lauantai 13. tammikuuta 2024

HELMIPENSAS

 Helmipensas Lootus Moon exochorda x macrantha ’Bailmoon’ ansaitsee pienen esittelyn, vaikka tämä on vielä itselleni tuore tuttavuus.

En ollut lainkaan tietoinen tästä kauniista pensaasta ennen kuin näin siitä kuvia puutarhalehdessä ja ihastuin välittömästi. Helmipensasta suositellaan vyöhykkeille I-II, mahdollisesti tämän seudun puutarhamyymälöissä sitä ei ole sen vuoksi menneinä vuosina omiin silmiin osunut. Tosin 2023 Hankkija otti myytäväksi helmipensaita, ehkä minun innostunut vuodatus myymälän puutarhavastaavalle pensaan kauneudesta vaikutti asiaan ;).Helmipensas kukkii melko aikaisin, minulla kukinta osui viime vuonna kesäkuun alkuun. Yllä kuvassa helmipensaat näkyvät nuppuisina köynnöstuen takana. Kuva on otettu 27.5.2023. Kukkanuput ovat kuin pieniä valkoisia helmiä- tosi söpöjä.

Etelä-Suomessa kukinta voi olla täydessä loistossa jo toukokuussa. 


30.5.2023 muutamat kukat ovat jo avautuneet. Istutin nämä pensaat keväällä 2022. Eli pensaat olivat kasvaneet paikoillaan vasta vuoden kuvan tilanteessa ja selvinneet yhdestä talvesta.

Pensas on pyöreähkö, tiiviskasvuinen ja syysväri on keltaoranssi. Helmipensaita voi käyttää joko yksittäispensaana tai osana muuta ryhmää. Nimesin tämän istutusalueen "Helmikaareksi".6.6.2023 suurin osa kukista on auennut. Puhtaan valkoisten kukkien määrä on runsas ja pensaan viihtyessä kasvupaikallaan luvataan kukinnan peittävän pensaan lähes kokonaan.

Helmipensas viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla kasvupaikalla. Kasvualustan tulee olla ravinteikas, tuore ja hyvin vettä läpäisevä, sanotaan Hankkijan tuotekuvauksessa. 

Laitoin omat helmipensaani kasvamaan suojaisaan ja aurinkoiseen paikkaan. Maa tuli myllättyä kunnolla, koska tuosta paikasta oli pakko kaataa kuoleva vaahtera. Isäntä nosti vaahteran juurakon pois traktorilla ja juuren pätkiä seuloessani huomasin, että kyseisen alueen kasvualusta oli aika hiekkaperäistä. Luulen, että aikoinaan likakaivojen ympärille on tuotu hiekkaa. Isäntä asetteli kuvassa näkyvät graniittikivet paikoilleen kaaren muotoon. 

Toin jo syksyllä 2021 kasvualustan parantamiseksi vaahteran jättämään kuoppaan syksyn lehtiä, kasvihuoneen kasvualustat, kompostia ja hevosen lantaa. Lierot pääsivät aloittamaan oman osuutensa maan parantamisessa. Keväällä 2022 maan pinta oli laskenut ja ainekset olivat sekoittuneet ja muhineet mukavasti. Ennen ”helmikaaren” alueen istutustöitä isäntä toi paikalle pari traktorin kauhaa istutusmultaa.

11.6.2023Helmipensaan kukat muodostuvat vanhoihin versoihin, joten mahdolliset leikkaukset kannattaa tehdä heti kukinnan jälkeen.

Pensaan lopullinen korkeus on 100-150 cm, katsotaan, kuinka tämä omassa puutarhassani kasvaa. Jännitystä on ilmassa keväällä, kun yritän saada selville, olivatko tämän talven -30 asteen pakkaset liikaa suloiselle helmipensaalle. Kerron lisää kokemuksista mm. talvenkestävyydestä täällä Etelä-Savossa II-vyöhykkeellä.

Helmipensas Lootus Moon exochorda x macrantha ’Bailmoon’  kuuluu Tahvoset taimiston First Editions kasvikokoelmaan. 

Helmipensaita Exochorda macrantha löytyy ainakin myös nimellä The Bride sekä hybridilajike 'Niagara' Exochrda racemosa. En osaa sanoa, eroavatko nämä tästä kauppanimellä Lootus Moon myytävästä pensaasta. Jos sinulla on omia kokemuksia jostakin helmipensaasta, kuulisin niitä hyvin mielelläni.


16 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin :). Tämä on todella ihastuttanut minua, toivon, että se selviää tästä kylmästä talvesta.

   Poista
 2. Helmipensas on osunut omaan silmääni taimisuvustoja selatessani. Kaunis, tuo talvenkesto täällä omalla III-vyöhykkeellä vain mietityttänyt mutta nythän sinä sitten keväällä kerrot miten 30 asteen pakkasilla on käynyt. Toivotaan parasta pensaittesi kannalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin asumme melko lähellä III -vyöhykettä, mutta kerron kyllä kokemuksista, kun niitä karttuu.

   Poista
 3. On se nätti puhtaanvalkoisine kukkineen. Nuo palleroiset nuputkin ovat ihastuttavia. Tämä pensas on ollut ehdokaslistallani. Esittelysi osui otolliseen aikaan, sillä ajattelin ryhtyä laatimaan hankintalistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, minäkin olen jo hieman miettinyt tulevia hankintoja, vaikka ehtiihän sitä vielä.

   Poista
 4. Helmipensas on todella kaunis ja puhtaanvalkoiset kukat nousevat kivasti esille penkistä.
  Tosi kauniita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon kovasti pensaan pärjäävän tämän seudun talvien yli hyvävoimaisena.

   Poista
 5. Mielestäni minulla pitäisi kasvaa helmipensas. Se on aikoinaan Mustilasta hankittu. On pysynyt aika pienenä mutta kukkii joka kevät. Yritän saada sen aina lumen peittoon niin ettei paleltuisi. Sinun helmipensaat tuntuvat viihtyvän hyvin ja ovat todella kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinun helmipensaasi on säilynyt jo useamman vuoden, toki asut hieman etelämmässä.

   Poista
 6. Kaunis uusi tuttavuus minulle. Kiinnostaa miten sinulla se pärjää toivottavasti hyvin .

  VastaaPoista
 7. En muista nähneeni tuollaista koskaan. Valkoisin kukin kukkivia ei ylipäätään ole kovin paljon. Lumipalloheisi on, mutta se on sellainen kirvamagneetti, että poistin aikoinaan puutarhastani. Nyt sen voisi ottaa takaisin, ihan vain lintujen ruokinta-automaatiksi. Näin sitä voi ajatukset muuttua, kun ymmärtää enemmän puutarhan monimuotoisuuden päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmipensaat eivät ehkä ole yleistyneet kovin paljon?
   Lumipalloheisi kärsii helposti heisinälvikkäistä, jos sen istutuspaikka on liian kuiva ja paahteinen. Varmaan myös kirvat hyökkäävät huonosti voivan pensaan kimppuun. Omat lumipalloheiteni ovat voineet hyvin.
   On kyllä kiinnostavaa seurata, miten monet ns. ongelmat poistuvat luonnon omin keinoin, jos malttaa antaa siihen mahdollisuuden.

   Poista
 8. Voi että on hieno esittely. Meillä on piha ihan mullin mallin talonsaneerauksen jäljiltä. Nyt mietitään, mistä aloitetaan heti kun lumet sulavat. Naapurin New Holland -traktorille on kyllä ihan ensin hommia, sillä lisämaata pitää tuoda, maa pitää tasoittaa, ja tiettyihin paikkoihin haluan sijoittaa isoja kiviä. Sitten vasta enemmän hienosäätöä pensailla ja kasveilla. Tuskin maltan odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirre! Teillä onkin isot mylläykset edessä, toisaalta suurempi myllerrys antaa myös mahdollisuuden tehdä jotain muutoksia, jos niin halutaan. Surin ensin kovasti vaahteran kuivumista, mutta loppujen lopuksi tuosta Helmikaaren alueesta tuli muutoksen jälkeen vielä parempi kuin lähtötilanne oli. Toivottavasti saat teilläkin kivet oikeille paikoilleen ja istutusalueen tehtyä niin, että paikasta tulee oikein mieleinen! Iloa suunnitteluun!

   Poista