lauantai 12. lokakuuta 2019

KESÄINEN PUUTARHAKIERROS


Toivotan teidät tervetulleeksi puutarhavierailulle! Blogini lukijat ovat jo täällä yhdessä kanssani matkanneet, mutta jos vasta olet tänne löytänyt, niin pieni esittely lienee paikallaan. Pihapiiriin saavutaan talon pohjoispuolelta.                                    


Pihaan saavuttaessa vasemmalla puolella on punainen väentupa, mikä on rakennettu jo ennen nykyistä päärakennusta.


Yllä olevaa kuvaa ottaessani seisoin vanhan aitan päädyssä. Väentupa näkyy suoraan edessäpäin.


Tässä siis aitta, mikä on myös rakennettu ennen päärakennusta. Aitan päädystä alkaen kasvaa tuuheasti vanhaa kantaa olevia pihasyreenejä (yllä kuvassa oikealla), tämä vanha syreeniaita reunustaa pihapiirin pohjoispuolta joka reunalla. Aita kukkii edelleen runsaasti ja tuoksu on ihana.


Syreenit lähes peittävät vanhan erinomaisen maakellarin, minkä katolla on vellikello. Kelloa kilkattamalla kutsuttiin väki syömään ennen traktorien aikakautta. Kuvan vasemmassa reunassa näkyy noin 100 vuotta vanhoja kuusia.


Lähdetään seuraavaksi aitan eteläpäädystä laskeutumaan loivasti viettävää rinnettä puutarhan eteläpuolelle. Naimisiin mennessämme 1986 yllä kuvassa näkyvä alue oli täysin kaivinkoneella myllätty, sillä taloon oli asennettu edellisen vuoden aikana maalämpö ja putket oli vedetty alueen läpi. Ensimmäinen "puutarhaprojektini" oli navetan kivijalkakivillä tehty pengerrys korkeuseroja tasaamaan.


Olin 23-vuotias, eikä minulla ollut sen enempää puutarha-alan koulutusta kuin kokemustakaan. Lähtökohdat eivät siis olleet kovinkaan vakuuttavat. Motivaatiota sen sijaan oli työn tekemiseen ja halu vaalia vanhaa ympäristöä.


Naimisiin mennessämme talon eteläpuolella oli itäreunassa kasvimaa ja marjapensaita, muun alan täytti ohrapelto - ja järveä tuskin näkyi, sillä ranta-alueella kasvoi lepikko melko laajalla alueella. Mieheni sai maatilan vastuulleen isänsä kuoleman jälkeen juuri täysi-ikäiseksi tultuaan ja hänen kaikki aikansa kului maa- ja metsätöissä. Mieheni äiti ei jaksanut, eikä selkävaivoiltaan pystynyt hoitamaan yksin suurta puutarhaa, viljapelto puutarhassa oli siis hyvä ratkaisu silloin.


Vanhat pionit kasvoivat talon eteläseinustalla nurmikossa yksittäispensaina jo naimisiin mennessämme, ne ovat siis syreenien ja vanhojen puiden ohella olleet puutarhan kaunistuksena jo todella kauan. Pionipenkin laajensin myöhemmin yhtenäiseksi laajaksi istutusalueeksi.


Kuten voitte todeta, on nurmikolla melko hallitseva osuus puutarhassa. Koska hoidetun puutarha-alueen koko on noin hehtaari, on nurmikko melko luonteva valinta istutusalueiden välissä, vaikkakin työtä vaatii. Nurmikko oli lapsillemme tärkeä pelaamiseen ja mm. kärrynpyörien harjoitteluun, edelleen nautin siististä nurmikosta ja näkymästä järvelle. Pikkuhiljaa nurmikon määrä kyllä vähenee istutusalueiden lisääntymisen ja laajentumisen myötä.


Uusi laaja istutusalue on tulossa tänne puutarhan varjoisammalle puolelle, siitä kirjoittelen myöhemmin lisää.


Takana näkyvä Terijoensalava on ensimmäisiä puita, mitä puutarhaan istutin noin 32 vuotta sitten. Huvimajan paikalla oli ensin lasten leikkimökki. Kun leikkimökillä ei ollut enää käyttöä, se siirtyi toisille lapsille iloksi ja paikalle rakennettiin huvimaja. Ensimmäiset perennaistutukset tein aikoinaan jo leikkimökin viereen. Siitä istutusalue on vähän kerrassaan laajentunut.


                 Yllä olevassa kuvassa katsotaan puutarhaa itäreunalta länteen päin luumupuiden alta.


                                                                         Huvimaja


          Rannassa on punainen hirrestä tehty rantasauna, Tammelan kaunotar kukkii saunan vieressä.


                                         Rannassa kasvaa sekä tervaleppiä että koivuja.


Puutarhan viljapellosta tuli nurmikko 1987. Istutin ensimmäiseksi samana vuonna terijoensalavan, mongolianvaahteran, pari valkoista pihasyreeniä ja syyshortensian. Lasten ollessa pieniä, innostuin tekemään perennoista ensimmäistä kukkapenkkiä ja istutin lisää pensaita ja muutamia puita. Luin paljon puutarhakirjoja ja -lehtiä ja yritin oppia sitä kautta puutarhanhoitoon vaadittavia asioita. Tyypilliseen tapaan virheitä tuli myös tehtyä ja kasvit vaihtelivat paikkojaan.


Kuopuksen luokkakaverin äiti oli taitava puutarhuri ja hänen ihana puutarhansa sai minut syttymään aivan uudella tavalla puutarhainnostukseen. Tuossa vaiheessa, reilut 20 vuotta sitten, rakensin monta uutta istutusaluetta. Monet perennat sain tältä Pirkolta lahjaksi ja ne yhä edelleen ilahduttavat minua kukkimalla uskollisesti, jakopaloja näistä on tullut eripuolille puutarhaa.


Sittemmin tuli vuosia, jolloin aika oli kortilla ja puutarhan hoito oli oman mittapuuni mukaan huonolla tolalla. Poikamme onneksi leikkasi uskollisesti nurmikon ja yritin kyllä kitkeä alkukesästä istutusalueet, mutta tuntui, että olen koko ajan jälkijunassa tehtävien suhteen. Näinä vuosina en tosiaan istutellut mitään uutta, kasvimaakin oli aivan kehnolla hoidolla.


Nyt olen taas vakavasti höyrähtänyt puutarhaan. Olen parin viimeisen vuoden aikana käärinyt hihat ja ryhtynyt tekemään aikaisempien istutusalueiden peruskunnostuksia ja huomaan kokoajan suunnittelevani lisää myös uusia alueita. Tila on vakava, eikä paranemisen merkkejä ole näkyvissä. Tervetuloa mukaan seuraamaan puutarhamatkaani!

28 kommenttia:

 1. Olipa hienoa kiertää puutarhaanne ja kuulla sen historiasta. Sehän on oikea kartanopuutarha vanhoine puineen ja perennoineen. Sinulla on selvästi silmää ja taitoa ottaa haltuusi vanhat istutukset ja nivoa niihin uusia alueita. Tyylikästä ja kaunista. Noin isolle pihalle nurmialue sopii hyvin. Ohrapelto puutarhassa on varmasti aikanaan ollut hyvä ratkaisu. Nyt ei niinkään.

  Blogisi ulkoasu näyttää hyvältä, enkä huomaa mitään mitään korjattavaa. Hyvin olet saanut siirron onnistumaan. Vanhan blogiosoitteen voisi laittaa sivupalkkiin, jolloin siellä voisi käydä katsomassa entiset postaukset. Niiden siirtäminen uuteen blogiosoitteeseen saattaa olla iso työ, en tiedä. Eiköhän ideoita lukijoilta ajan kanssa tule ja itsekin löydät niitä, kun tulet tutuksi uuden alustan kanssa.

  Lämpimät onnittelut ja paljon menestystä uudelle alustalle sekä leppoisaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Between! Laitoinkin jo kertaalleen sivupalkkiin linkin aikaisempiin kirjauksiin, mutta en saanut sitä näkymään haluamallani tavalla. Pitää vielä yrittää uudelleen. Tuo vanha alusta taitaa olla sen verran yksinkertainen, että en omilla taidoillani löytänyt fiksua tapaa siirtää vanhoja tekstejä. Mutta toivottavasti puutarhamuistiinpanot säilyvät siellä tallessa.

   Poista
 2. Kiva kun löysin blogisi, liityinkin lukijaksi samantien. Kiva oli tehdä puutarhakierros kauniissa pihassanne. Vanhat pihapiirit ovat upeita, niillä on historiaa kerrottavanaan ja historia näkyy myös puissa ja kasveissa. - Ihanaa syksyistä viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet hyvin tervetullut Anneli!! Olen tosi iloinen jokaisesta uudesta lukijasta. Minustakin on ihana kiertää toisten vanhoissa puutarhoissa juuri näiden historian vuoksi. Olisi niin kiinnostavaa nähdä, millaista elämä oli täälläkin esim. 100 vuotta sitten. Vaikka kaikki sydämellä rakennetut omistajansa oloiset puutarhat ovat aina vaikuttavia! Hyvää alkavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 3. Upea ja ihailtava puutarha ja miten mukava saada siitä tällainen kokonaiskatsaus.

  VastaaPoista
 4. Löysinpä tänne! Upea pihapiiri, siinä on todella historian kerrostumia. Ja ihan kiva, että se viljapelto on jäänyt kokonaan historiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen iloinen, että löysit tänne Eeva! Lämpimästi tervetuloa myös vakituiseksi seuraajaksi! Historian kerrostumat ovat kiinnostavia, onni on, että mieheni setä on paljon tutkinut talon vaiheita ja kertonut meille sekä näistä että omasta lapsuudestaan täällä. Minäkään en kaipaa viljapeltoa puutarhaan ;).

   Poista
 5. Mukavaa kun löysin tieni tänne ja liityinkin samantien lukijaksi. Teillä on kaunis ja iso pihapiiri ja hienosti esittelit sen, innolla odotan jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein mukava saada sinut, Nila, seuraajaksi puutarhamatkalle! Olet hyvin tervetullut! Kiitos palautteestasi!

   Poista
 6. Olipa kiva tehdä perusteellinen kierros kauniissa puutarhassasi ja kuulla myös sen historiaa. Kesäiset kuvat toivat sopivasti auringon lämpöä tähän räntäsateiseen päivään. Minusta blogin ulkoasu toimii hyvin, ja on selkeä ja looginen. Edellisessä osoitteessa sivu latautui välillä todella hitaasti, nyt sitä ongelmaakaan ei ollut lainkaan, vaikka kuvia on paljon. Onnea ja menestystä uuden alustan kanssa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna palautteestasi ja tervetuloa jatkamaan täällä bloggerin puolella lukijana! Oli hyvä kuulla, että lataantumisen ongelmat helpottuivat. Vielä on opeteltavia asioita, mutta ehkä se siitä. Nyt on ollut niin paljon sateisia ja tylsiä ilmoja, että itsekin piristyy kesäkuvia katselemalla. Hyvää viikkoa sinulle!

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Voi kiitos Pauliina! Olen niin iloinen, että liityit lukijaksi. Lämpimästi tervetuloa!

   Poista
 8. Upea ja arvokas pihapiiri! Taitavasti olet rakentanut kokonaisuutta vanhoja rakennuksia ja tunnelmaa kunnioittaen. Työtä kyllä riittää laajan alueen hoitamisessa. Innostusta matkaan! Tulen heti mukaan seuramaan jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Pirkko! Olen hyvin iloinen, että liityit lukijaksi! Kiteytit hyvin suunnitelmieni ohjenuoran eli pyrin istutuksilla kunnioittamaan vanhaa pihapiiriä ja säilyttämään tunnelman.

   Poista
 9. Voi miten upea piha täältä löytyi...jäin lukijaksesi..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuret kiitokset! Toivotan sinut Hannele lämpimästi tervetulleksi seuraamaan puutarhapuuhiani!

   Poista
 10. Kiitos tästä kauniista kierroksesta uskomattomaan upeaan puutarhaasi. Talonne sijaitsee kyllä kerrassaan hienolla paikalla <3 Uusi blogialusta näyttää todella hyvältä ja selkeältä. Kiva, kun kävit vinkkaamassa uudesta osoitteesta, se oli minulta jäänyt ihan kokonaan huomaamatta. Mukavaa viikon jatkoa sinulle ja onnea "uudelle" blogille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Heidi! Minäkin olen onnellinen, että hyvän miehen lisäksi tuli "kaupan päälle" näin ihana paikka olla ja elää. Tämä uuden blogialustan omaksuminen on vielä vähän vaiheessa, mutta pikkuhiljaa tutustun. Lisää ominaisuuksia tuli jokatapauksessa joten olen tyytyväinen vaihtoon. Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 11. Kylläpäs teillä näyttää ihanalle! Rantakin vielä, en kestä :D

  Onnea uudelle blogipohjalle. Hienosti toimii ja hyvälle näyttää! Kun tulet bloggerin kanssa sinuiksi ja jos intoa riittää ulkoasun suhteen niin suosittelen käymään blogikoodeja-blogissa, sieltä saa halutessaan joitakin lisäkoodeja ulkoasun suhteen. http://blogikoodeja.blogspot.com/2013/09/paivamaaran-otsikon-keskitys.html
  Tämä ei tietenkään tarkoita että nyt näyttäisi jotenkin pahalle, vaan vinkkinä jos intoa ja kiinnostusta löytyy. Bloggerissa itsessään on paljon vaihtoehtoja ja täältä blogikoodeja sivulta minä olen löytänyt siihen lisää ulkoasujuttuja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo! Kiitos myös todella paljon, että autat blogin kanssa, olen iloinen vinkistäsi. Sinulla onkin omassa blogissasi tosi kivoja ja toimivia juttuja - ja kauniisti aseteltuna! Nyt vain odotan, että opin Käyttämään sitä järkkäriä, että kuvien laatu parantuisi. Kiitos ja lämpimästi tervetuloa seuraamaan puutarhajuttujani!

   Poista
 12. Teillä on satumaisen kaunis talo, tai rakennukset, ja pihapiiri! Voi mikä ilo silmälle. Tämä esittely tuli kuin tilauksesta, sillä en ollut tutustunut blogiisi aiemmin - kiitos esittelykierroksesta.

  VastaaPoista
 13. Olen tosi iloinen palautteestasi Saila, ja kiva, että löysit tänne!

  VastaaPoista
 14. Kyllä on niin mielettömän kaunista😍 Ihanaa kun löysin tänne. Nyt kun syksy kiristää otettaan niin täytyykin alkaa enemmänkin katselemaan josko löytyisi lisääkin uusia ihania blogeja täältä Bloggerista. Itsekin aikaisemmin kirjoittelin vuosia täällä mutta sitten blogini siirtyi Kotipuutarhalehden nettisivuille. Välillä kaipaan niitä Bloggerin aikoja vaikka sydämmeltäni olen kuitenkin jo Kotipuutarhalainen💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Minna! Olen hyvin iloinen kauniista palautteestasi, yleensä teen puutarhassa itsekseni hoitotehtäviä ja istutuksia, joten täällä blogin puolella on kiva saada samanhenkisiltä vuorovaikutusta. Olen tosiaan aktiivisesti seurannut blogiasi Kotipuutarhassa joten ihan kuin jo tuntisin sinut :).

   Poista
 15. Hienoa, että blogisi on nyt täällä bloggerissa. Ihanat kuvat ja olipa mielenkiintoista kuulla taustoja talon historiasta.
  Ulkoasu on hyvin onnistunut. 😊😊

  VastaaPoista
 16. Kiitos paljon! Historia kiinnostaa minuakin, ehkä joskus siitäkin vielä lisää. Kuvia saatan laittaa ulokoasuun vielä lisää, kun ensin harjoittelen järkkäriä käyttöä :).

  VastaaPoista