lauantai 4. heinäkuuta 2020

RUUSU RITAUSMA ja PÄTKÄ KÄRHÖAITAA

Tarhakurtturuusu "Ritausma"Kalenterissa on käännetty heinäkuun lehti ja samalla sää muuttui epävakaisemmaksi ja viileämmäksi. Meillä satoi kesäkuun viimeisenä päivänä yhteensä 74 mm - aikamoinen määrä - mutta sade tuli kreivin aikaan, kaikki kasvit janosivat vettä. Erittäin pitkä kuivuus alkoi jo koetella myös nurmikkoa, mutta vielä ei ehtinyt palaa kuin pari kohtaa. Todettakoon, että meillä on lähes joka puolella nurmikon alla noin puoli metriä ruokamultaa.
Pakkohan minun on tehdä päivitys tarhakurtturuusu "Ritausmasta", pensaat ovat viime vuodesta tuuheutuneet ja ovat niin täynnä kukkia. Tiistain rankka sade ei vaikuttanut vielä kukintaan, sillä kuva on otettu keskiviikkona sateen jälkeen. Nämä pensaat istutin kesällä 2018, takana kaksi talvea ja ruusut ovat viihtyneet toistaiseksi erittäin hyvin. Pidän todella paljon ruusun tiiviistä kasvutavasta ja kauniista lehdistöstä. Kuvan oikeassa reunassa kukkii köynnöshortensia.


Toivottavasti teitä ei kyllästytä katsoa ruusua eri suunnista, minua ei kyllästytä 😃 käyn nimittäin kiertämässä sitä joka päivä ja monta kertaa. Ehkä kuvat hyödyttävät myös, jos harkitsette Ritausman hankintaa omaan puutarhaanne. Itse haluaisin nähdä kasveista kukinnon lisäksi myös kasvutavan, sillä täällä syrjässä asuessa ei aina pääse näkemään kasveja livenä ja ostopäätöksen tekeminen on välillä haastavaa. Onneksi on olemassa puutarhablogit!Tässä kuvassa näkyy "Ritausman" vieressä Rosa Rugosa -ryhmään kuuluva "Pink Pavement", joka on matalakasvuinen vaaleanpunainen ruusu, se sopii mielestäni kasvutavaltaan ja lehdistöltään hyvin yhteen "Ritausman" kanssa.Käväistään vielä kurkistamassa pinkkiä kärsämöä. Ostin tämän syksyllä Mustilan taimipäiviltä ilman nimilappua. Punakärsämö "Appleblossom" on ehkä vaaleamman punainen ja "Cerise Queen" näyttää kuvissa tummemman punaiselta - tunnistaako joku teistä tämän?


Tässä vielä kuva vähän lähempää. Kaksi laihaa taimen rimpulaa ovat tuuheutuneet hyvin. Tämä saattaa levitä liikaakin, mutta kuten huomaatte, minulla on tällä alueella vielä paljon tilaa kasveille. Täytyy alkaa tosissaan monistuspuuhiin, tosin olisi kiva löytää jotain sellaisia kasveja, mitä itsellä ei vielä ole.

Ostin pojan hääreissulta palatessa Viherlandiasta "Ballet Skirt" tarha-alppikärhön. Tälle piti miettiä sopiva paikka ja se pääsi keittiöpuutarhan reunaan.Tukea miettiessä keksin, että laitumen suuntaan sopisi hyvin vanhoista heinäseipäistä tehty aidan pätkä. Tuumasta toimeen ja tässä se on tämän päivän tuotos. Kärhöstä otan kuvia myöhemmin. 
Kierretään vielä lopuksi Ritausman luokse ja viimeinen kuva tältä päivältä, kärhöaita näkyy takana.

Tänään on taas tihuuttanut vettä. Huomenna Avoimet puutarhat ja retki kiinnostaviin kohteisiin on edessä.
Hyvää viikonloppua teille kaikille!

18 kommenttia:

 1. Ritausma onkin todella suloisen värinen. Makean väriset siankärsämöt, en osaa sanoa lajikkeesta. Jostakin vuosien takaisesta siemenkylvöstä on tullut hyvin saman väristä. Ne kyllä sitten risteytyvätkin keskenään, eivätkä minulla ainakaan ole levinneet yhtään - pikemminkin ne katoavat aina parin vuoden päästä. Mutta toisaalta tontilla putkahtaa siellä täällä haalean vaaleanpunaisia siankärsämöitä itsestäänkin, siirtelen niitä sitten kukkapenkkeihin. Toivottavasti noista tulee pitkäikäisiä!
  Tuntuu, että siirryttiin hetkessä syksyyn, haikea olo, kesä meni jo - kun muutenkin heti kevään loputtua minulla alkaa syysahdistus :-D Toivottavasti kesä tulee vielä takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila pohdinnoistasi siankärsämön suhteen, olisi kiva, jos tämä säilyisi, sillä väri näkyy hauskasti pidemmälle ja pidän myös tuosta vaiheesta, kun osa vasta aloittelee kukintaa hennoilla punerruksella.
   Nyt 10 vrk:den ennuste on hyvinkin epävakaista ja viileähköä, mutta jospa vielä saataisiin kesälämpöä takaisin. Voihan syysahdistus - toivotaan, että pystyt vielä siirtämään sen pitkälle syyskuuhun :).

   Poista
 2. Ritausma on todella suositeltava ruusu jokaiseen pihaan, kun se jaksaa kukkia tuoksuvin kukin vaikka kuinka pitkään syksyyn asti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä Tita, kahden vuoden kokemuksella kukkia riitti tosiaan pitkälle syksyyn. Ainoa miinus saattaa olla täysi sadekesä, mikä vaikuttaisi kukkiin. Mutta tähän mennessä ei ole ollut kurjia puolia ”Ritausman” kanssa, napsin kuivuneet kukinnot pois samalla kun nuuhkin ja ihastelen ruusua, se osaltaan lisää kukintaa.

   Poista
 3. Ristauman kukat ovat todella kauniit ja ruusu näyttää muutoinkin hyvin elinvoimaiselta. Toivottavasti sateet eivät nyt pilaa kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusun terve ja kaunis lehdistö on yksi iso plussa ihanien kukkien ohella. Vielä sade ei ole rumentanut kukkia, mutta toivotaan parasta. Toisaalta uusia nuppuja tulee aina tilalle kun saksii huonot kukat pois.

   Poista
 4. Hyvä, kun esittelit Ritausmaa niin monelta kantilta! Minulla olisi kurtturuusuilta vapautuva aidanne pian käytössä - olisiko tässä ruusu tilalle? Kenties:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ritausma saattaisi olla hyvä ruusu aidanteeseen, sillä se on niin tuuhea alhaaltakin. Pidän tästä tosi paljon.
   Itse en uskaltanut istuttaa mitään kurtturuusun hävityskohtaan, sillä nurmikon seasta yrittää nousta ruusunalkuja, mitkä leikkaan aina maata myöten.

   Poista
 5. Kaunis on puutarhasi! Ritausma näyttää olevan täynä kukkia, mun oma alku aukaisi vasta ensimmäisen kukkansa ja olen todella ihastunut. Heinäseiväs aita sopii hyvin maisemaan. Olen minäkin haaveillut maatilan puolelle sellaisesta mutta en ole vielä niitä seipäitä saanut. Hyvää kesän jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ritausma on kasvanut reippaasti eli joka vuosi tulee lisää tuuheutta, korkeutta ja kukkia. Se on viihtynyt tässä paikassa valtavan hyvin. Pian sinunkin Ritausmasi kasvaa ja näyttää enemmän suloisia kukkiaan.
   Luulisi monin paikoin olevan vapaita heinäseipäitä, jos osaa kysyä vanhoilta tiloilta. Nykyisin ei juurikaan laiteta heinää kuin paaleihin. Samoin sinulle ihanaa kesää :).

   Poista
 6. Kauniisti kukkii 'Ritausma'. Heinäseiväsaita sopii maalaismaisemaan ja varsinkin pellon reunaan paremmin kuin hyvin. Kai sinä jatkat aitaa pidemmällekin? Onko sinulla muuten siinä mitään ohuempaa tukea kärhöille, rautalankaa tai kanaverkkoa? Kärhöt eivät oikein osaa ottaa heinäseipään paksuisesta tuesta itse kiinni, parin sentin puurimakin on turhan paksua niille (tiedän kokemuksesta), joten niitä saa olla koko ajan ohjailemassa ja kieputtelemassa versoja toistensa ympärille. Jään odottelemaan postausta, missä esittelet aidalle tulevat kärhöt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti aidan pätkiä tulee alueelle lisää, yhtenäistä aitaa en tee, sillä laitumen puolelta täytyy myös päästä hoitamaan kasveja ja keräämään marjoja. Tämä yksi tarha-alppikärhö on nyt istutettu, mutta mielessä lähti kyllä heti liitämään ajatus kärhöjen lisäämisestä.
   Tällä hetkellä kärhön tukena ja ohjaamassa seipäistä kohti on vasta juuttinarua, mutta aita on vasta lauantain tulos, joten ei ehtinyt vielä tehdä paremmin. Kanaverkkoa ajattelin yrittää asetella niin, ettei häiritse visuaalista ilmettä ;).
   Arvaa vaan, miten päässä höyryksi eilen, kun kävin tutustumassa yhdessä kärhöparatiisissa (no oli siellä valtavasti ruusuja ja kaikkea muutakin mahdollista), en ole ikinä nähnyt niin paljon erilaisia kärhöjä samassa pienessä puutarhassa ja kaikki olivat niin hyvinvoivia. Oih.

   Poista
 7. Ritausma on kyllä ihana pensasruusu, minultakin sitä löytyy ruusutarhasta.
  Ja ruusujahan ei voi kuvata liikaa;)

  VastaaPoista
 8. :). Aivan. Eilen juuri ihmettelin, että Ritausman kukinta on yhä vain runsastunut. On se niin kaunis!

  VastaaPoista
 9. Ritausma on todella kaunis. Minulla oli myös tummanpunaista kärsämöä mutta hävisi parinvuoden kuluttua kokonaan ja sellaista ei juuri meidän pihassa tapahdu. Seiväsaidan pätkä on ihana. Me olemme tehneet kaksi porttia mistä pääsee aidan toiselle puolelle että siinä mielessä voi yhtenäisemmän aidankin rakentaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävää, että välillä häviää mieleisiä kasveja - onneksi ei kovin usein. Kiva, että tykkäät seiväsaidasta, pitää miettiä jatkoa :). Hyvää viikonloppua!

   Poista
 10. Voi kun on kaunis ruusu tuo Ritausma 🤍
  Ja muutenkin niin kaunista ja huoliteltua joka puolella. Kärhöjen aidan pätkä istuu oikein hyvin paikoilleen ja näyttää varmasti todella kauniilta, kun kukinta pääsee vauhtiin.
  Ja vettä on kyllä nyt saatu jo yllin kyllin. Paraikaakin sataa ihan kaatamalla. Sääliksi käy noita kukkasia, mutta minkäs teet.
  Toivottelen sinulle mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ritausma on jaksanut ihastuttaa! Kiitos kannustuksesta, kommenttisi lämmittää mieltä. Täälläkin sataa kaiken aikaa, toivottavasti huomenna olisi poutaa.

   Poista