perjantai 9. huhtikuuta 2021

TÄMÄ TESTI OLISI VOINUT JÄÄDÄ TEKEMÄTTÄVein hyvässä kasvussa olevat tuoksuherneet kasvihuoneeseen jo muutama päivä sitten. Kuten me monet olemme lukeneet Cecilia Wingårdin ohjeista (kiitos Suvikummun Marjalle ohjeiden jakamisesta) tuoksuherneiden pitäisi kasvaa tanakammin viileässä ja valoisassa ... ja kestää jopa -8 asteen pakkasta. Yllä olevan kuvan otin eilen, kun kastelin ruukut.

Eilen pääsin vähän siivoamaan paria kukkapenkkiä, illalla auringon paisteessa oli mukava keväinen tunnelma. Ei ihan välähtänyt mieleen, että yöllä tulee kova pakkanen. Aamulla mies ilmoitti, että kasvihuoneessa oli yö aikana mittarin mukaan alin lämpö käynyt -7 asteen pakkasessa. Hups!Kasvihuoneeseen hiippaillessani arvelin näkeväni surkeat, nujertuneet ja täysin menetetyt tuoksuherneen versot. Mutta ensimmäiset silmäilyt antoivat orastavaa toivoa. Samaisen Cecilian ohjeissa neuvottiin pitämään taimipurkki muovipussissa, pussi ylhäältä auki. Käytän vanhoja leipäpusseja, koska käyttämäni ruukut eivät mahtuneet muihin pusseihin.Monesti olen kokenut hallan tuhoamat kasvit, mitkä vielä aamulla ovat näyttäneet kohtuullisilta, kunnes sitten parin tunnin päästä totuus on iskenyt silmille. Tämä on tilanne klo 13 iltapäivällä yhteen pussiin kurkistettaessa. Olisiko siis toivoa vielä? 

Niin kokeilunhaluinen en ole, että olisin tietoisesti altistanut kolmen eri lajin tuoksuherneitä pakkasen tapettaviksi, mutta jos näistä edes suurin osa selviää, niin voi todeta Cecilian tienneen, mistä puhuu.
Eilisen iltapäivän kaunis auringonpaiste on nyt tiessään ja sää on hyinen. Puuskainen tuuli on kylmä, mittari näyttää +1,6 ja sataa vuoroin lunta ja vettä. Eilen löysin supussa olevia krookuksia ja lumikelloja.Tämä vanha uskollinen rypäs lumikelloja ilahduttaa aina. Otin kuvan katsomatta kameran läpi, sillä ilman kura-asua en viitsinyt käydä pötköttämään aivan märkään maahan mahalleni.Lumen alta paljastuu myyrien pirskeet ja kontiaisten keot, jälkiä voi nähdä eri puolilla nurmikkoa. Onneksi on myös nähtävissä esiin ponnistavia sipulikukkia, jotka ehkä lumisateen jälkeen avautuvat.Lumet sulivat vauhdilla muutaman viime päivän aikana, mutta rippeitä on jäljellä monin paikoin. Etupiha on lumisempi, sillä tien auraus kinostaa lunta hitaammin sulavaksi.Nyt ulos katsoessa lumisade pyörii osin vaakana tuulipyörteen seurauksena, mutta katsotaan mieluummin eilistä kuvaa aurinkoisessa kasvihuoneessa. Toivottavasti kohta löydän enemmän kukkivia sipulikukkia lumen alta vapautuneista penkeistä.

Toin nyt tuoksuherneet sisälle, levätköön koettelemuksistaan huomiseen asti, sitten pääsevät jälleen kasvihuoneeseen.

Hyvää viikonloppua teille, on niin hyvä saada jakaa kanssanne näitä puutarhakokemuksia!

26 kommenttia:

 1. Onneksi ei mennyt pakkanen alhaisemmaksi. Sitkeitä tyyppejä nuo tuoksuherneet, jos selvisivät. Täälläkin on jäätävä sää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrassaan uskomattoman sitkeitä tyyppejä, en olisi oikein tahtonut uskoa, että sisällä esikasvatetut tuoksuherneet oikeasti kestävät tuon verran pakkasta. Hämmästyttävää. Lähellä varmaan käytiin koettelemassa selviytymistä, mutta loppulta kävi hyvin.

   Poista
 2. No huh, olipa täpärällä tuoksuherneiden kohtalo! Sinulla on jonkin verran upeampi lumikellorypäs, täällä sain laskettua kokonaista viisi kappaletta! Nyt on kyllä sellainen keli, ettei yhtään tee mieli edes ikkunasta katsella, onneksi ensimmäiset piipot ovat karastuneita kylmiin oloihin. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh todellakin!
   Minulla on monessa paikassa lumikelloja, mutta pitäisi yrittää saada jonnekin oikein kunnon alue, pitäisi muistaa merkitä tämä kohta ja kaivaa syksyllä viereen lisää sipuleja. Sää on melkoisen surkea, märkää lunta sataa kaiken aikaa, mutta eihän se onneksi maahan kerry. Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 3. Toivottavasti tuoksuherneet selviävät. Tuo muovipussivinkki pitää muistaa sitten kun vien omani lasikuistille ensi viikolla. katsoin ennusteesta, että yhdelle yölle on luvassa pakkasta, lasikuisti pysyy silloinkin vielä plussan puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin juuri kurkistamassa tuoksuherneitä, ja kyllä ne näyttävät olevan ihan entisellään, hyvin erikoista ja onneksi näin! En olisi kyllä uskonut.
   En tiedä, kuinka suuri merkitys tuolla pussilla on, mutta ehkä se suojaa jonkun verran. En uskalla sitä ihan heti poiskaan jättää, kun palveli näin hyvin - ainakaan kylminä öitä. Lasikuisti on varmasti mieleinen paikka tuoksuherneille.

   Poista
 4. Kyllä ne varmasti tuasta tokenoo. Mäki oon viäny yhyren purkin navettakeittiöhön. Sitei enää lämmitetä, mutta eiköhän se pysy jo plussan pualella. Siäläki näyttää lumitilanne jo hyvältä, eikä paliua aurinkua tartte ku nua kukat aukeevat kunnolla. Tuallaasia kekoja ei onneksi täälä näy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnossa näyttävät olevan, tulihan tämäkin ihme nähtyä.
   Onneksi lumet ovat saaneet kyytiä, nyt satava lumi on niin märkää, ettei se enää kerry maahan. Onneksi.
   Meillä nurmikot ovat aina keväisin enemmän tai vähemmän täynnä kekoja. Täällä talvehtii varmaan oikea kontiaisten yhdyskunta, on heille hyvät liero apajat. En tiedä, missä ne ovat kesällä, sillä kesäaikaan kekoja ei juurikaan tule. Kekojen tasaamisessa on oma hommansa, ensin niiden pitää kuivaa että haravointi onnistuu siistimmin.

   Poista
 5. Toivon, että tuoksuherneet tokenevat. Nin olen ymmärtänyt, että ne eivät viileästä tympäänny. Muovipussivinkin pistän muistiin. Siellä on kevät ihanan pitkällä. Täällä sataa lunta ihan hirveästi! Ulkona näyttää kuin talvella konsanaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihme ja kumma, mutta tuoksuherneet näyttävät selvinneen! Ehkä muovipussilla on suurempikin merkitys?
   Onneksi lumi on jo sulanut paljon, mutta maa on monin paikoin vielä niin märkää, ettei sitä kanata talloa tai käsitellä liian aikaisin. Onneksi kevät etenee, vaikka juuri nyt ei siltä ihan näytäkään.

   Poista
 6. Huh mikä testi, onneksi muovipussi pelasti ja taimet ovat sinnikkäitä ja elinvoimaisia. Teillä näyttää siellä jo oikein keväiseltä kun paljasta maata on jo noin paljon näkyvissä. Laita (nyt asian ollessa akuutti) sinäkin post-it lappu kotikalenteriisi jonnekin syyskuun loppupuolelle. Lapulla muistutat itseäsi istuttamaan kukkasipuleita sellaisiin paikkoihin jotka olet nyt huomannut kaipaavan lisää kevätkukkijoita. Minä otin itselleni kuvat niistä paikoista muistilapun lisäksi ja tallensin kuvat kansioon jonka nimi on KUKKASIPULIPUUTOS. Toivottavasti toimii.
  Täällä ulvoo myrsky, todella kylmää ja koleaa.
  Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinnikkyys tuli todistettua! Muistilappu on todellakin laitettava, se oli sinulta oiva muistutus.
   Eilinen oli aika hyinen päivä, vielä tämäkin aamu alkoi kylmällä vesisateella, mutta nyt onneksi alkaa aurinko pilkistellä - ainakin hetkeksi.

   Poista
 7. Täpärällä oli, mutta toivottavasti selvisit vain säikähdyksellä. Koleudesta huolimatta ei ihan heti tule ajatelleeksi, että yöllä painuisi noin paljon pakkaselle. Meidän kasvarissa miinusasteita on ollut max. 2.5. En ole vielä vienyt tuoksuherneitä kasvariin, mutta lähipäivinä oli tarkoitus niin tehdä. Viime vuonna annoin purkkien olla muovipusseissaan, jotka laitoin lisäksi isoon muovilaatikkoon. Niin ajattelin tehdä nytkin, varmuuden vuoksi. Aion myös ripustaa hallaharsot kasvihuoneen sisäseinille. Otan ne pois, kunhan yöpakkaset alkavat olla epätodennäköisiä.
  Puutarhasi alkaa selvästi heräilemään. Eiköhän loputkin lumet lähde, kunhan näistä myrskykeleistä päästään. Eilen oli ihan kammottava sää, kun voimalla ujeltava tuuli viskoi vettä/räntää/lunta pyörteissä kovalla vauhdilla. Jospa se tästä lämpenisi, uskotaan.
  Hirnakan neuvo tuossa ylempänä on hyvä. Aion kuvata sipuleita kaipaavat paikat ja tallettaa ne omaan kansioonsa. Helpottaa löytämistä syksyllä ja edistää vuosien aikomusta pikkusipuleiden lisäämisestä sopiviin paikkoihin.
  Mukavaa lauantaiaamua ja viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin kovat pakkaslukemat eivät tosiaan tulleet mieleenikään, mutta onneksi tästä selvittiin. Tänä aamuna satoi vielä vettä, minkä uskoisi sulattavan lumia lisää - ehkä lähipäivinä loputkin lumet lähtevät. Tuuli on edelleen kova, joten aika kylmältä tuntuu edelleen. Hirnakan neuvo on nyt muistettava ja myös toteutettava aikomukset syksyllä :). Kiitos ja samoin sinulle!

   Poista
 8. Huh, voin kuvitella tunteesi siinä vaiheessa kun mies ilmoitti lämpötilan käyneen -7 asteessa. Vähän epäillen suhtauduin itsekin siihen, että pienet taimet voisivat kestää -8 astetta, mutta tämä vahingossa tekemäsi testi osoittaa sen todeksi. Cecilia taitaa todellakin tietää, mistä puhuu. Muovipussi varmasti suojaa vähän, vaikka onkin ylhäältä auki. Minun tuoksuherneeni ovat vielä eteisessä, mutta ajattelin nostaa ne tänään eteisestä pihalle. Näyttäisi tulevan aika lämmin päivä.
  Ihana oli katsella noita keväisiä kuviasi ja ensimmäisiä kukkivia kevätkukkia! Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä taisi yksi sydämen tyhjä lyönti tuntua, kun kuulin lukeman kasvihuoneessa - en missään nimessä tarkoituksellisesti olisi testannut Cecilian tietoa tuoksuherneiden pakkasen sietokyvystä. No, ilman hallaharsoja ja lämmityksiä selvisivät karuista olosuhteista.
   Nyt jo paistaa aurinko aamun vesisateen jälkeen, ehkä kevät ottaa taas puutarhassa yhden askeleen eteenpäin :). Kiitos Minna, samoin sinulle.

   Poista
 9. No olipa hurjaa! Uskomatonta, että noin vaan hienosti pärjäsivät, varmasti muovipussikin auttoi. Mutta kiitos tästä, mielenkiintoinen tieto, vaikka en ehkä heti kokeilisi perässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan - en kyllä oikein uskonut alunperin tuota -8 asteen pakkasen kestokykyä, mutta taitaa Cecilia olla oikeassa kuitenkin :). Tästä vahingossa tehdystä testistä on hyötynä se, ettei tarvitse ihan kovin huolissaan olla kylmistä öistä tuoksuherneiden alkukasvatuksessa.

   Poista
 10. Toivottavasti tuoksuherneesi selviävät kylmän kouran kouraisulta. Itse kiikutin tuoksuherneet eilen autotallin viileyteen, sillä kasvihuoneeseen en vielä uskalla niitä viedä.
  Puutarhassanne näyttää jo keväiseltä. Toisin on täällä. Lunta on satanut aamusta ihan tähän saakka taivaan täydeltä ja maisema on muuttunut valkoiseksi. Nyt sade hieman laantui ja aurinkokin pilkahti hetken verran taivaalla.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nyt jo olen vakuuttunut tuoksuherneiden selviytymisestä, sillä versot ovat reippaita ja pystyssäpäin.
   Kuvissa märkyys ei näy niin selvästi, se vielä haittaa. Mutta onneksi tämän päivän vesisade vei jälleen lumia vähemmäksi. Sade ja aurinko vuorottelevat tänäänkin, iltapäivällä tuli ihan hurja vesikuuro kovan tuulen kanssa ja nyt juuri on taas kirkkaamman näköistä. Ehkä kohta uskaltaa lähteä lenkille koiran kanssa. Kiitos samoin!

   Poista
 11. Huh, onneksi tuoksuherneesi selvisivät säikähdyksellä, kuten sinäkin:)
  Minä olen myös suunnitellut niiden viemistä kasvariin, mutta olen odotellut hiukan lämpimempiä kelejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi selvisimme - molemmat :). Tänään vein aamulla tuoksuherneet takaisin kasvihuoneeseen. Nyt paistaa aurinko ja vaikka ovet ovat auki, niin lämpö näyttää aurinkoisena päivänä nousevan siihen tahtiin, että pitää ruuvata automaattiset luukunavaajat paikoilleen. Öisin on tietysti kylmää, mutta eiköhän nyt siirrytä vähän maltillisempiin lukemiin?

   Poista
 12. Hyvä tieto tuo muovipussikikka, sitähän vois kokeilla muidenki taimien kans, jos kylmä uhkaa, ja kun siirron aika koittaa. Mun kasvihuoneessa on vielä joulu, ehkä sen vois jo pikkuhiljaa siivoilla pois 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuoneen joulu ei sinänsä hämmästytä, onhan siellä vielä talvisempaa kuin täällä ja sinulla on luultavasti ollut puuhaa muualla. Vielä ehtii hyvin siirtää kasvihuone kevääseen, minullakin on suunnitelmissa ensi viikolla kasvihuoneen peseminen - viime viikolla oli niin kylmiä ilmoja, ettei huvittanut lotrata vesien kanssa.
   Aurinkoista sunnuntaita ja ensi viikkoa!

   Poista
 13. Minulle oli uutta että tuoksuherne kestää kylmää noinkin paljon. Jotenkin tuntuu että se luopuu syksyllä ensimmäisenten mukana. Nyt luettuani ohjeen vien itäneet taimet kasvariin, mutta peittelin ne useamman kerroksen harsolla. Kylvin ne myös vähän erilailla, eli ruukkuun muutama siemen, alle kesäkukkamulta ja ylimmäiseen kerrokseen kylvömulta.... Saapi nähdä ;)
  Onpa komeita taimia sinulla myös tuolla edellisessä postauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minullekin oli! En tiedä, muuttuuko kylmänkestävyys kukinnan myötä, luulisi etteivät kukat kestä moista pakkasta??
   Tämän vuoden taimet ovat ilahduttaneet kovasti :). Kiitos!

   Poista