maanantai 26. elokuuta 2024

HORTENSIAT HURMAAVAT

 

Mustilanhortensioita minulla on kolme. Kuvassa näkyvä mustilanhortensia kasvaa keittiöpuutarhan kulmalla ja uusimman istutin arboretumiin nyt elokuussa.




Piharingissä on kookkain yksilö, jonka istutin lipputangon viereen vuonna 2017. 

Mustilanhortensialla on kauniit pitsimäiset kukat ja kukinta alkaa meillä jo heinäkuussa. Pensas saavuttaa täysimittaisena jopa 250 cm korkeuden ja pensaan muoto on pyöreähkö. Ohjeissa sanotaan, että leikkaamiseen ei ole tarvetta, mutta olen itse leikannut tätä lipputangon vieressä kasvavaa mustilanhortensiaa lyhentämällä pitkiksi venähtäneitä nuoria oksia, eikä se ole näyttänyt haittaavan - päin vastoin pensas kukkii todella runsaasti. 




'Grandiflora' syyshortensiat ovat vanhimmat hortensiani. Kun istutin ne, en edes tiennyt muista hortensioista. Tämä talon länsipäädyssä kasvava yksilö on istutettu muistaakseni 37 vuotta sitten eli 1987. Jokunen vuosi sitten siitä lohkesi suuri puumainen oksa eli menetin puolet pensasta tässä rytäkässä. Onneksi lohkeaminen ei aiheuttanut jäljelle jääneelle pensaalle haittaa.

Tämä perinteinen 'Grandiflora' on kookas ja kestävä pensashortensia. Leikkaan joka kevät ennen kasvuunlähtöä heikot oksat pois ja lyhennän muita oksia. Tämä hortensia aloittaa meillä II-vyöhykkeellä kukinnan yleensä vasta elokuun puolen välin jälkeen, joskus aikaisin syyskuussa ollut hallayö saattaa ruskistaa kukinnot kesken hehkeimmän kukinnan.




Pallohortensia 'Annabelle' 
Pallohortensiat ovat minusta tosi kauniita. Leikkaan ne keväällä reippaasti melko mataliksi ja pensaat kukkivat runsaasti saman vuoden versoilla.




Edellisen kuvan ryhmä kasvaa tässä aitan päädyssä. Toinen valkoisten pallohortensioiden ryhmä on piharingissä mustilanhortensioiden vieressä, kolmas ryhmä "Varjolehdon" alueella melko lähellä rantaa ja uusin eli neljäs ryhmä on arboretumissa.



Pallohortensia Pink Annabelle Hydrangea arborescens 'NCHA2'

Olen istuttanut näitä sekä puutarhan puolelle että arboretumiin. Tämä kuvassa näkyvä ryhmä näkyy huvimajaan. Tässä kasvaa kaksi vuonna 2022 istutettua taimea ja kolme tämän kevään taimea. Vieressä oikealla puolella näkyvät korkeat oksat kuuluvat Vanille Fraise hortensialle. Se ei tässä heinäkuussa otetussa kuvassa vielä kuki.




Tässä Pink Annabelle hortensioiden ryhmän sijainti näkyy arboretumin etelärajalla. Olen tyytyväinen, että pallohortensioiden pitkään jatkuva kukinta näkyy hyvin huvimajassa istuessa. 

Olen noudattanut pallohortensioiden kanssa Riinan neuvoja blogista Versoja Vaahteramäeltä. Hän on todennut, että pensaat kannattaa istuttaa useamman taimen ryhmään (jos on tilaa) ja melko lähelle toisiaan, näin pensaat tukevat toisiaan ja kukinnot pysyvät paremmin pystyssä ilman tukea.  Olen itse todennut Riinan ohjeen toimivaksi. 



Pallohortensia Sweet Annabelle Hydrangea arborescens 'NCHA4'

Parhaiten erot Pink Annabellen ja Sweet Annabellen välillä näkyvät kukinnan alkuvaiheessa. Eli Sweet Annabellen kukat ovat hieman tummemmat, mutta kukinnan jatkuessa kukintojen sävy vaalenee aika lähelle pinkkien kavereidensa kanssa. Näitä minulla kasvaa kolmessa eri paikassa yhteensä 18 taimen voimin.



Syyshortensia ’Early Sensation' ja 

Magical Fire 'Bokraplume'

Nämä kaksi syyshortensiaa näyttävät kukinnoiltaan hyvin samankaltaisilta. Erona on pensaan koko täysikasvuisena. ’Early Sensationin’ oletettu korkeus on 150-250 cm ja Magical Fire on jalostettu kasvamaan noin 100 cm korkeuteen.

Molemmat hortensiat aloittavat kukinnan valkoisena ja väritys muuttuu vaaleanpunaisen kautta tummeman punertavaksi. Nämä ovat oikein kauniita ja iso bonus on, että kukinta alkaa meillä jo heinäkuussa. Tämän vuoden lämpimän sään innostamina kukat olivat auki jo 13.7. 



Kerroin jo aikaisemmin, että avautuneet kukat olivat siivekkäiden suosiossa. Tässä lähikuvassa näkyy näiden hortensioiden pitsimäinen kukinto.



Early Sensation syyshortensiat kukkivat etualalla. Tässä vaiheessa kukintojen sävy on jo muuttunut punertavaksi. Kaukana takana olevalla istutusalueella näkyy kukkivia Sweet Annabelle pallohortensioita.




Syyshortensia 'Limelight'

Yksi pensas kasvaa kasvihuoneen lähellä ja yksi on pysäköintialueen lähellä. Jostain syystä tämä pensas kärsi aika tavalla viime talvesta ja minun piti poistaa useita kuivia oksia. Limelightin korkeudeksi luvataan 150-200 cm. 




'Wim's Red' syyshortensiat näkyvät kuvan vasemmassa laidassa, nämä istutin vuonna 2023. Istutin kolme pensasta noin metrin välein ja lisäksi toisaalla arboretumissa on yksi yksittäin kasvava Wim's Red. 

Syyshortensia Prim White Hydrangea paniculata 'Dolprim'

Istutin kesällä neljä pensasta tämän istutusalueen toiseen laitaan, mutta niistä ei ole lähikuvaa. Prim White syyshortensioiden pitäisi olla matala- ja tiiviskasvuisia ja kukinnot ovat kauniin pitsimäisiä ja siroja. Kukkien väri on aluksi kermanvalkoinen ja muuttuu myöhemmin puhtaanvalkoisiksi.



Tässä Wim's Redin kukinto kukinnan alkuvaiheessa lähempää tarkasteltuna. Tälle hortensialle luvataan näyttävää kukintaa, sen pitäisi myös olla vahvaversoinen ja pystykasvuinen lajike. Kukat vaihtavat väriä valkoisesta vaaleanpunaisen kautta aina tummanpunaiseen asti. Pensaan korkeus aikuisena on noin 150-200 cm eli se aika kookas. 



Syyshortensia Pinkachu  'Smhppinka' 

Näitä minulla kasvaa neljässä eri paikassa yhteensä 9 pensasta. Tämän hortensian lupaillaan kasvavan noin 100-120 cm korkeaksi eli hortensioiden ryhmässä Pinkachu on melko matalakasvuinen ja tiivis kasvutavaltaan. Kukinta alkaa valkoisena ja muuttuu vanhetessaan pinkiksi. 




Tässä sama pensas hieman myöhemmin. Pinkachu kuuluu Proven Winners kasvivalikoimaan eli lajikeuutuutta on testattu ja tutkittu pyrkimyksenä helppohoitoisuus, elinvoimaisuus ja terveys. Seuraan näitä omia pensaitani ja raportoin kokemuksistani tulevina vuosina. 



Syyshortensia 'Silver Dollar'

Olen istuttanut Silver Dollarin syksyllä 2022 ja se on vielä aika pieni pensas, mutta tälle lupaillaan 200 cm  korkeutta. Tämäkin pensas aloittaa kukinnan valkoisena ja myöhemmin kukinnot muuttuvat vaaleanpunertaviksi. Kartiomaiset kukat ovat suuria, mutta versojen luvataan olevan vahvoja kantamaan kukinnot. Kukinta alkaa jo heinäkuun puolella.



Syyshortensia Sundae Fraise Hydrangea paniculata 'Rensun'

Tämän oletettu korkeus on 100-150 cm. Kukinta alkaa elokuussa ja jatkuu pitkälle syksyyn. Näitä minulla on toisaalla puutarhassa kolme ja kaksi kasvaa arboretumissa.



Edessä on pieni Silver Dollar ja sen etualalla nurmikäytävän puolelta katsottuna on malalammaksi jääviä Pinkachu hortenisoita, jotka eivät vielä tänä kesänä kukkineet. 

Toinen kahdesta arboretumin Sundae Fraisesta kukkii seuraavan istutusaleen puolella. Tuijan oikealla puolella punaiseksi värjäytynyt Early Sensation ja matalammat Magical Firet. Kunhan pensaiden kasvu pääsee kunnolla vauhtiin, on tulevina vuosina odotettavissa näyttävää kukintaa - näin toivon.



Syyshortensia Vanille Fraise Hydrangea paniculata 'Rehny' 

Tämä on kookkaampi kuin kaverinsa Sundae Fraise eli aikuisen pensaan oletettu koko on noin 150-200 cm. Kukinnan pitäisi alkaa heinäkuussa, mutta ainakin toistaiseksi minun pensaani ovat kukkineet vasta elokuun puolella. Katsotaan miten käy tulevina vuosina, kun pensaat ovat kotiutuneet kunnolla.  



Vanille Fraise syyshortensioita minulla on arboretumissa kahdessa eri paikassa yhteensä 5 pensasta.




Syyshortensia Living Little Blossom Hydrangea paniculata 'LCNO8'

Tämän vuoden uuden hankinnan luvataan olevan kompaktin kokoinen hortensia, jolla on erityisen tummanvihreät lehdet ja vahvat versot. Valkoiset kukat muuttuvat vähitellen pehmeän vaaleanpunaisiksi. Täysikasvuisen pensaan korkeus ja leveys on noin 100 cm.



Tämän vuoden viimeisimmät hortensiat istutin kallion alapuolelle. Bombshellit näkyvät, jos tarkasti katsoo.

Syyshortensia 'Bombshell'

Kaksi Bombshell pensasta on nyt juurtumassa ja toivottavasti ne kotiutuvat hyvin. Näille luvataa lopulliseksi kooksi noin 100-150 cm ja pensaan ennustetaan kukkivan runsaasti ja pitkään. 




Minulla kasvaa 16 erilaista hortensialajiketta, mikäli en unohtanut jotakin. Istutettujen taimien kokonaismäärä on 88 kpl. Määrä saattaa kuulostaa hurjan suurelta, mutta hortensiat asettuvat yllättävän helposti laajalle alueelle 1,5 hehtaarin puutarhaan.

Jo tänä vuonna kukkivat hortensiat tuovat arboretumiin kivoja näkymiä, mutta odotan kyllä innoissani, miltä näyttää parin vuoden päästä. 

Toivoittavasti viihdyit hortensioiden parissa, vaikka tästä tulikin näin pitkä juttu :).


20 kommenttia:

  1. Kiitos kauniista postauksesta! Hortensiat todella hurmaavat ja kuvasi tuovat niiden loiston upeasti esiin. On ihanaa, kuinka olet vanginnut kesän kukkien kauneuden ja samalla jakanut vinkkejä niiden hoidosta. Hortensioiden värit ja muodot tekevät niistä ainutlaatuisen lisän puutarhaan, ja ne tuovat varmasti iloa pitkälle syksyyn asti. Kiitos, että jaoit nämä kauniit hetket lukijoidesi kanssa – ne tuovat inspiraatiota ja lämpöä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kiva lukea palautteesi! Kiitos! Hortensiat tuovat upean lisän puutarhan kukintaan heinäkuusta syksyyn. Kun istutuksen tekee huolella ja valmistaa kasvualustan hortensioiden toiveiden mukaan, pääsee sen jälkeen aika helpolla. Tietysti kuivuus voi haitata kasvua ja kukintaa, joten kuiva maaperä voi olla melkoinen haaste hortensioille. Olen itse lisännyt biohiilellä täydennettyä kompostia hortensioiden kasvualustaan ja se on hyvä apu.
      Toivon sinulle oikein hyvää loppukesää ja iloa kukista!

      Poista
  2. Hortensiat ovat kyllä kauniita ja pitkään kukoistavia loppukesän kukkijoita. Onpa sinulla paljon eri hortensialajikkeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ovat :). Uusia lajikkeita tulee markkinoille tasaista tahtia ja on hauska kokeilla erilaisia uusia lajeja, koska tila antaa myöten. Arboretumin maaperä on kostea ja ravinteikas, joten uskoisin hortensioille olevan siellä hyvät olosuhteet, kunhan ne ensin juurtuvat kunnolla kohopenkkeihin.

      Poista
  3. Voi, miten kauniilta pihapiirisi ja arboretumisi näyttävätkään, ja hortensiat sopivat mainiosti täyttämään avaraa maisemaa ja suuria istutusalueita! Ihania kuvia! Kiitos kattavasta hortensiapostauksesta, siinä oli hyvää tietoa eri lajikkeista kuvien kanssa. Omissa pihoissani hortensioiden lukumäärä lisääntyy tasaista vauhtia, vaikka ollaan kaukana sinun puutarhasi lukemista :) Mutta helppohoitoisuudessaan ja näyttävyydessään ovat huippukasveja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle Sirkku ❤️. Olen aivan samaa mieltä kanssasi siitä, että hortensiat ovat hyvä valinta suurille istutusalueille avaraan maisemaan ja ne tuovat heinäkuusta syksyyn upean lisän kukillaan. Oli myös hienoa nähdä, mikä kuhina oli pörriäisiä hortensioiden kukinnoissa, joten sekin on iso plussa.

      Poista
  4. Ihanat hortensiat! Vaativatko ne paljon kastelua hellepäivinä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En juurikaan kastele hortensioita istutusvuoden jälkeen. Tämä vuosi oli meillä taas hyvin kuiva ja kuuma eli annoin pitkinä hellejaksoina muutamille viime vuoden taimille myös kastelukannullisen harvakseltaan. Olen huomannut, että hortensiat tykkäävät kompostista, jota olen täydentänyt biohiilellä.

      Poista
  5. No kyllä viihdyin!
    Sinulla on kyllä upea kokoelma hortensioita ja tuo määrä on aika hurmaavan suuri:) Nyt jo näyttää hyvältä, saati sitten muutaman vuoden kuluttua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä juttu :).
      Odotan innostuneesti pensaiden kasvua ja näkymiä sen jälkeen.

      Poista
  6. Hortensiat tuovat mielenkiintoa syksyyn kääntyvässä puutarhassa, ihanasti olet niitä istuttanut eri puolille. Ja näyttävyydeltään ovat sopivaa mittakaavaa suureen puutarhaan
    Hyvä tuo pallohortensioiden istutusvinkki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila. Pitkä kukinta-aika on yksi hortensioiden valtti ja onhan niiden kukinta kaunis.
      Olen kiitollinen Riinalle hyvästä ohjeesta pallohortensioiden istuttamisessa, lisäksi hyvä kasvualusta auttaa myös siihen, että pensas jaksaa pitää kukkansa pystyssä.

      Poista
  7. Mahtava määrä horteisoita. Mutta kuten sanoit, ne mahtuvat hyvin noin laajalle alueelle. Hortensioita pitää ehdottomasti olla, ne kukkivat pitkälle pakkasiin asti ja tuovat väriä loppukesään.

    VastaaPoista
  8. Suurtekin hortensiat mahtuvat teille todella hyvin. Ja saat myös kokemusta monista erilaisista hortensioista. Minä olen joutunut hortensioiden koon takia olemaan nykyisin sortumatta niihin, ainoastaan hyvin pienikasvuisia voin enää kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laaja puutarha-alue antaa mahdollisuuksia kokeilemisen ja tutustumiseen. Onneksi nykyään kehitetään paljon myös noita matalia kompakteja hortensioita, jotka sopivat pieniinkin pihoihin. Sinulla on kyllä omassa puutarhassasi niin monenlaisia kauniita kasveja, että raja tulee jossain vastaan :).

      Poista
  9. Kunnioitettava määrä yksilöitä ja lajikkeita, mutta hortensiat ovat niin ihania ettei niitä voi olla liikaa. Itselläni on vain Pink Annabelle ja tämän kesän ostos Bombshell ja olen aivan myyty molemmista. Annabelle on ollut jo vuosia ja hyvin menestynyt täällä V. Lisääkin tahtoisin eikä tämä sinun postaus ainakaan vähentänyt innostusta :) Toivotaan kaikille menestystä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hortensiat ovat oman kokemukseni mukaan olleet helppoja, kunhan istuttaa ne kasvin vaatimusten mukaan oikeaan kasvualustaan eli riittävän multavaan, eikä liian kuivaan tai liian märkään paikkaan. Jalohortesiat ovat sitten oma lukunsa, niitä olen vuosien saatossa istuttanut kaksi, mutta vaikka taimet ovat elossa, eivät ne nouse kuin 15 cm kesän aikana, eikä kukista ole tietoakaan - mutta et varmasti ole V -vyöhykkeelle niitä ajatellutkaan. Kiva, että olet tykännyt Annabellesta ja toivotaan menestystä myös uudelle Bombshelle! Kiitos :).

      Poista
  10. Kivipellon Saila8/29/2024

    Jälleen totean, puutarhasi on uskomattoman upea! Ja nuo hortensiat, niin hieno valikoima! Olen hortensioiden kanssa myöhäissyntyinen, koska viime vuosina olen niihin vasta oikeasti ihastunut/rakastunut (tätini pitivät hortensioista ja aina ajattelin siis lapsena, että hortensiat ovat vihaisten iäkkäiden neiti-ihmisten kukka ja siksi niistä en oikein pitänyt, mutta ikä avasi silmiäni) ja meillä on vasta muutama nuori taimi, lisää tulee varmasti! Mutta nuo istutusryhmät - niin upeita, tuskin saatoin hengittää postaustasi tutkiessani! Niin kaunista!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Saila, taisi hyvän mielen kyynel vierähtää silmänurkasta, koska kirjoitit niin kauniisti ja rohkaisevasti. Kiitos!
      Mutta kyllä myös nauratti tuo miete, että "hortensiat ovat vihaisten iäkkäiden neiti-ihmisten kukkia". Se kertoo aika hyvin siitä, miten jotkut mielikuvat voivat olla aika vahvoja, vaikka niiden syntyminen ei aina olisikaan ihan faktaa ;D. Onnea sinun hortensioillesi - luokoon ne sinulle uusia ja miellyttäviä mielikuvia.

      Poista