lauantai 27. maaliskuuta 2021

MAALISKUUN MUITA KYLVÖJÄ
8.3.2021 kylvin muutaman ’Lemon Star’ kääpiösamettikukan edellisen vuoden siemenistä. Kuvassa viime vuoden kesäkuussa 'Lemon Star' kääpiösamettikukka kukkii keltaisena keittiöpuutarhan kivipenkissä.


Tässä 20. kesäkuuta otetussa kuvassa 'Lemon Starin' vaalean keltaisia mättäitä näkyy kukkivan ruohosipulin kanssa. Kivipenkin sävyt muuttuvat heinä- ja elokuussa, kun valtaosa alueen kukista aloittaa kukinnan. On kuitenkin kiva juttu, että kääpiösamettikukka kukkii esikasvatettuna jo heti kesäkuun alkupuolelta asti. Kuvassa etualalla sekä vihreä- että punalehtisiä haltiankukkia. Turveharkkoreunan takana kasvaa pensasmustikoita.
Heinäkuussa kääpiösamettikukka jäi matalaksi "aluskasvillisuudeksi", mutta tässä keittiöpuutarhan vähän villissä pörriäisille ja perhosille suunnitellussa penkissä se oli ihan kelvollinen lisä. Pidän tästä pienikukkaisesta kääpiösamettikukasta. Tämä sitruunankeltainen sävy miellyttää minua oranssiin taittuvaa enemmän, ehkä joskus joku keksii vielä hennomman keltaisen vaihtoehdon.


19.3.2021 kylvin vajaan pussillisen matalan samettikukka ’Vanilla Creamin’ siemeniä (yllä kuvassa kesällä 2019).  Näitä voi myös istuttaa keittiöpuutarhaan hyötykasvvien väleihin.Samoin tämän vuoden ensimmäinen erä maustebasilikan ja kanelibasilikan siemeniä päätyi multaan 8.3.2021. Olen antanut basilikan kukkia kasvihuoneessa, riittää siitä silti syötäväksi asti.  Minusta basilikan kukka on oikein kaunis. Kasvihuoneen lasin takana näkyy sinisenä kukkiva salvia.
14.3.2021 kylvin basilikaa vielä toisen erän eli ’Siam Queen’ maustebasilikaa ja ’Cinnamon’ kanelibasilikaa.  Kuva viime kesältä kasvihuonessa.19.3.2021 kylvin jo tsinnia ’Purple Princen’ tätäkin vain osa pussista, jotta keittiöpuutarhaan saadaan perhosille ja pörriäisille herkkuhetkiä.  Tosin tämänkin esikasvatuksen olisi voinut vielä siirtää huhtikuun puolelle. Aion myös tänä kesänä suorakylvää unikonsiemeniä tälle alueelle. Jännittävää nähdä nousevatko siniset yrtti-iisot kasvuun talven jälkeen - pörriäiset olivat niihin kovin ihastuneita.

Lisäksi löysin kaappiin unohtuneen pussin punakosmoskukka ’Gazebo Red’ siemeniä, tätä kylvin vähän, jos saisin muutaman kirsikanpunaisena kukkivan taimen esikasvatettua. Olisi myös hauskaa löytää valkoisena kukkivan kosmoskukan siementaimia viime vuoden tapaan. 

19.3. Laitoin 3 kpl ’Annabelle’ perunaa multaan. Niissä ei ollut juurikaan ituja, koska olin unohtanut ottaa ne itämään. Mutta katsotaan, jos näistä saisi ensimmäisen erän uusia perunoita herkuteltavaksi. 
Viime vuonna söimme ensimmäiset uudet perunat helatorstaina, kuva otettu siis 21.5.2020. Perunat kasvoivat kasvihuoneessa laatikossa

21.3.2021 innostuin laittamaan Suvikummun Marjan kirjaaman Cecilia Wingårdin ohjeen mukaan tuoksuherneet kasvamaan. Lajikkeina tänä vuonna ’Spencer Wiltshire Ripple’, ’Ocean Foam’ ja ’Royal Navy Dara Blue’, koukkuja on näkyvissä :).

Olisiko nyt maaliskuun kylvöt tehty. Ainakin purkkeja on jo sen verran, että ehkä pitää vähän tuumailla välillä. Lehtikaalit olen aikaisemminkin laittanut muistaakseni vasta huhtikuussa, päiväkirjaan olin unohtanut kirjoittaa tästä merkinnän.

Valitettavasti minulla on ajantasaisissa puutarhakuvissa vain lumisia maisemia, joten tyydyn ihailemaan teidän muiden esitteleminä kaikkea innostavaa, mitä maasta nousee. Ehkä nuo lumet vielä täältäkin sulavat. Jäniksiä voisin käydä muutaman ampumassa, jos osaisin. Joku mokoma on käynyt iskemässä hampaansa minun varjeltuun omenapuuhun. Argh!24 kommenttia:

 1. Samat ongelma jäniksen kanssa. Suojalumi oli painanut yhden verkon kumoon, sopivasti jänikselle.

  Hyvät kylvöt sinulla. Minä olen ollut hyvin laiska esikasvatuksen kanssa tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäljistä päätellen isompi rusakko on päässyt päässyt painamaan kanaverkon yhdeltä reunalta niin, että on ylettynyt oksan lisäksi tekemään viotuksen runkoonkin. Vaikka puuta ei ole syöty ympäri asti, on suuri vaara, että tulee ennemmin tai myöhemmin lahovika. Ei voi näköjään liian usein tehdä lumen lapiontikierroksia verkkojen ympäriltä ja tuo kanaverkko on turhan pehmeää,jos painavampi elukka pääsee sitä painamaan kasaan. Oma vika ja harmittaa.

   Ei mikään ihme, ettei aina ole mahdollisuutta tai viitseliäisyyttä esikasvattaa taimia - viehän tämä touhu melkoisesti aikaa ja tilaa.

   Poista
 2. Aaargh jäniksille! Himmetin hemmetti! Lyijyä persuuksille!
  Ihanat kylvöpuuhat ja nuo kuvat ovat täydelliset! Tuollainen kuva silmissä sitä onkin, kun jotain kylvää. Että on aivan ihanaa kukoistusta, kukintaa ja satoa.
  Minäkin tykkään kääpiösamettikukasta todella paljon. Viime vuonna se oli onnistunut siementämään itse edellisvuodesta, enpä ole tajunnut ostaa siemeniä täksi vuodeksi, jos siemennys ei näin ankaran talven jälkeen onnistukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaargh tosiaan, hyvin julkaisukelvottomat ja kiukkuiset ajatukset olivat mielessä, kun tuhonjälkiä tutkin. Rusakko on ollut sen verran suuri roikale, että on varmaan innolla suorastaan maannut verkon päällä ja kiskonut puun kaarnaa suuhunsa. Minulla on niin paljon verkotettavia puita, että osassa on kanaverkko ja osassa se kovempi malli - molemmissa on hyvät ja huonot puolensa.

   Lämmin kiitos - niinhän se on, että täytyy olla visio ja kuva silmissä, kun kylvöjä tekee ja taimipurkkeja päivittäin kääntelee ja sumuttelee.
   Minun samettikukkani eivät ole ymmärtäneet itse siementää paikalleen tai ainakaan en ole huomannut, mutta pitää muistaa tutkia tuota aluetta sillä silmällä keväällä. Kääpiösamettikukka on jotenkin niin kivan siro, silti kukat näkyvät tuuheissa mättäissä hyvin.

   Poista
 3. Sinulla taitaa olla purkki poikineen itämässä ja kasvamassa. Minä en saanut Vanilla Creamia itämään. Pitänee kokeilla toisen kerran. Viime kesänä suorakylvin samettikukkia, jotka itivät ja kukkivat aika kivasti. Hyvä, että otit nämä samettikukat puheeksi, sillä niiden siemeniä on muistettava hankkia lisää.
  Vietävän jänikset. Sietävät tulla syödyiksi. Katsoin viikolla ruokaohjelman, jossa brittikokki kulkee Ranskassa. Siellä jänis on gourmet-ruokaa. Miksei siis meilläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin kokemus tämän vuoden osalta on, että Vanilla Cream ei ollut ihan niin tasainen itämisessään kuin joskus.
   Jäniksiä on ollut tänä talvena ihan hurjasti pihapiirissäkin asti, tuntuu siltä, että niiden metsästys on vähentynyt (?), ainakaan luontaisia vihollisia ei taida juuri olla.
   Ei tarvitse kuin jossain vaiheessa selkänsä kääntää, kuin käyttävät sopivaa tilaisuutta hyväkseen. Ranskalaiset saisivat minun puolestani syödä täältä meiltä muutaman rusakon ;).

   Poista
 4. Onko hyvää vinkkiä samettikukan kylvöön? Otin taas syksyllä talteen omista taimista siemeniä mutta itäminen on onnetonta. Kuinka peität siemenet vai peitätkö ollenkaan? Jänikset ovat iso riesa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kylvin tänä vuonna siemenet noin 5mm syvään hajakylvönä kosteaan multaan ja laiton 18-20 asteen huoneeseen muovin alle. Ihmettelin molempien lajien osalta, että itävyys ei ollut niin tasaista ja varmaa kuin jonain muuna vuonna. Mikä sitten vaikutti asiaan, en tiedä. On taimia kuitenkin riittävästi kasvamassa, että eiköhän noilla pärjää. Varmaan eri vuosien siemenissä on eroja?
   Jänikset eivät nyt saa myötätuntoisia ajatuksia, vaikka nälkäänsä varmaan söivät.

   Poista
 5. Jäniksistä, vaikka rusakoita ne taitavat suurelta osin olla, on ollut haittaa tänä talvena monessa puutarhassa. Toivottavasti puusi ei saanut pahoja vaurioita. Itse en ole vielä edes käynyt tarkastuskierroksella?
  Samettikukat ovat kiitollisia kasvatettavia. Yleensä kerään kaikki siemenet omista kasvustoista.
  Mukavaa palmusunnuntaita sinne teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rusakoilta ja jäniksiltä puuttuu varmaankin luontaiset viholliset luonnon ravintoketjussa, koska ne ovat niin runsaasti lisääntyneet. Ravinnon puute ajaa ne puutarhoihin ja vaurioita näköjään tulee, vaikka kuinka luulee tehneensä suojaamiset hyvin. Rusakko oli syönyt lähes kolme vuotta kasvanutta puuta rungon toiselta puolelta eli vaurio ei mene puun ympäri, mutta pelkään pahoin siitä aiheutuvan haittaa. Variot vielä altistavat sienille yms. lahottaville, vaikka puu selviäisi nestevirtauksesta.
   Oli niin kivan mallinen puu ja kasvoi viime kesänä hyvän matkaa suuremmaksi, että ärsyttää tosiaan.

   Muistankin, etä sinä olet neuvonut keräämään omat siemenet samettikukista :).
   Hyvää palmusunnuntaita ja kevään odotusta!

   Poista
 6. Minustakin erilaiset samettikukat keittiöpuutarhassa ovat tosi kivoja. Siemenet ja mullat ovat olleet niiden kylvöä varten levällään kohta viikon :) Niin kauniita kuvia sinulla, näitä katsoo oikein ilokseen ja kylvöinspiraatio nousee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläkin kuvien katselu nostaa sekä kylvöinspiraatiota että muuta suunnittelua :).
   Onnea sinun kylvöksille ja iloa kasvun seurantaan!

   Poista
 7. Pahuksen ristihuulet! Tihuja ovat täälläkin tehneet, ainakin yksi viime kesänä istutetuista revontuliatsaleoista on typistetty ja jo aiemmin huomasin ylioppilaan omenapuun latvan katkaistun jonkun tuhoeläimen toimesta. Runko on kyllä suojattu verkolla ja kääritty hyvin mutta paksun lumipeitteen päältä iso rusakonroikale on yltänyt nappaamaan latvan.
  Kyllä harmittaa ja täysin jaan murheesi sekä yhdyn kiukkuusi.
  Minulla on ollut Linnén samettikukkia parina vuotena enkä oikein muihin enää ryhdykään. Etenkin iso Burning Embers on kukkapenkissä kiva isompana ryhmänä, kasvihuoneessa ja kasvilavoissa kasvatan pienempiä. Joku aikainen lajike olisi kyllä ihana, pitääkin katsoa olisiko Lemon staria vielä jossain tarjolla.
  Sinulla on kyllä niin kaunis puutarha, kuvia edes takas rullaillessa ja zoomatessa huomaa aina jotain uusia kauniita yksityiskohtia, kiitos kun jaat kuviasi. Hyvää pääsiäisviikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epäilen tuhotyöntekijäksi samaa otusta, joka oli aikaisemmin käynyt napostelemassa oksaa ja myöhemmin kävi vielä tekemässä rohkean rynnäkön rungon kimppuun, jäljistä päätellen oli paininut verkon kanssa, että sai sen ryttyyn yhdeltä kulmalta.
   Katsoin kuvahausta Burning Embersin kuvat ja kaunis se on.
   Lämmin kiitos kauniista sanoistasi, ne piristävät mieltä!

   Poista
 8. Kaunis tosiaan tuo basilikan kukka!
  Oliko sinulla kasvarissa jo pakkasvahti kun laitoit potut vai vain harso?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikasvatan nämä kolme perunaa sisällä (samoin tein viime vuonna) eli potut multaruukussa ovat salin taimipöydän alla :D.
   Odotan rauhassa, kunnes vihreät versot alkavat nousta pinnalle, saavat kasvaa noin 10 cm ja sitten istutan siemenperunat versoineen riittävän isoon laatikkoon, minkä voi viedä kasvihuoneeseen. Viime vuonna pidin kasvihuoneessa öisin perunalaatikon päällä tuplaharsoa tai saattoi olla 3-kertaisenakin kylminä öinä. Selvisivät niillä keinoin. Perunat olivat kasvihuoneen ensimmäiset syötävät kasvit 2020, niitä varten en käyttänyt lämpöpuhallinta. Kun vein kurkut ja muita arkoja kasveja kasvariin, pistin termostaatilla ohatun lämpöpuhaltimen toimintaan.
   Tämä kevään ekat perunat kuuluvat minun kokeilujen piiriin, kahtena vuonna on sujunut näin ja komeita herkullisia perunoita on tullut tuloksena.
   Siemenperuna pitää varovaisesti irrottaa uudelleen istutettavaksi multapaakun kanssa, ettei katko kasvaneita versoja, muuta kummempaa ei ole kasvatuksessa.

   Poista
 9. Voi rusakonroikale minkä meni tekemään! Meilläkin saisivat varmaan osan luumupuiden verkoista nurin, jos älyäisivät mennä niihin nojailemaan. Ovat pysyneet onneksi muualla. Tänä aamuna näin yhden ison pomppivan naapurin omenapuiden luota.
  Minä unohdin viime kesänä kerätä samettikukkien siemeniä. Tai unohdin ja unohdin... päätin vain mennä vielä tämän kevään vanhoilla siemenillä kun itivät viime vuonna aika hyvin. Nyt on itänyt vain neljä. Odotan vielä muutaman päivän ja teen sitten uuden kylvön keskikokoisen samettikukan siemenillä. Jos nekään eivät idä sen paremmin, ostan kaupasta uusia siemeniä. Minäkin pidän enemmän kääpiösamettikukista kuin isommista. Pieniä voi lykkiä vähän joka väliin tuomaan väriä kasvimaalle.
  Sinulla on siellä kylvöt hyvällä mallilla. Aurinkoista alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta! Tavallaan erikoista, että viereiset samanlaiset verkot ovat saaneet olla rauhassa (onneksi) ja sitten tämän verkon suhteen on voimailtu kunnolla, ensi talvea ajatellen pitää tehdä verkotuksiin pieniä muutoksia tästä kokemuksesta viisastuneena.
   Pienet samettikukat toimivat hyvin juuri mainitsemistasi syistä, toivottavasti saat omasi vielä itämään.
   Aika hyvällä mallilla ovat kylvöt, jos ei sitten satu mitään onnettomuuksia.
   Hyvää viikkoa kohti pääsiäistä!

   Poista
 10. Ihania kuvakulmia samettikukista. Minäkin istutin Hirnakan torpalta saatuja siemeniä aika verran. Kiinnostavaa tuo perunan kasvatus joten mekin ollaan ajateltu laittaa muutama ämpäriin. Jäniksen papanoita meilläkin on jokapuolella ja syöty on pensaita ainakin, onneksi puutarha on aidattu. No pianhan se nähdään mitä kaikkea muutakin. Tänään minä tein koulinta hommia mutta multa loppui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupan varhaisperunat ovat kalliita ja makukaan ei ole minusta ollut näiden itsekasvatettujen veroinen - saahan omat otettua suoraan maasta kattilaan hyvin tuoreina.
   Taimet kasvavat kohisten ja puuhaa riittää monenmoista :). Toivotaan, ettei siellä tai täällä tule enää eteen mitään surkeampia jänisten tekosia.

   Poista
 11. Kurjuus ristihuulia! Omallakin palstalla on käynyt rusakko, onneksi tuhot ovat jääneet minimiin - vain muutama krookus oli hävinnyt parempiin suihin.
  Mahtavan määrän kylvöjä olet tehnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan! Toivon, että puu ei kuolisi, vaikka sekin vaara on olemassa. Harmihan se on krookuksiakin menettää. Aika täyttä on ikkunoiden edessä :).

   Poista