lauantai 11. tammikuuta 2025

SUUNNITELMIA ARBORTUMIIN

 



Yksi tavoite tälle vuodelle on lisätä arboretumiin maanpeitekasveja siis perennoja. Tähän asti olen lähinnä keskittynyt puiden ja pensaiden istuttamiseen. Kuvassa valkoisena kukkii ihana marjaomenapuu ja sen aluskasvillisuutena on rinneangervoja ja loppukesällä vaaleanpunaisena kukkivia pensashanhikkeja. Tähän ei perennoja mahdu, mutta kevään varhaisia sipulikukkia olen laittanut marjaomenapuun ympärille.



Kuten tiedätte, olen peittänyt kohopenkkejä sahalta saadulla murskatulla kuorikatteella. Tämä kate on ollut ilmaista ja sen tehtävänä on ollut vähentää kosteuden haihtumista ja hieman hillitä siemenrikkojen kasvua. 

Katepinnasta on ollut helppo nähdä maassa kasvaneet rikkaruohot. Viime kesänä kitkin arboretumin niin moneen kertaan, etten edes viitsinyt laskea. Kun pääsin kierroksen loppuun, oli jo aloitettava alusta uudelleen. 



Tässä kuvassa näkyvät paremmin edellisen kuvan matalat 'Hanajima' tarhakellokärhöt rungollisen 'Palibin' pikkusyreenin edessä. Takana näkyy 'Purpurea' pensaskärhö. Nämä kärhöt istutin 2023 ja ensi kesänä niille on varmasti mietittävä paremmat tuet.  Ajattelin siirtää itseltä 'Birch Double' idänkurjenpolven jakopaloja näiden kärhöjen lähistölle, sillä niiltä puuttuvat vielä juuristoa varjostavat perennat. Lisäksi tälle alueelle saattaisi sopia 'Cambridge' peittokurjenpolvi? Lisäksi olisi kiva saada jotain muutakin sävyä lehtien ja kukkien muodossa, ehkä hennon vaaleanpunaista joka sointuisi kauniisti kuvassakin taustalla näkyviin ’Sointu’ tarhakurtturuusuihin. 

'Korte on yksi hankala kitkettävä monin paikoin, myös tässä. En edes yritä kaivaa kortteita juurineen, ne ulottuvat niin syvälle, mutta olen yrittänyt näivettää kasvustoa poistamalla maanpäälle kasvaneen osan tasaiseen tahtiin. Maanpeiteperennojen tulisi olla sellaisia, että niiden väleistä olisi kohtuullisen helppo nyppiä kortteen vihreät osat pois. Tuleeko sinulle mieleen hyviä vaihtoehtoja?



Tässä on muuten yksi viime kesän kuva 'Ainola' puistosyreenistä, jonka eteen pieneen rinteeseen siirsin 'Birch Double' idänkurjenpolvia. Kukinta-aika ja kukkien värit sopivat hyvin yhteen. Sen vuoksi tuli mieleen istuttaa tätä idänkurjenpolvea myös Palibin syreenin lähelle, koska tarpeita on omasta takaa.



Viime vuonna siirretyn ison pöytäkiven ympärille mahtuu vielä kasveja, vaikka aika paljon jo istutin sinne taimia. Jännittää nähdä, mitä kaikkea täältä keväällä pinnalle ponnistaa.



Kuva on otettu kesäkuussa. Edessä oikealla olevassa ”ympyrässä” kasvaa keskellä hopeavaahtera. Sen ympärillä kasvaa pesäkuusia koiliskulmassa, lisäksi kolmessa pienessä ryhmässä kasvaa vaaleanpunaisena kukkivia hanhikkeja joiden väleissä on pari tuiviota. Pensaat ovat vielä pieniä taimia, joten niiden kasvuun on varattava tilaa. Toisaalta taidan laittaa jotain matalia alkukesällä kukkivia maanpeiteperennoja hopeavaahteran ympärille ja ehkä myös lumikelloja, krookuksia tai muita varhaisia sipulikukkia. 

Kuva hämää vähän mittasuhteita, sillä alue ei ole ihan niin pieni kuin se tässä kuvassa näyttää olevan. Monilla istutusalueilla on ollut vuosien saatossa taipumus laajentua, myös tälle saattaa käydä niin. Hopeavaahtera määräsi ensin oman istutuspaikkansa ja sen ympärille piti saada laajempi alue multaa ja kasveja.



Tämä alue sai paljon uusia taimia sekä syksyllä 2023 että kasvukaudella 2024 eli nämäkin pensaat kasvavat kokoa tulevina vuosina. Syksyllä pistin tänne aika lailla kukkasipuleja, toivottavasti ne nousevat kukkimaan keväällä. 

Kuvan vasempaan reunaan toivon muutosta. Olen ajatellut pengertää tämän istutusalueen reunan muutamilla kivillä, joiden väleihin istutan perennoja. Raportoin kyllä edistymisestä, jos saan työn tehtyä.




Tämä kuva on puutarhan puolelta. Tavoittelen arboretumiin sekä matalia maanpeiteperennoja että paikasta riippuen myös hieman korkeampia lajeja. Kuvassa kivien päällä suikertaa hyvin matala 'Albiflorus' nummiajoruoho. Erilaiset ajoruohot voisivat olla hyvä vaihtoehto matalista perennoista, ne ainakin leviävät hyvin ja ovat pölyttäjien mieleen.



Olisi kiva löytää erilaisia hauskasti yhteensopivia maanpeitekasveja, jotka toisivat näkymään monilajisuutta ja visuaalista kiinnostavuutta. 



Nyt on kuitenkin aika lisätä perennan alkuja tuuheutumaan ja peittämään maata. Tämä projekti vie aikaa, sillä arboretumin pinta-ala on noin hehtaari eli 10 000 neliötä. Omana ajatuksenani on valita arboretumiin perennoja, jotka viihtyvät melko itsenäisesti eli eivät tarvitse kovin paljon hoitotoimia sekä sopivat puiden ja pensaiden kanssa. 

Rakenteet



Kuten blogiani seuranneet muistavat, on arboretumissa kaksi pergolaa, kaksi köynnösporttia ja köynnösaita. Tykkään rakenteista ja odotan hartaasti köynnösten kasvavan siten, että vihreys valtaa tukirakenteet. 



Olen jo viime kesästä lähtien haaveillut vielä uusista tukirakenteista arboretumin länsirajan suuren ojan reunalle. Oja on osoittautunut todella tärkeäksi vedenottopaikaksi, joten tarvitsen edelleen tietyin välein kulkuyhteyden ojaan. Isäntä on tehnyt traktorin kauhalla muutamien kymmenien metrien välein minulle helpon vedenottopaikan. 

Muutama tukirakenne köynnöksille voisi tuoda länsirajalle kivaa rytmiä ja haaveilen myös muutamista erilaisista pensaista näiden köynnöstukien lähelle. Tämä saattaa olla pidempi projekti, mutta pystyn hyvin kuvittelemaan, millainen näkymästä voisi tulla.

Haaveilu on onneksi halpaa huvia :). Lumipyryn keskellä voi maalailla kesäisiä näkymiä ja tuoda kevään vähän lähemmäksi. Hyvää viikonloppua!


1 kommentti:

  1. Kivaa haaveilua ja suunnittelua! Mielestäni kurjenpolvet ovat todella käyttökelpoisia perennoja moneen paikkaan. Niistä löytyy niin paljon eri korkuisia lajikkeita. Ja mikä parasta ne pärjäävät pitkään ihan itsekseen ilman sen isompia hoitotoimia!
    Ihania nuo 'Hanajima't❤️

    VastaaPoista