ovat tämänlaatuiset ihmiset!
   Toivottavasti sinäkin löydät sinivuokkoja puutarhaasi, nyt on hyvä pohtia paikka valmiiksi.
   Lumien sulaminen tapahtui todella vauhdilla kun ensin hyvään alkuun pääsi. Nyt on enää vähän etupihalla niissä kohdissa, mihin on aurattu lunta paksummin. Kiitos samoin!

   Poista
 10. On se tupas pinkkiä sinivuokkoa. Joskus meillä niiden lehdet kärsivät kovasti talvesta. Kasvattaa varmaan kesällä uusi lehtiä. Meillä pinkkiä sinivuokkoa kasvoi pihassa valmiina. Olen sitä sekä antanut että pihakirppuksellä myynyt halpaan hintaan. Kaivan aina välillä "nurmikolta" tai kulkuväyliltä pois niitä. Olen toki itselläni pitänyt useammassa paikassa sekä sinisiä että pinkkejä sinivuokkoja. Hyvin olet jo päässyt siistimään penkkejä. Minulla on se homma vasta vaiheessa, kun nyt suli vasta osa lumesta pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ihana yllätys löytää omasta pihasta jo valmiina pinkkiä sinivuokkoa!!
   Kohopenkkien sulaminen tapahtui yllättävän nopeasti alkuun päästyään. Toivottavasti sinäkin pääset pian hommiin!

   Poista
 11. Aivan ihana yllätys ja vielä noin komea pehko. Tuollaiset ystävät, naapurit ja kylänmiehet ovat kullanarvoisia ihmisiä.
  Pinkiltä sinivuokolta tuo näyttää. Olen metsästänyt niitä jo pidemmän aikaa, vaan aina törmään eioohon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kerrassaan ihanan iso pehko ja nyt kukat ovat jo enemmän auenneet, niin sievä! Älä muuta sano, vieläkin sydäntä lämmittää tällainen huomaavaisuus - näitä kaikkia sinivuokkoja tulen hellästi vaalimaan.
   Toivottavasti sinunkin tiellesi sattuisi tällainen pinkki kaunotar!

   Poista