keskiviikko 14. huhtikuuta 2021

KASVIHUONE JA KEITTIÖPUUTARHA LÄHES VALMIINA KESÄÄN

Sain pestyä kasvihuoneen perusteellisesti eilen tiistaina, puuha ei varsinaisesti kuulu lempijuttujeni joukkoon, mieluummin olisin haravoinut tai tehnyt kivikäytävää. Nyt on kuitenkin erittäin hyvä mieli tehdyn työn jälkeen. Tuntisittepa puhtaan tuoksun.Kasvihuone on jo ottanut asukkaikseen tuoksuherneiden lisäksi ensimmäiset perunat. Ne ovat viihtyneet hyvin ja selvästi kasvihuoneen valoisuus on ollut mieleen. 

Perunanvarret ovat vielä vähän laihanlaiset, mutta viime vuoden kokemuksen mukaan kasvusto tuuheutuu nopeasti. Yöksi laitan perunoiden päälle tyhjän paljun hupuksi ja koko komeuden peitän vielä tuplahallaharsolla. En käytä lämmitintä perunoille. 

Seuraavat 11 perunaa on salin taimipöydän alla purkeissa esikasvatettavana, niissä ei ole vielä versoja näkyvissä, laitoin ne multaan 10.4. Tuona samana päivänä kylvin lehtikaalit, ylivuotiset siemenet itivät nopeasti ja pikkutaimet pääsivät ikkunalle valohoitoon.
Mansikat ovat talven jälkeen yllättävän reippaita, kunnostin mansikkapenkit, mutta lehtipuun katetta tai oikea lisään vielä riviväleihin myöhemmin, sillä mansikkani eivät kasva muovin alla.

Polkaa on kolmessa rivissä. Aika mukava tehdä hoitotöitä, kun mansikat kasvavat korkeammalla. 


Kaksi muuta laatikkoa saa vielä lämmetä. Vein pintaan vähän kompostia lämpökompostorista, eloperäinen aines piristää kummasti.  Ennen kylvöjä lisään hieman uutta multaa.Timjami, sitruunatimjami, sitruunamelissa ja viinisuolaheinä ovat virkeinä lähdössä kasvuun, ne talvehtivat ilmeisen hyvin keittiöpuutarhan kivipenkissä. Samoin salvia, iisopit ja ruohosipulit ovat aloittamassa kasvua. Jännittävää seurata, mitä muuta maasta mahdollisesti nousee.
Kirsikkakulmassa aivan keittiöpuutarhan vieressä oli kaikissa viime vuonna saaduissa sinivuokoissa näin ihanat nuput (huom. ed. postaus). Kävin varovaisesti rapsuttelemassa kuivia lehtiä sinivuokkojen päältä ja vinkaisin innosta, näyttävät hyväksyneen kasvupaikkansa. 
Nurmikolla pitää kulkea tarkkana, sillä näitä krookus- ja lumikellomättäitä on siellä täällä. Nämä ovat alunperin vuosia sitten tipahtaneet perennoja penkistä nostaessa ja onneksi asettuneet paikalleen kasvamaan ja lisääntyvät vuosi vuodelta.Vieläkin huokaan helpotuksesta, kun sain tuon kasvihuoneen pestyä, nyt voin keskittyä kaikkiin muihin hauskoihin puuhiin. 

Iloista mieltä teille kaikille!21 kommenttia:

 1. Kasvihuoneen siivous ei ole minunkaan lempipuuhaani. Tyydytyksen tunne työn jälkeen sitä vastoin on sitäkin suurempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyytyväisyys tehdyn työn jälkeen hiveli mieltä, ihan voittaja -fiilis!

   Poista
 2. Ei ole minunkaan lempipuuhia kasvihuoneen pesu. Perinteisesti teen sen vapun aikoihin. Samalla kunnostan kasvualustat ja laitan muutenkin paikat kuntoon. Onpa sinivuokkoon tulossa monta kukkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi sai viivan vedettyä tämän työn päälle tehtävälistassa.
   Tosiaan ilahduttavan paljon nuppuja!

   Poista
 3. Onnittelut pesu-urakasta, olo on varmasti iloisen helpottunut! Meillä kun on yhdistetty kasvari ja huvimaja, on pesukin vähän sitä sun tätä. Puuosia on niin paljon ja huonekaluja reilusti kaikenlaisista koriste-esineistä puhumattakaan, joten siivoaminen on sellaista sisään -ulos -touhua, jota välttelee viimeiseen asti. Kodinkin ikkunnat odottavat pikaista pesua, onneksi on näitä poutapäiviä luvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieli on selvästi iloisen helpottunut, joka kerta aloittamiseen on iso kynnys, mutta onneksi sisulla pääsee päätökseen, kun ensin aloittaa. Riittää listalla huvimaja, rantasauna ym - niiden suhteen ei ole vielä kiirettä. Sisäikkunat joutuvat odottamaan, sillä en jaksa niitä edes ajatella, ennen kuin ikkunat vallanneet taimet ovat muuttaneet kasvihuoneeseen. Siinä suhteessa olen sitten jälkijunassa :).

   Poista
 4. Onnittelut, tosi nihkeä urakka on nyt tehty! Täällä hieman kateellisena jupisen ja tiedän, mitä teen lauantaina. Pakko se on kuitenkin pestä ennenkuin purkkiarmeijat vyöryvät sisälle.
  Nämä kevätillat ovat niin ihania, menen vielä pikkuiseksi aikaa kuuntelemaan mustarastaan iltalauluja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo mielessä väijyvä purkkiarmeijan vyöry siivitti jahkailun toimintaan :).
   Kevät on kaikkineen niin mieleistä aikaa, kiva, että pääset iltaisin nauttimaan puutarhasta ja linnuista!

   Poista
 5. Ansaitset taputuksia selkään, sillä kasvarin pesu on tylsää hommaa. Omani pesin jo syksyllä niin sisältä kuin ulkoakin. Ulkoa se on pestävä uudelleen, mutta ajattelin tehdä sen jonain lämpimänä päivänä.
  Kasvimaallasi näyttää hyvältä ja todellakin valmiilta. Salvia ja sitruunamelissa on minullakin talvehtinut maassa hyvin. Tunkevat uutta kasvuakin. Peruna minulla on yhä kylvämättä. Ajattelin tehdä sen nyt viikonloppuna. Muutama Annabella odottaa kodinhoitohuoneessa.
  Säät ovat hellineet meitä ja samaa on luvassa viikonlopuksikin. Ehdit hyvin haravoimaan, kun kasvarikin on nyt pesty. Aurinkoa ja lämpöä kevätpäiviisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua laiskotti syksyllä niin paljon, että tein kasvihuoneessa vain välttämättömät puhdistukset, joten nyt oli perusteellinen pesu tarpeen. Olen kyllä ärsyttänyt miestäni kiittelemällä itseäni tästä tehdystä työstä, niin tyytyväinen olen ollut.
   Paksu lumipeite luultavasti auttoi monia kasveja talven yli, kiva nähdä kasvuvoimaa.
   Vielä ehdit viikonloppuna perunat kylvää, ihanaa, että on luvassa hieno sää viikonlopulle! Kiitos samoin!

   Poista
 6. Ahkera olet ollut 🤍 Ja niin on kirkasta, siistiä ja kaunista, että tuolla koko pihalla viihtyy paitsi puutarhuri myös kasvit. Kaikki näyttää niin valmiilta ja hyväkuntoiselta, että kevään etenemistä ja kesää odotat varmasti jo innoissasi.
  Aurinkoisia ja touhukkaita kevätpäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä keksii tekemistä, minne vain silmänsä kääntää, mutta osaan nykyään jo nauttia tehdystä enemmän kuin harmitella tekemätöntä. Osuit oikeaan, innoissaan täällä ollaan - mutta täytyy myös elää hetkessä ja nauttia täysillä luonnon heräämisestä kaikkinensa.
   Kiitos Satu, samoin sinulle!

   Poista
 7. Hatunnosto urakasta - kyllä kiiltää kuin tuliterä kasvihuone! Minä pesin tänään muoviset "minikasvihuoneet" lavojen päältä. Isompi kennokasvihuone kaipaa epätoivoisesti pesua, katolla jotain vihreää töhkää. Jospa viikonloppuna parin kahvikupillisen voimalla lähtee. :D Ekat siemenperunatkin tulivat eilen postissa ja niissä hyvät idut, joten juhannusperunoiden istutusta luvassa. Jee! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kaikessa kasvatustouhussa nuo pesuoperaatiot ovat sieltä nihkeimmästä päästä, samaan kategoriaan kuuluvat kaikki taimikasvatuksen kasvatusastioiden pesut jne. Hienoa, että sinäkin sait minikasvihuoneet jo puhtaaksi, eiköhän se kasvarikin vielä puhdistu, kun alkuun pääset :).
   Itse kasvatetut juhannusperunat ovat niin herkkua ja varhaisperunan maku mielessä, saa tähän esikasvatukseenkin innostumaan. Iloista viikonloppua!

   Poista
 8. Sun hyätytarha on niin hyvän näkööne kokonaasuus, että oksat pois. Pesty kasvari tiätysti kruununa. Ei oo pesuhommat suasikkia, ei sisällä eikä pihalla. Mulla viälä tomaattikaappiki pesemätä, vaikkei siihe kauvaa menisikkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen hyvin iloinen tästä hyötytarhasta kokonaisuutena, vaikka vieläkin on suunnitelmia ja keskeneräisyyttä. Nyt on kuitenkin helpompi edetä, kun on näin paljon tehtynä. Yritän mm. levittää hedelmäpuiden väleihin matalaa kukkivaa aluskasvillisuutta.
   Pakkohan se on välillä siivota, vaikka muut puuhat innostavat enemmän :D.

   Poista
 9. Onpa hienoja krooksia ja lumikelloja nurmikolla, kun ovat sinne tiputtuaan kotiutuneet.

  VastaaPoista
 10. Jotkin töistä ovat tosiaan mieluisampia kuin toiset. Minulle se kaikista suurin inhokki on talon ikkunoiden pesu. Pesin äsken terassin painepesurilla ja tietysti siinä tohinassa ikkunat saivat kunnon roiskeet päälleen. Ei auta kuin terassien öljyämisen jälkeen yrittää aloittaa sitten ikkunoiden pesu. Tuntuu, että koko kevät on yhtä työtä työn perään. Ehkä tämä vuoden kotona olo alkaa jo vähän tuntua ja kaipaisi pientä irtiottoa kotitöistä. Pikkupaussi niin sitten taas maistuisi vaikka se ikkunoiden pesukin😊

  VastaaPoista