perjantai 19. maaliskuuta 2021

RIXIN SAAREKE




Kuvan keskellä on pieni istutusalue, sen molemmilta puolin pääsee kulkemaan keittiöpuutarhaan. Kuva on otettu 11.6.2020, tulppaanit vielä kukkivat. Kun tarkasti katsoo, näkyy 2018 syksyllä istutettu purppuraomenapuu 'Rixi', jota varten tämä alue perustettiin. Kutsun aluetta Rixin saarekkeeksi, se on kuin kapea saari keittiöpuutarhan ja muun puutarhan rajalla.


Toisesta suunnasta eli huvimajasta katsottuna. 


Tässä kuvassa ’Rixin saareke’ talolta päin katsottuna, ehkä parin vuoden päästä purppuraomenapuun ääriviivat näkyvät jo selvemmin.



Tästä kulmasta katsottuna näkee, ettei istutusalue ole ihan pieni, vaikka onkin melko kapea. 



Ensimmäisenä kesänä Rixin kaverina kasvoi lähinnä kesäkukkia, halusin rauhassa miettiä, mitä monivuotisia tähän laittaisi. Viime kesänä istuttelin perennoja, mutta kuten näkyy, ne ovat vielä harvassa.


Keskellä saareketta on 'Nikko' Nietospensaita. 


Toisessa päädyssä kasvaa hämykurjenpolvia. Hämykurjenpolven kukka on melko vaatimaton, mutta suloinen. Lehdistö on kaunis koko kasvukauden. Kuva on otettu 25.6.2020 eli aurinkoisella paikalla kukinta alkoi jo kesäkuun puolella ja kukinta jatkui harvakseltaan aivan syyskuun alkuun. Tietojen mukaan hämykurjenpolven sanotaan kukkivan heinä-elokuussa, se viihtyy auringossa ja puolivarjossa.



Kasvihuoneen kulmalta katsottuna näkee, ettei vielä kesäkuussa perennat olleet kovin näyttäviä. Istutin saarekkeeseen useamman 'Early White' syysleimukukan.


Tähän kuvaan yritin huonolla menestyksellä saada näkymään hämykurjenpolven sineä ja neidonkurjenpolven vaaleanpunaista. Neidonkurjenpolvia kasvaa 'Rixin' juurella. Sävyt toimivat hyvin hempeästi keskenään. Jaoin syksyllä hämykurjenpolvea, jotta saisin sitä enemmän alueelle. 





Syysleimy 'Early White' on yksi suosikkini, se kukkii upeasti valkoisin kukin heinäkuulta pitkälle syksyyn. Korkeampiin syysleimuihin verrattuna tämä lajike on tanakkavartinen ja matalahko 40-50 cm korkea ja aloittaa kukinnan ennen tavallisia syysleimuja. Ehkä muistattekin, että minulla on näitä kasvamassa eri paikoissa. Pidän siis korkeistakin syysleimuista, mutta kukinnan alkaminen aikaisin, on näiden ’Early’ -lajikkeiden etu. Eri lajikkeilla saa pidempään jatkuvaa kukintaa.


Tillimäiset lehdet kuuluvat kosmoskukille. Edellisen kesän kosmoskukat siemensivät ja viime kesänä valkoiset kosmoskukat kasvoivat alueelle omin avuin. Hyvin heiveroisesti näkyy purppuraomenapuu 'Rixin' vasemmalla puolella 'Rose Queen' loistosalvian kukintoja. Ajattelin, että ne voisivat täydentää valkoisen, vaalean sinililan ja vaaleanpunaisen yhdistelmää. Siirsin tähän myös purppuran värisen tähtiputken kokeiltavaksi. Ensi kesänä näkee paremmin, miten alue muokkautuu.




Ja vielä vähän kauempaa katsottuna. Ai, niin .. isutin tuonne kokeeksi myös pari valkoista palavaa rakkautta puskistumaan. Viime kesänä niistä ei voinut vielä sanoa oikein mitään. Vaikka tämä Rixin saareke on aika pieni istutusalue muihin verrattuna, niin tässä se mielestäni täyttää tehtävänsä hyvin. Purppuraomenapuun on parempi kasvaa perennaryhmässä ja pidän siitä, että puu perennoineen pehmentää keittiöpuutarhaa tältä reunalta.


Huvimajan suunnalta elokuisessa kuvassa syyshortensian oikealta puolelta pilkottavat 'Rixin saarekkeen' valkoiset kosmoskukat.


RIXIN SAAREKKEEN KASVIT:

Purppuraomenapuu ’Rixi’, erittäin runsaasti kukkiva, matala ja siro koristeomenapuu. Puolikerrotut roosan / lilanpunaiset kukat puhkeavat touko-kesäkuun vaihteessa. Lehdet ovat puhjetessaan punertavat ja vihertyvät kasvukauden edetessä. Syksyllä pienet luumunpunaiset omenat. FinE.

Nietospensas ’Nikko’ Deutsia gracilis. Korkeus noin 50 cm. Valkoiset kauniit tähtimäiset kukat touko-kesäkuun vaihteessa. Kukkii runsaasti ja erittäin kauniisti. Hieno kaareutuva tiivis kasvutapa. I-(III)?

Perennat:

  • 'Early White' syysleimukukka Phlox paniculata
  • Hämykurjenpolvi Geranium nodosum
  • Neidonkurjenpolvi Geranium sanguineum var Striatum, sopii puiden juurille peittokasviksi 
  • Palavarakkaus 'Alba' Lychnis calcedonica
  • Loistosalvia ’Rose Queen’ Salvia x sylvestris
  • Tähtiputki Astrantia


32 kommenttia:

  1. Aah, niin ihania näkymiä! Rixi on tosi kaunis. Kerran sen jo istutinkin, mutta se kuoli johonkin. Muistaakseni kuivuuteen, unohdin kastella, kun se oli ylhäällä rinteessä. Täytyy joskus kokeilla sitä uudestaan, sillä se on niin kaunis. Vaikka sen paikalle jo ehtikin mennä rusokirsikka. Mutta eiköhän Rixi nyt johonkin mahdu!
    Ihania hempeitä värejä. Hyvin näkyy kurjenpolvien sävymaailma tuossa yhteiskuvassa. Vaikka ymmärrän, mitä tarkoitat - se on todella turhauttavaa, että kameraan ei millään saa sitä samaa ihanaa näkymää jonka silmillä näkee, kun etualalla on joku kasvi, johon taempana oleva sointuu ihanasti.
    Kiva juttu, kun kerroit tuosta kosmosten siementämisestä, sainkin siitä idean! En oikein jaksa kesäkukkia, mutta itse kylväytyvät on toinen juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilo kuulla, että sinäkin pidät 'Rixin' kauneudesta, olen vain kerran nähnyt tämän purppuraomenapuun suurempana, mutta se jäi mieleen. Varmasti löydät sille jostain uuden paikan, rinne kuulostaa hyvältä hedelmäpuulle, kunhan se ensin juurtuu kunnolla.
      Luulisi tosiaan olevan helpompi kuvata samat asiat, jotka niin hyvin näkee silmillään, mutta etäisyydet eivät kuvassa asetu samaan tapaan kuin toivoisi.
      Kosmoskukka on uskoakseni hyvä omatoiminen siementäjä, sillä sitä kasvoi omatoimisesti sekä sisääntulopihassa että tässä ja kummassakin paikassa minulla oli kosmoskukkaa kasvatettuna edellisenä vuonna.

      Poista
  2. Voi että, kylläpä sinun puutarhastasi löytyy aina vaan uusia ja upeita yksityiskohtia. Ja nuo näkymät eri suunnilta, aivan huikean kauniita! On suurta viisautta odotella ennen suuria päätöksiä ja taktiikka näyttää toimivan Rixin saarekkeenkin kanssa.
    Tuo leimu on minulle ihan uusi tuttavuus, olen sellaista aikaisempaa versiota hakenutkin kun täällä on sellainen kukaton kausi loppukesällä ennen leimuja.
    Hyvää viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on ollut tarve etsiä siihen kukattomaan kauteen mieleisiä lajeja ja nämä 'Early' -syysleimut ovat auttaneet. Värejä on valkoisen lisäksi myös punasävyisiä.

      Minäkin pidän näistä näkymistä, hiljalleen toivoakseni vielä paranevat. Oli merkittävä asia saada rakennettua keittiöpuutarha nykyiselle paikalle, siinä ratkesi hyvään suuntaa monta muutakin visuaalista juttua :).

      Poista
  3. Siitä tuli ihanan hempiä alue. Valakoostaki sopivasti raikastajana. Mukavempi tuallaasen liäkkimääsen alueen reunaa leikata, ku kiärtää jotaki ympyrää. Toivottavasti Rixi kukkii keväällä jo yltäkyllääsesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Halusin valkoista tähän raikastamaan ja rauhoittamaan. Minäkin toivoisin hartaasti näkeväni Rixissä kukkia tänä vuonna, viime keväänä se kasvatteli versojaan, eikä paljon kukkia esitellyt!

      Poista
  4. Jännä tämä matala leimu minä olen yleensäkin niihin ihastunut. Valkoista palavaa rakkautta minullakin on mutta se on sekoittunut siihen tavalliseen oranssiin. Yritin sitä jo erotellakin.. Kiva alue sinulla tämäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näillä matalat syysleimut voi mielestäni istuttaa muutenkin kuin yhtenä suurempana alueena, mikä on aika toimiva tapa korkeille syysleimuille. Näillä saa tuota kukinnon keveyttä "ripoteltua" toisten kasvien lomaan. En oikein osaa sanoiksi muotoilla, mitä tarkoitan.

      Poista
  5. Olipa mahtava postaus <3 Katselin taas kerran kuvia edestakaisin ja luin tekstejä. Puutarhasi on upea! Kiva, että postauksessa oli kuvia eri suunnista, niin puutarhanäkymät avautuvat eri tavoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Tarja! Minä itse etsin blogeista ja kuvahausta niitä laajempia näkymiä, että täytyyhän asiaa itsekin toteuttaa.

      Kuvaaminen on taitolaji, välillä haluaisi paremmin vangita tunnelman, kuin mihin omat taidot riittävät.
      Pitäisi yrittää muistaa ottaa kasveista lähikuvia, tunnelmakuvia fiiliksestä ja näkymäkuvia. Ja sitten yhdistää nämä samaan postaukseen :).

      Poista
  6. Onhan se nyt ihana Rixin tuossa kurotella oksiaan, niin mukava paikka. Ja mitkä näkymät! Niin herkkiä nuo kurjenpolvet ja kauniisti valkoista siinä ohessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin sanoit, tavoittelinkin istutusvaiheessa visiota, missä purppuraomenapuu kurottelee viehkeästi oksiaan joka suuntaan. Rixin kasvutavan pitäisi olla luontaisestikin siro ja voihan vähän leikkaamalla auttaa muotoilussa, jos on tarpeen.
      Hämykurjenpolven lehtien syysväri on myös hieno, unohdin sen mainita.
      Kiinnostavaa nähdä, miltä tämä kasvukausi näyttää.

      Poista
  7. Kesäkuvien katsominen myt on niin ihanaa. Kiitos tuon puun esittelemisestä, minulla on yhden puun ostaminen edessä. Ja tuo Rixi voisi olla vaihtoehto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa ajattelin kesäkuvista, nyt alkaa olla jo lumisia maisemia katsottu tarpeeksi.

      Poista
  8. Kauniita näkymiä eri kuvakulmista otettuna. Näin saa myös paremmin hahmotettua kokonaisuuden alueesta.
    Pitääkin pistää korvan taa tuo 'Early White'. Tanakkavartisille perennoille, kun on aina tilausta puutarhassa. Rixi on kerrassaan ihana kukkiessaan.
    Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla sinultakin 'Rixistä', maltan tuskin odottaa, että se olisi sen kokoinen, että kukinta olisi runsas.
      Kiitos kommentistasi ja hyvää sunnuntaita!

      Poista
    2. Selvennyksen nimissä pitää sanoa, ettei minulla itselläni ole tuota Rixiä, vaan olen ihaillut sitä puutarhasivuilla.

      Poista
    3. Näin ymmärsinkin kommentistasi :).

      Poista
  9. Kyllä on kaunista ja siistiä! Alkaa kyllä niin himottaa päästä hartiavoimin oman puutarhan kimppuun. Olen ollut vähän lamassa sen kanssa pari kesää ja se kyllä alkaa näkymään. Jostain on löytynyt uusi innostus ja kauhea hinku olisi päästä jo kimppuun:)
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan vuodet, jolloin minulla oli aika niin kortilla, ettei millään tahtonut ehtiä kaikkea haluamaansa - puutarhassa alkoi tekemättömyys näkyä. Innostuksen tunne on hyvää bensaa moottorissa ja kuulostaa tutulta tuo hinku päästä tekemään!
      Oikein innostavan ihanaa puutarhakesää sinulle!

      Kiitos kommentistasi Mustakissa, olet lämpimästi tervetullut jatkossakin blogini pariin.

      Poista
  10. Hieno paikka Rixille kasvaa ja kukoistaa! Vai olet saanut kosmoskukat itsestään kylväytymään, tuo olisikin mukavaa, kun ei esikasvatus oikein innosta ja kukinta tulee kovin myöhään. Vaan paikastahan se monesti on tuo kasvu ja sen vauhti kiinni. Ihania kesäkuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain 2019 pitkällä esikasvatuksella kosmoskukat kukkimaan jo toukokuusta alkaen, mutta viime keväänä kosmoskukkien esikasvatus ei onnistunut ollenkaan niin hyvin. Mutta oli ilo nähdä niiden siementäneen itse, joten tänä vuonna laitoin vain pari kippoa toista väriä esikasvatukseen, toivon omatoimisen siementämisen toimineen nytkin.
      Vuodet ovat erilaisia, joten nähtäväksi jää.
      Kesäkuvien katselu on nii virkistävää!

      Poista
  11. Rixi taitaa olla yksi parhaista koristeomenapuista. Minulle oli uusi tieto, että palavaa rakkautta saa myös valkoisena, onpa heti tutkittava mistä sitä saisi. Tykkään punaisesta vaikka sitä onkin hiukan hankala yhdistää muihin väreihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä löysin puutarhablogeista tuon valkoisen palavan rakkauden ja se kiinnosti heti. Katsotaan miten se tänä vuonna lähtee kasvuun.

      Poista
  12. Kyllä on kaunista, olet todella onnistunut! Ihana katsoa kuvia kokonaisuudesta. Rixit Helsingissä ovat isoja ja kauniita, uskon, että sinullakin kasvaa suureksi ja upeaksi vielä. Koristeomppujen kukintaan voi mennä useampi vuosi, mutta sitten ne yhtäkkiä palkitsee odotuksen. Voi että tuon Rixin alle sopisi kauniisti kirsikkapensaat, esim. Kääpiömanteli, jos ovat yhtään mieleisiä Sinulle. Itse kun olen pensashullu niin ehdottelen aina niitä pyytämättä, pahoittelut siitä. Suureen puutarhaan vaan pensaat tuovat erityistä kokovuotista rehevyyttä niin upeasti. Vaikka minulla ne kasvaa ahdettuna pieneen. Syysleimut ovat aivan ihania, kaiken värisenä ja korkuisena. Ei niitä voi vaan olla rakastamatta. Kevät ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Samettihortensia, kommettisi ilahdutti kovasti.
      Voi kun saisi nähdä omankin Rixin, kuten kuvailit.

      Olen iloinen ehdotuksestasi, älä ihmeellä pahoittele!! Kaikki ideat ja ehdotukset ovat innostavia. Olen niin mielissäni, mitä kerroit kääpiömantelista. Ostin nimittäin syysalesta kaksi kääpiömantelia etupihalle ja odotan niiden paljastumista lumen alta. En ole koskaan nähnyt livenä kääpiömantelia, joten odotus on jännittävää.
      Tällä tontilla tarvitaan ehdottomasti paljon lisää puuvartisia, sillä niillä on tärkeä merkitys kukinnan lisäämisessä.
      Kevään odotus kihisee suonissa!

      Poista
  13. Kaunis on tuokin alue ja sopii kivasti rajaamaan näkymää keittiöpuutarhaan. Se myös katkaisee hyvin näkymää huvimajan suunnalta sitten kun 'Rixi' vähän kasvaa. Väliin tulee houkutteleva nurmikäytävä. Hauska, miten Rixin saareke vaikuttaa joissain kuvissa todella pieneltä ja toisissa taas melkoisen isolta. Varmaan joku kuvaustekninen juttu samalla lailla kuin noiden värien kanssa. Hämy- ja neidonkurjenpolvien värit sopivat suloisesti yhteen.
    Jännittävää nähdä, nouseeko minun kukkapenkeissäni kosmoksia. Olisi kyllä hyvin toivottavaa sellainen omatoimisuus. Pitää kuitenkin varmuuden vuoksi vielä esikasvattaa taimia. Kiitos tuosta matalan valkoisen leimun lajikevinkistä! Tuollaiselle saattaisi olla tilausta täälläkin.
    Mukavaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri samoja ajatuksia minullakin oli Rixin istuttamista ajatellessani.
      Pieni vaikutus tulee helposti myös siitä, että alue ympärillä on laaja. Taajamapihassa tuo olisi ihan hyvänkokoinen penkki.

      Pidetään peukkuja sinun kosmostesi lisääntymiskyvylle! Minäkin kasvatan muutaman taimen kirsikanpunaista kosmosta, muuten toivon, että saisin siemennetyistä taimista kukintaa.
      Eipä kestä ja rentouttavaa sunnuntaipäivää!

      Poista
  14. Puutarhasi on niin kaunis ja kasvistoltaan monipuolinen, ettei oikein sanat riitä.

    VastaaPoista
  15. Anonyymi12/28/2023

    Kuinka leveä Rixistä tulee? Etsin kapeaa koristeomenapuuta, Rixi tai Linnanmäki ovat vaihtoehdot koon takia. Rixistä ei kovin paljon löytynyt tietoa, leveydestä luki 2-4 m, mutta saavuttaakohan tuota 4 m leveyttä...

    Ajattelin tätä syreenien kanssa, sopisi hyvin kun kukkivat samoihin aikoihin. Vai kukkiiko tämä sun pihasyreenin kanssa samaan aikaan?

    Kukkiiko koristeomenat samaan aikaan kuin hedelmäpuut?

    Toivotttavasti Rixi kukkii tulevana keväänäkin! Luin, että saattaa olla jaksoittaista kukkiminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä hetkellä oma Rixini on leveydeltään noin 1,5 m- 2 m. Rixi ja Linnanmäki ovat tosiaan koristeomenapuista pienimmästä päästä, mutta toki on kasvupaikasta ja yksilöstä johtuvia eroja. Koristeomenapuita voi myös leikata haluttuun muotoon, vaikka yleensä niiden leikkaustarpeen sanotaan olevan vähäinen. Jos et halua puun kasvavan kovin leveäksi, voi puun kasvua siis ohjailla leikkaamaalla joitain oksia, muuten puu kasvaa vuosien saatossa joka suuntaan.
      Meillä hedelmäpuut lajista riippuen aloittavat kukinnan hieman ennen koristeomenapuita, osittain kukinta on samaan aikaan. Pihasyreenit taas liittyvät kukintaan, kun hedelmäpuut ovat loppusuoralla. Vuosissa on säästä johtuvia vaihteluja.
      Hedelmäpuille (myös koristeomenapuille) on tyypillistä, että kukinnan runsaus voi vaihdella eri vuosina. Aivan ihania ne ovat joka tapauksessa :).

      Poista