lauantai 13. maaliskuuta 2021

POHDINTOJA TAIMIEN ÄÄRELLÄ

Olen aika innoissani tämän vuoden taimista, ainakin niistä, jotka ovat kasvussaan pidemmällä. Voisin olla aika varma siitä, että paprikat ja tomaatit ovat paljon reippaampia kuin viime vuonna. Ei ole valitettavasti mittoja otettuna, jotta voisi verrata tapahtunutta kasvua kasvatuspäivien mukaan.


Suippopaprika 'Fiyaka', kylvetty 22.1.2021


Mitä eroja sitten on viime ja tämän vuoden kasvatuksessa? Oikeastaan huomattavin seikka on käyttämäni kylvömulta. Viime vuonna käytin kylvö- ja taimimultana Kekkilän professional kylvöseosta (50 litran keltainen säkki). Raaka-aineena vaalea rahkaturve ja hiekka. Tämä oli hyvin edullista. Taimeni kasvoivat ihan ok viime vuonnakin, mutta kuvittelen, että nyt kasvutahti ja taimien hyvinvointi olisi viime vuotta parempi. Viime vuonna taimien vahvistuminen lähti vilkkaampaan kasvuun, kun siirsin niitä isompiin ruukkuihin ja käytin siinä vaiheessa eri multaa ruukkujen täyttämiseen.
Tänä vuonna päätin kokeilla Biolanin kylvö-  ja taimimultaa, missä raaka-aineena on vaalean kasvuturpeen ja hiekan lisäksi kasvualustasammalta, mykorritsaa ja gliocladium-hyötymikrobeja. 24 litran säkit maksavat enemmän kuin viime vuotiset, mutta väitän, että taimet ovat kasvaneet nopeammin ja voivat paljon paremmin. Tämä ei ole maksettu kannanotto, vaan ihan omia havaintoja kasvatuksen tässä vaiheessa.Olen aloittanut isompien taimien maltillisen lannoittamisen nestemäisellä ravinneliuoksella. Tärkein valintakriteerini lannoituksessa on, että kyseenssä on luonnonlannoite, valmistajaan en niinkään ole kiinnittänyt huomiota. Nestemmäinen lannoite on tuntunut alkuun helpommalta, mutta myöhemmin olen laittanut varastolannoitteeksi kanankakkarakeita tai muuta vastaavaa luonnonlannoitetta.

Olen tänä vuonna kylvänyt runkotomaatteja kahtena eri päivänä, väliä kylvöillä 2 viikkoa. Tämä testaus liittyy omaan kokeeseen katsoa, onko kuunkierrolla vaikutus taimien kasvuun tai satoisuuteen. Lisäksi tänään kylvetyistä tomaateista osa päätyy kasvamaan ulkona, joten pari viikkoa myöhäisempi kylvö on järkevämpi, ettei tule ongelmia pyöritellä suuria taimia ennen paikoilleen istutusta.

28.2.2021 multaan pääsi yksi siemen kutakin lajia, kaikki itivät ja ovat kasvaneet toivottuun tapaan. Sungold, Naranja (kiitos Hirnakka), Rosella, Gardeners’s Delight, Honeycomb, Bumble Bee, Supersweet 100 sekä  Romello.

Arvelen pärjääväni tämän joukon kanssa kasvihuoneessa, vaikka joutuisin toukokuussa laittamaan nämä erilliseen harsotelttaan lämmittimen kanssa.


Ensimmäisen erän eli kaksi kasvihuonekurkkua kylvin 12.2.2021. 'Passandra' ja 'Max' ovat kurkkujen tapaan kasvaneet ripeästi. Seuraavan kurkkuerän laitoin tänään kasvamaan (’Max’, ’Louisa’ ja ’Deltastar’ - yksi jokaista lajia) ja kolmannen erän huhtikuun puolen välin jälkeen. Tällä järjestelyllä satohuiput tulevat eri aikoina (tosin kyseessä vasta toisen vuoden kokeilu, joten varmaa tietoa ei ole vielä olemassa ;).
Ensimmäisen erän basilikat kylvin 8.3.2021. Kanelibasilika kiri itämisessä hieman maustebasilikan edelle, etumatka ei kuitenkaan ollut täyttä vuorokautta. Samaan aikaan pistin multaan muutaman ’Lemon Star’ kääpiösamettikukan. 

Saa nähdä hätäilinkö liikaa rikkaporkkana ’Daran’ kylvössä, sekin nimittäin iti todella hyvin (kylvö 26.2.) ja pääsen tämän armeijan koulimiseen pikapuolin. 


Perennoista täpläpipo ’Mystica’ ja keltatörmänkukka ’Moon Dance’ ovat myös itäneet.

Suklaakosmos taitaa olla pettymys myös tämän vuoden osalta - ei vieläkään minkäänlaista eloa havaittavissa.
En ole aikaisemmin kasvattanut keijunmekkoja. Kuinka kookkaaksi keijunmekko kasvaa esikasvatuksen aikana, eli kannattaako nämä hennot taimet koulia jo omiin purkkeihinsa?


Tänään jatkuvat kylvöt ja taimipuuhia on luvassa monelle mullekin päivälle maaliskuussa. 

Oletko sinä huomannut eroja eri valmistajien kylvömullan vaikutuksessa taimien kasvuun, vai onko oma havaintoni vain yhden vuoden sattumaa?


26 kommenttia:

 1. Minusta juuri tuo Biolanin multa on parasta kylvöihin. En enää erehdy kokeilemaan muita vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
 2. Kyllähän tuo Biolanin sisältö on aika vakuuttavaa. En kyllä ole vertaillut. Ostin ensin peruskylvömultaa ja voin sanoa, että mun tomaatit on aloittaneet hitaasti. Viimeksi kaupassa käydessä löysin tuota Biolania. Loppuihin kylvöihin teen varmaan molemmista sekoitusta - se on ainakin turvallinen tapa, ei tule mahdolliset huonot ominaisuudet vahvasti esiin. Mielestäni keijunkukkiesi kanssa ei ole kiire, mutta kyllä ne kohta enemmän tilaa tarvitsevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntui viime vuonna, että taimien kasvu oli alkuun todella hidasta, koska kasvatin montaa lajia ensimmäistä kertaa, niin ei ollut oikein vertailupohjaa. Tämä Biolanin multa on mukavan ilmavaa ja kivan tuntuista sormille, selvä ero pelkkiin turvepitoisiin multiin. Tuo sekoitus on varmaan hyvä idea.
   Kiitos arviostasi keijunmekkojen suhteen.

   Poista
 3. Terhakoilta näyttävät!

  VastaaPoista
 4. Mullon "tavallista" taimimultaa ja miälestäni ovat pikkuusen hitaita. Vai tuntuuko vaan ku haluaas taimien kasvavan nopiampaa. Ei muitakaa multia oo näkyny. Enoo palio kyllä kiärtänykkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä johtuiko viime vuonna silloin käyttämästäni kylvömullasta, että kasvualustassa pörräili jonkun verran lentäviä - mahtoivatko olla harsosääskiä? Epäilin niiden tulleen tuon turvemullan mukana, koska yläkerrassa ei ole kasveja. Nyt ei näy tuholaisia ja kasvu on pontevaa :). Ruokakaupoissa tätä ei varmaan myydä, mutta kaikissa puutarhamyymälöissä varmaankin. Itse ostin Hankkijalta.

   Poista
 5. Onpa todella ilo katsoa näin hienoja ja tanakoita taimenalkuja. Minä kylvin keijunmekot vasta 28.2. Itivät kyllä parissa viikossa, mutta itävyysprosentti oli heikko.
  Mukavavia hetkiä kylvöjen ja taimikasvatuksen parissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä hyvä kasvu ilahduttaa ja taimet ovat niin terveen tuntuisia. Minä epäilin keijunmekon itävyyttä ja laitoin sen vuoksi samaan ruukkuun pari kolme siementä. Aika hyvällä prosentilla itivät, mutta täytyy nyt koulia omiin purkkeihin osa.
   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 6. Kylläpä sinulla on kuuliaisesti kasvavia ja pontevia taimia!
  Väitän kokeilleeni aika montaa erilaista kylvöalustaa onnettomien kylvökokeilujeni aikana ja kyllä tuo samainen Biolanin mykorritsamulta on ihan ylivoimainen. Kaikkein kamalin kokemus oli viime keväinen turhautumiseni Kekkilän hiekkaroskapöly-sotku jota kylvömultana myydään. Se tuprusi pölyisenä ja kuivahti hetkessä. Todella surkea ja kurja esitys, ehkä minulle sattui aina se pakkauserän viimeinen jämäpussi johon haalittiin roskatkin lattialta.

  Jemmasin ensimmäiset tomaatit jiffynappeihin, maltoin laittaa 2 per lajike, ensi viikolla posti ehkä tuo vielä pari lajiketta lisää. Saa nähdä miten jiffyssä itää, eka kertaa kokeilen. On minulla ollut jotain muita turvenappeja joskus enkä kyllä tykännyt niistä yhtään. Samoin olen turveruukuista luopunut, aivan liian herkästi kärähtävät rutikuiviksi eivätkä pikkuiset taimet anna anteeksi saharaolosuhteita.
  Juuri tänään pyörittelin Daran pussukkaa käsissäni ja siirsin sen kylvön pikkuisen myöhemmäksi, ehkä ihan hyvä jos edes puoliksi noin hyvin itää kuin sinulla.
  Perhe täällä vähän pyörittelee jo silmiään kun kylvöksiä alkaa taas kertyä. Ikkunalautoja kansoittaa ennen näkemätön amaryllispurkkien armeija eikä sinne sekaan kyllä mahdu enää mitään.
  Mukavia hetkiä kasvun ihmeiden ihasteluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuuliaisia juu :D. Ainahan joku kitulias mahtuu joukkoon eli yksi tomaattipaprikoista on juronut, eikä lähde kasvuun, vaikka kaverit ovat oikein reippaita, sen taidan poistaa vahvuudesta ihan suosiolla.
   Osasit varsin havainnollisesti kuvailla 'hiekkaroskapöly-sotkun' - sellaisen kasvualustan heikkous on ehdottomasti nopea kuivuminen ja ei kai sellaisessa taimen terve matka voi olla kovin vakuuttava. Luultavasti tuossa Biolanin kasvualustassa on ihan oikeasti tuoteselosteen lupaamat sisällöt, koska sen koostumus tuntuu käsitellessäkin niin luonnonmukaiselta.
   Minä laitoin tänä vuonna tomaatit suoraan tuohon Biolanin multaan ja taimipurkkiin (näkyy kuvissa). En täytä taimipurkkia kovin täyteen. Koska kaikki tomaatinsiemenet ovat itäneet 100%, niin päädyin oikaisemaan näin. Kun taimi ryhtyy kasvamaan, lisään multaa purkkiin, niin että multa nousee lähes sirkkalehtiin saakka.
   Koulittavaa on ihan riittävästi hajakylvöjen vuoksi.
   'Dara' iti ja lähti kasvuun paremmin kuin viime vuonna (melkein samaan aikaan kylvin viime ja tänä vuonna), mutta olisikohan Biolanin multa auttanut tämänkin kasvussa. Taisi joka siemen itää (viime vuonna paljon heikompi tulos). Ei varmaan ole vielä kiire.
   Kiitos samoin sinulle ja perheelle voimia!

   Poista
 7. Onpa sinulla komeita taimia! Minä vertailin pari vuotta sitten kasvusammalta ja Biolanin kylvömultaa ja totesin silloin kasvusammalen paremmaksi. Tosin en tiedä, onko tuon kylvömullan ainessuhteet muuttuneet sen jälkeen. Minun hoidossani taimia uhkaa liian harva kastelu, minkä kasvusammal antaa turvepohjaisia valmisteita paremmin anteeksi, joten käytän siksi mieluiten sitä. Olen aikaisemmin saanut melkoisen joukon pikkutaimia tuhottua, kun turvemulta on päässyt kerran kuivahtamaan eikä enää imekään vettä niin kuin pitäisi. Joku voisi tehdä uuden käytännön kokeen ja vertailla rinnakkain vaikka eri merkkejäkin keskenään. Silloin tulisi minimoitua siemenerästä, kevään säistä tai lannoituksen määrästä johtuvat erot. Erojahan kasvualustoissa on todella paljon.
  Minä olen pari kertaa kasvattanut keijunmekkoja ja aika hitaasti ne alkuun kasvavat. Juuristokin kasvaa minusta aika hitaasti verrattuna joihinkin muihin lajeihin, joten ei noilla taimillasi ole vielä mitään kiirettä päästä omiin purkkeihin. Eivät kyllä varmasti suutukaan pääsystä omiin lukaaleihin, joten tee vain ihan siihen tahtiin kuin itsestäsi tuntuu :)
  Mukavaa sunnuntaipäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistankin nyt, että sinulla oli tuo vertailu. Minusta tuntuu (ei ole faktaa), että tämä Biolanin kylvömulta (mikä sisältää kasvusammalta) on aika uusi tuote, viime vuonna sitä kyllä jo oli. Luulen, että tuo kasvusammal on hyvä juttu joka tapauksessa - pienet versot ovat niin herkkiä ottamaan nokkiinsa, jos kasvualusta kuivuu likaa.
   Kaikki käytännön kokeet kiinnostavat minuakin.
   Kiitos kokemuksestasi keijunmekon kasvattajana!
   Kiitos samoin sinulle :).

   Poista
 8. Olen aina luottanut Biolanin tuotteisiin ja tehnyt jo vuosikausia yhteistyötä heidän kanssaan. Tänä vuonna en kylvä mitään esikasvatukseen, joten jää nyt taimet kasvattamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinulla on ollut hyviä kokemuksia Biolanin tuotteiden kanssa.
   Ei joka vuosi ole mahdollisuutta esikasvatuksiin, kyllähän touhu vie aikaa.
   Hyvää kevään odotusta!

   Poista
 9. Kyllä siul on komiat taimet! Miehellekin näytin noita kelloköynnöksiä, että vertaapa noihin meidän taimiin :) Ja tosi tanakoita nuo helmikuun alussa kylvämäsi tomaatit.
  Teinköhän nyt pahan virheen, kun istutin jo nyt koulintavaiheessa tomaatin taimet syvään multaan.. No, aika näyttää.
  Viime vuonna oli kyllästymiseen saakka harsosääskiä, luulen että riippumatta valmistajasta mullat oli huonompilaatuisia ja kylvöt eivät onnistuneet normaalisti. Meillä niitä tunki sieraimiin saakka töitä tehdessä ja jokainen liima-ansa oli lähes kokonaan ötököitä täynnä (niitä oli kolme, yksi joka huoneessa). Vaikka kyllä noita harsosääskiä lentelee nytkin :(
  Nuo mykoritsat säilyvät hyvin puolisen vuotta, olisikin mielenkiintoista tietää milloin niitä on multaan lisätty ja miten vanhoja multasäkkejä alkuvuodesta on myynnissä. Nytkin käytin kylvöihin tuota Biolania, tänä vuonna valikoitui taimimullaksi GreenCare ja siinäkin oli säkkien sisältö aivan erilaista. Myös säkit olivat ulkoasultaan erilaisia kun niitä päivällä vierekkäin katselin.
  Keijunmekko juroo lehtien kasvua alussa, sillä se kasvattaa pitkään ensin juuristaan vahvoja. Ole sen kanssa kärsivällinen :) Ne on hyvä siirtää omaan astiaansa kun pari kolme lehtiparia on kasvanut. Aina kannattaa muistaa hyvin lähekkäin kasvavien kanssa, että hentoiset juuret ovat herkät ja joillakin erityisen herkät kaikkeen liikuttamiseen. Itsellä vierekkäin kasvoi turvenapissa tomaatti ja kelloköynnös ja kelloköynnös oli kasvattanut juuriaan tomaatin turpeeseen. Auts kun kirpaisi niitä toisistaan irrottaessa ja juurien katketessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reippaat taimet tuovat iloa :).
   Et varmasti tehnyt virhettä, jos kouliessa istutit tomaatit syvempään. Minäkin olen laittanut myöhemmin tomaattien juurelle lisää multaa suurinpiirtein sirkkalehtiin asti. Tomaattihan tekee uusia juuria mullan alla olevaan varteen.
   Nuo harsosääsket ovat aika kurja juttu, viime vuonna niitä lenteli jonkun verran, mutta nyt ei ole onneksi ensimmäistäkään näkynyt (toivottavasti ei tulekaan).
   Yritin katsoa, onko multasäkissä päiväystä, mutta en ainakaan nähnyt. Ei sitä oikein osaa luottaa kuin tekstien paikkaansapitävyyteen ja taimien kasvuun :).
   Keijunmekko on tosiaan kasvussaan aivan erilainen kuin kelloköynnös, joka puskee hurjaa vauhtia. Pitää yrittää koulia keijunmekko hyvin varovasti, kuten ohjeistit - kiitos!
   Hyvää kevättä ja iloa taimien kasvatukseen!

   Poista
 10. Onpa ihania kuvia pontevista taimista! En ole pitänyt kirjaa, mitä multaa olen minäkin keväänä käyttänyt, ja minulla vaihtelevat esikasvatusolot muutenkin niin paljon (ilman lisävaloa, joten sää määrää valoisuuden määrän jne.), etteivät havaintoni paljoa painaisikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En itsekään tosiaan pysty tieteellisiä tutkimusolosuhteita luomaan :), mutta kasvivalot ovat olleet käytössä molempina vuosia ja lämpötilan pystyy säätämään aika lailla samaksi. Samoin muu hoito ja taimienhoitohuone ovat olleet samat. Pääasia on kuitenkin hyvinvoivat ja kasvavat taimet.
   Kiitos M.T.Ainasoja.

   Poista
 11. Onpa hyvin voivia taimia. Näistä saat paljon iloa kesällä. Itse en laita mitään kylväytymään tänä keväänä, kun katson ensin miltä tämä uusi piha näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivoisin saavani näistä varhaista satoa, kunhan ne ensin pääsevät kasvihuoneeseen lisää vahvistumaan :).
   Iloa sinun kevääseen ja seikkailuja uudessa, kauniissa ympäristössä.

   Poista
 12. Vautsi vau, miten upeita taimia! Niin hyvinvoivan näköisiä.
  Kiitos myös multavinkeistä! Itse olen kylvänyt yleensä GreenCaren taimimultaan, mutta nyt kylvin Kekkilän taimimultaan, kun tilasin säkit ruokaostosten mukana kaupasta. Oli muuten kätevää, kun multasäkit tuotiin ovelle saakka.

  Itse kylvin vasta nyt tomaatit, rikkaporkkanan ja basilikan, joten täällä on näkyvissä vain mustaa multaa. Kosmoskukka puolestaan on itänyt hienosti, vaikka kylvin kaiken samaan aikaan.

  Ihania kevätpäiviä ja onnistunutta taimikasvatusta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole itse kokeillut muita vaihtoehtoja kuin noita ammattilaisille tarkoitettuja jättisäkkejä (oikeita paaleja ;) ja sitten tätä Biolanin kasvusammalella ja muilla höysteillä täydennettyä kylvömultaa. Eli kokemukseni on vielä hyvin suppeaa lajia.

   On tosiaankin kätevää saada multasäkit kotiin asti tuotuna, hyvä palvelu!
   Minä käväisin Hankkijan puutarhamyymälässä, koska oli muutakin asiaa kaupunkiin. Asiointi sujui tutussa paikassa nopeasti ja väljästi - tuntui turvalliselta, sillä vielä tässä vaiheessa vuotta ei ollut asiakkaita puutarhapuolella.

   Eihän tomaateilla kiire olekaan, itse vaan en malttanut olla aloittamatta ajoissa, koska on tuota tyhjää tilaa kasvattamiseen ja muutenkin mahdollisuus.
   Oikein hyvää myötätuulta sinun kasvatuksillesi!

   Poista
 13. Upeita taimia. Minä olen kasvanut Tok Garden mullassa mutta vain perennan siemeniä ja ainoastaan muutaman shilin. Mitä minulla oli viime vuonna en edes muista. Mutta hyvä kun te teette nyt vertailuja niin minun on helpompi sitten kun alan itse niitä tosissani kasvattamaan. Kunhan saan kasvihuoneen 🤗😀. Sinä olet kyllä taitava tässä siemenkasvatuksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimet ehkä tykkäävät, kun käyn niin usein lepertelemässä niille :).
   Kuten Riinalle vastasin, minä olen testannut vasta kahta sorttia, joten lähinnä hain teiltä toisiltakin kokemuksia asiasta. Tästä Biolanin versiosta ei ole vielä mitään huonoa sanottavaa, äsken juuri ihmettelin, että mahdoinko nähdä nupun aihioita amppelitomaatissa?!
   Kunhann sinulla on kasvihuone, niin saatat hurahtaa tähän touhuun - niin minulle kävi :).

   Poista