tiistai 6. huhtikuuta 2021

TAIMET YLLÄTTÄVÄT

Nyt on ollut pieni tauko kylvöissä, kaikki aikaisin kylvetyt taimet on ruukutettu uudelleen suuriin ruukkuihin ja viimeisetkin hajakylvetyt pikkutaimet on koulittu.

Amppelitomaatti ’Red Profusion’ otti reippaan kasvupyrähdyksen päästyään suurempaan ruukkuun, näitä on kasvamassa 4 kpl. Nuppurypäs on jo selvästi näkyvissä, kukat tuskin ihan kohta aukeavat. Amppelitomaatin leveys on tänään 55 cm ja korkeus mullan pinnasta 33 cm.
Pidän taimipöydät peitettynä kylpypyyhkeillä samoin lattiat taimipöytien alta, sillä sumutan joka päivä kaikki taimet. Pöydän reunalla kasvaa kaksi kasvihuonekurkkua, joille pitää etsiä korkeampi tukikeppi. 'Passandran' korkeus mullan pinnasta on tällä hetkellä 93 cm. Pöydän keskellä on pensastomaatti 'Vilman' ruukkuja, näitä on yhteensä 5 kpl. Suurimmat 'Vilmat' ovat tehneet nuppujen alut.
Myös kasvihuonekurkku ’Passandra’ ajattelee, että kannattaa jo ryhtyä sadon tuotantoon, olen vähän ilkeästi napsinut kurkun alkuja pois tässä vaiheessa. Paprikoiden kasvusta olen myös varsin ylpeä, vaikka sain ne kylvettyä vasta 22.1.2021, nämä paprikat ovat 43 cm multarajasta mitattuna. Suippopaprika ’Fiyaka’ on päättänyt aloittaa nuppujen teon. Pahoittelen, etten saanut tarkennettua kameraa nupun kohdalle. Suippopaprika 'Fiyka' ja paprika 'California Wonder' kasvavat tasatahtia.Tomaattipaprika 'Dumaksen' taimi (kuvassa oikeassa reunassa) on huomattavasti pienempi, tämän siementen itäminen kesti kauan ja myös kasvu on ollut hidasta. Olisi silti kiva saada maistiainen tästäkin lajista. Paprika 'Olly' on myöhemmin kylvettynä huomattavasti tätä 'Dumasta' isompi.
Kelloköynnösten kasvu on hyvässä vauhdissa, taidan kohta laittaa korkeamman pyramidin. Taimet haarautuvat itsenäisesti ilman latvomista ja ohjailen innokasta kasvua pyramidin sokkeloihin.

Nämä kelloköynnökset on siis kylvetty 6.2.2021. Kerroin, että minulla on kasvamassa 12 kelloköynnöstä, mutta yllätyksekseni perennan taimien seasta nousi vielä yksi myöhäisherännäinen kelloköynnöksen taimi. Kylvin perennan siemeniä samaan multaan, mistä olin koulinut kelloköynnökset pois ja tämä yllätys päättikin nousta kauan muiden jälkeen.

Tässä tämä myöhäinen pienokainen - ja ihan kasvuvoimainen. Kyllä sillekin paikka löytyy.Perunan esikasvatuksesta sain kysymyksiä, joten kerrottakoon vielä, että minulla on kolme perunaa esikasvatettavana ikkunalaudalla puun taimen vanhassa suojaruukussa.  Muutaman päivän päästä erottelen varoen nämä siemenperunat versoineen toisistaan ja siirrän ne isompaan multatilaan paljuun, minkä vien kasvihuoneeseen. Hallaharso kaksin- tai kolminkertaisena on pidettävä perunoiden päällä hallaöinä. Esikasvatus sisällä nopeuttaa perunan kasvua.

Tuoksuherneet ovat jo kasvihuoneessa. 
Kurkistetaan vielä yläkerrassa kasvavia toisen ja kolmannen erän tomaatteja. Tässä näkyy hyvin kahden viikon kasvun ero. Toinen erä kylvetty 28.2. ja tässä mannekiineina 'Naranja' ja 'Sungold', oikealla puolella olevat taimet on kylvetty 13.3.2021 ja esimerkkeinä 'Sungold' ja 'Cherrola'.Kohta täytyy vaihtaa tämän toisen erän tomaateille pidemmät tukikepit grillitikkujen tilalle.Kolmas erä tomaatteja kasvaa ihan odotusten mukaan. Aika mielenkiintoista nähdä kahden viikon kasvuero konkreettisesti.
Basilikat  etenevät omaan tahtiinsa.Lopuksi vielä keijunmekon taimia, nyt ne kasvavat jokainen omassa ruukussaan ja onneksi näyttävät nyt paremmilta. Hidas alku, mutta ehkä näistä vielä köynnöksiä kehittyy, vaikka kylvinkin nämä turhan myöhään. Kiitos neuvoja antaneille!

Mikä sitten on yllättänyt? Kasvun tasaisuus ja taimien hyvinvointi, eikä toistaiseksi ensimmäistäkään harsosääskeä, kirvaa tmv. häiriötekijää (kop, kop). Mikähän katastroofi on nurkan takana?

Minä vielä puuhaan taimien kanssa, koska ulkona maa on niin märkää. Voi kunpa minäkin jo kohta pääsisin puutarhatöihin.28 kommenttia:

 1. Ikkunasta kuitenkin häämöttää lumetonta maata! Ihanaa.
  Taimesi näyttävät aivan ammattimaisen reheviltä ja hyvinvoivilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On totta, että lumi sulaa vauhdilla, tämän päivän aikana on tullut vaihdellen vettä, lunta ja vähän paistettakin. Vesi sulattaa hyvin, mutta nurmikko sanoo kävellessä 'lits, läts' - joten odotan hieman maan imaisevan märkyyttä alakerroksiin, ennen kuin ryhdyn enemmän puuhaamaan.
   Arviosi taimista saa mieleni iloiseksi ja olen itsekin näihin hyvin tyytyväinen :).

   Poista
 2. Ei voi muuta kuin sanoa että komeat on taimet ja kuten Sailakin samoin, kuin ammattilaisen kasvattamat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niin monta seikkaa kasvatuksessa on tuuristakin kiinni, joten pitää olla hyvillä mielin, kun on ollut onneakin matkassa. Ja onhan minulla aikaa hoitaa näitä tarkasti ja yksilöllisesti :).

   Poista
 3. Ohhoh mitä taimenroikaleita, vahvaa kasvunkohinaa joka välittyy jokaisesta kuvasta.
  Minulla on kyllä ihan pikkuisia taimia vielä tomaatit. Chilit ovat aikataulussa, mutta eivät nekään ole vielä kuin hätinä kymmensenttisiä.
  Harsosääsket tulivat ekaa kertaa, ilmeisesti kaupan yrttipurkin mukana. Nyt on kelta-ansoja vähän joka purkissa ja elukoita tarttunut ällöttävä määrä. Toivottavasti vältyt niiltä ja muilta tihulaisilta.
  Kevät ottaa aina niin epäreilusti takapakkia ja aina se tuntuu suorastaan henkilökohtaiselta loukkaukselta. Niin hyvin jo suli lumet ja ekat piikit nousivat penkeistä, sitten tuli lumi, myrskytuuli ja kohmeinen maa. Kalenterin mukaan kuitenkin homma etenee ja ehkäpä nämä säätkin tästä tasoittuvat lempeäksi kevätsääksi.
  Hyvää viikonjatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aivan vakuuttunut siitä, että tämän vuoden kasvu on pitkälti hyvän kasvualustan ansiota. Lisäksi on etu, että on tilan puolesta mahdollisuus siirtää taimet kasvamaan suurempiin ruukkuihin niiden sitä kaivatessa. Ymmärrän hyvin, ettei tämä ole monellekaan millään muotoa mahdollista, mutta onhan tästä suuresta vanhasta talosta otettava kaikki hyöty irti.
   Harsosääsket ovat todella kurjia vieraita taimikasvatuksessa. Toivottavasti saat kalastettua sääsket ansoihin. Uskon sinun tomaattien ja chilien ehtivän sopivaan kokoon ennen kasvihuoneeseen siirtoa.
   Minulla voi olla vielä jännät paikat kurkkujen ja toisen erän tomaattien kanssa. Nuo pensastomaatit ovat siinä mielessä helppoja, ettei pitkä esikasvatus tee ongelmia.
   Eiköhän kevät etene keskiarvoltaan aika normaaliin tapaan, tekisi vaan mieli jo kääriä hihat ja ryhtyä kunnolla pihatöihin. Kiitos!

   Poista
 4. Hienot on taimesi ja hyvä että on hyvät tilat myös näitä kasvattaa. Ulkona mökillä on vielä märkää pihahommiin ei vielä pääse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimikasvatuksessa on suuri etu, että on ylimääräistä tilaa ja asumattomia huoneita taimien vallattavaksi. Säästän kaikki puiden ja pensaiden mukana tulleet taimipurkit ja niitä on kätevä käyttää taimikasvatuksessa, kun taimet tarvitsevat siirtoa suurempaan multatilaan - mutta tilaahan tämä vaatii.
   Märkää on vielä, mutta kyllä se siitä helpottuu :).

   Poista
 5. Suuri on ihailun määrä, niin on komeat taimet kasvamassa!! Vahvoja taimia ja nuppuja jo näkyvissä - olet oikea viherpeukalo!Toivotaan, että pian säät lämpenevät ja voit viedä taimia kasvariin. Täällä vasta koulimista suunnitellaan:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Sirkku! Nuppujen löytäminen on aina pieni vinkaisun paikka :D.
   Onneksi kasvihuone on käytettävissä, sitten kun tuntuu, ettei sisätila enää riitä.
   Hyvää kasvua sinun taimillesi!

   Poista
 6. Voi herttinen sentään, nuata sun taimia! Mun tomaatit viissenttisiä :) Keijunmekot on hitaita ja tiätenki sain vitsaukseksi kirvoja. Ihimettelinki miksi osa nuakkuu. Syyhän selevis lähemmän tarkastelun tuloksena. Samplari ja mäku olin niihin jo nii tyytyvääne. Voin viälä menettää koko satsin ja monta muutaki tainta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun kurja kuulla kirvoista keijunmekoissasi, taimesi näyttivät olevan niin hyvässä kasvussa aikaisemmin. Ehkä saat kirvat hyvinkin pestyä pois? Ei ole mikään ihme, että joku vitsaus hiipii nurkan takaa, vaikka kaikki on nyt hyvin, joten ei tässä itsekään auta liikaa henkseleitä paukutella. Nyt vaan syynäät tarkasti kaikki taimet ja annat vesisuihkua (vai onko siihen parempia konsteja?) Minulla ei ole vielä ollut kirvoista haittaa sisäkasvatuksessa. Pidetään peukkuja sinun taimiesi suhteen ja minunkin myös!

   Poista
 7. Hyvän näköisiä taimia sinulla! Kahden hätäily kevään jälkeen olen viivytellyt kylvöjen kanssa, meillä ku saa odottaa vissiin kesäkuulle ennenkuin taimet saa kasvihuoneeseen. Hyvää kevään jatkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta kannattaa toimia oman alueen ja omien olosuhteiden mukaan, ettei liikaa hätäile kasvatuksissa. Kiitos ja samoin sinulle!

   Poista
 8. Valtavan hyvän näköisiä ja kokoisia nämä sinun taimesi! On aikaista satoa odotettavissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikainen sato olisi toiveena, katsotaan miten tässä onnistutaan :). Kiitos!

   Poista
 9. Huikean hienot taimet, ei voi muuta sanoa.

  VastaaPoista
 10. Komppaan muita kommentoijia. Taimesi ovat priimaluokkaa. Olet tainnut niitä hoitaessa jutella niille nätisti, ehkä laulanutkin, mistä nyt kiittävät sinua tanakalla ja tasaisella kasvulla.
  Ajattelin viikonloppuna viedä tuoksuherneet kasvihuoneeseen. Ne itivät hyvin ja runsaina. Tomaateille laitoin eilen tukikeppejä, samoin kurkuille. Tomaattini eivät ole yhtä isoja kuin sinulla. Taidan siirtää ne lopullisiin kasvatuslaatikoihin, jos vain ehdin hakea kaupasta lisää multaa.
  Millainen lämpötila sinulla on taimikasvatustilassa? Valoa ne ainakin saavat riittävästi, ovat niin vihreitä ja suorakasvuisia.
  Kiva, että mainitsit perunat. Meinasin jo unohtaa, että minun piti istuttaa muutama ämpäriperuna jo nyt ja jokunen sitten myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimet ovat saaneet kuulla paljon kiitoksia ja kannustusta kaiken sumutuksen ja kääntelyn ohessa. Kastelu täytyy tietysti tehdä tarkkaa harkintaa noudattaen - ei liikaa, eikä liian vähän.
   Taimihuoneissa lämpö on aamulla 17-19 (myös yöllä varmaan sama), aurinkoisina päivinä lämpö nousee helposti 23 asteeseen, mutta laskee taas iltaa kohden. Valoa tulee korkeista ikkunoista hyvin.
   Minäkin laitan perunoita vaiheittain, jotta riittää herkuteltavaksi varhaisperunoita.
   Minulla on kolmea lajia tuoksuherneitä kasvamassa, yksi pussillinen iti noin 60%, kaksi muuta paremmin. Näyttävät voivan hyvin kasvihuoneessa, nyt on ollut yötkin vain vähän pakkasella, jos ollenkaan.

   Poista
 11. Huh huh! Ompas komeita ja kookkaita taimia.

  VastaaPoista
 12. No huh huh! Onpa komeita taimia sinulla siellä! Omani ovat ihan rääpisköjä noiden rinnalla...toki pitäisi jo tomaatit ja kelloköynnökset koulia. Mun keijunmekot on ihan pikkuruisia vielä vaikka kylvin ne jo tammikuussa. Ajattelin varovasti koulia ne joissa on jo toiset lehdet puhjenneet vaikka muuten ovat todella hentoisia. Jospa ne lähtisivät parempaan kasvuun. Tätä vauhtia eivät kyllä muuten joudu kesäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos vain sinulla on tilaa koulia taimia suurempiin ruukkuihin, niin uskoisin sen vauhdittavan kasvua (oman kokemukseni mukaan). Minä olen suurimman osan taimista istuttanut omaan purkkiin jo sirkkalehtivaiheessa, vaikka tiedän perussäännön. Hyvin kehittyvä juuristo on kasvulle se tärkein asia ja havaintojeni mukaan kasvualustan laatuun ja määrään kannattaa kiinnittää huomiota mahdollisuuksien mukaan ainakin vihanneksilla, joilla on kova kasvuinto. Kyllä pienemmätkin tomaatit vielä ehtivät hyvin, ettei varmaan siinä suhteessa ole hätää :). Tsemppiä sinun taimillesi - ja aurinkoista kevättä sinulle Satu! Kiitos!

   Poista
 13. No on todellakin komeita taimia! Veikeän näköinen tuo 'Red Profusion'. Onko se ihan itse haaroittunut noin hyvin?
  Minun paprikani ovat vasta tavoittelemassa huimaa 15 sentin rajapyykkiä ja tomaatit tulevat perässä. Kelloköynnöksetkin ovat paljon pienempiä, mutta saattaisin kyllä olla jo pulassa, jos ne yhtä suuria olisivat kuin sinulla. Ovat ne nopeita kurkottelemaan lonkeroitaan naapuria kohti! Aurinkoisia päiviä taimipuuhien parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Red Profusion' on amppelitomaatti ja sen persoonallinen kasvutapa on aivan itsenäisesti haarova ja joka puolelta sivulle kaartuva. Minä istutin viime vuonna nämä suuriin ja korkeisiin ruukkuihin (löytyi varastosta), mitkä pidin lattialla. Tästä tulee kookas ja se vie aika paljon tilaa kesällä, joten ihan pieneen paikkaa ei kannata suunnitella. Etuja ovat aikainen sadontuotanto ja satoisuus - nämä ovat olleet omat perusteeni tälle lajikkeelle. Tomaatti on raikas ja ihan hyvänmakuinen ja sain viime vuonna ensimmäisen tomaatin jo juhannuksena (nyt nuput tulivat viime vuotta aikaisemmin).
   Sinulla ei ole varmaan hätää paprikoiden ja tomaattien kanssa, koska tähtäät ulkona asuviin taimiin :).
   Kelloköynnökset vaativat tosiaan joka päivä pientä apua, jotta irrottavat toisiaan kohti suuntautuvat versot ja saan lonkerot kieputeltua haluamallani tavalla - nopeita kavereita.
   Kiitos Minna ja samoin sinulle innostavia hetkiä kaikkien kevättouhujen parissa!

   Poista