torstai 29. elokuuta 2024

YHDEN PERENNA-ALUEEN LAAJENNUS JA VÄHÄN MUUTAKIN

 



Arboretumin ensimmäinen pergola rakennettiin elokuussa 2022. Sen jälkeen pergolan molemmille puolille tehtiin kasvualustat istutuksille. Tuolloin jouduimme säästämään istutusmultaa ja sen vuoksi isäntä toi traktorilla istutusalueen viereen paksun kerroksen ilmaista murskattua kuorikatetta, jotta epämääräinen rikkakasvusto näivettyisi myöhempiä istutuksia ajatellen. 



Nyt päätin tarttua ”härkää sarvista” ja ryhdyin kaivamaan pergolan vasemmalta puolelta kuorikatetta pois siten, että perenna-alue leveni aikaisemmasta 1,5 metristä noin kolmeen metriin. Tässä operaatiossa oli kaksi porkkanaa; halusin nimittäin paikan tarhapäiväliljoille sekä muille perennoille - ja lisäksi tarvitsin toisaalle tuota murskattua kuorikatetta. 



Olen vienyt tämän kesän kitkemisjätteet arbortetumin pohjoisreunaan timanttituijien väleihin jääville alueille. Tuijat on istutettu multakumpuihin ja niiden väleihin jäi paljon tilaa, joka on siis nyt täytetty kitkemisjätteellä ja oksasilppurilla pilkotuilla oksilla. Koska en halua, että poistetut rikkaruohot ryhtyvät kasvamaan uudelleen, peitin ne tiiviisti pressuilla. Nyt saavat madot ja kumppanit tehdä omaa työtään ja möyhentää viher- ja oksasilppumassan muhevaksi mullaksi savimaan kanssa. 

Koska pressut näyttävät tylsiltä, halusin peittää ne tuolla murskatulla kuorikatteella. Kunhan aikanaan vihermassa on tekeytynyt sopivaksi kasvualustaksi uusille kasveille, voi pressut kiskaistaan pois ja pressujen päällä oleva pieni katekerros saa jäädä paikoilleen, jos sitä ei tarvita muualla. 

Tuossa yllä olevan kuvan edessä on muuten istutettuna uusi mustilanhortensian taimi - vielä on paikkoja kanttaus- ja kitkemisjätteelle mustilanhortensian vieressä näkyvän nurmen peittämiseksi.



Tämän suuren laakakiven vierestä aion myös peittää nurmikon samalla menetelmällä, jotta istutusalue tulee muotoiltua luontevasti. Kiven takana (täältä päin katsottuna) on istutettu 'Amber Jubilee' heisiangervo. Oikeassa reunassa näkyvä puu on tuohituomi.



En edes muista, kuinka monta täyttä kottikärryllistä olen tuonne tuijien taakse ja tuohituomen ympärille kipannut, mutta paljon sinne on mahtunut. 

Tuijien tehtävänä on muiden havupuiden ohessa toimia pohjoistuulien katkaisijana. Tänne arboretumin pohjoisreunaan on vuonna 2023 istutettu kaksi ’Glauca’ hopeakuusta ja yksi lännendouglaskuusi. 



Tosin ihmettelen, onko oikeanpuoleinen ’Glauca’ oikea, koska se ei ole värittynyt lainkaan kaverinsa tapaan. Mitä arvelette? Tuo oikeanpuoleinen kuusi istutettiin vasta myöhään viime kesänä ja ajattelin, ettei se taimikaupassa ollut saanut aurinkoa tarpeeksi, mutta tämän kesän se on paistatellut koko kasvukauden auringossa, eikä väri ole muuttunut. No, saa kasvaa vihreänä ja tehdä tehtäväänsä tuulien loiventajana.




Joku havupuu on vielä istutettava tänne arboretumin pohjoisreunaan, kunhan keksin, minkä haluan. Seison kuvaa ottaessani selkä pohjoiseen päin. Joka tapauksessa suunnitelmana on, että erilaiset havut ovat luontevasti lomittain toisiinsa nähden, eikä rivissä. Kunhan ne tuosta kasvavat, paranee pienilmasto ja voin istuttaa arempia lajeja keskemmälle arboretumia. Isäntä kyllä teki hiekkatien viereen oman kuusiaitaistutuksen pienistä kuusentaimista, mutta sen kasvaminen kestää pitkään ja olkoon se vaikka koiralle merkki tontin rajasta. 

Lännendouglaskuusi kasvaa muuten tuossa oikeanpuoleisessa kumpareessa, se on vielä aika pieni rimpula. Sen pitäisi kuitenkin kasvaa noin 15-35 metriä pitkäksi ja oksistosta saattaa tulla jopa 7m leveä. Sen vuoksi sille on jätetty reippaasti tilaa ympärille.



Palataan takaisin pergolan viereen. Kaivoin siis kuorikatetta pois kolmen metrin matkalta ja kaivannolla oli leveyttä vajaa 1,5 metrin verran. Syvyyttä ”haudalle” tuli noin 50 cm. Tämän kuopan täytin puhtaalla istutusmullalla. 

Etualalla näkyy keltaheisiangervon kauniita lehtiä.



Seuraavaksi kävin aitan päädyn kalliolla hakemassa mehitähtiä ja valkomaksaruohoa (kiitos Minnalle tunnistuksesta). Istutin ne kallion päälle ja reunaan. Luulen, että tuo laakea kivi on osa kalliota, tai sitten se on todella suuri kivi. 



Minusta uudet asukkaat asettuivat paikoilleen oikein luontevasti. Annoin niiden jatkaa kasvua ohuella sammalpedillään. Komeamaksaruoho 'Herbstfreude' on viihtynyt tuossa oikein hyvin - voi että, miten tykkään siitä koko kasvukauden- myös pienet kimalaiset näyttivät olevan onnellisia sen olemassaolosta.



Sitten istutin vaalean sitruunankeltaisena kukkivia ’Fragrant Treasuren’ tarhapäivänliljan taimia. Tämä päivänlilja on itselleni uusi, mutta tietojen mukaan sen runsas kukinta pitäisi alkaa heinäkuussa ja jatkua elokuulle. Lehdet ovat kapeat ja heinämäiset. Korkeus on eri lähteiden mukaan noin 60-70 cm. Ajattelin, että vaalea keltainen sopii hyvin tämän alueen muihin kasveihin. 



Siirsin myös keittiöpuutarhan kulmasta valkoisena kukkivan haltiankukan jakopaloja sekä istutin reunaan tummalehtistä ’Red Sparkle’ maksaruohoa. Vielä on noin neliön multatila odottamassa sopivia perennoja. 



’Red Sparkle’ maksaruohoa kasvaa jo ennestään pergolan vieressä ja on kiva, että katse löytää toistoa myös tämän uuden perenna-alueen toisesta reunasta.



Katsotaan aluetta vielä kallion nyppylän takaa. Kuvissa alue näyttää pienemmältä kuin livenä.  Jätin vielä kapean kuorikaterajauksen perennojen ja nurmikon välille. Maksaruohot levittäytyvät takuulla myös katteen päälle. 

Tuolla perenna-alueen takana näkyvät pensaat ovat hanhikkeja.




Tarkemmin sanottuna pensashanhikki Double Punch Pastel 'Mincreo04' Dasiphora fruticosa. Kukan sävy on hyvin hennon keltaisen ja hyvin hennon vaaleanpunaisen sekoitus. Oikein hempeä.

Toivottavasti voin tulevina vuosina näyttää kuvia tämän alueen kukkivista perennoista. Mieli on hyvä, sillä poiskaivettu paksu kerros murskattua kuorikatta oli tehnyt tehtävänsä, sillä savimaa oli kaivelun perustella alla hyvässä kunnossa ja nyt se sai kevyempää istutusmultaa sekaan ja päälle. Lisäksi kuorikate pääsi hoitamaan uutta tehtävää.

Hyvää loppuviikkoa1



maanantai 26. elokuuta 2024

HORTENSIAT HURMAAVAT

 

Mustilanhortensioita minulla on kolme. Kuvassa näkyvä mustilanhortensia kasvaa keittiöpuutarhan kulmalla ja uusimman istutin arboretumiin nyt elokuussa.




Piharingissä on kookkain yksilö, jonka istutin lipputangon viereen vuonna 2017. 

Mustilanhortensialla on kauniit pitsimäiset kukat ja kukinta alkaa meillä jo heinäkuussa. Pensas saavuttaa täysimittaisena jopa 250 cm korkeuden ja pensaan muoto on pyöreähkö. Ohjeissa sanotaan, että leikkaamiseen ei ole tarvetta, mutta olen itse leikannut tätä lipputangon vieressä kasvavaa mustilanhortensiaa lyhentämällä pitkiksi venähtäneitä nuoria oksia, eikä se ole näyttänyt haittaavan - päin vastoin pensas kukkii todella runsaasti. 




'Grandiflora' syyshortensiat ovat vanhimmat hortensiani. Kun istutin ne, en edes tiennyt muista hortensioista. Tämä talon länsipäädyssä kasvava yksilö on istutettu muistaakseni 37 vuotta sitten eli 1987. Jokunen vuosi sitten siitä lohkesi suuri puumainen oksa eli menetin puolet pensasta tässä rytäkässä. Onneksi lohkeaminen ei aiheuttanut jäljelle jääneelle pensaalle haittaa.

Tämä perinteinen 'Grandiflora' on kookas ja kestävä pensashortensia. Leikkaan joka kevät ennen kasvuunlähtöä heikot oksat pois ja lyhennän muita oksia. Tämä hortensia aloittaa meillä II-vyöhykkeellä kukinnan yleensä vasta elokuun puolen välin jälkeen, joskus aikaisin syyskuussa ollut hallayö saattaa ruskistaa kukinnot kesken hehkeimmän kukinnan.




Pallohortensia 'Annabelle' 
Pallohortensiat ovat minusta tosi kauniita. Leikkaan ne keväällä reippaasti melko mataliksi ja pensaat kukkivat runsaasti saman vuoden versoilla.




Edellisen kuvan ryhmä kasvaa tässä aitan päädyssä. Toinen valkoisten pallohortensioiden ryhmä on piharingissä mustilanhortensioiden vieressä, kolmas ryhmä "Varjolehdon" alueella melko lähellä rantaa ja uusin eli neljäs ryhmä on arboretumissa.



Pallohortensia Pink Annabelle Hydrangea arborescens 'NCHA2'

Olen istuttanut näitä sekä puutarhan puolelle että arboretumiin. Tämä kuvassa näkyvä ryhmä näkyy huvimajaan. Tässä kasvaa kaksi vuonna 2022 istutettua taimea ja kolme tämän kevään taimea. Vieressä oikealla puolella näkyvät korkeat oksat kuuluvat Vanille Fraise hortensialle. Se ei tässä heinäkuussa otetussa kuvassa vielä kuki.




Tässä Pink Annabelle hortensioiden ryhmän sijainti näkyy arboretumin etelärajalla. Olen tyytyväinen, että pallohortensioiden pitkään jatkuva kukinta näkyy hyvin huvimajassa istuessa. 

Olen noudattanut pallohortensioiden kanssa Riinan neuvoja blogista Versoja Vaahteramäeltä. Hän on todennut, että pensaat kannattaa istuttaa useamman taimen ryhmään (jos on tilaa) ja melko lähelle toisiaan, näin pensaat tukevat toisiaan ja kukinnot pysyvät paremmin pystyssä ilman tukea.  Olen itse todennut Riinan ohjeen toimivaksi. 



Pallohortensia Sweet Annabelle Hydrangea arborescens 'NCHA4'

Parhaiten erot Pink Annabellen ja Sweet Annabellen välillä näkyvät kukinnan alkuvaiheessa. Eli Sweet Annabellen kukat ovat hieman tummemmat, mutta kukinnan jatkuessa kukintojen sävy vaalenee aika lähelle pinkkien kavereidensa kanssa. Näitä minulla kasvaa kolmessa eri paikassa yhteensä 18 taimen voimin.



Syyshortensia ’Early Sensation' ja 

Magical Fire 'Bokraplume'

Nämä kaksi syyshortensiaa näyttävät kukinnoiltaan hyvin samankaltaisilta. Erona on pensaan koko täysikasvuisena. ’Early Sensationin’ oletettu korkeus on 150-250 cm ja Magical Fire on jalostettu kasvamaan noin 100 cm korkeuteen.

Molemmat hortensiat aloittavat kukinnan valkoisena ja väritys muuttuu vaaleanpunaisen kautta tummeman punertavaksi. Nämä ovat oikein kauniita ja iso bonus on, että kukinta alkaa meillä jo heinäkuussa. Tämän vuoden lämpimän sään innostamina kukat olivat auki jo 13.7. 



Kerroin jo aikaisemmin, että avautuneet kukat olivat siivekkäiden suosiossa. Tässä lähikuvassa näkyy näiden hortensioiden pitsimäinen kukinto.



Early Sensation syyshortensiat kukkivat etualalla. Tässä vaiheessa kukintojen sävy on jo muuttunut punertavaksi. Kaukana takana olevalla istutusalueella näkyy kukkivia Sweet Annabelle pallohortensioita.




Syyshortensia 'Limelight'

Yksi pensas kasvaa kasvihuoneen lähellä ja yksi on pysäköintialueen lähellä. Jostain syystä tämä pensas kärsi aika tavalla viime talvesta ja minun piti poistaa useita kuivia oksia. Limelightin korkeudeksi luvataan 150-200 cm. 




'Wim's Red' syyshortensiat näkyvät kuvan vasemmassa laidassa, nämä istutin vuonna 2023. Istutin kolme pensasta noin metrin välein ja lisäksi toisaalla arboretumissa on yksi yksittäin kasvava Wim's Red. 

Syyshortensia Prim White Hydrangea paniculata 'Dolprim'

Istutin kesällä neljä pensasta tämän istutusalueen toiseen laitaan, mutta niistä ei ole lähikuvaa. Prim White syyshortensioiden pitäisi olla matala- ja tiiviskasvuisia ja kukinnot ovat kauniin pitsimäisiä ja siroja. Kukkien väri on aluksi kermanvalkoinen ja muuttuu myöhemmin puhtaanvalkoisiksi.



Tässä Wim's Redin kukinto kukinnan alkuvaiheessa lähempää tarkasteltuna. Tälle hortensialle luvataan näyttävää kukintaa, sen pitäisi myös olla vahvaversoinen ja pystykasvuinen lajike. Kukat vaihtavat väriä valkoisesta vaaleanpunaisen kautta aina tummanpunaiseen asti. Pensaan korkeus aikuisena on noin 150-200 cm eli se aika kookas. 



Syyshortensia Pinkachu  'Smhppinka' 

Näitä minulla kasvaa neljässä eri paikassa yhteensä 9 pensasta. Tämän hortensian lupaillaan kasvavan noin 100-120 cm korkeaksi eli hortensioiden ryhmässä Pinkachu on melko matalakasvuinen ja tiivis kasvutavaltaan. Kukinta alkaa valkoisena ja muuttuu vanhetessaan pinkiksi. 




Tässä sama pensas hieman myöhemmin. Pinkachu kuuluu Proven Winners kasvivalikoimaan eli lajikeuutuutta on testattu ja tutkittu pyrkimyksenä helppohoitoisuus, elinvoimaisuus ja terveys. Seuraan näitä omia pensaitani ja raportoin kokemuksistani tulevina vuosina. 



Syyshortensia 'Silver Dollar'

Olen istuttanut Silver Dollarin syksyllä 2022 ja se on vielä aika pieni pensas, mutta tälle lupaillaan 200 cm  korkeutta. Tämäkin pensas aloittaa kukinnan valkoisena ja myöhemmin kukinnot muuttuvat vaaleanpunertaviksi. Kartiomaiset kukat ovat suuria, mutta versojen luvataan olevan vahvoja kantamaan kukinnot. Kukinta alkaa jo heinäkuun puolella.



Syyshortensia Sundae Fraise Hydrangea paniculata 'Rensun'

Tämän oletettu korkeus on 100-150 cm. Kukinta alkaa elokuussa ja jatkuu pitkälle syksyyn. Näitä minulla on toisaalla puutarhassa kolme ja kaksi kasvaa arboretumissa.



Edessä on pieni Silver Dollar ja sen etualalla nurmikäytävän puolelta katsottuna on malalammaksi jääviä Pinkachu hortenisoita, jotka eivät vielä tänä kesänä kukkineet. 

Toinen kahdesta arboretumin Sundae Fraisesta kukkii seuraavan istutusaleen puolella. Tuijan oikealla puolella punaiseksi värjäytynyt Early Sensation ja matalammat Magical Firet. Kunhan pensaiden kasvu pääsee kunnolla vauhtiin, on tulevina vuosina odotettavissa näyttävää kukintaa - näin toivon.



Syyshortensia Vanille Fraise Hydrangea paniculata 'Rehny' 

Tämä on kookkaampi kuin kaverinsa Sundae Fraise eli aikuisen pensaan oletettu koko on noin 150-200 cm. Kukinnan pitäisi alkaa heinäkuussa, mutta ainakin toistaiseksi minun pensaani ovat kukkineet vasta elokuun puolella. Katsotaan miten käy tulevina vuosina, kun pensaat ovat kotiutuneet kunnolla.  



Vanille Fraise syyshortensioita minulla on arboretumissa kahdessa eri paikassa yhteensä 5 pensasta.




Syyshortensia Living Little Blossom Hydrangea paniculata 'LCNO8'

Tämän vuoden uuden hankinnan luvataan olevan kompaktin kokoinen hortensia, jolla on erityisen tummanvihreät lehdet ja vahvat versot. Valkoiset kukat muuttuvat vähitellen pehmeän vaaleanpunaisiksi. Täysikasvuisen pensaan korkeus ja leveys on noin 100 cm.



Tämän vuoden viimeisimmät hortensiat istutin kallion alapuolelle. Bombshellit näkyvät, jos tarkasti katsoo.

Syyshortensia 'Bombshell'

Kaksi Bombshell pensasta on nyt juurtumassa ja toivottavasti ne kotiutuvat hyvin. Näille luvataa lopulliseksi kooksi noin 100-150 cm ja pensaan ennustetaan kukkivan runsaasti ja pitkään. 




Minulla kasvaa 16 erilaista hortensialajiketta, mikäli en unohtanut jotakin. Istutettujen taimien kokonaismäärä on 88 kpl. Määrä saattaa kuulostaa hurjan suurelta, mutta hortensiat asettuvat yllättävän helposti laajalle alueelle 1,5 hehtaarin puutarhaan.

Jo tänä vuonna kukkivat hortensiat tuovat arboretumiin kivoja näkymiä, mutta odotan kyllä innoissani, miltä näyttää parin vuoden päästä. 

Toivoittavasti viihdyit hortensioiden parissa, vaikka tästä tulikin näin pitkä juttu :).


tiistai 20. elokuuta 2024

ILTAKIERROS JA MUUTAMIA MIETTEITÄ

 



Aloitetaan tästä laajemmasta kuvakulmasta. Ehkä muistatte, että istutin talon pohjoispuolelle marjakuusen taimia sillä ajatuksella, että leikkaan niistä matalan muotoonleikatun aidan rauhalliseksi taustaksi piharingin istutusalueen kukille. Taloremontin johdosta suuri osa taimista oli pakko kaivaa muovisäkkeihin odottamaan kuistin rakennustyön valmistumista.

Taimet viettivät multapaakuissaan evakossa yli kuukauden varjoisassa paikassa - toki niitä kastelin, koska ajanjakso oli helteinen. Kaikki taimet selvisivät tästä koettelemuksesta. Tietysti tämän kesän kasvu menetettiin, mutta tärkeintä on, että marjakuuset juurtuvat nyt uudelleen. Tämän länsikulman kunnostin kokonaan uusiksi, eli tästä lähti pois valtavaksi kasvanut töyhtöangervo ja vuorenkilvet. Töyhtöangervoa en kaipaa lainkaan ja vuorenkilvet saivat arboretumista hyvän uuden kodin. 

Täytyy vielä todeta, että töyhtöangervo osui kiinni talon seinään, mikä ei ole lainkaan hyvä juttu. Kuvasta ei näy, että marjakuusien ja talon väliin jää  tälläkin kohdalla yli metrin väli ja matala aita sallii ilman kiertävän talon seinustalla. Putsasin 38 vuotta sitten laittamani maakivet esiin, sillä humusta oli kertynyt kivien päälle ja ne olivat nurmen valtaamat. Tein myös kuvassa näkyvän matalan kivimuurin reunustamaan marjakuusia, jotta maaston korkeuseron sai paremmin asettumaan. Ensimmäisestä kuvasta ehkä näette, että nyt havuaita jatkuu molemmin puolin keittiön porrasta samalla korolla, koska kivillä saa kohotettua maanpintaa ennen länsikulmalta alkavaa alamäkeä.



Länsipäädyn kiviportaat illan hämyssä. Totesin, että minun pitää istuttaa jotain uusia loppukesän perennoja kallion alapuolelle. Sammalleimu on levittäytynyt niin voimakkaasti koko alueelle, että muut hennot perennat ovat hävinneet. Toin tähän jo komeamaksaruohoa muutaman alun ja ehkä kokeilen viihtyisivätkö punahatut kallion edustalla. Kuvan vasemmassa reunassa näkyy 'Magnus' kaunopunahattujen kukkia, siinä on niille erittäin mieleinen kasvupaikka.



Tässä alue hieman eri kulmasta nähtynä. Punahatut näkyvät nyt paremmin "Helmikaaren" alueella.



Keittiöpuutarhan kulmassa suuren mongolianvaahteran alla ovat kuunliljat kasvaneet kookkaiksi kasvustoiksi. Tykkään näistä kovasti. Pitää muistaa vielä elokuussa ottaa jakopaloja kulmassa kasvavista haltiankukista, ne kukkivat joka vuosi kauniisti. 



Laitan teille vielä nähtäväksi isännän tekemän rakenteen pensasmustikoiden suojaksi. Nyt räkätit eivät pääse syömään runsasta satoa ja sama rakenne toimii talvella jäniksiä vastaan. Käytimme jyrsijäverkkoa, jotta linnut eivät jää kiinni verkkoon. Minusta on tosi ikävä nähdä lintuja räpiköimässä pehmeässä rastasverkossa, en halua sen vuoksi käyttää niitä. Kansi on jaettu kolmeen osaan ja lohkon voi kääntää naapuriosan päälle, kun kerää marjoja.



Vielä jaksaa tarhakurtturuusu 'Sävel' kukkia. 



Elokuun illat ovat tosiasia. Onneksi vielä löytyy monia loppukesän kukkia. 



Eilen istutin arboretumin pohjoimpaan osaan yhden mustilanhortensian ja 'Amber Jubilee' heisiangervon (se ei näy tästä kuvakulmasta). Vasemmassa reunassa näkyy tänä keväänä istutettu rungollinen riippajapaninlehtikuusi 'Stiff Weeper'. Toivon sen tuovan tähän erilaisten havujen alueelle oman hauskan lisänsä. Erilaisten havujen lisäksi tällä istutusalueella kasvaa lehtipensaina nyt parilla kukinnolla kukkiva Pinkachu syyshortensia, kaksi höyhenpensasta ja kolme matalakasvusta  purppurahappomarjapensasta.



Nostimme jo perunan, koska Rilla alkoi kaivaa perunoita itselleen syötäväksi. Aika outo koira, koska se syödä rouskuttaa kaivamansa multaiset raa'at perunat hyvällä halulla. Oikeassa reunassa näkyy perunoiden "laatikko". Kuvakulma hämää, sillä laatikon pitkä sivu on 3 metriä. Saimme mahtavan perunasadon tuolta lautojen rajaamalta perunamaalta. Jos ihmettelette lautoja, niin kerrottakoon, että ne helpottivat keväällä hallaharsojen laittoa ja olivat siinä vaiheessa myös koiraesteenä. Tosin Rilla tarvitsee vielä muutaman neuvottelun siitä, mitä koiraeste tarkoittaa.



Kunhan isäntä joutaa avuksi, niin ensi viikolla pitäisi aloittaa suurempi mylläys huvimajan viereisellä istutusalueella. Siitä lisää myöhemmin.