tiistai 30. maaliskuuta 2021

KERROTKO KOKEMUKSISTASI OKSASILPPURIN VALINTAAN






Edessä on oksasilppurin hankinta. Haluan hakettaa varsinkin lehtipuita, varmaan välillä voi tulla havupuun oksiakin silputtavaksi. Jokavuotiseen tapaan oksakasoihin kertyy erityisesti syreenin oksia, vanhat syreeniaidat kaipaavat tasaisesti huoltoa jossain päin tonttia. 





Lisäksi pensasangervoista, terijoensalavasta, ruusupensaista ym. tulee leikkujätettä, mikä olisi tarpeen saada hyötykäyttöön. 

Olemme katselleet eri valmistajien tuotteita ja näiden teknisiä tietoja - ja kaikki valmistajat tietenkin kertovat omien tuotteidensa toimivuudesta.

Tiedän, että kovin järeät oksat eivät sovellu silppuriin laitettavaksi, mutta olisi kiva, että kone ei tilttasi heti, jos vähän paksumpi oksa sinne sujahtaa eli onko teidän kokemuksenne mukaan silppuri suoriutunut niistä oksista, joista valmistaja lupaa laitteen suoriutuvan (oksan halkaisija)?



Tämä kuva on vuoden takaa eli maaliskuussa 2020 pääsi tekemään risusavottaa lumettomassa maisemassa.

Kiva olisi myös kuulla, oletko ollut tyytyväinen käyttämäsi oksasilppurin lopputuotokseen eli kannattaako valita murskaava malli, että tulisi hyvää haketta kateeksi tai kompostiin?

Tietysti toimintavarmuus ja helppo käytettävyys ovat hyviä kriteerejä valintaan. Onko automaattiperuutus toiminut (jossain mallissa mainitaan tämä toiminto) tai suunnan vaihto, jos kone junttaa kiinni. Olisi kiva pärjätä itse puuhassa, ettei tarvitse isäntää pyytää hätiin kaiken aikaa. 

Pitääkö oksaa painaa kaiken aikaa eli onko riski menettää sormensa viimeisessä puristuksessa vai siirtyykö sinun käyttämässäsi oksasilppurissa oksa automaattisesti eteenpäin?



Oletko kuivattanut oksia ennen silppuriin laittoa, vai toimiiko homma tuoreille oksille - meille tulee oksia niin jättikasa joka vuosi, että toivoisin laitteen toimivan myös tuoreiden oksien silppuamiseen.

Kaikki kokemuksen mukana tulleet huomiot ja toimintatavat otan ilolla vastaan. Kiva on myös kuulla, jos sinulla on jotain käytännön kokemuksen mukanaan tuomia ehdotuksia, mitä kannattaa ajatella, kun suunnittelee silppurille paikan, missä sitä käytetään.


Ihana aurinko paistaa ja koko ajan lähenee päivä, että pääsee taas tarkastelemaan lumen alta vapautuneiden pensaiden kunnon ja leikkauksen tarpeen. 



Kiitos, jos autatte ja kerrotte kokemuksistanne. 


25 kommenttia:

  1. Anonyymi3/30/2021

    Hei,
    minulla ei ole varsinaisesti tietoa suosittaa hyvää silppuria, mutta kokemusta tuoreiden oksien silppurointiyrityksestä. Lopputulos oli nimittäin kuin purukumia, erityisesti kun kyse oli pensaiden oksista, kuivat havupuun oksat silppuroitui paremmin. Eikä kyseisessä laitteessa auttanut purukumiongelmaan vaikka kuinka yritti laitetta säätää. Toki käyttäjässäkin saattoi olla vikaa, mutta halusin varoittaa että tuoreiden oksien silppuaminen ei aina suju helposti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, että toit tämän kokemuksen esiin!
      Olisi kiinnostavaa kuulla, onko tämä ominaisuus kaikissa malleissa ja merkeissä. Olen saanut jostain blogiteksteistä käsityksen, että poisleikattuja oksia on voinut viedä samantien haketettavaksi. Mutta onko kyseessä ollut jo valmiiksi kuivuneet oksat vai onko oksasilppuri ollut laadultaan parempi?
      Lämmin kiitos, että kommentoit!

      Poista
  2. Meillä on nyt muutaman vuoden ollut käytössä murskaava Bosch AXT (nyt en muista, onko malli 25D vai mikä, hinta oli yli 400 €. Olemme olleet todella tyytyväisiä. Minä myös ja minä sitä meillä enemmän käytänkin. Olen tekniikan kanssa aika tumpelo, mutta laitteen käyttö oli helppo oppia ja selviän erinomaisesti sen kanssa ilman apua.
    Laite vetää oksat itse, joten ei tarvitse koko ajan työntää materiaalia sisään. Parhaiten se tietenkin hakettaa kuivaa tavaraa, mutta syksyisin syötän laitteeseen myös perennoja (iristen lehtiä, töyhtöangervoa ym.) Pehmeämpiä perennoja silputessa kannattaa välillä laittaa jotain kuivempaa oksaa mukaan. Toisinaan vempain työntää alalaatikkoon pidemmäksi jäänyttä tavaraa, jonka tyrkkään takaisin silputtavaksi. En erikseen kuivata haketettavaa materiaalia. Perennat pyrin työntämään hakettimeen heti ne leikattuani, jolloin ne eivät liiskaudu toisiinsa kiinni ja pehmene entisestään.
    Meillä oli aiemmin kaksikin Black&Deckerin kevyempää haketinta. Niiden kanssa pärjättiin, mutta murskaava Bosch on ehdottomasti meille mieluisampi. Vuosien mittaan olemme hakettaneet likimain kaikki tontilla syntyvät oksat ja Boschin hankinnan jälkeen runsaasti myös perennoja. Valtaosa oksahakkeesta on piilotettu omaan puutarhaan.
    Tänään tontiltamme kaadettiin kaksi vaahteraa ja yksi iso mänty. Pääsiäisenä seison pihalla silppuamassa oksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen iloinen, että jaksot kertoa näin tarkasti - tuo antaa toivoa ja minustakin olisi kiva saada silputtua oksien lisäksi perennan varsia yms. Tuo laitteen ominaisuus vetää oksat itse kiinnostaa kovasti.
      Silppuroidulle tuotokselle löytyy paljon käyttöä, joten olisi kiva saada hoidettua samalla kertaa sekä oksien hävitys että saada kaivattua lopputuotetta :).
      Sinulla taitaakin olla pääsiäisenä mukavaa ulkopuuhaa ihan reippaasti!
      On kiva saada näitä erilaisia kokemuksia päätöksen tekoa helpottamaan :) . Kiitos Between!

      Poista
    2. Tulin tänne seuraamaan keskustelua. Taidan ottaa Betweenin suositteleman koneen nimen ylös.

      Poista
    3. Hyvä, jos tästä on sinullekin hyötyä!

      Poista
    4. Tsekkasin tänään meidän hakettimemme mallin. Boschin malli on AXT 25 TC. Ostimme sen 2015 ja hyvin on toiminut. Tänään haketin toisen eilen kaadetuista vaahteroista oksat. Aika tuhtia tavaraa kone nielee. Ne, joita en hakettimeen syöttänyt, kelpaavat takkaan tai saunaan.

      Poista
    5. Piti vielä mainita, että laite ei itsestään peruuta, vaan sen voi tehdä itse toista nappia painamalla. Peruuttamista tarvitsen yleensä silloin, kun silppuan isomman määrän pehmeämpiä perennoja. Laitteen alla on myös melko iso säiliö, jonka kippaan sen täytyttyä kottikärryihin ja kärrään materiaalin usein suoraan ennalta valittuun paikkaan. Tänään haketetun vaahteramateriaalin säkitin säästämiini multasäkkeihin, koska maa on vielä sen verran jäässä, etten halunnut kattaa sitä oksahakkeella.

      Poista
    6. Kiitos kovasti lisätiedoista, vaikuttaa oikein sopivalta koneelta.

      Poista
  3. Meillä on Viking GE 140 L. Ihan käypä hintaansa nähden, eli hieman alle 400 euroa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta, varmasti hyviä merkkejä / valmistajia on useampikin - samalla valmistajallakin voi olla eri hintaluokan laitteita eri ominaisuuksilla varustettuna. On tosi kiva saada teiltä kokemuksia ja apua päätöksentekoon.

      Poista
  4. Meillä on leikkaava mutta murskaava saattaisi olla parempi. Koneeseen mahtuu aika paksut oksat mutta esimerkiksi syreeni kun kuivuu niin siitä tulee kivikovaa. Niin kovaa että viimeksi pelkäsin laitteen hajoavan kun laitoin sinne syreeniä joten se on meillä nyt kiellettyjen listalla. Koivu menee kauniisti tuoreena ja kuivana. Ka kuusi menee kuivana hyvin. Kovasti haaroittuvia oksia saa katkoa pois ja liian pienet oksat eivät mene meidän koneesta kunnolla. Merkkiä en osaa suositella, kone on niin vanha että sillä ei taida olla merkin kanssa enää merkitystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja kommentistasi. Murskaava malli saattaa olla kätevä ja varmaan tuota sopivaa oksan tuoreutta / kuivumista opii vähän arvioimaan.

      Poista
  5. En osaa neuvoa silppurin valinnassa, mutta otan täältä mielelläni kaikki vinkit. Mikään ei ole niin ärsyttävää kuin rimpula laite, joka tekee työstä vastenmielistä. Kerrohan sitten mihin laitteeseen päädyitte.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osuvasti sanottu; rimpula laite saa siihen käytetyn rahan menevän hukkaan. Mielummin ostaisin sellaisen laitteen, joka tekee tehtävänsä asiallisesti ja työskentely oli miellyttävää. Kerron kyllä kokemuksista, kunhan saamme silppurin hankittua :).

      Poista
  6. Vastaukset
    1. :). Pitkään olemme käyttäneet oksia eri tavoin tai polttaneet ne, mutta nyt haluan saada oksahaketta hyödyksi. Katsotaan, miten asia etenee.

      Poista
  7. Ihanat kuvat kesäisestä puutarhastasi! Meillä on joku vanha murskaava sähkösilppuri, merkkiä ja mallia en muista (Bosch?). Isäni oli saanut sen ilmaiseksi, kun ei mukamas toiminut. Siinä oli joku pieni sähkövika, joka saatiin kuitenkin korjattua. Se toimii parhaiten vähän kuivahtaneisiin oksiin, mutta kyllä se syö tuoreemmatkin, kunhan eivät ole kovin ohuita. Niistä se tekee "köyttä". Oksien paksuus taisi maksimissaan olla kolmen sentin luokkaa. Kuivat perennanvarret menevät myös. Oksia ei tarvitse työntää, vaan laite vetää ne itse kitaansa. Ei osaa oksien jumittuessa itse lähteä peruuttamaan, mutta napista saa peruutusvaihteen päälle.
    Muuten hyvä laite, mutta sen alla ei ole minkäänlaista kaukaloa hakkeelle. En tiedä, onko siinä alunperin ollut vai onko jäänyt johonkin matkan varrelle. Olemme laittaneet alle ämpärin, jota pitää sitten vähän väliä tyhjentää. Teillä tulee sen verran paljon haketettavaa kerralla, että olisi varmaan hyvä, että alla olisi reilusti isompi astia. Vai onkohan sellaisiakin malleja, mitkä syöttävät silpun esim. kottikärryyn tai laitteen vierelle laitetun pressun päälle?
    Aurinkoista pääsiäisviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna, hyviä huomioita ja oli kiva kuulla kokemuksistasi. Tuo murskaava silppuri saattaisi olla järkevä valinta. 'Vähän kuivahtanut' on ihan ok, helposti kasvaa tulee kerättyä jonkun päivän ajan leikkauspuuhan kestäessä. Pitää ideoida tuota hakkeen kaukaloa, jos mallissa ei ole sellaista valmiina.
      Kiitos, samoin sinulle - nyt paistaa ihanasti!

      Poista
  8. Meillä on ollut vuosia joku halpismalli joka toimii ihan hyvin. Liian paksuja ja liian tuoreita se ei leikkaa, mutta kun on tarkkana niin sen kanssa pärjää. Mulla on syksyisestä risusavotasta isot pinot odottamassa haketusta. Koneessa on peruutusvaihde ja kerran sain koneen niin jumiin että mies joutui aukomaan sitä. Alapuolella minulla on vanha muovinen lihalaatikko, johon on hyvä kerätä haketta. Aionkin lauantaina aloittaa tuon homman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Eeviregina! Varmaan oman laitteen kanssa kokemus opettaa konstit ja osaa ottaa oikean tekniikan käyttöön. Iloista haketusta sinulle ja hyvää pääsiäisen aikaa!

      Poista
  9. Tämäpä sattui sopivasti, kiinnostava ja ajankohtainen aihe. Piha on täynnä salavien roskaoksia ja hakettimen hankinta enemmän kuin tarpeellista. Murskaavaa minäkin olen miettinyt ja sitä, että liki ranteen paksuisiakin oksia pitäisi saada silputtua pienemmäksi. Mitä tahansa hilavitkutinta en suostu hankkimaan vaan koneen pitää olla tuhti ja tukeva, tehdäänköhän sellaisia nykyisin ollenkaan? Olen niin kurkkua myöten täynnä niitä markkinoilla olevia kertakäyttökoneita ja ties mitä nuhapumppuja. Yhtenä vaihtoehtona olenkin kuikuillut torista käytettyjä, vanhempia ja järeämpiä malleja.
    Puutarhajyrsinkin löydettiin torista ja on kunnon jykevä vehje, ei mikään kiikkerä muoviräpätin.
    Toivottavasti löydämme etsimämme, onnea matkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas Hirnakka, että osasit muotoilla nasevan osuvasti minunkin toiveeni :). Olisi hienoa löytää kunnollinen kone käytettynä, mutta ei ole ainakaan vielä tärpännyt. Nyt alkaisi olla risusavotta taas suuren harppauksen lähempänä -lumet kun sulavat aika kyytiä. Kun jonkun asian saa päähänsä, sen haluaisi löytää kohtuullisen nopeassa aikataulussa. Puutarha-alueella olisi monta kohdetta tuolle haketetulle tuotokselle :).

      Pidetään peukkuja siellä ja täällä, että sopiva kone löytyisi!

      Poista
  10. Anonyymi4/01/2021

    Hei, täältä myös ääni Boschin murskaavalle koneelle! Ostin omani viime keväänä, ja olen ollut erittäin tyytyväinen. Laite vetää itse. Suosittelen, että kiinnität valinnassa huomion paitsi laitteen sallimaan isoimpaan halkaisijaan, myös itse syöttöaukon kokoon. Vertailussani ollut Ryobin vastaava kone tarjosi 45mm halkaisijaltaan olevan oksan silppuamista, mutta syöttöaukko oli selkeästi pienempi ja hankalammin käytettävän mallinen kuin Boschilla (halk. Muistaakseni 40mm). Minun silppuri (malli on ehkä AXT 22) syöttää kätevästi myös "vastavirtaan", joten tukkeumat saa kohtuullisen helposti pois. Syötän yleensä rohkeasti aika isoakin kampetta, kapea kärki edellä kunnes laite ei niele enää, sitten pakki päälle ja lopun paksu pätkä pois.

    Aiemmin käytin kaverilta lainattua leikkaavaa silppuria. Sen tuotos on nätimpää, mutta käyttö oli tuskaa. Murskaava laite popsii myös esim. tuoreet koivurisut aika mielellään, jotka taas olivat leikkaavalle täyttä myrkkyä. Leikkaavalle parasta olivat kuivahtaneet oksat.

    Oikein odotan, että pääsen taas silppuamaan, se on minusta tosi mukacaa ja palkitsevaa puuhaa esim. äänikirjaa kuunnellen :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos tästä informaatiosta! Hyvä pointti tuo syöttöaukon koko, voin hyvin kuvitella, että sillä on työnteossa merkittävä merkitys!! Samoin oli hyödyllistä kuulla toimintatapasi "kärki edellä kunnes puhti loppuu" ja paksumman lopun voi laittaa vaikka leivinuuniin.
      Olen nyt vakuuttunut murskaavasta silppurista, se sopii omaan tarpeeseeni.

      Hyvä idea tuo äänikirjojen kuuntelu samalla :) minäkin kuuntelen mielelläni äänikirjoja ja tuossa puuhassa linnunlaulu ei kuulu kuitenkaan, joten ajan voi käyttää tuplahyötynä.
      Aurinkoista ja rentouttavaa pääsiäistä ja kiitos vielä kerran näistä huomioista!

      Poista