perjantai 9. helmikuuta 2024

TILANNEKATSAUS


Päätin kylvää kelloköynnökset 25.1. oikeastaan ihan hetken mielijohteesta, vaikka olin ajatellut tehdä homman vasta helmikuussa. Toisaalta helmikuussa voi tehdä uuden kylvön, jos olisi tarvetta. Nämä kolme kelloköynnöstä ponkaisi pintaan ensimmäisenä ja vielä neljä myöhemmin herännyttä on koulimatta.


Kelloköynnöksen esikasvatus on hauskaa puuhaa, koska taimet ovat rotevia ja kasvavat melkein silmissä. Tässä vaiheessa ei vielä tarvitse tuskailla tarttuvien kärkien kanssa. Viherterapia on tarpeen, sillä tänä aamuna mittari näytti -30 asteen pakkasta. En olisi uskonut, että vielä toisen kerran samalle talvelle tulee näin kylmää. Onneksi päivä on jo pidentynyt.


Paprikan siemenet laitoin multaan 17.1. Olen tyytyväinen, että nyt on kasvamassa 2 'Olly' paprikaa ja 2 'Thor' suippopaprikaa. Ne riittävät varsin hyvin. Viime kesänä sain niin paljon paprikoita kahdesta 'Ollystä', että niitä riitti sekä tuorekäyttöön että ruoan valmistukseen ja säilöntään. 

23.1.2024 laitoin 'Vilma' pensastomaatit itämään. Tomaatit olivat reippaita, sillä mukavat koukut olivat mullan pinnalla jo neljäntenä päivänä kylvöstä. Nyt tomaatin taimet köllöttelevät kasvilamppujen hellässä valohoidossa ja toivottavasti ovat aloittaneet kasvun kohti terhakoita satoa tuottavia tomaatteja.Tässä vaiheessa minulla on kasvamassa 10 kpl ’Vilma’ pensastomaattia. Ne asuvat yläkerran melko viileässä huoneessa noin 19 asteen lämmössä kasvilamppujen alla ja saavat myös auringon valoa ikkunan edessä. Kuvaa varten nykäisin kasvilamput hieman korkeammalle, yleensä ne ovat lähempänä taimia. Näin aikaisin kylvetyt pensastomaatit on vaihdettava suurempiin ruukkuihin maaliskuussa, joten taimikasvatustilaa on oltava riittävästi.

Keijunmekkoja on koulittuna kasvamassa 5 kpl. Sirkkalehdet ovat niin pikkuiset, etteivät ne erotu kuvassa lainkaan.

Hyvää viikonloppua teille kaikille, meillä on tiedossa sunnuntaina pojantyttären 2-vuotissynttärit. 


12 kommenttia:

 1. Ihanaa viherterapiaa. Huh, teillä on totisesti kylmä. Täällä aamulämpö oli puolet vähemmän, mutta silti ei tätä enää olisi halunnut. Lauhempi lopputalvi ja aikainen kevät olisivat nyt tosi mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihan liian kylmää, sellainen hyinen pohjaviima vielä lisää kylmän tuntua. Onneksi aurinko paistaa kauniisti. Mieli on jo kääntynyt kevääseen ja onneksi on viherterapia ilona :).

   Poista
 2. Ai miten kivaa katsella näitä kuvia kun itse ei kasvata mitään vielä . Sinulla on siellä mainiot olosuhteet kasvun ihmeisiin .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen todella iloinen, että esikasvattamisen olosuhteet ovat todellakin hyvät. Yläkerran huoneet etelänpuolella ovat tyhjinä ja palvelevat taimikasvatustiloina todella hyvin. Lasten vierailujen aikana huoneita käytetään, muuten ne voi täysin säätää esikasvatuksen tarpeisiin. Koska on mahdollisuus ja tilat, voin kokeilla jopa näin varhain kylvettyjä tomaatteja.

   Poista
 3. Täällä lähes yhtä kylmä aamu -29 astetta. Raporttia on tulossa omista esikasvatuksista, onnistumisia ja epäonnistumisia. Kelloköynnöksen taimet ovat superia, niin vahvoja heti alusta alkaen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erikoisen kylmää, vaikka tammikuussakin oli ennätyksellisen kylmät vaiheet. No, ehkä se tämän jälkeen hellittää - toivottavasti. Niinhän se on, että siementen itävyyteen ja kasvatuksen onnistumiseen ei ole varmaa tietoa, aina yhtä jännittävää!
   Kelloköynnös on omassa sarjassaan siitä lähtien, kun siemen itää. Ihan uskomattoman reipas kasvustaan.

   Poista
 4. -30 asteen raja meni täälläkin taas rikki. En olisi uskonut itsekään, että saman talven aikana tulisi kahdesti näitä hirmupakkasia. Saisi olla jo viimeiset kovat pakkaset tältä talvelta.
  Sinulla on esikasvatukset jo hyvässä vaiheessa. Täällä chilit ovat kovasti yrittämässä päästä irti siemenkuoristaan. Tiukassa ovat tänä vuonna, mutta näyttäisi siltä, että ahkera sumutus ja muovihuppu pehmentävät sen verran kuoria, ettei ehkä tarvitse sormilla avittaa ja samalla pelätä katkovansa taimia.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tosiaan olisi uskonut. Ehkä tästä käännytään loivempaan pakkassäätä, ainakin ennuste sellaista lupailee, vaikka koko 10 vrk:den ennuste näyttäisi olevan selvästi pakkasen puolella.
   Nyt on hyvä pitää taukoa uusien kylvöjen suhteen. Ei sinullakaan kiire ole, avomaalla ei voi kuitenkaan viedä taimia kovin aikaisin.
   Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 5. Kyllä nämä paukkupakkaset saisivat jo riittää. Meillä oli aamulla -26, mutta päivällä auringon lämmittäessä enää -16. Aika tehokas siis tuo aurinko:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi aurinko lämmittää ja ilahduttaa muutenkin. Saa nähdä millainen on tuleva kesä, talvi on ainakin ollut kylmä ja luminen.

   Poista
 6. Kylmää on ollut. Olimme viikon Vuokatissa talvilomalla ja hiihtämässä käydessä piti pukeutua todella lämpimästi ladulle lähtiessä.
  Minulla kelloköynnösten kylvö on vielä edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuokatti on kiva paikka, mutta hiihtäminen ei ole ihan niin kivaa, jos pakkasta on paljon. Luisteluhiihto ei minulta tahdo luistaa kovalla pakkasella. Vielä on hyvää aikaa kylvää kelloköynnöksiä :).

   Poista