maanantai 11. marraskuuta 2019

VIERAILU TYTTÄREN PIHALLA, osa 2

Jatketaan kierrosta tyttären uudella pihalla. Viime vuonna 2018 teimme istutukset tälle kuvassa näkyvälle alueelle. Kaksi kirsikkapuuta ylätasanteella terassin vieressä oli istutettu jo 2017. Tontti on kauniilla paikalla järven rannassa, rantasauna on ilona. Tontin kaikki isot puut ovat rannassa, niihin ei ole koskettu. 


Aivan kuvan etureunassa näkyy yksi kolmesta putken kannesta, nämä maasta nousevat putket kuuluvat mustan veden säiliöön. Vuonna 2018 istutimme kääpiövuorimäntyjä ja laakakatajia maisemoimaan näitä muoviputkia ja tänä keväänä täydensimme havujen keskelle jäävää aluetta vielä kymmenellä tummakeijuangervolla. Nämä istutukset häivyttävät jatkossa muoviputket, mutta eivät ole esteenä kaivon tyhjennykselle.


Vuonna 2018 kivipengeryksen eteen istutettiin koivuangervoja, nämä peittävät jatkossa kuorikatteen. Hopa koristeomenapuita istutettiin kaksi ja kolmantena puuna tässä rivissä on luumupuu. Pienet kukkivat puut tuovat mukavasti korkeuseroja ja vaihtelevuutta maisemaan. Ylätasanteella näkyy valkoisena kukkiva kirsikkapuu.


Ihmettelin, että Hopa kukki näin hyvin vuoden kuluttua istutuksesta. Takana näkyy rakenteilla oleva autokatos.


Koristeomenapuiden alla on maanpeitekasveina perennoja, keskimmäisen Hopan ja luumun välissä kasvaa kolme nietospensasta. 


Yllä kuvassa etualalla kasvaa sirotuomipihlaja. Tästä kuvasta näkyy, että perennoilla on vielä laajentumistilaa, keväällä pääsen varmaan jakamaan uusia alkuja mullostilaan ja ehkä löytyy jotain kivaa täydentämään jo istutettuja lajeja.


Tässä etualan kohopenkissä kasvaa edellä mainitun sirotuomipihlajan lisäksi keskellä luumupuu ja toisessa päädyssä rautatieomenapuu. Etualalla on nyppykurjenpolvea ja hopeahärkkiä, keskellä rönsyakankaali levittäytyy kivien päälle. Hyötykasveina tällä alueella kasvoi lisäksi perunaa takarivissä, punasipulia, keltasipulia, porkkanoita, salaattia, herneitä, tilliä, lehtikaalia ja ruohosipulia. 


Koristeomenapuiden alueen perennat ovat: komeamaksaruoho Carl, rantatädyke, rönsyakankaali, japaninakileija "Rose and White", purppurakeijunkukka, peittokurjenpolvi "Karmina" sekä loistosalvia Rose Queen.


Yuki cherry Blossom nietospensas
Peittokurjenpolvi "Karmina"


Vuonna 2018 aloimme tehdä istutusaluetta rakenteilla olevan autokatoksen päätyyn. Tämä alue näkyy hyvin pihaan ajettaessa ja talon eteläpuolen terassilta katsottaessa. Tulppaanit kasvavat tällä 2018 tehdyllä alueella kahden Palibin pikkusyreenin ympärillä. Tänä vuonna jatkoimme istutusaluetta koko autokatoksen päädyn pituudelle ja autokatoksen takakulmaukseen, oikeastaan "päädyn ohi", (yli 3 metriä irti seinästä) istutettiin koristeomenapuu "Aamurusko".


Tässä tytär lapio istutusmultaa, onneksi sitä jäi vielä jäljelle 2018 tilatusta kurma-autokuormasta.


Sipulikasveina ukkolaukat "Purple Sensation" ilahduttivat touko-kesäkuussa, pikkusyreenit ovat vielä nuppuisina. Biolanin lämpökompostori tuottaa erittäin tarpeellista ainesta maanparannukseen.


2018 istutetut "Karl Rosenfield" pionit esittivät kukkia jo vuosi istutuksesta. Tyttären toiveen mukaan tätä samaa lajia istutettiin lisää, joten nyt pioneja on tällä istutusalueella yhteensä 7 kpl. Muita perennoja alueella ovat kuvassa kukkivat loistosalviat, haltiankukat, komeamaksaruoho "Carl" ja "Herbstfreude", tarhakurjenpolvi, harmaakurjenpolvi ja isotähtiputki.


Tänä vuonna jatkoimme myös istutuksia kuudennessa kuvassa olevan "hyötypenkin" taakse. Alue oli ns. joutomaata ja harmittavasti siinä kasvoi lähinnä leskenlehtiä, pujoa ja maitohorsmaa. Kaksi paikalla ollutta luonnon katajaa jätettiin tietenkin kasvamaan ja lomittain aidanteeksi istutettiin mongolianvaahtera (3), jalosyreeni "Andenken an Ludwig Späth", kaarisyreeni "Veera" (2), valkoisena kukkiva Isabellansyreeni Holger ja lilana kukkiva Isabellansyreeni (2 kpl). Näiden korkeammaksi kasvavien syreenien edessä on kokeiltavana myös pikkujasmike "Snowbelle".


Pikkujasmike "Snowbellessä" on suloinen kerrottu kukka. Karike toivottavasti rajoittaa ei-toivotua kasvustoa ja antaa aikaa miettiä, haluaako talonväki esim. lisätä laatikkoviljelyä tälle alueelle tai istuttaisiko pensaiden väliin ja eteen lisää kasveja. Nyt ovat taustan suuremmaksi kasvavat syreenit ja mongolianvaahterat aikankin jo kasvamassa.


Talon eteläpuolella kasvaa rinteessä 2017 istutetut kääpiövuorimännyt ja tummakeijuangervot.


Molemmissa istutusaltaissa on kolme pallotuija "Danicaa". Valkoisena kukkii lehtosalvia, sitä pääseekin jo keväällä jakamaan. Tulpaanien jälkeen on daalioiden vuoro täydentää kukintaa näissä elelänpuolen istutusaltaissa. Terassilla ruukussa on pensastomaatti, joka tuotti hyvin tomaatteja. Kuvan oikeassa laidassa näkyy kirsikkapuu.


Päätetään tämän vuoden kuvakierros tällä kaksi vuotta vanhalla pihalla tontin ihanaan rantanäkymään. Laiturilla talovahdit Hilppa ja Hyrrä. Nämä karkeakarvaiset hollanninpaimenkoirat nauttivat suuresti, kun tontilla on tilaa juosta ja leikkiä - välillä voi pulahtaa uimaan, jos siltä tuntuu :).


20 kommenttia:

 1. Onpa ihana, laaja piha - oikea paratiisi niin ihmisille kuin koirillekin :-)

  VastaaPoista
 2. Hyvin kauniilta jo näyttää vasta kaksivuotiaalla pihalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, onhan muutos iso kun muistaa sen pelkän "hiekkaerämaan", mikä oli tilanne rakennusurakan päättyessä :).

   Poista
 3. Oikea koirien ja (tulevien?) lasten unelmapiha. Ja tuollaisella järvimaisemalla...<3
  Kestäviä ja kauniisti kukkivia pensaita ja pikkupuita, kestäviä maanpeitekasveja ja perennoja, ja joitakin sipulikukkia. Minusta oikein järkevästi suunniteltu, varsinkin, kun ottaa huomioon pihan laajuuden. Olen omalla pihallanikin lisäämässä kukkivia pikkupensaita ja pikkupuita perinteisiin perennapenkkeihin juuri tuon helppohoitoisuuden vuoksi.
  Pihalla on paljon kiviä, onko niitä saatavilla järven rannalta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta Blue Tit! Upea järvimaisema on kuin taulu olohuoneesta katsoessa. Kiviä nousi talon perustuksia kaivettaessa ja oikeastaan jokaisen istutuskuopan kohdalla on joko monta pienempää tai suurempaa kiveä ;). Joten kivenpyöritystä on riittänyt, vaikka suuret kivet liikkuivat vain kaivinkoneella. Isojen kivien kivivuoret oli hyvä hyötykäyttää pengerryksiin ja kohopenkkeihin. Olen itse katsellut, että tämä istutusten peruspohja on jatkossakin ihan toimiva, mutta antaa myös mahdollisuuden laajentaa istutusalueita, jos puutarhainnostus iskee.

   Poista
 4. Aivan ihania istutuksia ja kokonaisuuksia, niitä oli mukava katsella ja unelmoida uudesta kasvusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Nila, tällä hetkellä suunnittelen vielä autokatoksen takakulmauksen rinteeseen kukkivaa pensasryhmää ensi kevään istutuksiin, helpottaisi kyseisen alueen hoitoa.

   Poista
 5. Mahtava piha ja upeat kivet! Uusi piha on suunniteltu kokonaisvaltaisesti uuden talon kanssa. Kaikki niveltyy ja sopii yhteen! Tytär saa olla onnellinen, kun äiti osallistuu puutarhatyöhön ja se on varmaan teidän yhteinen kiinnostuksen kohde.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Kivet ovat kyllä hienoja. Oli helpotus, että ammattilainen teki pihasuunnitelman pohjan, minkä jälkeen on minun ollut helpompi jatkaa suunnittelua eteenpäin. Omistajien toive oli helppohoitoisuus ainakin tässä nykyisessä elämäntilanteessa. Tytär ei kotona asuessaan tainnut erityisesti olla kiinnostunut puutarhanhoidosta (marjoja hän on aina kerännyt mielellään), mutta näyttää siltä, että oman pihan ja ympäristön eteen on mukava nähdä vaivaa. Minusta on ollut tosi kiva tehdä yhdessä, toivottavasti Tytär tai miehensä ymmärtävät sanoa, kun eivät halua minua taimien ja puutarhatyökalujen kanssa enää paikalle ;).

   Poista
 6. Niin kaunista! Hienoja istutusalueita ja kiviä<3 Paljon olette saaneet aikaiseksi kahdessa vuodessa. Nietospensaalla on kaunis kukinta. Ihastelin niitä blogeissa viime kesänä ja laitoin sen omallekin hankintalistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta Anni! Onneksi nyt isoimmat jutut on tehty, vaikka kieltämättä minulle tulee kaikenlaista ideaa mieleen aina, kun olen tyttären kanssa puuhaamassa. Tärkeintä on, että omistajat saavat itse päättää omalla tontillaan, minä voin sitten omassa puutarhassani touhuta mieleni mukaan :). Nietospensas kukkii kauniisti. Tämä tontti on vyöhykkeellä 3. Mutta hyvin selvisi ainakin tästä talvesta.

   Poista
 7. Kaunis piha, ei voi muuta sanoa! Ihanasti jo kaikki kasvit kukkivatkin. Kiinnitin huomiota siihen, että värimaailma taitaa pysyä rauhallisesti vaaleanpunaisen ja valkoisen sävyissä, pikkuinen ripaus höysteenä sinistäkin ainakin rentoakankaaleissa. Ja tuo on hyvä myös, että istutusalueet ovat laajoja ja väliin jää isot nurmialueet. Pieni puutarhakärpänen on tainnut puraista jo tytärtäsikin kun olette jo laajentaneetkin istutusalueita ;) Kiitos esittelyistä! Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Tytär pitää syvän pinkin / purppuran sävystä ja se on ollut yksi kantava teema väreissä, valkoinen keventää ja raikastaa. Sinistä ja lilan sävyä tulee erilaisten syreenien mukana, perennoissa sitä on myös. Perennat olen miettinyt helppohoitoisuuden pohjalta ja toisaalta omien jakopalojen mukaan. Laajat istutusalueet ovat aina hyväksi sekä helppohoitoisuuden että näyttävyyden kannalta :).

   Poista
 8. Todella kaunis piha jo tässä vaiheessa, ja järvimaisema on piste i:n päällä! Kyllä tuolla kelpaa koirulaisten temmeltää :) Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi! Järvimaisema on ihana tehoste tällä tontilla. Koirat ottavat ilon irti tästä omasta ympäristöstään, ei ole edes naapureita vieressä. Myös hyvät lenkkeilymaastot ovat koirien ja ihmisten ilona. Hyvää viikkoa myös sinulle!

   Poista
 9. Kivet on kyllä hianosti hyätykäytetty. Toimiivat varmasti osaltansa suajavallina koirienki suhteen, vaikka pensasistutukset paremmi kestääväkki ku perennaistutukset. Mullolis kans tekemistä flikan puutarhas, mutta siälon piha liki alakutekijöös. Purijettiki lähes olematon, siksi äiteen puutarhaa onki kiärretty ahkerasti jakopaloja silimälläpitäen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kivet tukevat rinnettä hyvin ja ovat vielä kauniitakin. Koirat eivät kyllä paljon katso mistä milloinkin painelevat, onneksi ei ole tuhoja tainnut tulla. Me ei varmaan olla ainoita puutarhahöperöitä, jotka tekevät myös jälkikasvun puutarhoja ;). Ja onhan se tosiseikka, että puutarhan perustaminen ei ole ihan halpaa, kun tyhjästä aloittaa, joten on kaikki jakopalat tarpeen. Sinulla onkin niin huikean hieno puutarha, että jakopaloja riittää!

   Poista
 10. Kaunis piha ja värikkäät kukkapenkit! Meillä pitäisi ensi keväänä tehdä putkihommia täällä Seinäjoella ja olemme hieman kartoittaneet putkiliikkeitä. Siinä varmaan myllääntyy koko piha, joten pitää alkaa suunnittelemaan uusia pihaideoita. Olisi ihanaa jos pihalla kasvaisi porkkanoita ja herneitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos pihaa myllätään kaivinkoneella tai muuten, niin varmasti kannattaa hyödyntää tilanne ja suunnitella samalla uutta / korjauksia entisiin istutuksiin. On tosiaan kiva, että saa kasvattaa edes jotain itselle mieleistä syötävää. Onnea suunnitteluun ja toteutukseen!

   Poista