maanantai 7. maaliskuuta 2022

VIHANNESTEN TAIMET

 

Pensastomaatit ovat hyvässä kasvussa. 

Ensimmäiset rungolliset tomaatit kylvin 2.3, joten ne ovat vasta nousseet kurkistamaan mullan pinnalle. 




Luumutomaatti F1 'Romellon' simenet on kylvetty 2.2. ja taimet ovat kasvaneet 4,5 viikossa tähän vaiheeseen. Tällä tomaatilla on pensasmainen kasvutapa, mutta tukea se tarvitsee. Vaihtoehtoisesti luvataan, että sitä voi kasvattaa riippuvana. Viime kesänä tuin rönsyäviä versoja kasvihuoneen kattoon kiinnitetyillä naruilla. Jo pienenä taimena 'Romello' levittää versoja leveästi.



Samana päivänä kylvetyt 'Vilma' pensastomaatit ovat aivan erinäköisiä.



Tomaatit ovat niin hauskan "karvaisia". Jotenkin hellyttäviä olemukseltaan. Näistä pensastomaateista toivon saavani aikaista satoa.



Taimet ovat saaneet varovaisesti lannoitetta. Valo ja sopiva viileys on saanut taimet kasvamaan tanakoiksi.













Pikkuinen tomaattiarmeija



Paprika 'Ollyn' taimia on lopulta kasvamassa 3 kpl. Niillä pärjään, sillä aikaisempien vuosien kokemuksella tämä on ollut satoisa paprika.

'Olly' paprika








Parin viime vuoden tapaan laitoin kaksi kasvihuonekurkun siementä multaan jo 10.2. Nyt 'Max' ja 'Deltastar' ovat tämännäköisiä. Ajattelin taas porrastaa kurkkujen kylvöä siten, että teen kylvöt kolmena eri ajankohtana. Pyrkimys on omavaraisuuteen, onhan minulla täällä tilaa ja huoneissa korkeutta.

Naapurivaltion päämiehen pöyristyttävät edesottamukset ja Ukrainan kansan kärsimys täyttävät usein ajatukset, mutta olen silti päättänyt, että on pakko kiinnittyä arjen askareisiin. Kasvun ihme on tavallaan lohduttavaa tässäkin tilanteessa.


18 kommenttia:

  1. Tomaattisi ovat upean tanakoita. Omat pikkuiseni vasta koulin, mutta ne ovatkin vielä vastasyntyneitä. Tomaatti on sympaattinen kasvi. Tykkään sen karvaisesta olemuksesta ja vahvasta tuoksusta. Kesän mukavimpia hetkiä on istua kasvihuoneessa nyppimässä varkaita ja tutkailemassa tomaattien kasvua.
    Henkisen jaksamisen kannalta on parempi pureutua tavalliseen arkeen ja koittaa löytää sieltä positiivisia asioita. Pelko ja ahdistus lamaannuttaa kaikesta huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastasyntyneitä ovat minunkin runkotomaatit, eivätkä kaikki ole edes mullan pinnalla, sillä osan näistä kylvin 5.2. Vielä nekin kasvavat ja todennäköisesti huhtikuussa ehtii miettiä, mihin niiden kanssa joutuu, kun kasvavat mittaa kohisten ;).
      Mutta tomaatti on todella sympaattinen kasvi ja hedelmä niin maistuva suoraan kypsänä poimittuna.
      Olet oikeassa, välillä kun enemmän lukee uutisia eri lähteistä, alkaa tuntua lamaannuttavan ahdistavalta, mutta eihän tilanne maailmalla paremmaksi muutu, jos antaa itsensä lamaantua. Kunpa rahallinen ja muu apu tavoittaisi tarvitsevat ihmiset - saisi myös valta siirtyä parempiin käsiin Venäjällä, jotta sota loppuisi.

      Poista
  2. Mukavan tanokoita taimia, ovat saaneet valoa riittävästi.
    Saa satoa jo hyvissä ajoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvät olosuhteet helpottavat taimikasvatusta ja tuottavat kelpo taimia. Aikainen sato kesäkuun alkupuoliskolla on tavoitteena, toivottavasti näin käy. Kiitos kommentistasi ja tervetuloa seuraamaan kasvatuksia jatkossakin.

      Poista
  3. Kasvun ihmeet tekevät nyt hyvää vastapainoa sotauutisille. Täytyy pysyä vakaana kuin kasvi juurineen maassa. Komeat taimet. Mietin juuri kuinka aikaisin uskallan kylvää ensimmäiset kurkut, ei ihan vielä mutta kuukauden päästä jo uskallan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, jotain vastapainoa täytyy olla.
      Nämä kaksi kurkkua ehtii kasvaa salissa huhtikuun aikana noin miehen mittaan eli kurkuilla ei ole todellakaan kiire, kunhan taas puuhailen…

      Poista
  4. Ihania terhakoita ja tosiaan söpön karvaisia pikku kavereita.
    Ihan totta, pieniin arjen askareisiin ja toivoon on ajatus kiinnitettävä.

    VastaaPoista
  5. Onpa komeat taimet! Kasvun ihmeen seuraaminen on varmasti nyt hyvä vaihtoehto kaikelle ikävälle uutisoinnille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin juuri, ei voi koko ajan vaan lukea ja kuunnella uutisointia. Taimien kanssa puuhailu on sekä rentouttavaa että palkitsevaa.

      Poista
  6. Komeita, tanakoita taimia!

    VastaaPoista
  7. Tomaatintaimissa on todellakin jotain hellyttävää. Pörröinen ulkomuoto ja vahva tuoksu sen kai tekevät. Minusta myös sellerintaimet ovat kivoja, kun tuoksu leviää pienessäkin ilmavirrassa. Minulla tomaatit alkoivat kurkistella eilen mullan seasta. Ainakin yhdestä lajikkeesta itivät kaikki siemenet ja toisestakin jo puolet on noussut. Kolmas lajike iti viime vuonnakin hitaimmin, joten en vielä hoppuile uusien siementen kylvössä.
    Taimien seuraaminen ja muut kukkapuuhat tuovat minullekin valoisampaa ajateltavaa Ukrainan kurjan tilanteen ja itänaapurin hirveyksien tilalle. Toivon joka päivä, että eräs mielipuoli vetäisi viimeisen henkäyksensä ja valta vaihtuisi Venäjällä rauhallisempiin käsiin. Ennen kuin tarvitsee täälläkin pelätä ihan tosissaan. Hyvää naistenpäivää kaikesta huolimatta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin pitäisi kokeilla selleriä. Rungolliset tomaatit ovat minullakin ihan pikkuisia alkuja ja osa on vielä piilossa mullan alla.
      Pitää pysyä elämässä kiinni. Pelkkä uutisten seuraaminen ja lamaantuminen ei auta ketään, silti ajatukset pyörivät paljon siviiliväestön kurjassa tilanteessa. Kieltämättä olisi harras toive saada valta naapurissa vaihtumaan parempiin käsiin. Hirvittää seuraukset, jos sota jatkuu / laajenee. Jo tämän vaiheen seuraukset tulevat kestämään raskaina pitkään. Siispä ei ole hyödytöntä opetella asioita omavaraisuuden lisäämisessä.
      Kiitos samoin sinulle Minna!

      Poista