perjantai 25. helmikuuta 2022

TOMAATIT 2022


Tänä keväänä aion taas kasvattaa itse kasvihuoneeseen tomaatin taimet. Tomaatin kasvattaminen on mielestäni tosi hauskaa, sillä onnistuminen on aika varmaa, jos on riittävästi tilaa taimikasvatukselle. Kirjoitin jo kokemuksistani pensastomaattien esikasvatuksessa ja samat perusasiat ovat käytössä myös rungollisten tomaattien alkutaipaleella.

Viime vuonna kokeilin rungollisena kasvavien tomaattien kylvöä kahdessa erässä. Ensimmäisen erän siemeniä laitoin multaan jo helmikuun viimeisenä päivänä ja pääjoukon 13.3.2021.

Tämä kokeilu vahvisti, että on järkevää huomioida ohje siitä, että tomaatin taimen istutus lopulliseen kasvupaikkaansa on noin 8 vk kylvöstä. Tomaatit voi istuttaa ulos vasta kun hallanvaara on ohitettu ja mielellään yölämpö ei saisi laskea alle 10 asteen lämpötilan. Eli nämä seikat kannattaa huomioida omissa olosuhteissa, kun miettii, milloin itse kylvää omat tomaatit.

Pystyin istuttamaan ensimmäisenä kylvetyt tomaatit kasvihuoneeseen jo huhtikuun lopussa, joten minulla ei ollut haittaa liian honteloiksi venyvistä taimista. Toki suojasin hyvin kylmän toukokuun alussa taimet kasvihuoneessa harsoteltalla öisin ja termostaatilla ohjattu lämpöpuhallin lämmitti ilmaa harsoteltan sisällä.

23.6.2021Mikä sitten oli kokeilun hyöty? Yllä oleva kuva on otettu juhannusviikolla ja kirsikkatomaatti ’Sungold’ alkaa jo muuttaa väriään. Varhain kylvetyt pensastomaatit antoivat jo kypsiä maistiaisia tässä vaiheessa. 


Tämän vuoden tomaatit

Oranssi F1 kirsikkatomaatti ’Sungold’ on edelleen lempitomaattini. Rungollisista tomaateista ’Sungold’ tuottaa satoa aikaisin ja maku on ihanan makea, trooppinen ja täyteläinen. 

Hyvin samantyyppinen makuhermoja hivelevä kokemus on tomaatti ’Naranjan’ maistelu. ’Naranjan' hedelmä on muodoltaan hieman pitkänomainen ja koostumus ehkä vähän kiinteämpi kuin Sungoldilla. Kuten ystävä Hirnakka blogista Hirnakan torppa neuvoi, tämä tomaatti kannattaa kasvattaa aivan kypsäksi ja oranssiksi, ennen kun iskee siihen hampaansa. Ja Hirnakkaa lainataakseni "kypsänä Naranjan hedelmässä on hieno appelsiininen aromi ja se on makea kuin karkki".  Kiitos sinulle ystäväni, että lähetit minulle näitä lahjaksi!!Tässä kuvassa näkyy keskellä takana muutama ’Naranja’. 

Kasvatin myös keltaista päärynänmallista ’Yellow Submarine’ luumutomaattia ja pussiin jäi vielä siemeniä kylvettäväksi tänäkin vuonna. Yellow Submarine tekee paljon makeita tomaatteja.Lasin lähellä vasemmalla näkyy F1 Supersweet 100 punaisia kirsikkatomaatteja, nämäkin ovat pieniä makeita suupaloja. Edessä oikealla on muistaakseni ’Gardener’s Delight’ tomaatteja. Molemmat ovat kirsikkatomaatteja, mutta näiden kokoero on huomattava. Molempia aion kasvattaa tänäkin vuonna, siemeniä on jäljellä parin vuoden takaa. 

14.7.2021

Heinäkuussa satonäkymät olivat kuvan kaltaiset. Olin iloinen, että tomaatteja pääsi hakemaan kasvihuoneesta lähes koko kesän, eikä vasta elokuussa. Merkintöjen mukaan heinäkuun ensimmäisestä viikosta alkaen sain kerätä litran tomaatteja kasvihuoneen aamukäynnillä ja kuukauden puolen välin jälkeen enemmänkin.

Jo mainittujen lisäksi kasvatan tänäkin vuonna 'Golden Bumble Bee' kirsikkatomaattia, sillä siemeniä jäi viime vuodelta. Tälle tomaatille tyypillinen ominaisuus on kullankeltainen väritys oranssinpunaisilla raidoilla. Minusta tämä ei ollut kovin satoisa, vaikka niin luvattiin myyntitekstissä. Kokeillaan tekeekö tämä vuosi poikkeuksen. 

'Rosella' tumma kirsikkatomaatti oli oikein herkullinen ja sitä aion ehdottomasti kasvattaa tänäkin vuonna. Viime vuodelta jäi 2 siementä ja olisin ostanut uuden siemenpussin, mutta tilausvaiheessa tämä oli loppuunmyyty. 

Kokeeksi ostin toista tummaa eli 'Black Cherry' kirsikkatomaattia. Tämä on kulttuuriperintölajike ja hedelmien luvataan olevan mehukkaita ja hyvänmakuisia, myös satoisuutta luvataan. F1 'Honeycomb’ kirsikkatomaatti teki oransseja maukkaan makeita hedelmiä ja tämän siemeniä jäi tällekin vuodelle. Kokemus oli sen verran hyvä, että kasvatan mielelläni uudelleen.

F1 'Cherrola' tekee punaisia kirsikkatomaatteja ja näitä jäi viime vuoden jälkeen pari siementä, ehkä laitan ne kasvamaan joukon jatkoksi.


Näiden rungollisten tomaattien lisäksi kasvatettavien valikoimaan sisältyvät pensastomaatit 'Vilma' kirsikkatomaatti ja 'Romello' luumutomaatti.

Käytän siis tänä vuonna lähinnä aiemmin hankittuja siemeniä, ainoa itselle uusi kokeilu on 'Black Cherry'. Suunnitelmana on kylvää rungolliset tomaatit maaliskuussa, yritän saada taimet kasvihuoneeseen ennen kuin ne kasvavat liian pitkiksi ja vaikeiksi käsitellä.

Nyt uutisten tuomat kuvat maailman tilanteesta ovat surulliset ja huolestuttavat. Toivon sinulle joka tapauksessa hyvää viikonloppua, toivottavasti hulluus loppuisi ja rauha palaisi. 14 kommenttia:

 1. Upeat tomaattirivistöt ja paljon kypsää poimittavaa! Samoja, tuttuja nimiä vilahtelee sinunkin listassasi. tuota kylvämisen ajankohtaa on itsekin pidettävä mielessä, sillä aina ovat ehtineet taimet kasvaa liian pitkiksi, kun en ole niitä voinut säiden vuoksi viedä kasvihuoneeseen. Sadon kypsymiseen ei varmasti kuitenkaan paljon vaikuta, jos maltan odottaa vähän kauemmin ja saan tanakammat taimet. Kurovat kyllä nopeasti mennetetyn ajan kiinni. Täälläkin mennään pitkälti vanhoilla siemenillä. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parina viime vuotena oli toukokuussa niin monta pakkasyötä, että ilman erillistä hallaharotelttaa lämmittimen kanssa, ei kasvihuoneeseen olisi voinut viedä taimia kuin vasta toukokuun loppupuoliskolla. Nämä seikat kannattaa kyllä huomioida kylvöaikaa suunnitellessa. Jos taimet paleltuvat, ei ainakaan saa aikaista satoa.
   Näissä tomaattilajikkeissa on monta herkullista tomaattia, mutta olen aina utelias kuulemaan toisten kokemuksista ja yhä vaan etsin kokeiltavaksi herkkulajikkeita.
   Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 2. Hyvät lajikkeet. Minulla on pari pientä taimea kasvamassa, vähän huonosti itivät kun yritin hukuttaa ja homehduttaa kaikki. Ensi viikolla on pääkylvö. Miten ihana päästä aloittamaan puutarhakautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhakauden aloittaminen on todellakin innostavaa. Pikkuisten taimien kasvun seuraaminen on myös hauskaa. Onnea sinunkin kylvöille ja kasvulle!

   Poista
 3. Kappas, minäkin kylvän tomaatit 13.3, äitini syntymäpäivänä❤️ Kiitos lajike vinkeistä, täytyykin myös itse miettiä mitä kylväisi tänä vuonna. Päätin tänään, että meille tulee keväällä iso kaarikasvihuone missä yritetään nyt tosissaan saada satoa mitä säilöä sitten talveksikin. Varmasti nyt energian kallistuttua myös ruuan hinta nousee entisestään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä saatkin paljon satoa uudesta kasvihuoneesta, totta on, että energia kallistuu ja sen myötä varmaankin ruoan hinta nousee. Kiitos sinulle Minna ja onnea kaikkeen kasvatukseen!

   Poista
 4. Meillä ei hirmuisesti olla innostuttu tomaateista. Itse söisin, mutta jostain syystä suupieleni menevät haavoille, jos syön paljon. Enkä ole vielä löytänyt hyvää lajiketta joka kelpaisi perheen muille jäsenille 🤷‍♀️ Gardeners delight oli minusta hyvä ja makea, maistui meidän pikkumiehellekin ja ajatyelin sitä yhden kasvihuoneeseen laittaa tänäkin vuonna. Ehkäpä pitäisi myös kokeilla jotain keltaista tomaattia 🤔 Sungold ja Naranja ainakin herättivät kiinnostukseni 😊
  Kiitos ihanasta esittelystä!
  Ja kasvihuoneesta tuli ajatus, että itselläni on melko pieni kasvihuone ja olen haaveillut isommasta. Ajankohta vain ei olisi sovelias ostaa sellaista, mutta vallitseva tilanne vaikuttaa myöskin metallin ja muiden materiaalien hintaan ja vaarana on että isommat kasvihuoneet kallistuvat nopeasti ja maksavat pian nekin maltaita! 😱 Juurikin tänä aamuna mietinkin, jos vain etsiskelisi sopivia vanhoja ikkunoita ja rakentaisi ihan itse nätin kasvihuoneen ihan en kuitenkaan kaikkea itse ehdi joten kasvihuoneprojekti on sitten tulevaisuutta 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sungoldin siemeniä on monissa paikoissa myytävänä, joten sitä on ainakin helppo kokeilla.
   Itsetehdyt kasvihuoneen ovat kerrassaan kauniita, kuten täällä blogeissa on ollut mahdollisuus nähdä, toivottavasti haaveesi toteutuu jossain vaiheessa 😊.
   Kiitos sinulle kivasta kommentistasi ja hyvää viikonloppua!

   Poista
 5. Kerrassaan mahtavat tomaatit ja kuvat. Itse vielä haaveilen kasvihuoneen tulosta aikaa vaan ei ole ollut sen rakentamiseen. Mutta mukavaa on lukea näistä kokeiluista ja lajikkeista. Eikö voisi ottaa siemeniä aina omista hyvistä lajikkeista eikä ostaa siemeniä... kysyy tiedonhaluinen omasta kasvihuoneesta haaveileva. 🤗😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on ollut jäljellä näitä aiemmin hankittuja siemeniä, joten käytän ne ensin loppuun. Täytyy tänä vuonna kokeilla ottaa siemeniä niistä lajikkeista, mitkä eivät ole F1 -lajikkeita. Siementen keräämistä pitää vielä harjoitella, sillä saralla on opeteltavaa. 😊 Onneksi tomaatit itävät hyvin, joten ei tarvitse laittaa montaa siementä / laji kasvamaan.
   Kiitos sinulle Nila, sinullahan on jo lähes kasvihuone, kun on se upea lasiterassi - voi ainakin jotain kokeilla kasvattaa, jos haluaa 😊.

   Poista
 6. Voi mahtavuutta mitä tomskumuistoja ja tulevan suunnittelua <3 Itselläni viime kesän tomskujen kasvatus on ihan ok kokemus, mutta sitä edellisen kesän kasvatuspuuhat olivat oman tomskujenkasvatushistoriani ensimmäinen onnistumisien kesä. Minulla on siis aiheesta ohut kokemus ja lyhyt historia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän minullakaan vielä pitkää vuosien kokemusta tomaattien kasvatuksesta ole, mutta ehkä into hieman korvaa kokemuksen määrää? 😉
   On niin kiva käydä poimimassa vastakypsyneet makoisat tomaatit ihan omasta puutarhasta, joten se kyllä innostaa esikasvatukseen ja muuhunkin vaivannäköön. Toivon sinullekin hyvää tulevaa tomaattikesää!

   Poista
 7. Mukavaa, että Naranjasta pidit. Minulle meinasi tulla hätä käteen kun en tomaatinsiemenvarastostani löytänyt Naranjan siemeniä, en ensimmäistäkään. Onneksi älysin vihdoin jemmanneeni viime kesän siemeniä toisaalle, kyllä puhalsin pitkään kun löysin jemmani.
  Viime kesänä tomaattien sato oli vähän sitä sun tätä mutta ihan kohtalainen kuitenkin. Sungoldista pidin minäkin ja yksi taimi on jo lamppujen alla, ensimmäinen sirkkalehtien jälkeinen lehtipari vasta kasvamassa.
  Taimikasvatus tuo lohtua tähän lumiseen ja kummalliseen kevääseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä pidin kovasti, kiitos vaan! Hyvä, että löysit oman siemenpussisi, jotta saat jälleen kasvattaa näitä herkkuja. Minulla ei ole vielä rungollisista tomaateista yhtään itänyt, tosin laitoin muutamat siemenet multaan vasta keskiviikkona. Eiköhän tässä ehdi ihan hyvin. Onnea sinun Sungold tomaatillesi, sehän on mukavassa kasvussa jo.
   Juu, ihan on outo maailman tilanne venäjän toimien vuoksi, ei millään ymmärrä moista. Jotain lohtua tarvitsee tavallisista arkisista mukavista asioista, sillä kyllä sota pyörii mielessä aika tavalla.

   Poista