lauantai 10. elokuuta 2024

HAUSKA LÖYTÖ

 



Joskus voi omasta puutarhastakin löytää sellaisia soppia, joissa ei ole juurikaan käynyt ja tehdä iloisia löytöjä. Löysin aitan päädyssä olevan kallion korkeimmalta laelta monta neliötä otaksuttavasti lyydianmaksaruohoa ja mehitähtiä. Ties miten kauan nämä ovat olleet täällä. 



Kyseinen alue on Rillan oikealla puolella eli ehkä 5-6 metriä Rillasta oikealle. Aikoinaan aitan päädyssä kulman takana oli maitohuone. Ehkä taimen alkuja oli joku laittanut kasvamaan jo silloin.

Nykyään tuonne on hieman hankala päästä, koska kallion vieressä pihasyreenit ovat levittäytyneet tuuheaksi kasvustoksi tällä puolella.  Kuvan etualalla kukkivat vaaleat neilikkaruusut.



Tällaisia mehitähtimättäitä oli monessa paikassa kallion päällä.

Aion ehdottomasti mennä tuonne uudelleen sopivan laatikon kanssa ja otan mukaani reilusti jakopaloja siirrettäväksi paremmin näkyviin paikkoihin puutarhassa.



Tämän kuvan otin 30.6. kukkivista maksaruohoista. Eikö tämä näytäkin lyydianmaksaruoholta, vai keksitkö sinä jonkun muun lajinimen tälle matalalle maksaruoholle?



En saanut oikein kunnollista kuvaa alueesta kokonaisuudessaan. Nyt siellä kukkii joku vanha isomaksaruohon laji. Pitäisi joskus ehtiä tehdä syreenien siistimistä ja katsoa, mitä muuta kallion rinteeltä löytyy.



Kyseiset kivikkokasvit löytyivät siis tuolta kuvan takana näkyvän kallion korkeimmalta laelta ja rinne pihasyreeneiden suuntaan oli näiden kivikkokasvien peitossa.



Tämän Hankkijalta ostetun astian mehitähtineen ehdin hankkia ennen kun muistin omat piileskelevät mehitähteni. Onneksi näitä mahtuu moneen paikkaan. Tämä vati on arboretumin pöytäkiven päällä.

Eilen ja tänään olen keittänyt mehua herukoista. Tällä viikolla keräsin monta kiloa tomaatteja ja tein niistä sipulin ja basilikan kanssa sosetta pakkaseen. Siitä tuli oikein maukasta. Tänään saimme vähän sadetta, se virkisti helteisen viikon jälkeen puutarhan kasveja. 

Hyvää viikonloppua!

16 kommenttia:

  1. Oi, olipa ihana löytö omasta puutarhasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin oli! Saan tuolta paljon jakopaloja moneen kohtaan arboretumissa ja puutarhassa. Silti jätän tuonne alkuja kasvamaan, ovathan ne viihtyneet tuolla kymmeniä vuosia - ehkä jopa 100 - kuka tietää?

      Poista
  2. Melkoinen mehikasvikokoelma. Sain puolisoltani lahjaksi Arboretum -kirjan, siis miten sitä voisi alkaa ns. rakentamaan. En ollut aiemmin tutustunut näin tarkasti termiin ja olin ihan läkähtynyt heti alkuun. Hatunnosto kaikille, joilla jaksaminen riittää siihen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oman arboretumin rakentaminen vaatii toki aikaa ja vaivaa - eikä ole ihan halpaa, mutta erittäin mielenkiintoista se on. Kiitos kannustuksesta ja kumarran puutarhurin olkihattuani heilauttaen :).

      Poista
  3. Ihania nuo mehitähdet. Omassa pihassa ei ole oikein luontevaa paikkaa niille. Juuri kaivoin loput mitä niistä oli jäljellä ylös aidanvieruspenkistämme. Olisipa tuollaista ihanaa kalliota pihassa!
    Lyydianmaksaruoho on itselleni ihan uusi tuttavuus. Hauska löytö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin juuri tällä viikolla yhden puutarhaystäväni puutarhassa mehitähtiä suurissa kukkaruukuissa puun taimien juurella - se näytti oikein hauskalta. Kalliot ovat kyllä kivoja :).

      Poista
  4. Mahtava mehikasviapaja! Kiva, että löysit.
    Mukava myös kuulla, että siellä satoi! Täällä tuli vettä yöllä oikein kunnolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli hyvä löytö :). Juu, saimme eilen sadetta parissa erässä yhteensä 9 mm.

      Poista
    2. Olipa kiva löytö 👍🏻 Kannattaa tosiaan siirtää näkyvämmälle paikalle🌿

      Poista
    3. Eikö vain! Näin aion tehdä, tuolta niitä on hankala ihastella.

      Poista
  5. Kiva löytää yllätyksiä omasta puutarhasta. :)

    VastaaPoista
  6. Kivipellon Saila8/12/2024

    Olipa erinomainen löytö! Ja sade on aina tervetullutta, paitsi meidän kohdalla voisi jo laittaa hanan kiinni tuolla yläkerrassa! Kauniit kuvat pihastasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan :). Sateet ovat tänäkin kesänä olleet alueellisia tai paikallisia. Toisilla on satanut vähän turhankin paljon ja meillä on ollut niukasti sateita. Onneksi maanantaina tuli yhteensä 7 mm kahdessa erässä.

      Poista
  7. Hieno löytö! Lyydianmaksaruohoksi epäilemäsi kasvi on minusta valkomaksaruohoa ja sitä edellä olevan kuvan mehitähdet pallomehipartaa. Kumpikin on selvästi löytänyt itselleen mieluisat paikat kuivan kallion laelta.

    VastaaPoista