keskiviikko 10. maaliskuuta 2021

JOPAS ON KYLMÄÄ






Aamulla pakkasmittariin katsominen oli hieman järkyttävää. Hurr.. miten kylmää. Nyt olen iloinen näistä paksuista kinoksista, saavatpa aremmat kasvit olla lumieristeen sisällä.






Onneksi tämä aamun lukema muuttui iltapäivällä hieman inhimillisempään -10,3 asteeseen. Aurinko on paistanut kauniisti monena päivänä, mutta tuulen viimassa on ollut hyytävä tuntu jo ennen tätäkin aamua. Maaliskuu on hyvässä vauhdissa, mutta meillä on siis hanget valkoisenaan, eikä täällä ole pälvistä tietoakaan. Tälle viikolle on luvattu kylmää sekä päivällä että varsinkin öisin, ehkä viikonloppuna on jo leudompaa.




Toivottavasti lumien sulaminen etenisi, lisää ei ainakaan enää tarvita. Olen viime päivinä miettinyt tämän kevään taimihankintoja lähinnä puiden ja pensaiden osalta. Lista kasvaa uhkaavasti, päätin lähettää tarjouspyynnön jo Hankkijalle ja katsoa saldoa ennen kuin jatkan pidemmälle. 




Olisin jo enemmän kuin valmis siirtymään kevättöihin puutarhassa. Vielä pitää odottaa, että maaliskuu maata näyttäisi. Tämän hetken tehtävinä on vain varjostuskankaiden virittely viimeisille havuille. Puput tuntuvat villiintyneen sekä täällä että monen teidän puutarhaystävän puutarhoissa. 





Muutaman omenapuun reunimmaisia oksia oli pupu päässyt maistamaan jossain vaiheessa ennen kuin korjasin kaivantoja omenapuiden ympärille. Argh. Luulen, ettei vielä tapahtunut pahempaa tuhoa, mutta harmi oli tuokin. Onneksi esim. tämä pahemmin naposteltu oksa oli suunnitelmissa poistaa kokonaan kevään leikkauksissa.

Lopullisen tilanteen pääsee tarkistamaan vasta, kun lumet kokonaan sulavat. Myyriä ei halua ajatellakaan.




Maaliskuu on kevään ensimmäinen kuukausi, mutta varsin kylmissä merkeissä se on täällä alkanut. Auringon valo on kuitenkin huikaisevan kirkasta ja se tuo lupauksen kevään lähestymisestä. Ehkä talven selkä on tällä viikolla taitettu ja voidaan odottaa vähitellen kevään tuoksuja.




Ostin uuden viherkasvin, mutta myyjä ei tiennyt tälle nimeä. Osaatko sinä auttaa ja kertoa, mikä kasvi on kyseessä?


22 kommenttia:

  1. Meilläkin herättiin tänään melko hyytävään aamuun. Viimainen tuuli oli myös melko pureva lenkillä käydessä.
    Näyttäisi, että kasvisi on ehkä kultaimarre.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tunnistusavusta! Vielä tänään torstaina on -20,2 astetta aamulla, mutta ehkä se tästä helpottaa.

      Poista
  2. Samoja lukemia tääläki. Järkyttävän kylymää. Kaikes talavisuures, tua lumine järvimaisemakuva on hiano.
    Sullon miäles ihan kunnon taimihankinnat. Mun pakko-pakkosaara lista on ennätyksellisen lyhyt. No, tiätäähän sen, ettei kasviostot siihen kuitenkaa jää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää jatkaa Ruusupuiston kukkivan aidanteen rakentamista, piharingin osalta puuttuu myös kasveja ja arboretumiin tarvitaan monta uutta puuta ja pensaitakin. On helppo kuvitella, että isoon alaan uppoaa paljon kasveja, vaikkei niitä istutettuna ensin meinaa edes havaita.

      Poista
  3. Jopas tosiaan on kylmää! Huh huh. Onneksi päivän mittaan lämpeni ja lähipäivinä toivottavasti kevät käynnistyy.
    Minulla on tuo sama saniainen, mutta mikäs se olikaan... Hei joo, Kruunuvuokko sen onneksi tuossa tiesi, kultaimarre! Se on tosi kaunis ja kestää kuivuutta hyvin, kun välillä olen poissa tai unohdan kastella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vahva usko on lämpötilan nousuun ja kevään käynnistymiseen. Kiitos, että vahvistit samoilla linjoilla Kruunuvuokon kanssa tuon viherkasvin lajin. Oli myös kiva kuulla kokemuksistasi hoitoon liittyen. Minustakin se oli erityisen kaunis värinsä puolesta ja muutenkin.

      Poista
  4. Hui, miten kylmää siellä on ollut! Huh, täällä on sentään hieman maltillisempia lukemia. Toivottavasti nähdään maata sekä siellä että täällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, kyllä jo alkaa poltella hinku maan kuopsutukseen :).

      Poista
  5. Meillä onneksi pakkaslukemat ovat olleet tosi maltillisia ja lunta ei enää juurikaan ole. Eilen näin yhden talon kivijalan vieressä kauniisti kukkivia keltaisia krookuksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siellä on selvästi eteläisempi ilmasto. Oi, keltaiset krookukset kuulostavat ihanalta.

      Poista
  6. Teillä onkin ihan kunnolla pakkasta. Tuollaisia lukemia ei maaliskuulle enää toivoisi. Kylmää on ollut meilläkin, enimmillään -10. Aamulla iltapäivälehti lupasi lauhtuvaa. Toivottavasti lupaus toteutuu, eikä osoittaudu klikkiotsikoksi.
    Auts, miten ilkeästi jänis on omenapuutasi järsinyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ihan maaliskuun lukemia tosiaan. Onneksi pupu ei järsinyt runkoa, oksan voi vielä ottaa pois, mutta rungon typistäminen olisi paljon huonompi juttu.

      Poista
  7. Kuittaan pakkaset ja sen, että nyt saisi riittää sitä herkkua, pälviä kiitos ja nopeasti.
    Olen tyytyväisenä pannut merkille, etteivät rusakot ole täällä vielä kertaakaan loikanneet pensasmustikoiden reservaatin aitojen kielletylle puolelle. Ne penteleet näyttävät sen sijaan syöneen uusimman omenapuuni latvuksen poikki! Sievästi siitä mihin suojaus päättyy. Ja mielestäni mitoitin sen hurjan korkeaksi, en tajunnut kuinka kamalasti lunta voikaan kertyä juuri sen puun kohdalle. Latvus oli kuin tarjottimella.
    Jahka nämä lumet sulavat, pääsee inventoimaan tuhoja tarkemmin. Erityisesti jännitän uusimpien ja herkemmiksi tiedettyjen pärjäämistä ensimmäisestä talvestaan.
    Jospa se nyt viimein tästä lauhtuisi ja kevääksi kääntyisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oman tiedustelun perusteella arvelisin myös, että pensasmustikat ovat aidan takana turvassa - toivottavasti! Voih, omenapuutasi, tuo tapahtuu niin helposti, jos pupu pääsee hangen päältä korkealla kävelemään. Ei sitä aina ole tarkastamassa oikeaan aikaan.
      Toivotaan parasta, kunhan päästään inventoimaan.
      Kevättä kohti!

      Poista
  8. Muutamana yönä olikin todella kylmää. Meillä kävi alimmillaan noin -31 asteessa. Ensimmäinen todella kylmä yö säikäytti, sillä en ollut huomannut laittaa eteisen patteria kovemmalle ja aamulla siellä oli vain 2 astetta lämmintä. Vielä ei pelakuissa ja verenpisarassa näkynyt paleltumisen merkkejä, mutta ostamani esikko näyttää aika kurjalta. Ehkä se ei kasvihuoneoloissa ollut tottunut ihan noin kylmään. Tyvellä näkyy nuppuja ja uusia lehden alkuja, joten pian se varmasti näyttää virkeämmältä. Onneksi päivisin lämpötila on noussut sinne -10 asteen tienoille, niin on päässyt ulkoilemaan kauniissa auringonpaisteisessa säässä. Pian aurinko lämmittää jo niin paljon, että hanget alkavat väistämättä sulaa.
    Harmi tuota omenapuutasi! Onneksi oli kuitenkin poistettava oksa eikä runko. Kovettunut hangenpinta takaa pupuille hyvät rellestyskentät. Meillä vaikuttaisi olevan todella vähän myyriä tänä vuonna kun ei ole loukkuihin jäänyt. Saattaahan niitä piilotella hangen alla ja lumien sulaessa paljastuu huolella myllätyt kukkapenkit... Toivottavasti ei sentään! Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylmässä kävi teilläkin mittarilukema. Onneksi eteinen pysyi plussan puolella, eiköhän kasvit vielä tuosta toivu, vaikka esikko mieltään osoittikin (varmaan oli aika ällistynyt kasvihuoneolosuhteiden jälkeen).
      Omenapuun ympäristöjä pitäisi muistaa tarkkailla usein, eikä vain luottaa siihen, että onhan siellä verkot ja ympäristöä tallottu. Toivotaan, ettei nyt olisi myyrien tuhoja.
      Tällä sataa vaihteeksi lunta, toivottavasti tuosta ei tule kovin paljon kertymää.

      Poista
  9. Jumankika minä jo luulin tähän jo vastanneenikin, mutta ei 🤔😣
    Mutta eipäs hätiä.
    Harmi että puput on käynyt vähän haukkaamassa omenapuuta. Onneksi meillä on puutarha aidattu. Ne veijarit on myös aika pitkiä kun seisovat takajaloillaan.
    Olen puutarhassa talsinut puiden ympäristöt että eivät ainakaan lumen alla pääse mellastamaan ja etenemään. Leikkasin omenapuut viime viikonloppuna ja otin oksia maljakkoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tuttua Nila, minä luulen hyvin usein vastanneeni, kun en pääse enää tabletilla kommentoimaan :).
      Aidattu puutarha on ehdottomasti hyvä juttu, me emme ole ainakaan vielä raaskineet tehdä aitaa tämän hehtaarin alan ympärille. Jos peurat muuttuvat rohkeammaksi ja siirtyvät metsistä puutarhaan, saattaa aita ruveta innostamaan. Puput pääsevät takajaloillaan seisten korkealle ja pitää ottaa niiden hyppykyky myös huomioon.
      Oi, sinulla on kohta mahdollisuus ihastella omenankukkia maljakossa. Minulla on omenapuiden leikkaus vielä edessäpäin.

      Poista
  10. Postauksessasi on kauniita talvisia kuvia <3 Rapsakoita pakkaspäiviä on piisannut. Kävin viikolla pari kertaa hiihtämässä. Minulla oli untuvatakki päällä ja karvareuhka päässä, eikä ollut yhtään liikaa. Hiihtämässä oli kuitenkin käytävä - jos ei hiihtolomalla, niin milloin sitten :D Minä en ole puutarhassa käynyt katsomassa, mikä on meininki ja meno. Lunta on niin tolkuttomasti. Ikkunasta olen nähnyt, että jänöjussit ovat kulkeneet pitkin pihaa. Jänjussitrafiikkia on jopa siinä määrin, että on tullut polkuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumessa kahlaaminen kehtuuttaa minuakin, ei jaksa siinä määrin tarkkailla verkkojen tilanteita kuin pitäisi. Lumi haittaa pupujakin, joten ovat siirtyneet puutarhaan omille baanoilleen ruokaa etsimään :(.
      Nyt on lämpöasteita muutama, mutta lunta tuli taas eilen lisää. Mistä sitäkin oikein riittää.

      Poista
  11. Kylmää oli täälläkin. Omenapuut on vielä leikkaamatta, taitaa mennä aika myöhäiseksi tänä vuonna kun pitää kartoittaa ensin vauriot ja odotella että yöpakkaset vähän lauhtuisivat. meilläkin on syöty joitain oksia mutta ei ole mitään isoja vaurioita. Tosin muutamaan päivään en ole tarkistanut tilannetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin arvelen, että pitää odottaa omenapuiden leikkausta samasta syystä.

      Poista