perjantai 12. kesäkuuta 2020

VIELÄ VIIMEINEN SARJA KUKKIVIA KORISTEOMENAPUITA
On oikeastaan hyvä, että koristeomenapuut kukkivat hieman eri aikoina, näin kukinnasta saa nauttia pidempään. Minulla on kaksi "Erstaa" paratiisiomenapuuta. Yli 20-vuotias komea yksilö kasvaa pihan etupuolella suuren purppuraomenapuun vieressä. Purppuraomenapuu aloittaa ja "Erstaa" tulee pari askelta jäljessä. Tässä lämmössä kaikki etenee niin nopeasti, että osa puista on jo lopettanut kukinnan, mutta laitan kuvat kuitenkin.
Päätin istuttaa tänä keväänä vielä sisääntuloa kaunistamaan kolmannen purppuraomenapuun. Kunhan pieni ”Hopa” kasvaa, näistä kolmesta tulee mukavasti kuja reunustaman pihaan saapumista. 
Myös huvimajan lähellä kasvava "Erstaa" kukki samalla tavalla.
Aivan huvimajan lähellä korkeuksiin kurkottelee 20-vuotias purppuraomenapuu ”Royalty”, joskus aikoinaan olisi kannattanut katkaista puun latva ja muotoilla näin latvusta, nyt latvaan ei yletä enää millään. Tummalehtinen ”Royalty” erottuu maisemassa kauniisti, mutta en osaa ottaa siitä kunnollista kuvaa.

Ehkä saatte kuitenkin tunnelmasta kiinni?

"Rixi" kasvaa kuvan keskellä olevassa kapeassa istutusalueessa keittiöpuutarhan reunassa.


Keittiöpuutarhan reunaan 2018 istutettu purppuraomenapuu ”Rixi” ei tehnyt tänä vuonna kukkia, mutta näyttää olevan hyvässä kasvussa, joten ehkä ensi vuonna on odotettavissa kaunista kukintaa.

Edessä Rixin hento runkoRixi ei luontaisesti kasva niin suureksi kuin jotkut muut koristeomenapuut. Ajattelin, että olisi hauska näkymä, kun köynnöskaaren läpi voi katsella koristeomenapuun kukkivia oksia.

Tässä tarhaomenapuu "syysjuovikas" vielä kukkii, pihasyreeni on aloittelemassa

Muutama päivä myöhemmin


Kuten teistä monet ovat todenneet, nyt tapahtuu niin valtavalla vauhdilla. Pihasyreenit astuvat näyttämölle jo ennen kun omenapuut lopettelevat. Täydessä loistossaan ne ovat nyt. Jonkin aikaa oli tarhaomenapuiden juurella valkoinen ”lumipeite” kukkien terälehdistä, samoin jo aikaisemmin kukkineiden koristeomenapuiden juurilla.
Olen iloinen kaikista uusista lukijoista ja kommenteista! Olette oikein lämpimästi tervetulleita blogini pariin seuraaman vanhan kartanon pihapiirin ja puutarhan eloa. Tavoitteena on kunnioittaa ja vaalia tätä historiallista maalaismaisemaa. Historiallista siinä mielessä, että elämää on historian kirjojen mukaan ollut tällä paikalla jo hyvinkin kauan. Tila on ollut kruununtilana jo 1600-luvulla.Nyt mennään vahvasti lämpimämpää kohti, joten tietää uusien istutusten kastelua. 
Iloa ja valoa teille!

18 kommenttia:

 1. Hopa on kaunis puu, istutin puut viime vuonna omaan ja tyttären pihaan. Tänä vuonna ei vielä päästy nauttimaan kukinnasta mutta ehkä jo ensi vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskasti samalla tavalla; minäkin istutin tyttären pihaan kaksi Hopaa 2018, ne ovat kukkineet ihanasti sekä viime että tänä vuonna.

   Poista
 2. Kukkivat puut ovat kauniita ja onneksi kaikki niistä ei kuki ihan samaan aikaan. Riittää kauemmaksi aikaa kauneutta.

  VastaaPoista
 3. Kyllä on kaunista ja siistiä! Ihanasti kukkivat puut heijastuvat sinitaivasta vasten. Ihanan seesteinen tunnelma teillä, tilaa olla ja tehdä. On teillä tehtykin, sen huomaa. Tykkään kovasti.
  Lämpöistä viikonvaihdetta:) Mä pesin mattoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvostan kaunista kommenttiasi, kun olen tutustunut sinun pitkäjänteisesti ja harkitusti rakennettuun puutarhaasi, sinulla on niin paljon upeita kauniita kasveja sekä puissa, pensaissa että perennoissa.
   Oi, sinä jo ehdit mattojen pesuun, sekin on yksi listalla odottava tehtävä .... miten niitä tehtäviä kertyykin listaan.
   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 4. Minullakin Erstaa-puu. Tekee kovasti pikkuomenoita, ovat oravien mieleen ja olemme syöneet niitä itsekin.
  Purppuraomenapuu on tavattoman kaunis kukkiessaan ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erstaa sopii käytettäväksi myös paistoksiin ja muihin vastaaviin, varsinkin jos tarhaomenapuilla on huono satovuosi. Kukkivat puut ovat ihania :).

   Poista
 5. Kukkivat omenapuut, voiko kauniimpaa ollakaan! Sinulla aika samanlainen portti kuin minullakin. Kiva, kun olet laittanut kaarevia muotoja pihaasi, kuten kiveys keittiöpuutarhan vieressä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkivat hedelmäpuut ja muut ovat kyllä aivan ihania! Monissa paikoissa kaareva muoto näyttää luonnollisemmalta :).

   Poista
 6. Puutarhasi on todella kaunis. Olet onnistunut kiitettävästi vaalimaan ja kunnioittamaan vanhaa pihapiiriä korostamalla olemassa olevaa ja luomalla uutta kauneutta.
  Kiitos tuosta koristeomenapuun latvan katkaisukommentista. Puutarhamyymälässä sanottiin, ettei koristeomenapuu tarvitse leikkaamista, ellei joku oksa ole vahingoittunut. Royaltysta leikkasin pari alimpaa oksaa, kun ne estivät jänisverkon laittamisen syksyllä. Sekä Aamuruskossa, Royaltyssa että Makamikissa on jo nyt korkealle sojottava latva. Makamik saanee kasvaa nähdäkseni sen kehityksen, mutta Royaltyn ja Aamuruskon latvat voisi nyt madaltaa, jotta puista saisi tasapainoisemman näköisiä. Musta Rudolf on hyvän mallinen jo nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta! Tuo yleisohje sanotaan lähes joka paikassa koristeomenapuille, mutta ei siihen kannata ihan sokeasti luottaa, olen huomannut. Minulla on kaksi Erstaa paratiisiomenapuuta, toinen kasvoi itsekseen erittäin sopusuhtaisesti ja kauniisti ja toista on joutunut korjaamaan. Tuo Royalty pääsi karkaamaan latvasta, kun en älynnyt asiaa ajoissa.

   Poista
 7. Todella kauniita omenapuita! Minulla on jokin purppuraomenapuu hankintalistalla. Kauniita kesäpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purppuraomenapuissa on valinnan varaa, joten varmasti löydät mieleisen kaunottaren itsellesi :).

   Poista
 8. Ihania kuvia ja kaunis puutaha sinulla. Omenapuiden ja syreenien kukat ovat pionien ohella ihan suosikkejani! Mukavaa juhannusviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tämä aika on upeaa, kun kaikki nuo lajit kukkivat peräkkäin.
   Samoin sinulle hyvää juhannusviikkoa!

   Poista
 9. Kaunista! Kiva nähdä yleisnäkymiäkin kauniista puutarhastasi. Nuo "Rixi-kuvat" erityisesti ihastuttivat. Kukkivat koriste- ja hedelmäpuut sopivat todella hyvin varsinkin tuollaiseen isoon pihaan, jossa ei pieni piperrys erotu mihinkään. Ne myös jakavat aluetta kivasti pienempiin osiin. Meillä ei ole kuin pari mahdollista paikkaa puille, etteivät tule liian lähelle rakennuksia, joten on tarkkaan harkittava, mitä istuttaa ja mihin. Metsän mokomakin puskee ihan pihaan kiinni! Haluaisin kyllä vielä jonkun kukkapuun luumupuiden lisäksi, mutta pitää ensin pehmitellä isäntää :D Nyt ei ole ihan tyypillisimmät kesäkuun ja varsinkaan juhannuksen säät, mutta nautitaan niistä ehdottomasti niin kauan kuin tätä jatkuu. Mukavaa juhannusviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että melkein kaikki kuvani ovat yleisnäkymiä, koska otan kuvan kännykällä nähdessäni jonkun silmääni miellyttävän näkymän ;). Pitäisi panostaa kuvaamiseen vähän enemmän, mutta puhelin on aina taskussa saatavilla. Piha-alueen koko vaikuttaa tosiaan paljon siihen, voiko puita istuttaa ja minkä verran. Meillä on pakko olla aika paljonkin puita, että saa kerroksellisuutta pannukakun sijaan.

   Kiitos, ja samoin sinulle hyvää juhannusviikkoa!

   Poista