lauantai 9. marraskuuta 2019

VIERAILU TYTTÄREN PIHALLA, osa 1

Blogiani pidempään seuranneet muistavat varmaan, kun esittelin uuden pihan rakennusta tyttäreni ja hänen miehensä hiljattain rakennetun talon tontilla. Talo valmistui vuonna 2017 ja samana keväänä käynnistyi myös pihan rakentaminen ammattilaisen tekemän suunnitelman mukaisesti. Keväällä 2017 teimme istutukset sekä talon pohjois- että eteläpuolelle tehdyn pihasuunnitelman mukaisesti. Vuonna 2018 kesän aikana jatkoimme pihan rakentamista talon itäpuolelle ja lisäksi teimme istutuksia sisääntulotien länsipuolelle, näitä alueita ei ollut pihasuunnitelmassa. Katsotaan, mitä kuuluu uudelle pihalle kesällä 2019. Ensin pohjoispuoli.


Pihaan ajetaan kuvassa näkyvää tietä pitkin. Toukokuussa kukkiva norjanangervoaita reunustaa tien vasenta puolta, oikealla puolella on viinimarjapensaita. Etualan nurmikolla kasvaa kolme omenapuuta ja kulmassa näkyvä metsävaahtera. Nämä puut ja pensaat istutimme keväällä 2017.


Kuvan etualalla on vuonna 2018 istutettu rungollinen mongolianvaahtera. Puun takana näkyvä autokatos valmistui syksyllä 2019, kuvassa autokatos on vielä maalaamatta. Etualalla näkyvien kivien välissä kasvaa pensasmustikoita.


Sisäänkäynnin vieressä olevalla istutusalueella kasvaa suuren kiven takana kolme mustilanhortensiaa ja etupuolella kolme pesäkuusta sekä kartiovalkokuusen kääpiömuoto. Perennoja edustaa valkoinen särkynytsydän, joka on viihtynyt hämmästyttävän hyvin. Kuvan tulppaanien sipulit istutin syksyllä 2017 ja ne ovat jopa lisääntyneet omin avuin.


Pesäkuusen vieressä on siis särkynytsydän alba. Kukinta kesti pohjoisseinustalla pitkään ja kasvusto kesti ihmeen hyvin ränsistymättä aivan loppukesään saakka. 


Talon pohjoispuolella istutusaltaassa kasvaa keskellä timanttituija "Smaragd" ja tuijan molemmin puolin ovat rungolliset "Palibin" pikkusyreenit. Varjoisassakin kukinta oli näin upea kaksi vuotta istutuksesta. Kasvutilan peittäjiksi on istutettu kuunliljoja ja rönsytiarellaa, ehkäpä ne ensi vuonna kaartuvat jo istutusaltaan reunoille.


Kuva on otettu heinäkuun puolivälissä, Palibin syreenit vehreyttävät seinustaa kukinnan jälkeenkin.


Elokuussa on mustilanhortensioiden vuoro kaunistaa sisääntuloa. Tällä puolella taloa on kasvamassa myös pihasyreenejä ja yksi isabellansyreeni, kasvaessaan ne toivottavasti tuovat sekä vihreyttä että kaunista kukintaa. Kaksi koreanpihtaa täydentää pesäkuusten ja kartiovalkokuusen ryhmää lehdettömällä kaudella.


Tämä kuva on otettu pihapiirin ulkopuolelta. Nurmikon puolella kasvavat mustaherukkapensaat tekivät hyvän sadon jo tänä kesänä, punaherukat ja karviaiset sitä vastoin kasvattivat vielä lehdistöään.  Nurmikon reunassa karikkeen kattamina kasvaa kivien lomassa noin 20 pensasmustikkaa, vielä ne ovat aika pieniä. Kesällä 2018 istutimme koivuangervoaidan mustikoiden taakse seuraavalle kehälle (kuvassa keskellä) sekä rajaamaan että estämään hiekkatieltä nousevaa pölyä. Kolmannella "kehällä" kasvaa kolme mongolianvaahterapensasta ja lähinnä tietä rungollinen mongolianvaahtera. Tällä aluella on myös pensaina marjatuomipihlajia (saskatoon) tuomassa kevääseen kaunista valkoista kukintaa ja loppukesään terveellisiä marjoja.


Pihaan ajettaessa oikealla puolella on kaksi syyshortensiaa ja yksi pihasyreeni. Näistä kuvaan sattui vain toinen syyshortensia. Kuivan kesän vaikutus näkyy nurmikossa, kuivuus luultavasti vaikutti myös mongolianvaahteran aikaiseen syysväritykseen.


Kaivonkannen ympärillä kasvaa pensasmustikoita. Lyhyt matka kipaista hakemaan mustikat aamupalalle tai jälkiruokaan. Ritakin pääsi kuvaan :).


Syksyllä ohikulkijat tai pihaan saapuvat voivat nauttia kauniista ruskan väreistä. Metsävaahtera, pensasmustikat, koivuangervo ja mongolianvaahterat saavat hienoja syksynsävyjä.

Seuraavassa osassa jatketaan pihakierrosta eteenpäin.
Mikäli haluat katsoa, miten pihanrakennus aloitettiin keväällä 2017, pääset sinne täältä

12 kommenttia:

 1. Kaunis talo ja istutukset! Tuo istutusallas syreeneineen on ihana<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talo on Kannustalon Harmaja, sopii kyllä hyvin tuolle tontille. Ihana on sisältäkin :). Uskon tuon istutusaltaan kasveineen muuttuvan vielä parempaan suuntaan ajan myötä. Minä huokailin ihastuksesta pikkusyreenien kukkiessa, tämän vuoksi halusin itsellenikin Palibin syreenin.

   Poista
 2. Kukkivia pikkusyreenejä minäkin ihailin, itsellänikin on niitä nyt kaksi (yksi kuoli).
  Hyviä, kauniita ja kestäviä kasveja on valittu alueelle. Paikasta tulee todella upea, kunhan kasvit vielä kasvavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä Palibin on sopivassa ympäristössä tosiaan kaunis ja tyttäreni käytti kukkia mm. kakkujen koristeluun. Tälle uudelle pihalle on tässä vaiheessa omistajien toiveiden mukaan istutettu lähinnä puita ja pensaita, kasvaessaan ne muovaavat näkymän huomattavasti parempaan suuntaan.

   Poista
 3. Piha on jo kaunis ja hoidetun näköinen. Usein uusissa pihapiireissä rakennustarvikkeet lojuvat monta vuotta. Ihan järkevästi tyttäresi on aloittanut puista ja pensaista, joiden kasvua saa odottaa. Pikkusyreenit ovat ihastuttavia ja niin on kasvien syysruskakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän talon ja tontin omistajat ovat hyvin järjestelmällisiä ja aina siellä vieraillessa on kaikki paikat niin sisällä kuin ulkonakin järjestyksessä :). Puiden ja pensaiden kasvu vie tosiaan aikansa, joten ne on hyvä istuttaa alkuvaiheessa. Jos kiinnostus tulee jossain vaiheessa perennoihin, niin niiden lisäys vähän kerrassaan täyttää puutarhaa melko nopeasti. Uskon, että ensi vuonna muutos kasvussa näkyy monen puun ja pensaan kohdalla, tänäkin vuonna huomasi selvän muutoksen viime vuoteen.

   Poista
 4. Tyttäresi puutarha on jo nyt kaunis ja kaunistuu vain koko ajan kun puut ja pensaat kasvavat. Pikkusyreenit sopivat kauniisti talon tummaan väriin. Pensasmustikoiden ja vaahteroiden väritys on upea ruska-aikaan. Komeat ovat myös kivetkin niiden seassa. Kivistä ei tainnut olla pulaa tuolla tontilla, jos en ihan väärin muista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein muistat Minna, kiviä löytyy kaiken kokoisia ja paljon. Tähän Harmaja -taloon sopii mielestäni aivan erinomaisesti tämä tumma väri (väri on hyvin lähellä mustikan sävyä). Ja kuten mainitsit, pikkuryreenien sävy tulee tummaa vasten kauniisti esiin, oikeastaan näin on melkein kaikkien kasvien kanssa. Tumma väri on yllättävän hyvä ja rauhallinen tausta.

   Poista
 5. Kaunis ja selkeälinjainen piha! Kasvivalinnoissa on hienosti huomioitu myös ruskan vaikutus, mikä ainakin itseltäni tuppaa aina unohtumaan. Palibi on ihastuttava - sopisi hyvin myös meidän pihallemme. Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppohoitoisuus oli omistajien toive ja nurmikko oli myös toiveena vilkkaille koirille temmellysalueeksi. Kunttakin osittain olisi ollut ihan kiva vaihtoehto, mutta kustannukset olisivat nousseet liikaa. Eriaikaisesti kukkivat puut ja pensaat tuovat vaihtelua ja ruska on tosiaan huomioitu :). Hyvää alkavaa viikkoa!

   Poista
 6. Valamihin näkööne piha/puutarha jo muutamas vuares. Tiätysti jos o valamis suunnitelma, ei mee aikaa pähkäälyhyn. Huh, mikä määrä pensasmustikoota. Niistä saa muutaman vuaren päästä mustikoota iha hirviät määrät. Komeeta ruskafäriä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valmis suunnitelma auttoi paljon alussa, kun joka puolella oli vain hiekkaa ja kiviä kasoissa. Pensasmustikat toimivat sekä hyötynä että ovat kaunis kiiltävälehtinen pensas. Sain taimet halvalla taimistolta, missä niitä mikrolisätään eli kannattava sijoitus. Tyttö on ahkera leipuri, joten eiköhän marjoille käyttöä löydy :).

   Poista