tiistai 30. kesäkuuta 2020

KIERROS KEITTIÖPUUTARHASSAOnnea, nyt sataa! Aaamuyöllä alkoi ropista ja nyt on sääaseman tietojen mukaan tullut vettä yhteensä 46 mm ja yhä sataa. Vesi on varmasti tarpeen, sillä kyllähän tämä kuivuus kesti kauan.

Ajattelin esitellä eilisen ja parin edeltävän päivän kuvia keittiöpuutarhasta. Blogiani seuranneet ehkä muistavat, että tämän keittiöpuutarhan rakentaminen aloitettiin kesällä 2018. Lavakaulukset ja itsetehdyt istutuslaatikot rakennettiin 2019. Ensimmäisenä alueelle tehtiin kuvassa näkyvä kivipenkki, sillä tällä vanhalla laidunalueella on paljon kiviä. Tänä kesänä kivipenkissä kasvavat yrtit sekä mieluisia kukkia perhosille ja pörriäisille.
Ruohosipuli kukkii erittäin kauniisti, joten annan sen kukkia. Ruohosipulin vieressä kasvaa tilli, sitruunamelissa ja vinisuolaheinä. Myös tinjami ja sitruunatinjami löytyvät sekä iisoppia on useampikin taimi. Salvia on viihtynyt kivipenkin päädyssä vuodesta 2018 alkaen ja se kukkii käsittämättömän pitkään ja kauniisti ja sointuu itseasiassa hienosti ruohosipulin kanssa.Esikasvatin mehiläisille ja perhosille mieleisiä yrtti-iison eli anisiison "Astello Indigo" taimia ja ne päätyivät tähän kivipenkkiin ja ovat aloittamassa kukintaa samassa lilansinisessä sävymaailmassa. Yrttiiison tumma lehdistö on ollut myös mieluisa yllätys. Lisäksi esikasvatetut tsinniat kukkivat harvassa, sillä ripottelin taimet tähän penkkiin niittymäisen vaikutelman aikaansaamiseksi. Esikasvatetut kääpiösamettikukat "Lemon Star" kukkivat jo ja myöhemmin toivottavasti myös koristeporkkana "Darat" täydentävät kukkien valikoimaa samoin kuin siemenestä kylvetyt: matala valkoinen ruiskukka "Tom Puoce", kehäkukka "Snow Princess" vaihtelevan vaaleissa sävyissään ja valkoinen kevyt kesäharso.
Puutarhasta päin katsottuna kivipenkin sivulla ja takana on rivissä eri lajeja pensasmustikoita yhteensä 28 kpl. Pensamustikoiden taakse on istutettu taikinamarja-aita, jota aion leikkaamalla pitää napakassa muodossa ns. tuomassa tiettyä rakennetta keittiöpuutarhaan. Taikinamarja-aidan takana (kuvassa vasemmassa reunassa) kolmen omenapuun väleissä kasvaa viherherukoita, eri lajeja karviaisia sekä  mesimarjan ja jalomaaraimen taimia. Laitoin maanpeitteeksi tässä vaiheessa myös esikasvatetut purppuratulikukan taimet. Päätän näiden lopullisen kasvupaikan myöhemmin.Toisesta suunnasta katsottuna. Yllä kuvan oikeassa laidassa näkyy pienenä pilvikirsikan taimi takana olevan koivun "edessä". Pilvikirsikoita on yhteensä kuusi ja eilen istutin pilvikirsikoiden lähistölle myös liuskalehtilehmuksen taimen. Laatikon reunassa kukkivat tuoksuherneet.Tämä kuva on otettu perunamaan kohdalta.

Pensasmustikka
Edessä rinneangervopensaiden kukintoja. Kasvihuoneen vieressä isossa laatikossa kasvaa salaatteja punajuuria, porkkanoita, sipuleja, sokeriherneitä. Vasemmanpuoleisessa laatikossa kasvavat Polka mansikat. Takana poikittain olevassa laatikossa kesäkurpitsa, patiokurkku ja lehtikaalit.

Edessä hernepenkki, herneiden takana keittiöpuutarhaa reunustavat mm. tummakeijuangervot ja koivuangervot

Kierretään vielä kasvihuoneen toiselle puolelle. 
Vuoden sisällä on tapahtunut aika paljon ja olen iloinen sekä sadosta että keittiöpuutarhan "asettumisesta" alueelle. Keittiöpuutarhaa reunustavat kirsikkapuut ja omenapuut ovat kasvaneet viime vuodesta, mutta odotan niiden vielä muuttuvan vuosien kuluessa. Myös perennat keittiöpuutarhan kulmassa mongolianvaahteran alla ovat säilyneet hengissä, vaikka viime talvi hieman koetteli haltiankukkia. 

Toivottavasti jaksatte vielä kurkistaa kasvihuoneeseen. Ensimmäiset tomaatit maistelimme 21.6. amppeli- ja ruukkutomaateista. 
Paprikan taimet ovat kasvaneet tuuheiksi ja metrin korkuisiksi, raakileita kehittyy hyvää tahtia.Suippopaprika on vähän perässä.Kukkivat basilikat tuovat silmäniloa, toki niitä myös syödään. 

Viinirypäleterttuja on tullut näkyviin useita. Nyt ne huomaa paremmin, sillä pikkuruiset rypäleet kasvavat.

Kaiken aikaa vettä sataa lisää ja tahti tuntuu kiihtyvän. Toivottavasti kohta ei tarvitse tuskailla sateen aiheuttamia tuhoja.
Näin kesäkuun viimeisenä päivänä saadaan siis koko pitkän kuivuuden sademäärä yhdellä kerralla. Onneksi viime viikonloppuna oli hieno sää, kun vietimme myös poikamme häitä heidän kotonaan ulkona puutarhassa. Ajatella kahdet häät puutarhajuhlina viikon välein! Toivon valtavasti onnea näille molemmille avioliitoille!

Tein tämän postauksen muuten uudella bloggerilla, koska en saanut vanhaa toimimaan. Nyt kuvat latautuivat nopeasti. Pieniä ongelmia vielä oli mm. teksti jäi lopussa kuvatekstin kokoon.22 kommenttia:

 1. Hyötytarhasi on sekä kaunis että antelias. Ilolla kiertelin kaikkea katselemassa ja vähän teki mieleni hypistelläkin.
  Käykö teillä jänikset ja peurat laisinkaan vieraisilla? En muista, onko siitä ollut puhetta.
  Lapsenne valitsivat erinomaiset viikonloput häillensä. Aurinko helli heidän juhliaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole toistaiseksi (kop,kop) ollut kesäaikaan riesaa jäniksistä, talvella verkot ovat pakolliset. Peuroja näkyy välillä laiduntamassa peltoaukean toisessa päässä. Rita lennättää ne metsän suojiin, jos niitä huomaa. Ei siis lähde perään vaan antaa ”lähdöt”. Toivoisin peurojen pysyvän jatkossakin metsässä, puutarhaan ne eivät ole toistaiseksi tulleet. Kasvihuoneen ovet ovat usein auki, eikä siellä ole ollut eläinvieraita - perhosia ja pörriäisiä kylläkin - ja Rita käy välillä kurkistamassa. Saa nähdä, kauan tämä tilanne jatkuu näin hyvänä.
   Tämän päivän myrskyä ihmetellessä minäkin ajattelin monta kertaa, että sää suosi molempia hääviikonloppuja toden teolla!
   Kiitos Between!

   Poista
 2. Voi kääk jos vanhalla bloggerilla ei voi enää tehdä postauksia. Onnittelut hääparille ja vanhemmille. Keittiötarha on hieno, mahtava rivistö pensasmustikoita. Niihin tulee tänä vuonna paljon marjoja, onneksi siirsin omani, nyt on kastelu helppoa kun kasvavat myös kasvihuoneen vieressä. Meillä tavallinen salvia jää yksivuotiseksi mikä on harmi, lehtosalvia sen sijaan menestyy kunhan sen antaa vaeltaa penkissään paikasta toiseen. Minäkin annan ruohosipulin kukkia, pölyttäjät tuntuvat tykkäävän siitä eikä meillä syödä sitä niin paljon kuin sitä kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, että kohdalle sattui joku tilapäinen häiriö. En nyt muista, mitä tekstissä sanottiin, kun yritin aloittaa uuden postauksen teon. Kun tämä sama teksti tuli uuden yrityksen kanssa, niin kokeilin sitten uutta bloggeria.
   Kiitos, hääparit tarvitsevat aina onnea ja äiti täällä on hyvin onnellinen :).
   Pensasmustikat ovat osittain vielä pieniä, nämäkin ostin suoraan taimistolta 5€ / kpl silloin 2018. Mutta tänä vuonna ovat innostuneet kasvamaan, tosin olemme niitä kastelleetkin.
   Ruohosipuli on niin hauska ja kaunis, syötävääkin riittää.

   Poista
 3. Upea on lavatarhasi ja muut kasvatukset. Ruohosipulin kukat on niin sööttejä. Teillähän on piisannut juhlahumua tälle kesälle :) Onnea sinne vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska. Alue toivoakseni vielä paranee, kunhan kasvua tapahtuu. Nuo Mieheni tekemät isot laatikot ovat kasvatuksessa vielä paremmat kuin tavalliset lavakaulukset. Multatila pysyy isoissa kosteampana ja viljely on helpompaa.

   Poista
 4. Lavatarhasi on oikea silmänilo ja kaikea herkullista ja kaunista on siellä kasvamassa.
  Säät suosivat iloisia perhetapahtumia. Paljon onnea niin aviopareille, kuin vanhemmillekin. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko, säät todella suosivat - molemmilla sattui kaunis ja lämmin sää, ei kuitenkaan se tukalin helle.

   Poista
 5. Voi mitä kaikkia ihania herkkuja kasvaakaan keittiöpuutarhassasi!

  VastaaPoista
 6. Onko haltiankukka sama kuin keijunkukka? Näyttää ainakin samanlaiselta. Minulla on yksi punalehtinen, jonka jo keväällä luulin kuolleen, mutta sieltä se nousi! Ne ovat kivannäköisiä. Sinulla on muun puutarhan lisäksi myös kunnon keittiöpuutarha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haltiankukka on keijunkukat ja tiarellan risteytys ja hyvin samanoloinen kuin keijunkukka. Minullakin keijut olivat keväällä tosi surkean näköisiä ja luulin niiden kuolevan, mutta kaikki elpyivät ja kasvavat nyt hyvin. Pidän kovasti sekä hartioista että keijuista :).
   Pidän itse tästä keittiöpuutarhasta kovasti. Laatikoissa viljely on helppoa. Keittiöpuutarhan asettuminen vanhalle laitumelle osaksi puutarhaa on myös parantanut oleellisesti puutarhanäkymää.

   Poista
 7. Onpas siellä jo paljon hyödyllistä, tillikin jo täysikokoista, minulla vasta aloittelee. Mahtava pensasmustikkakasvusto ja ah niin ihana kasvihuone satoa tuottamassa.
  minäkin annan aina ruohosipulin kukkia, se on niin kaunis laukka. Kukinnan jälkeen leikkaan osan alas, saan uuden sadon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimästi tervetuloa lukijaksi Cheri! Uudet lukijat ja kommentoijat ilahduttavat kovasti.
   Tilliä pääsee käyttämään ja pakastamaankin talven käyttöä ajatellen. Ostin pensasmustikat pieninä edullisesti, mutta kyllähän ne ovat kasvaneet, ensi vuonna voi jo odottaa suurempaa satoa.
   Käytän ruohosipulin kanssa samaa konstia kuin sinäkin - toimii hyvin :).

   Poista
 8. Hyötytarhasi on oikea silmänilo! Runsaasti satoakin sieltä on näemmä tulossa. Pensasmustikoissa on meilläkin valtavasti raakileita tulossa, ensimmäistä kertaa taitaa tulla oikein kunnon sato. Ruohosipuli saa kukkia meilläkin. Pörriäisetkin tykkäävät siitä. Sattuipa teidän lapsillenne parhaat mahdolliset päivät viettää puutarhahäitä. Onnea myös pojallenne! Minä vaihdoin muutama päivä sitten takaisin vanhaan bloggeriin eikä se ole ainakaan minulle herjannut mitään. Ehkä siinä oli sitten joku hetkellinen häiriö. Hyvä kuitenkin, että ovat tehneet ehkä jotain uuden bloggerin kuvien siirron hitaudelle. Ihanasti hortensia kurkkii huvimajan ikkunasta viimeisessä kuvassa. Kukkaisaa heinäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Minna! Toivottavasti satoa eivät sotke tuholaiset tai muut harmit, nyt näyttää vielä hyvälle.
   Bloggerin häiriö voi olla tilapäinen, mutta tulipa kokeiltua tuota uuttakin versiota. Tein postauksen tietokoneella.
   Tuo köynnöshortensia on pitkäaikainen ilo kukkiessaan, pidän siitä tosi paljon.

   Poista
 9. Teillä onkin ollut juhlava kesäkuu. Ihanaa.

  Sadetta tosian tuli reippaasti. Meillä osa kasveista on tuen tarpeessa. Keittiöpuutarhasi on myös kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreää! Sade oli enemmän kuin tarpeen, meillä tuli lopulta 74 mm.
   Juu, nyt on juhlittu sillä tavalla mukavasti :).

   Poista
 10. Sinä olet todellinen viherpeukalo, niin ihanan näköistä! Olet varmasti ennen sateita ollut ahkera kastelija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nöyrä kiitos, vaikka tunnustan olevani harjoittelija monen lajin kohdalla. Sellaista yrityksen ja erehdyksen kautta kulkemista. Yritä toteuttaa mielessä olevia visioita, mutta joskus onnistuvat paremmin ja joskus pitää korjata.
   Laatikoita kastelin helteillä päivittäin, koska täällä oli todella pitkä kuivuus. Laitoin riviväleihin kasvikatetta, jotta kosteus pysyisi paremmin. Mieheni tekemät isot laatikot pitävät kosteuden multatilassa paremmin kuin pienet lavakaulukset.

   Poista