torstai 18. tammikuuta 2024

KYLVÖT ALOITTU

 


Taas on tammikuu siinä vaiheessa, että ihka ensimmäiset kylvöt on tehty. Ulkona on tällä viikolla pakkanen paukkunut yli -20 asteen tasolla ja tuntuu vähän oudolta pistää taimimultaa purkkiin. Puutarhatyyppien mieli kääntyy kuitenkin jo kevättä kohti.

Eilen 17.1.2024 laitoin taimi- ja kylvömultaan ’Thor’ F1 vihannespaprikan siemeniä. Tätä en ole ennen kasvattanut, onko teillä muilla tästä lajista kokemuksia? 

Luottolajikkeeni eli ’Olly’ paprika on myös kylvetty. 

Samalla kertaa ripottelin keijunmekon siemeniä mullan pinnalle vermikuliitin kanssa. Keijunmekon siemenet ovat kyllä niin minimaalisen pieniä, että aina ihmettelen, miten niistä voi kasvaa hieno köynnös. Vermikuliitti helpottaa mullan pinnan kosteana pysymisessä, toki kylvöksiä on tarkasteltava usein ja vettä on sumutettava riittävän tiheään. 

Laitoin kylvöastian leivinuunin päälle, itäminen sujuu paremmin lämpimässä.Myös viime vuonna kasvatin keijunmekkoja ja sillon kylvin siemenet 13.1. Kuten kuvasta huomaatte, yritteliäs kelloköynnöksen verso on puskenut keijunkekkojen ohi tälle puolelle.Toivon, että eilen kylvämäni keijunmekot itävät ja saan niistä taas tähän samaan paikkaa taimet. 

Ruukaissa kasvavat köynnökset pehmentävät betoniportaiden kylkeä.Aina siementen itämisessä on oma jännityksensä, katsotaan, millainen onni tänä vuonna on.

Joko teillä on multapussia rapisteltu ja siemeniä kylvetty?  Eihän tässä vielä kiire ole, mutta minulla on ollut tapana laittaa paprikat ja keijunmekot multaan tammikuussa. 16 kommenttia:

 1. Upeasti kukkiva keijunmekko kuvissa 🤗

  VastaaPoista
 2. Viikonloppuna ajattelin kylvää kelloköynnökset, paparikoiden kanssa en aloita ihan vielä koska meillä on niin viileää sisällä. Huomasin vain, että onkin lähdettävä multaostoksille, varastossa ei ollutkaan yhtään säkkiä kylvömultaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei ole vielä kiire ja kannattaa ehdottomasti miettiä omat kasvatusolosuhteet ennen kylvöpäätästä. Minäkään en laittanut nyt kylvölaatikkoa ison eteisen patterin päälle (kuten yleensä), sillä eteinen on niin viileä.

   Poista
 3. Muutama koeidätys menossa, vähän testailen siementen itävyyttä. Keijunmekkoa voisi taas kasvattaa parin vuoden tauon jälkeen, jos vanhat siemenet itää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tehdä koeidätykset, toivon, että saat suotuisan lopputuloksen!

   Poista
 4. Samana päivänä samoissa puuhissa eli minäkin kylvin paprikaa ja keijunmekkoa sekä kelloköynnöstä. Aloitin maltilla, sillä tilaamani siemenet saapuivat vasta tänään.
  Sinulla oli upeat keijunmekot viime kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, toivottavasti sinä onnistut hyvin.
   Viime ja sitä edellinen vuosi oli suotuisa sekä keijunmekoille että paprikoille … olisi hauskaa onnistua tänäkin vuonna.

   Poista
 5. Siitä se lähtee. Vähän jo pohdiskelin hankikylvöjä, mutta ei ollut multaa. Unohdin ostaa syksyllä valmiiksi varastoon, joten pitää ensin käydä multaostoksilla. Chilit kylvän varmaan ensi viikolla tai viimeistään sitä seuraavalla ja selleriä helmikuussa mutta muuten taitaa olla maaliskuussa vasta enemmän kylvettävää tänä vuonna. Reipasta itämistä kylvöillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhtään ei osaa sanoa, miten hyvin tai huonosti siemenet itävät .. on siis jännitystä ilmassa.
   Toivottavasti sinulla onnistuu! Suurin osa kylvöistä on vasta myöhemmin.
   Kiitos Minna!

   Poista
 6. Ajattelin kylvää jotakin ulos lumen alle. :)

  VastaaPoista
 7. Täälläkin kylvöt pienesti aloitettu, poika tykkää chilistä, niin kokeilen niitä:)

  VastaaPoista
 8. Tänään kylvetty ensimmäiset! Laitoin eukalyptusta kolmea eri lajiketta sekä paprikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eukalyptus kuulostaa kiinnostavalta, tsemppiä molempien kasvatukseen!

   Poista