lauantai 24. huhtikuuta 2021

TAIMIA JA TAKATALVEN TUNNELMIAEnnusteet pitivät paikkansa ja lämpötila laski melkoisesti, perjantaina iltapäivällä taimikuormaa hakiessamme näytti auton mittari +3 asteen lämpöä ja hieman rännänsekaista vettä satoi. No, tiedossahan tämä oli.
Istuttaminen voi odottaa vähän miellyttävämpää säätä, ei näillä puskilla vielä kiire ole. 
Taimikuormassa matkusti myös 10 uuttaa puun taimea. Metsätammi (2), metsävaahtera (2), kirjovaahtera (1), tuurenpihlaja (1), amerikanpihlaja (1), punasaarni (2) ja  purppuratuomi (1). Arboretum tarvitsee täydennystä.
Mietin kuumeisesti tällä viikolla, vienkö joitain taimia kasvihuoneeseen vai en. Selvästi .. hyrr ... kylmää oli luvattu viikonvaihteeseen. Kun katsoin 10 vuorokauden ennustetta, niin kylmässä säässä ei näkynyt kummempaa muutosta ihan heti viikonlopun jälkeenkään. 

Toisaalta kaksi kurkkua kasvoi ihan silmissä kohti kattoa, sen siitä saa, kun aloittaa kohtaloa uhmaten esikasvatuksen liian aikaisin ;).
En näyttänyt mahdolliselta odottaa sääennusteen paranemista, joten riskillä tein päätöksen. Kaksi kurkkua siirtyi kasvihuoneeseen 21.4. eli keskiviikkona. Samalla istutin lopulliseen kasvualustaan myös neljä tomaattia, jotka näyttivät kaipaavan lisää kasvualustaa. Edessä perunat hyvässä kasvussa.

Ruipeloista kurkuista ei kannata olla huolissaan, mikäli ne selviävät siirron koettelemuksista ne tuuheutuvat nopeasti viime vuoden kokemuksella. Ensimmäinen yö meni hyvin, lämpöpuhaltimen termostaatti toimi moitteettomasti.

Kasvit ovat olleet kolme ensimmäistä yötä pienessä hallaharsoteltassa (hallaharso vähintään kaksinkertaisena) ja termostaatilla ohjattu lämpöpuhallin oli teltan sisällä. 
Keskiviikko ja torstai olivat vielä lämpimiä päiviä ja purin teltan osittain päivän ajaksi. Toki ripustelin harsoja sopiviin paikkoihin varjostamaan taimia auringon paisteelta. Torstaina vein vielä neljä seuraavaa tomaattia kasvihuoneeseen ja istuin nekin lopulliseen kasvualustaan.
Kaikki laatikot ovat nyt vielä yhdessä "nipussa", myöhemmin siirrän tomaatit etelän puolen sivulle. Istutin tomaatit syvään, seisovat näin tomerasti paikoillaan, vaikkei naruja vielä olekaan kunnolla kiinnitetty kattovaijereihin. 

Hyvin täällä siis voidaan, vaikka nyt klo 12.30 ulkomittari näyttää +5,9 astetta. Kasvihuoneen lämpötila on tällä hetkellä +15. Isäntä on erittäin kiinnostunut sähkön kulutuksesta ja vahtii haukkana puhaltimen pyörimistä. Koska lämpöpuhallin on toiminut hyvin tarkasti ja maltillisesti määrättyjen rajojen sisällä, ei energian kulutusta voi moittia, sillä harsoteltta pitää lämmön sisällään yllättävän hyvin.

Pitäähän ihmisellä olla elämässä jännitystä ja kokeilunhalua 😉.
Hyvää viikonloppua lämpöä odotellessa, vesi tekee kuitenkin luonnolle hyvää.


26 kommenttia:

 1. Huh, jännitystä kerrakseen. Toivottavasti toimenpiteet pitävät taimet kunnossa (eikä isäntäkään vedä johtoa seinästä).
  Aivan ihana taimikuormallinen aarteita siellä odottamassa istutusta. Ainakaan ne eivät tällä kelillöä kuivu ja kärvenny.
  Teillä on pari astetta lämpimämpää kuin täällä. Taitaa tänne päästä tuuli puhaltamaan suoraan Pohjanlahdelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ehkä olisi uskaltautunut tähän, jos ei olisi ollut viime kevään kokemuksia taustatukena. Isäntä kehitti silloin kekseliään telttakatoksen kasvihuoneeseen ja taimet selvisivät kaikki pakkasyöt teltassaan. Toivottavasti nyt onnistuu samoin ja isäntäkin antaa johdon olla seinässä :D.
   Taimikuorma innostaa minuakin, taimilla ei tosiaan ole vielä mitään hätää olla poteissaan.
   Siellä tuuli on aivan varmasti pureva näillä lämpötiloilla, hui.

   Poista
 2. Oi miten paljon taimia. Minun punapyökki kasvaa pensaana mutta on kestänyt puutarhassa jo vuosia. Purppuratuomi on lempipuitani, siihen ei käy tuholaisetkaan. Kylmä on täällä meilläkin, ei tee mieli istuttaa mitään. Harso pitää lämpimänä kun vielä kasvihuoneen seinät ovat tuulensuojana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilasin kerralla enemmän (sain tarjouspyyntööni hyvän vastauksen). Tarkoititko punasaarnia vai punapyökkiä? Ostin kaksi punasaarnia, vaikka olen vain luetun tiedon varassa, livenä en muista nähneeni.
   Harson apu on tosiaan hämmästyttävän suuri tuulensuojaisessa kasvihuoneessa.

   Poista
 3. Lämmitin ei tosiaan kasvata sähkölaskua merkittävästi. Toki aloitan lämmittämisen vasta kun koko yö ei ole pakkasella. Ostin tänään uuden lämpömittarin kasvarille (termostaatissa on omansa). Hämmästyin kun kasvarissa oli +14 ja ulkona + 5. Vähän aurinko hetken pilkahti, mutta siitä huolimatta aikamoinen lämpöero.
  Ihanan paljon taimipurkkeja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on kasvihuoneessa kolme eri mittaria tuon termostaatin mittarin lisäksi (isäntä on innostunut tarkkailemaan min / max lämpöjä eri kohdissa kasvihuonetta ja harsoteltan sisällä - saan tarkkaa dataa häneltä :D.
   Pienelläkin auringonpaisteella on suuri vaikutus kasvihuoneen lämpöön :) hyvä näin!

   Poista
 4. Ihana määrä taimia! Istuttamiseen tosiaan toivoisi hieman mukavampaa säätä. Onneksi nykyisin riskinottamiseen riittää kasvien siirto kasvihuoneseen. Siinä on jo paljon jännitystä.

  VastaaPoista
 5. Ah, mikä taimikokoelma. Sää ei nyt ole paras mahdollinen,mutta tälläistä kevät on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuret vaihtelut ovat tavallisia sekä keväässä että säässä muutenkin. Täytyy vaan mukautua tilanteen vaatimuksiin. Kiva päästä istuttamaan, mutta mullan levittäminen ja kaivaminen on helpompi jättää vähän parempaan säähän.

   Poista
 6. Jee mikä taimikuorma ja sitäpä ei ihan yhdellä seisomalla istutetakaan, joten ihan syytä odotella soveliaampaa säätä.
  Eikä jännä lopu kun kasvarissa on jo ensimmäiset tomaatit ja kurkut. Toivottavasti pakkaset pysyvät maltillisena ja selviät harsojen laskostamisella ja lämmönpuhkumisella. Hienot taimet sinulla kyllä on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime keväänä tein istuttamista pitkään ja taimet odottivat ihan rauhallisina kun muisti vain kastella. Samalla tavallahan ne seisovat taimimyymälöissä.
   Kuten olen todennut, kasvihuoneen kasvit kestivät näillä toimenpiteillä enimmillään -7,4 asteen yöpakkasen viime toukokuussa, joten olen aika luottavainen. Toki toivottavaa olisi, ettei ihan niin kovaa jännitystä tulisi :). Kiitos Hirnakka!

   Poista
 7. Oi ihana mitä kasveja! Yritin syynätä tuota pensasvalikoimaa, että mitä kaikkea upeaa siellä on. Ruusuja ja atsalea ainakin, koirakin kuvassa katselee ihaillen :) Teetkö uuden istutusalueen näistä? Puut ainakin olivat tosi hienot. Ja taimet ovat vallan upeita, olet oikea viherpeukalo. Hyvä se on kokeilla ulkoiluttaa kasveja, ei ne usein taimistollakaan missään ideaalilämpötiloissa kasva! Varmasti selviävät noin hyvin peiteltyinä. Itse laitoin kylvökset ulos peiton kanssa jokunen viikko sitten ja pakkasöitä on ollut. Saa nähdä miten niiden käy...olen sitten ilman jos kuolevat heh. Harmi kun tuli tämä kylmäperiodi tähän väliin. Punasaarni on todella kaunis, olen kaupunginpuistoissa usein ihastellut. Istutetaan usein esim. kujannepuuksi. Oliko tästä ihanasta arboretumistasi kirjoitus mitä voisi tutkailla tarkemmin? Rakastan niin lukea puista. Onnellista ja toivottavasti lämpenevää kevättä Sinulle toivotellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilasin täydennystä Ruusupuiston kukkivaan raja-aidanteeseen eli ruusuja ja syreenejä sinne. 'Arboretumiin' tulee puiden aluskasvillisuudeksi paria atsaleaa, lamoherukkaa ja paria pensasangervoa - näin alkuun. Lisäksi korkeampina pensaina purppuraheisiangervoja ja pihajasmike. Tiedän jo nyt, että nämäkin taimet häviävät lähes olemattomina laajalle alueelle, mutta jostain se on liikkeelle lähdettävä.
   Oli tosi kiva kuulla kokemuksesi punasaarnista, innosti kovasti!
   Aion kirjoittaa tarkemmin tästä 'arboretumistani' ihan lähiaikoina - nimitys on mahtipontinen, kun ottaa huomioon, että kaikki puut ovat vielä pieniä, mutta sallittakoon haaveilevalle 'puutarhurille' unelmat ;).

   Toivottavasti sinunkin kylvöksesi säilyvät peiton alla turvassa. Vielä ovat omani ihan kunnossa teltassaan, vaikka mittari näyttää ulkona lämpötilaksi +3,5.
   Kiitos kivasta kommentistasi!

   Poista
 8. Vilapoosiksi ilimat muuttuuvat. Nykki asteeta ¨+1.3 ja kylymäävä tuuli päälle. Ei palio naurata. Sait oikee kunnon taimipläjäyksen. Se taitaa lammittää, jos ei tarhurin kroppaa nii ainaki tarhurin miältä. Jännitystäki piisaa, mones muaros :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, siellä on vielä kylmempää kuin täällä - no, olihan aamulla täälläkin nuo lukemat. Nyt iltapäivällä mittari näyttää +3,5 ja sataa kylmää vettä. Onneksi taimet ovat kasvihuoneessa teltassaan ihan turvassa - tänään en viitsi edes raotella suojaverhoja.
   Taimikuorma lämmittää mieltä, olet siinä aivan oikeassa. Ensi viikolla pääsee istuttamaan ainakin osan :).

   Poista
 9. Jännitystä elämään! Siellä selvästi siintää aikainen sato kulman takana. Onneksi puskien istuttamisella ei ole kiire, voi valita sopivan ajan ja sään.

  VastaaPoista
 10. Monta mielenkiintoista purkkia odottamassa istutusta. Ulkona voi kyllä tehdä töitä, kunhan tasaisin välein ryöpsähtelevät vesi- ja räntäsateet puuttuisivat. Eiköhän kurkkusi ja tomaattisi kasvarissa nyt pärjää, kun teltta ja lämmitin pitävät lämmön noissa lukemissa. Viileässä taimet vankistuvat hyvin. Säätilassa ei ainakaan viikkoon näy muutosta. Ollaan iloisia, ettei sentään maa ole valkoisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen verran usein tuli vesi- räntäryöpsähdyksiä, ettei tehnyt mieli operoida mullan kaivun kanssa, kun ei ole pakko.
   Ainakin taimilla on rauhallinen aika juurtumiseen tässä tilanteessa.
   Hyvää vappuviikkoa!

   Poista
 11. Mahtava määrä uusia kasveja, noita on mukava istutella, kunhan nyt säät vähän lämpiäisivät!

  VastaaPoista
 12. Oho, mikä taimikuorma! Siinä on hetkeksi istutettavaa mutta teidän puutarhaan kyllä tuollainenkin määrä uppoaa ihan huomaamatta. Toivottavasti kasvisi pärjäävät kasvarissa. Aika hyvinhän nuo harsot pitävät lämmön sisällään ja jos on vielä lämmitinkin apuna, niin hyvä on kasvien siellä köllötellä. Aurinkoisempaa ja eritoten lämpimämpää säätä olisi toiveissa, mutta kevääseen kuuluu valitettavasti pienet takapakitkin. Eipähän ihan kaikki hurahda reippaaseen kasvuun liian aikaisin, kun toukokuussakin saattaa vielä tulla kylmiä säitä. Mukavaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uppoaa hyvinkin - eikä riitäkään. Hallaharot ovat hämmästyttävän tehokkaita, en olisi vielä ennen viime kevättä uskonut. Lisäksi kasvihuoneen tuulettomasta ympäristöstä on vielä apua. Ilman lämmitintä ei tietenkään pärjäisi.
   Nämä säävaihtelut kuuluvat kevääseen ja mieluummin tämä kylmä jakso nyt kuin toukokuun puolen välin jälkeen - jos toivoa saa.
   Hyvää vappuviikkoa!

   Poista