keskiviikko 24. tammikuuta 2024

ARBORETUMIN YKSI PENSASRYHMÄKurkistetaan arboretumin yhtä pensasryhmää. Tässä ei varsinaisesti ole mitään erityistä, mutta ehkä esittelystä voi huomata, että joskus ihan peruspensaillakin voi saada sopivaan kohtaan kiinnostavuutta ja lisäksi helpolla hoidolla.

Yllä oleva kuva on otettu kaukaa huvimajan luota, mutta tarkoittamani alue näkyy kottikärryjen takana. Ajattelin viime kesänä monta kertaa, että 'Golden Princess' keltajapaninangervot näyttivät kauniin keltaisilta kesäkuun sävyssä.

Revontuliatsalea 'Lilac Lights' on istutettu keväällä 2021Ensimmäisenä tällä alueella kukkivat atsaleat. Kuvan revontuliatsalean lisäksi istutin 3 'Fraseri' kevätatsaleaa ja hieman myöhemmin kukinnan aloittavia 'Adalmina' puistoatsaleaa 3 kpl.Blogiani seuranneet ehkä muistavat, että tämän pensasryhmän kohdalta piti kaataa pois pystyyn kuolleet vanhat kuuset. Kuusten ympäristö oli painunut ja happamoitunut. Isäntä toi alueelle 7 traktorin kauhallista peltomultaa, siihen sekoitin yhden ison pitkään muhineen lehtikompostikasan. Lisäksi jokaisen puskan istutuskuoppaan tuli joko istutusmultaa tai atsaleoille havurodomultaa.

Istutusalueen koko on 12 m x 3,5 m. Kaikki tämän ryhmän taimet on istutettu keväällä 2021. Tästä kuvasta näkyy aika selvästi kesäkuun alun vihreä lamoherukoiden ryhmä. Vasemmassa reunassa punertava lehdistö kuuluu punalehtiruusulle. Punalehtiruusun ja lamoherukan välissä on 'Tove Jansson' tarhapimpinellaruusu. Lamoherukan takana hieman punertavina kalliota vasten on 'Lady in Red' purppuraheisiangervot. Kuva on otettu 4.6.2023. 'Fraseri' kevätatsaleat ovat hieman matalampia oikealla ja revontuliatsaleat vasemmalla puolella. Näiden keskellä on kolme puistoatsaleaa, jotka eivät vielä kuki. Oranssiin vivahtavat pensaat atsaleojen takana ovat 'Double play Big Bang' pensasangervoja, ne vaihtavat sävyä moneen kertaan kasvukauden aikana. Alussa mainitsemani keltajapaninangervot ovat oikeassa reunassa.Tässä lähempää etelä-pohjoissuunnassa otettu kuva. Edessä kesäkuun 4. päivä kuvattuna  ’Golden Princess' keltajapaninangervoja ja seuraavana 'Double play Big Bang' pensasangervoja, joiden takana 'Lady in Red' purppuraheisiangervot. 12.6.2023 kuvan keskellä kirjovaahtera 'Drummondii' ja sen vasemmalla puolella esiteltävä alue vinottain pohjoisesta päin katsottuna. Kyseisen pensasryhmän takaa kulkee hiekkatie traktoritallille.Lähikuva pohjoisesta kasvihuoneen suuntaan. 'Lady in Red’ leiskunta korostuu vihreän matalan lamoherukan takana. Tämä on ihana! Kuvan oikeassa reunassa punalehtiruusun lehdet tuovat oman sävynsä ryhmään.18.6. suloiset keltajapaninangervot. Tykkään näistä ihan tässä kesäkuun lookissa ilman kukkia. Lehtien sävy näkyy kauas ja ajattelin jo viime kesänä, että laitan näitä toiseenkin paikkaan abroretumissa. Tämä pensas on matalakasvuinen ja jää noin 50-60 cm korkeaksi. Muoto on aika kiva pyöreähkö ja siihen voi tietysti leikkaamalla vaikuttaa, itse en ole näitä vielä leikannut. Toimii aika kivasti puiden lomassa aluskasvillisuutena.Ihan kuvan etualalla on japaninpihlaja ja japaninhappomarjapensaita, mutta esittelemäni alueen pääty  näkyy taaempana. Löysinkin kuvan 'Golden Princess' keltajapaninangervon kukista, jos joku on asiasta kiinnostunut.

Kaikki kuvat ovat viime kesältä eli pensailla on kuvissa menossa kolmas vuosi istutuksesta. Laitoin pensaiden ympärille kuorikatetta estämään kosteuden haihtumista, toistaiseksi alue on ollut hyvin helppohoitoinen. Ruusuja on seurattava, etteivät rupea tekemään kovasti juurivesoja. 

Arboretumiin sopivat hyvin puuvartiset pensaat ja tavoittelen erilaisilla lehtien sävyillä ja muodoilla kivoja näkymiä myös silloin, kun pensaat eivät kuki. Atsaleat ovat ihastuttaneet minua ja olen hankkinut niitä arboretumin eri puolille, tykkään atsalean heleän vihreästä lehdistöstä kukinnan jälkeen ja upea syysväri on hyvä bonus. Toistaiseksi arboretumin valo-olosuhteet eivät ole suotuisat alppiruusuille, mutta ehkä joskus löydän niillekin sopivan paikan.


12 kommenttia:

 1. Kauniita pensasryhmiä. 'Lilac Lights' atsalea kukkii kauniisti vaikka on vielä noin nuori. Heisiangervoissa onkin monia upeita lajikkeita. Minulla niitä on kaksi, eli 'Mindia' ja 'Little Devil'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Atsaleat ovat viihtyneet hyvin tuossa paikassa ja varmaan siksikin kukkivat hyvin. Minullakin taitaa olla 7-8 erilaista heisiangervoa, ne ovat varmoja ja luotettavia.

   Poista
 2. Todella upea ja runsas kukinta atsaleoissa. Minulla kukkivat paljon heikommin, mutta eipä ole multa yhtä huolella tehtyä kuten sinulla. Itse sekoittaen saa parasta. Minäkin tykkää keltajapaninangervoista tai ylipäätään monista angervoista. Ovat helppoja, eivät (ainakaan minulla) leviä liikaa ja monet ovat näyttäviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Atsaleat taitavat toivoa kasvualustaltaan aika monia asioita, sen lisäksi, että pitää olla kuohkeaa niin kosteutta pitäisi olla riittävästi ja ravinteita toki myös ja vielä oikea happamuustaso.
   Pensasanervot ovat todella helppoja ja valitsemalla monista vaihtoehdoista voi tehdä vaihtelevia ryhmiä, ne ovat myös usein keväällä alennuksessa.

   Poista
 3. Eriväriset pensaat ovat kyllä kiva lisä puutarhaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu. Jos pinta-alaa on paljon, saa pensailla istutettua monenlaisia - myös vaihtelevia näkymiä. Tottakai ne sopivat myös pienempään puutarhaan. Usein pensaat ovat helpompia hoidettavia kuin perennat. Puut, pensaat ja perennat yhdessä tuovat kauneutta ja täydentävät toisiaan.

   Poista
 4. Tuo onkin kaunis ja mielenkiintoisesti kasvukauden mittaan väritystään vaihteleva ryhmä. Kallio takana tuo upean taustan kasveille. Atsaleat näyttävät selvästi viihtyvän todella hyvin, kun kukkivat noin runsaasti. 'Lady in Red' on kaunis. Jos keksisin sille jonkun paikan, voisin hankkia itsellenikin. Olen tähän saakka tyytynyt ihailemaan sitä vain kuvissa ja ystävän puutarhassa. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavallaan ihan yksinkertainen pensasryhmä voi olla aika kiva, kiinnostava ja tehdä tehtävänsä osana maisemaa. Kallio on minunkin mieleen, aina katse hakeutuu siihen. Purppuraheisiangervoissa on monta lajia valittavaksi sekä koon että lehtien sävyn mukaan.
   Kiitos ja hyvää viikonloppua sinullekin!

   Poista
 5. Ihanat alueet ja tuo kallio takana on kyllä upea . Isot alueet antavat mahdollisuuden tehdä myös isosti siinä olet onnistunut .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalliot ja kivet ovat niin kauniita, niissä on jotain pysyvää ja rauhoittavaa. Kiitos Nila!

   Poista
 6. Värikkäät pikkupensaat ovat kyllä huippuja! Niiden kasvutapa ja muoto on niin sopiva moneen ryhmään ja ei todellakaan aina tarvita kukkia, kun lehdet tuovat noin hyvät värit! Minulla on yksi Double play Big Bang pensasangervo, joka odottaa siirtoa parempaan paikkaan ja saanee muutaman kaverin rinnalleen. Upeasti kukkivat myös atsaleasi, viihtyvät selvästi kasvupaikassaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sopivilla pensailla saa todella lisättyä puutarhaan kauneutta ja kiinnostavuutta. Mietin alkuun, että tykkäänkö Double play Big Bang pensasangervosta, mutta sopiviin kohtiin se tuo kyllä muuttuvilla lehdillään väriä. Tuo pensas oli minulle ennestään uusi kokemus. Atsaleat ovat viihtyessään melkoisia alkukesän väripilkkuja, tykkään kovasti. Kiitos Sirkku kommentistasi!

   Poista